Aplikacja

Pomysły na naleśniki – propozycje na słodko i na słono!

Maciej
Przez Maciej
Opublikowano 12.05.2024 10 minut czytania

Naleśniki – danie uniwersalne i uwielbiane przez małych oraz dużych łasuchów. Ten przysmak możesz przyrządzić na wiele sposobów, w zależności od okazji i upodobań. Stanowi sycącą bazę na śniadanie, a w wytrawnej postaci świetnie sprawdzi się również na obiad, jak i na kolację. Przygotuj się więc na kulinarną podróż z Auchan i poznaj klasyczne oraz finezyjne pomysły na naleśniki!

Z czym zrobić naleśniki? Dla każdego coś dobrego!

Naleśniki, mimo że spożywane w różnej formie i z odmiennymi dodatkami, są wysoce popularne na całym świecie. Ich obecna postać różni się od tej podawanej w starożytnej Grecji. O cieście podobnym do naleśników, w jednym ze swoich dzieł, wspomniał już grecki komediopisarz Kratinos, tworzący w Atenach w IV wieku p.n.e.

Nie były one jednak znane tylko i wyłącznie w Helladzie. Alternatywne nazwy tego przysmaku, zależnie od lokalnych tradycji czy dostępnych składników, pojawiły się później w innych europejskich krajach. Na przykład, we Francji są one znane jako crêpes, podczas gdy we Włoszech przybierają formę crespelle. W Wielkiej Brytanii czy USA określane są natomiast jako pancakes, które są nieco grubsze i często podawane z syropem klonowym lub cukrem.

Przepis Auchan na…

amerykańskie panckes

Spróbuj naleśników po amerykańsku. Ich puszysta konsystencja zaserwuje twoim kubkom smakowym błogą przyjemność.

Popularność naleśników wynika przede wszystkim z ich uniwersalności. Dziś przyrządza się różnego rodzaju ciasta naleśnikowe, które sprawdzą się zarówno do dań na słodko, jak i na słono. W zależności od upodobań możesz wybrać dowolne nadzienia czy dodatki. Wersje słodkie są doskonałym pomysłem na poranną przekąskę, lekki posiłek lub słodki deser. Wystarczy trochę dżemu, owoców, bitej śmietany czy kremu kanapkowego, aby stworzyć wyjątkowe propozycje, które skuszą zmysły. Jednak naleśniki to nie tylko słodkie przysmaki – ich wszechstronność pozwala także na przygotowanie smakowitych wytrawnych wariacji. Dodanie do farszu wędliny,sera, warzyw czy aromatycznych sosów to gwarancja pełnowartościowego dania obiadowego.

Nie bez powodu więc te placuszki są obecne w niemal wszystkich kuchniach świata. Dzięki nim każdy może znaleźć coś dla siebie – od tradycyjnych receptur po nowoczesne pomysły. Razem z Auchan dowiesz się, z czym jeść naleśniki, aby wyciągnąć z tej potrawy wszystko, co najlepsze!

Różne rodzaje ciasta naleśnikowego – jak je smażyć?

Podstawą udanych i smacznych naleśników jest przygotowanie właściwego ciasta i odpowiednie jego usmażenie. Specjalne akcesoria kuchenne ułatwią Ci przygotowanie tego kulinarnego dzieła. Pamiętaj, aby wybierać nieprzywierające patelnie, na przykład te od marki własnej Auchan – Actuel. Najlepiej sprawdzą się naczynia o płaskim dnie, dużej średnicy i niskich bokach.

Jeśli chcesz uzyskać idealnie cienkie, elastyczne, a zarazem puszyste naleśniki, dostosuj temperaturę patelni oraz wybierz właściwą technikę obróbki. Rozgrzej ją na średnim ogniu i delikatnie natłuść masłem lub olejem roślinnym.

Przepis Auchan na…

francuskie naleśniki

Spróbuj tradycyjne francuskie crêpes, które będą doskonałym wyborem, zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Co można dodać do ciasta na naleśniki?

W przypadku przygotowywania ciasta na naleśniki, możliwości wyboru dodatków są nieograniczone. Klasyczne ciasto naleśnikowe przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, mleka i odrobiny soli. Jak sprawić, aby placuszki dostarczały więcej wartości odżywczych oraz błonnika? Wybierz inny rodzaj mąki, na przykład pełnoziarnistą. Jeśli natomiast zmagasz się z alergią pokarmową, sięgnij po bezglutenową alternatywę. Idealna będzie mąka migdałowa, ryżowa czy gryczana. Każda z nich nada potrawie wyjątkowego posmaku. Miej na uwadze to, że im cięższa jest mąka, tym dłużej naleśnik musi smażyć się na patelni, aby był dobrze wypieczony.

Nie obawiaj się eksperymentować z innymi składnikami, takimi jak kakao, które wzbogaci naleśniki o intensywny, czekoladowy aromat. Produkt ten świetnie sprawdzi się również jako element dekoracyjny. Lekkość i puszystość uzyskasz, dodając wodę gazowaną. Jeśli natomiast masz problem z rwącym ciastem, dodaj do masy naleśnikowej niewielką ilość masła lub oleju. Dobrze sprawdzi się także słodka śmietanka lub jogurt naturalny. Tak przygotowane placki są nie tylko delikatne, ale również elastyczne i kremowe.

Jak najlepiej smażyć naleśniki?

Podczas smażenia naleśników zwróć szczególną uwagę, aby nałożyć odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną patelnię, a następnie rozprowadzić je równomiernie, kręcąc patelnią w taki sposób, by pokryć całe dno cienką warstwą. Nie nakładaj również zbyt dużej ilości ciasta – może to sprawić, że placek zacznie się rozpadać.

Dobrą praktyką jest to, aby po dwóch minutach delikatnie podważyć naleśnik i sprawdzić, czy spód jest złocisty, a górna część ścięta. Jak obrócić ciasto? Na przykład za pomocą szpatułki. Pamiętaj, że należy je smażyć jeszcze przez krótki czas, aż druga strona również się zarumieni. Gotowe naleśniki możesz trzymać przez kilka dni w lodówce lub od razu serwować z ulubionym nadzieniem. Specjalne pojemniki do przechowywania żywności znajdziesz w ofercie sklepu online Auchan.

Naleśniki na słodko – pomysły od Auchan

Z czym zrobić naleśniki na słodko? Przede wszystkim postaw na świeże i sezonowe owoce od Pewni Dobrego, takie jak truskawki, borówki i jagody, banany czy maliny, które wzbogacą danie o witaminy, soczystość i słodycz. Jako posypka świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe, migdały w płatkach lub cukier puder.

Dowiedz się: Dlaczego marka własna Auchan Pewni Dobrego to dobry wybór?

Dodatki do naleśników to również różnorodne dżemy i konfitury, a także kremy czekoladowe. To proste, ale zarazem smakowite połączenie, które nie zawodzi na śniadaniowym stole czy jako deser po obiedzie.

Serek ricotta jako nadzienie wraz z innymi dodatkami to także doskonały wybór, jeśli chcesz przygotować naleśniki na słodko. Pomysły i inspiracje obejmują również inne kremy, np. pistacjowy, ciasteczkowy czy masło orzechowe. Takie składniki świetnie komponują się z różnymi owocami czy bitą śmietaną. Oryginalnym i ciekawym wypełnieniem naleśników będzie również budyń waniliowy, czekoladowy czy karmelowy. Nada on niezwykłego smaku i aromatu, a także sprawi, że danie będzie pożywniejsze.

Nie zapominaj także o słodkich sosach, które możesz wykorzystać jako dekorację. Sos czekoladowy, truskawkowy i karmelowy fantastycznie pasują do kwaśnych owoców oraz nadają potrawie wyrafinowanego charakteru. Mieszając ze sobą różne składniki i dodatki stworzysz niezliczone wariacje słodkich naleśników.

Słodkie śniadania z naleśnikami

Naleśniki stanowią doskonałą bazę dla słodkich śniadań, które dostarczą Ci energii na cały dzień. Z czym zrobić naleśniki na pierwszy posiłek dnia? Jeśli poszukujesz zdrowych i niskokalorycznych rozwiązań, wybierz gęsty oraz kremowy jogurt naturalny, miód czy orzechy. Alternatywnie, możesz także posmarować naleśniki proteinowym masłem orzechowym i ułożyć na nim pokrojone kawałki banana, dzięki czemu przyrządzisz słodką przekąskę, idealną na śniadanie do pracy czy do szkoły.

Przeczytaj też: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły!

Naleśnik jako przekąska

Naleśnik jako przekąska

Naleśniki sprawdzają się również jako przekąska na każdą porę dnia. Wykorzystaj składniki z lodówki i skomponuj proste danie, które zaspokoi Twój głód. 

Choć często kojarzą się z pełnowymiarowymi posiłkami, mogą również stać się wyjątkową i elegancką przekąską, zwłaszcza gdy zdecydujesz się na ich miniaturowe wersje. Idealnie nadają się do eksperymentów ze słodkimi nadzieniami. Można je serwować na zimno lub na ciepło, z kleksem śmietany, delikatnych kremów czy kawałków świeżych owoców. Małe, urocze mini placuszki to doskonała opcja na przyjęcia czy bufety. To także świetny pomysł na dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty

Dzięki praktycznemu i wszechstronnemu charakterowi, naleśniki stanowią doskonały wybór na szybką, łatwą oraz smaczną przekąskę, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Poznawaj różnorodność smaków w małym formacie!

Sprawdź również: Tanie przekąski na imprezę – wybierz z nami produkty do 10 zł

Pomysły na naleśniki na słono – z czym je zrobić?

Jeśli zastanawiasz się, jaki farsz do naleśników na słono wybrać, poznaj inspiracje od Auchan. W zależności od preferencji przygotuj naleśniki z mięsnym lub wegetariańskim wkładem. Możesz je upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni, dzięki czemu uzyskasz odmienny efekt.

Naleśniki na śniadanie

Naleśniki wytrawne na śniadanie to dobra opcja dla tych, którzy preferują solidne i pełnowartościowe posiłki już od samego rana. Mogą być podane z różnorodnymi nadzieniami i dodatkami. 

Jednym z popularnych wyborów są jajka sadzone, ser żółty oraz ulubiona szynka wieprzowa lub drobiowa czy nawet boczek. Nie zapomnij również o warzywach, takich jak pomidory, awokado, papryka czy garść szpinaku, aby wzbogacić śniadanie o chrupkość i ciekawą teksturę. Sos śmietanowy, czosnkowy lub guacamole będzie idealnym dopełnieniem, a całość posypana kiełkami, orzechami lub nasionami sprawi, że śniadanie zyska cennych witamin oraz minerałów.

Pomysły na obiady z naleśnikami

Jakie nadzienie do naleśników wybrać na obiad? Pierwszą propozycją są naleśniki ze szpinakiem i serem typu feta. Kremowy i słony ser wraz z soczystą zieleniną wypełni cienkie ciasto i stworzy wykwintną kompozycję smaków idealną na obiad dla wegetarian. Jeśli jesteś fanem warzyw, wybierz naleśniki z grillowaną papryką, cukinią, bakłażanem oraz bazyliowym pesto. Jako dodatek świetnie sprawdzą się także oliwki czy suszone pomidory oraz sos jogurtowo-ziołowy, który wzbogaci całe danie o dodatkowe aromaty.

Sycącym wariantem farszu do naleśników jest połączenie soczewicy wraz z grzybami. Całość wzbogacona o ulubione przyprawy i podsmażona na patelni to pyszne danie oraz porządna dawka białka czy minerałów. Klasyczną opcją są naleśniki z pieczonym kurczakiem, serem i pieczarkami. Dodatkowo posypane jeszcze jedną porcją serka i umieszczone przez kilka minut w piekarniku to niezwykle chrupiąca propozycja obiadowa.

Wypróbuj przepis od Auchan: Naleśniki z kurczakiem – sprawdź, jak zrobić to pyszne danie

Niezależnie od preferencji smakowych, słone naleśniki stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dań mięsnych czy makaronów. Pozwalają eksperymentować z różnorodnymi składnikami i aromatami, które sprawią, że posiłek stanie się wyjątkową częścią dnia.

Co zrobić z ciastem naleśnikowym na kolację?

Często zdarza się, że po przygotowaniu naleśników zostaje nadmiar płynnego ciasta. Nie marnuj go! Możesz wykorzystać je do wielu przekąsek czy bardziej wykwintnych dań na kolację, począwszy od puddingów aż po panierowanego kurczaka. Innym pomysłem jest przygotowanie mini naleśników z łososiem i twarogiem czy puszystych pancake’ów. Rzadkie ciasto do naleśników świetnie sprawdzi się również jako panierka do świeżych ryb.

To nie wszystkie kulinarne sposoby na naleśniki. Z czym podać je na kolację? Z dodatkiem naturalnych barwników spożywczych! Możesz użyć też soków owocowych, puree warzywnych czy nawet proszków, takich jak spirulina czy kurkuma. Dodając je do ciasta, uzyskasz piękne, kolorowe naleśniki. Wypełnione ulubionym farszem to także doskonała propozycja na podwieczorek. Różnorodność smaków i barw sprawi, że danie stanie się prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Jakie dodatki do naleśników sprawdzą się najlepiej?

Nadal zastanawiasz się, jaki farsz do naleśników wybrać? Sięgnij po dodatki ze sklepu online Auchan, które wzbogacą nie tylko smak, ale także teksturę dania. Trafionym uzupełnieniem naleśników są słodkie lub wytrawne sosy. Począwszy od klonowego, czekoladowego czy orzechowego, aż po sos grzybowy, pomidorowy lub serowy – wszystkie dodają wilgotności oraz stanowią ciekawy akcent wizualny. 

Do słodkiej wersji naleśników niezbędne będą świeże owoce oraz bita śmietana. To klasyczne połączenie nadające potrawie lekkości i świeżości. Dla wielu osób to również tradycyjne danie, które przenosi ich w smaki dzieciństwa. Najmłodsi z pewnością ucieszą się z rozmaitych posypek cukrowych – możesz je zastąpić też startą czekoladą.

Zobacz też: Placuszki bananowe

Naleśniki są zatem doskonałym wyborem dla każdego, kto poszukuje uniwersalnego, ale zarazem wyjątkowego dania. To szybkie w przygotowaniu śniadanie, obiad, kolacja czy przekąska. Dzięki nim każdy posiłek staje się wyjątkową atrakcją kulinarną, a różnorodność nadzienia i farszy sprawia, że nigdy się nie nudzą. Niezależnie od okazji, te placuszki zawsze będą strzałem w dziesiątkę! Po więcej inspiracji zajrzyj na bloga Auchan.

Maciej
Napisane przez
Maciej
Ekspert ds. marketingu, zapalony podróżnik zawsze gotowy na nowe wyzwania. Podczas wypraw docieram do nietypowych miejsc. Często wędruję po bezdrożach i szukam ekscytujących przygód, również tych podwodnych. Chętnie poznaję inne kultury, testuję nowe produkty oraz odkrywam mało znane fakty, które inspirują mnie do tworzenia interesujących artykułów. Cenię sobie kreatywność, otwartość i ciekawość świata. Fascynuję się psychologią, a najbardziej niekonwencjonalnymi teoriami amerykańskich naukowców. W wolnej chwili przyrządzam dania kuchni świata i te z segmentu fine dining.