Aplikacja

Potrawy z grilla elektrycznego – co można zrobić na grillu elektrycznym?

Opublikowano 23.04.2024 - 7 minut czytania

Mieszkasz w bloku, a marzysz o grillowanym steku czy karkówce? Możesz z łatwością przyrządzać tego typu dania, gdy wyposażysz się w grill elektryczny. Jak używać takiego sprzętu oraz co można na nim przygotować? Tego dowiesz się z poradnika Auchan!

Grill elektryczny – jak używać urządzenia?

Grillowanie jest popularną formą przyrządzania posiłków – nie tylko mięsnych, ale również jarskich. Jest to również ciekawa forma spędzania czasu ze znajomymi i rodziną. Okres grillowania rozpoczyna się w na przełomie kwietnia i maja i trwa aż do późnej jesieni. Chciałbyś przedłużyć ten czas i cieszyć się soczystą karkówką czy szaszłykami nawet zimą? A może mieszkasz w bloku i nie możesz korzystać z tradycyjnego grilla na węgiel? Z pomocą przychodzi grill elektryczny!

Grill elektryczny – rodzaje

Zanim dowiesz się jakie potrawy z grilla elektrycznego możesz zaserwować swojej rodzinie, przybliżymy Ci rodzaje grillów elektrycznych. Pierwszy z nich to grill elektryczny ogrodowy, który zamiast palnika wyposażony jest w ruszt podłączony do prądu, bądź w płytę grzewczą. Możesz postawić go na tarasie bądź w ogrodzie.

Drugi rodzaj to grill elektryczny domowy, a raczej kuchenny. Lekki kompaktowy sprzęt z powodzeniem zmieścisz na blacie stołu, więc jeśli zastanawiasz się, czy można używać grilla elektrycznego na balkonie, to jak najbardziej! Taki sprzęt ma najczęściej falistą bądź płaską płytę grzewczą lub ruszt z nieprzywierającą powłoką. Można na nim przygotowywać mięsa, ryby, warzywa, a nawet grillować sery. Dobry grill elektryczny wyposażony jest w szereg dodatkowych funkcji, do których należy ochrona przed przegrzaniem, regulacja temperatury, nienagrzewająca się obudowa, ociekacz na tłuszcz czy dwie płyty grzewcze. Możliwość rozłożenia na płasko daje na przykład model marki Łucznik. Dzięki tej opcji możesz usmażyć większą ilość jedzenia dla domowników czy zaproszonych gości w krótkim czasie.

Przeczytaj także: Czas na mięsną ucztę! Jakie mięso na grilla wybrać? Oto pomysły!

Jak grillować na grillu elektrycznym?

Przed rozpoczęciem grillowania pamiętaj o kilku podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Przede wszystkim umieść grill elektryczny z dala od innych urządzeń RTV i AGD oraz materiałów łatwopalnych. Najlepszym wyborem będzie blat kuchenny w pobliżu wentylatora. Zanim rozpoczniesz grillowanie, wyczyścić powierzchnię rusztu wilgotną ściereczką, a następnie wytrzyj do sucha.

Teraz możesz przystąpić do grillowania. Włącz grill elektryczny do gniazda zasilania i ustaw temperaturę. Miej na uwadze, że warzywa lepiej grillować dłużej, ale w niższej temperaturze. Zwiększ moc urządzenia, jeśli planujesz przyrządzić mięso wołowe, polędwiczki wieprzowe czy drób.

Coraz więcej producentów grilli elektrycznych tworzy modele, w których możliwe jest ustawienie niezależnej temperatury dla płyty górnej i dolnej. W Auchan znajdziesz także grille elektryczne z automatycznymi ustawieniami temperatury. Taką funkcję posiada model marki Tefal z sześcioma programami grillowania – hamburgery, drób, kanapki, wędliny, czerwone mięso, ryby.

Co można zrobić na grillu elektrycznym? Mięsne klasyki

Jeśli masz już swój model grilla, warto zastanowić się, co można zrobić na grillu elektrycznym? Zacznij od mięs, ponieważ to one najczęściej pojawiają się na rusztach.

Mięsne klasyki to oczywiście wieprzowina – karkówka bez kości, boczek w plastrach czy żeberka. Najmłodsi uwielbiają natomiast drób, a więc filety z piersi z kurczaka, udka oraz skrzydełka. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na grillu elektrycznym umieścić wołowinę, a mianowicie steki i kotlety wołowe jak antrykot czy filet. Smakosze mogą zakupić dobrej jakości mięso jagnięce, które ma delikatny smak i świetnie nadaje się do grillowania. Oczywiście nie można zapomnieć o kiełbaskach, parówkach, kaszance czy frankfurterkach. Po kilkunastu minutach na ruszcie będą zrumienione z zewnątrz, a gorące i soczyste w środku. Czy mięso z grilla elektrycznego jest zdrowe? Tak, przygotowanie go tym sposobem nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Mięsa są soczyste i chrupiące, ale mniej kaloryczne niż te smażone na patelni. Dodatkowo takie smażenie nie generuje charakterystycznego dla grillowania na węglu dymu, który może zawierać substancje rakotwórcze.

Niezbędnym etapem przygotowania mięsa do grilla jest umieszczenie go w ulubionej marynacie. Należy dokładnie pokryć nią mięso. Porcje schabu, karkówki czy łopatki wieprzowej możesz również nakłuć widelcem. Dzięki temu mieszanka przypraw lepiej się wchłonie. Następnie pozostaw mięso w marynacie przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez noc.

Teraz możesz zacząć grillowanie. Wybierz zakres temperatury na urządzeniu od 150°C do 200°C. Czas grillowania zależy od rodzaju i wielkości mięsa. Przyjmuje się, że jeden centymetr grubości mięsa wymaga około 6 minut grillowania z każdej strony. Dla krwistego steka ten czas będzie krótszy – ok. 1 min na 1 cm na każdą stronę. Gotowe mięso podaj z dodatkiem lekkiej, kolorowej sałatki.

Przeczytaj także: Jak zrobić szaszłyki na grilla? 3 pomysły na dania mięsne i bezmięsne

Potrawy z grilla elektrycznego – warzywa i dania wegetariańskie

Co można zrobić na grillu elektrycznym? Taki sprzęt świetnie nadaje się również do przygotowania warzyw i potraw wegetariańskich. Grillowane warzywa są nie tylko pysznym dodatkiem do mięsnych posiłków – mogą być spożywane jako odrębna potrawa, zwłaszcza przez wegan i wegetarian. Oto kilka popularnych warzyw, które świetnie sprawdzają się na grillu:

  • papryka – możesz umieścić ja na grillu w całości bądź pokroić w okrągłe plastry;
  • cukinia i bakłażan – warzywa delikatne w smaku. Przed grillowaniem pokrój je na plastry i lekko posól;
  • pomidory – zarówno te tradycyjne odmiany, jak i mniejsze, czyli pomidory papryczkowe;
  • pieczarki – kapelusze delikatnie posól i grilluj przez około 20 minut w 180-200℃ przy zamkniętym ruszcie;
  • cebula – zawiń warzywo w folię aluminiową i piecz przez około kwadrans w 200℃;
  • słodkie ziemniaki – pokrój je w plasterki i posyp mieszanką ulubionych przypraw. Po kilkunastu minutach w 220℃ na grillu będą gotowe.

Grillowane warzywa mogą stać się inspiracją na stworzenie wegetariańskich i wegańskich dań. Jakie potrawy z grilla elektrycznego możesz zaserwować gościom, którzy nie jedzą mięsa? Proponujemy grillowane steki z kalafiora z dodatkiem świeżych warzyw bądź z ziołowej salsy. Kolejną propozycją są frytki z batatów, które sprawdzą się nie tylko jako potrawa, ale również błyskawiczna przekąska.

A co powiesz na grillowane marchewki polane oliwą, sokiem z cytryny i miodem? Na grillu elektrycznym możesz również przygotować sery! Wystarczy, że zawiniesz camembert w folię aluminiową i umieścisz go na ruszcie. Gotowy ser zaserwuj z pieczywem np. bagietką czosnkową. 

Przeczytaj także: Jaki ser na grilla będzie najlepszy? Oto nasze smaczne propozycje!

Zastanawiasz się, jak grillować na grillu elektrycznym ryby i owoce morza? Sekretem smacznego dania jest przede wszystkim wybór świeżych produktów. Na ruszcie możesz umieścić nie tylko popularnego łososia, ale również makrelę, halibuta, sandacza, węgorza czy suma. Co do owoców morza, świetnie sprawdzą się krewetki (w pancerzyku bądź obrane), ośmiorniczki, kalmary, a także homary.

Najpopularniejszą metodą przyrządzania ryby na grilla jest umycie i osuszenie, oprószenie jej solą i pieprzem z zewnątrz oraz w środku, a następnie skropienie sokiem z cytryny. Nie ma przeciwwskazań, aby grillować rybę w folii na grillu elektrycznym. Pamiętaj jednak, aby zawinąć ją lśniącą stroną do wewnątrz. Dzięki temu ciepło przejdzie z rusztu w sam głąb potrawy.

W przypadku owoców morza wystarczy przygotować prostą marynatę, składającą się z odrobiny pieprzu, soli oraz oliwy. Krewetki i ośmiorniczki nie wymagają długiej obróbki termicznej – wystarczy maksymalnie 5-7 minut w temperaturze 220-230℃. Więcej czasu potrzebujesz na przygotowanie grillowanego homara. Przed wrzuceniem go na ruszt koniecznie pozbądź się szczypiec i pancerzyka. Rozgrzej grill do 230℃ i umieść skorupiaka częścią mięsną do dołu i po minucie, dwóch odwróć na drugą stronę na kolejne 9 minut. W sumie homar powinien spędzić na ruszcie około 10 minut.

Przeczytaj także: Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy

Odkryj pełnię możliwości grilla elektrycznego

Grill elektryczny to bardzo wszechstronne urządzenie, na którym przygotujesz zarówno dania mięsne, jak i warzywa, sery, ryby i owoce morza. Co więcej, nie musisz czekać na słoneczną pogodę – grillowanie może odbywać się przez cały rok, również zimą. Grille elektryczne są kompaktowe i łatwe w utrzymaniu w czystości. Z powodzeniem możesz korzystać z nich nawet w małej i nieustawnej kuchni.

Zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą grilli elektrycznych dostępnych w sklepie internetowym Auchan. Znajdziesz u nas modele od renomowanych producentów wyposażone w wiele przydatnych funkcji ułatwiających grillowanie. Oprócz tego w Auchan czekają na Ciebie zawsze świeże produkty spożywcze – mięso od lokalnych dostawców, warzywa i owoce z polskich sadów, a także ryby i owoce morza. Mamy nadzieję, że wybierając półprodukty ze sklepu Auchan, przygotujesz smaczne i zdrowe posiłki, a każda chwila spędzona na grillowaniu dostarczy Ci samych przyjemności.