Aplikacja

Przechowywanie przypraw i ziół w kuchni – poznaj 11 zasad

Opublikowano 02.01.2024

Do przygotowania wyśmienitych dań potrzebne są świeże składniki oraz aromatyczne przyprawy, które podkreślą smak innych produktów i dodadzą głębi. Chcesz zatrzymać zapach suszonych ziół na dłużej? Przeczytaj poradnik Auchan i dowiedz się, jak przechowywać przyprawy, aby cieszyć się ich zapachem oraz smakiem. Przy okazji unikniesz także bałaganu w kuchni i zawsze będziesz mógł mieć je pod ręką.

Przechowywanie przypraw – zachowaj aromat na dłużej

Przyprawy oraz zioła to nieodłączny element potraw w kuchniach całego świata. Poprawiają smak i zapach dań, czyniąc je bardziej apetycznymi oraz nadając im wyjątkowego charakteru. Dobrze dobrana kompozycja przypraw potrafi również zwiększyć apetyt poprzez stymulowanie zmysłów smaku i zapachu.

Prawidłowe przechowywanie przypraw w kuchni jest kluczowym elementem, który pozwala zachować ich smak i aromat na długo. Gdy wietrzeją w otwartych saszetkach lub są narażone na działanie światła i wilgoci, tracą swoją woń, pogarsza się ich jakość i skraca okres przydatności do spożycia.

Otwarte, nieestetycznie porozrzucane torebki z przyprawami, przyczyniają się do powstawania bałaganu w kuchni. Jeśli zioła nie są dobrze zabezpieczone, będą się rozsypywać i tracić aromat. Zamiast tracić czas na sprzątanie i kupować nowe opakowania, lepiej zainwestować w pojemniki, dzięki którym zachowasz porządek, a gotowanie stanie się przyjemniejsze.

Przeczytaj także: Przyprawy kuchni indyjskiej – poznaj je wszystkie i dowiedz się, co je wyróżnia!

Przyprawy i zioła – poznaj ich zalety

Z dobrodziejstw przypraw korzystali już ludzie żyjący tysiące lat przed naszą erą. Po kompozycje suszonych ziół sięgali także starożytni Chińczycy, Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie.

Rolą niektórych przypraw poza poprawą smaku, była także konserwacja żywności. Na przykład sól kuchenna pełniła przez wieki rolę naturalnego konserwantu mięsa. Jednak najważniejszą rolą przypraw była i jest poprawa smaku, aromatu oraz wyglądu dań.

Świeża BIO mięta od Pewni Dobrego to idealny dodatek do koktajli i lemoniad. Nie tylko zmienia smak, ale i zdobi szklankę estetycznymi listkami. BIO Bazylia marki własnej Auchan to kolejne zioło, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Liście bazylii dodasz do świeżych sałatek oraz zup i sosów pomidorowych. Możesz też nimi natrzeć mięso przed marynowaniem. Jej zielone liście pozwalają również stworzyć atrakcyjnie wizualnie caprese.

Na kuchennym parapecie powinna znaleźć się również kolendra. Świeże liście rośliny to ważny składnik potraw azjatyckich i meksykańskich. Zioła cięte dodasz do popularnego guacamole, tacos czy ceviche.

Innym aromatycznym składnikiem będzie oregano, które dodasz do spaghetti, lasagne, sałatki greckiej czy leczo. Świeże oregano jest łatwe w codziennej uprawie. Zwróć również uwagę na tymianek, który idealnie podkreśla smak mięsnych potraw, wędlin oraz pasztetów. Z kolei kurkuma i curry to nie tylko nieodłączne elementy dań kuchni egzotycznych, ale również przyprawy, które mogą zmienić kolor potrawy.

W Auchan znajdziesz aromatyczne zioła i przyprawy, które posłużą Ci do tworzenia oryginalnych dań kuchni regionalnej i światowej. Zwróć szczególną uwagę na jakościowe zioła i przyprawy Pewni Dobrego – marki własnej Auchan.

Przeczytaj także: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?

Jak przechowywać przyprawy i zioła?

Już wiesz, dlaczego ważne jest prawidłowe przechowywanie przypraw. Jak to zrobić poprawnie? Zastosuj się do poniższych wskazówek, a przechowywanie ziół nie będzie stanowić dla Ciebie żadnego problemu.

Rodzaje pojemników na przyprawy i zioła

Najbardziej powszechne pojemniki do przechowywania przypraw to szklane słoiki. Są doskonałym rozwiązaniem ze względu na swoją przejrzystość, która ułatwia rozpoznanie zawartości. Ponadto są one łatwe w czyszczeniu i nie absorbują zapachów.

Słoiki trzymaj poza zasięgiem dzieci i zwierząt, które mogłyby przypadkowo rozbić szklane pojemniki. Możesz zastąpić je również plastikowymi, bądź metalowymi odpowiednikami. Różnorodność kształtów, materiałów oraz kolorów pozwoli Ci dopasować opakowanie do wystroju Twojego pomieszczenia. Dla przykładu do kuchni urządzonej w stylu tradycyjnym pasują pojemniki bambusowe, a do wnętrza w stylu industrialnym, loftowym i nowoczesnym możesz sprawić sobie pojemniki metalowe.

Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać przyprawy w torebkach, to zwróć uwagę na niezwykle wygodny sposób. Zastosuj specjalne klipsy spożywcze, dzięki którym wielokrotnie otworzysz i zamkniesz torebkę z przyprawą. To rozwiązanie umożliwia łatwe przechowywanie przypraw w szufladzie, zwłaszcza jeśli zaopatrzysz się dodatkowo w prosty organizer.

Nie wiesz, jak przechowywać przyprawy płynne, takie jak oliwa z oliwek czy ocet? Wykorzystaj szklane butelki z korkiem. Przy ich użyciu zadbasz porządek w kuchni, a po zużyciu produktu będziesz mógł je napełnić ponownie.

Przeczytaj także: Aromatyczna zupa rybna – przepis, który z łatwością odtworzysz w swoim domu

Organizacja przestrzeni na przyprawy w kuchni

Gdzie i jak przechowywać zioła suszone i przyprawy? Przede wszystkim znajdź miejsce, w którym produkty nie będą narażone na bezpośrednie światło słoneczne. Może to być szafka lub szuflada kuchenna albo półka w suchej i ciemnej spiżarni. Intensywne światło oraz wilgoć może negatywnie wpłynąć na smak i aromat przypraw, dlatego ważne jest to, by maksymalnie je ograniczyć.

Pamiętaj też, że sól powinna być również przechowywana w suchym miejscu – nadmierna wilgoć powoduje, że się zbryla.

Przyprawy warto uporządkować według częstotliwości używania oraz kategorii smakowych. Możesz je posegregować według rodzaju, np. osobno zioła, przyprawy do mięs, ciast czy gotowe mieszanki przypraw. To ułatwi znalezienie konkretnego produktu podczas gotowania. Na słoiczkach lub torebkach możesz przykleić etykiety, które pomogą w identyfikacji produktów.

Regularnie przeglądaj i usuwaj stare, nieużywane przyprawy, aby zachować porządek w kuchni. Suszone zioła są zazwyczaj przydatne do spożycia przez około dwa lata od ich otwarcia, choć przede wszystkim zwróć uwagę na daty przydatności podane przez producenta. Organizuj swój kuchenny kącik z przyprawami tak, by stopniowo wykorzystywać wszystkie produkty i nie dopuścić do ich zepsucia.

Przeczytaj także: Jakie właściwości ma kurkuma? Kilka zasad stosowania kurkumy w kuchni

Wskazówki dla przechowywania różnych rodzajów przypraw i ziół

Zioła świeże, w porównaniu do suszonych, nie mogą być zamknięte w szczelnych opakowaniach. Potrzebują wody, światła słonecznego oraz dostępu do świeżego powietrza. Rośliny, takie jak rozmaryn w doniczce, bazylia czy mięta, wiosną i latem możesz umieścić na balkonie. Zimą powinny stać w pobliżu nasłonecznionego parapetu. Pamiętaj o regularnym podlewaniu — najlepiej rano lub wieczorem w niewielkich ilościach.

Jak przechowywać świeże zioła cięte? Kolendrę, pietruszkę i estragon najlepiej umieścić w małym pojemniku z wodą i postawić na kuchennym blacie z dala od źródeł ciepła. Przy wysokich temperaturach możesz włożyć zioła do lodówki. Tymianek, rozmaryn i oregano zawiń w wilgotny ręcznik papierowy i włóż do lodówki – najlepiej do szuflady przeznaczonej do przechowywania warzyw i owoców.

Świeże zioła możesz przechowywać w zamrażarce. W tym celu zaopatrz się w specjalne woreczki do mrożenia. Etykietuj torebki lub pojemniki, aby łatwiej Ci było rozpoznać zawartość i datę umieszczenia w zamrażarce.

Do mrożenia nadaje się bazylia, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, koper czy estragon. Zachowują swój smak w niskiej temperaturze przez około 6–12 miesięcy.
Istnieje grupa przypraw, która bardzo szybko traci swój pierwotny aromat. Należą do nich pieprz oraz przyprawy korzenne, takie jak kardamon czy goździki. Dlatego najlepiej zmielić je bezpośrednio przed użyciem. Możesz użyć do tego moździerza lub młynka do przypraw.

Przechowywanie przypraw w kuchni – zrób to dobrze razem z Auchan!

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jak przechowywać przyprawy w szufladzie, w szklanych słoiczkach i metalowych, bądź drewnianych pojemnikach. Zachęcamy Cię do codziennego korzystania ze świeżych lub suszonych ziół tych, ponieważ to właśnie one wzbogacają smak dań, nadając im wyjątkowego smaku i aromatu.

W Auchan znajdziesz zarówno przyprawy w formie sproszkowanej, jak i w ziarnach. Mamy również świeże zioła w doniczkach od marki własnej Pewni Dobrego. Koniecznie wykorzystaj ich potencjał w swojej kuchni.