Przepis na drożdżówkę, czyli pomysł na słodkie śniadanie!
Opublikowano 05/02/2023Masz ochotę na coś pysznego, a jednocześnie pożywnego? Z pewnością zasmakuje Ci własnoręcznie przygotowana drożdżówka. Jak zrobić ten smakołyk? Zobacz sprawdzony przepis na drożdżówkę.
Odpowiedni przepis na drożdżówkę to klucz do sukcesu
Drożdżówka to słodkie pieczywo drożdżowe z nadzieniem. Jej charakterystyczny okrągły kształt oraz pyszny smak sprawiają, że stanowi ona popularną przekąskę – zjesz ją na śniadanie, kolację czy lunch. Drożdżówkę z łatwością kupisz w dowolnej piekarni i sklepie spożywczym oferującym pieczywo. Żadna jednak nie smakuje tak dobrze, jak ta robiona własnoręcznie!
Drożdżówka z budyniem, białym serem, makiem, jagodami albo innymi owocami – na jakie nadzienie masz ochotę? Pieczywo występuje w wielu smakowitych wariantach – zarówno z pojedynczym rodzajem, jak i mieszanym, na przykład serowo-makowym. Od Twoich preferencji zależy, jaką drożdżówkę wybierzesz.
Piekarnie nie zawsze oferują drożdżówki w tak wielu smakach, aby każdy zainteresowany mógł znaleźć swój ulubiony smakołyk. Samodzielne przygotowanie pieczywa eliminuje ten problem – ma ogromną zaletę, że możesz wybrać nadzienie, jakie tylko chcesz.
Jak się robi drożdżówkę? Sekretem jest odpowiednia receptura oraz wysokiej jakości składniki. Co ważne, przepisów jest wiele, w zależności od efektu, jaki chcesz osiągnąć. Wszystkie jednak bazują na podobnych składnikach oraz sposobie pieczenia. Sprawdź zatem polecany i sprawdzony przepis na drożdżówkę z kruszonką, która zachwyci domowników lub Twoich gości.
Sprawdź również: Tarta z truskawkami – sprawdź jak ją zrobić!
Jak zrobić drożdżówkę, by każdemu smakowała? Poznaj wszystkie oblicza bułeczek
Drożdżówki z dodatkiem owoców to prawdopodobnie najpowszechniejszy typ tych słodkich wypieków. Bułki drożdżowe znakomicie współgrają z polskimi owocami, takimi jak porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki, śliwki, jabłka, morele czy rabarbar, ale możesz je przygotować także w bardziej egzotycznych wariantach, na przykład z cytrusami. Poza owocami drożdżówki mogą też zawierać szereg innych dodatków – czekolada, twaróg, orzechy, ale również konfitura, cynamon, a nawet dynia – wybór jest naprawdę spory.
Klasyczny wypiek ma okrągły lub owalny kształt, ale pieczywo to może również występować w innych, bardziej fantazyjnych formach, takich jak rogaliki, ślimaki czy zawijańce. Dzięki rozmaitym przepisom drożdżówki mogą mieć też różną konsystencję. Niektóre z nich są lekko chrupiące dzięki zawartości kruszonki, inne natomiast są miękkie i rozpływają się w ustach.
Tak ogromny wybór smaków, kształtów i konsystencji wypieków sprawia, że z pewnością znajdziesz wśród nich przepis na drożdżówkę, który idealnie spełni Twoje oczekiwania kulinarne.
Zobacz także: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?
Przepis na drożdżówkę z kruszonką, który zachwyci wielbicieli łakoci
Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką, której smak skradnie serca miłośników słodkości? Przygotowanie bułeczek wcale nie jest trudne. Może się wydawać, że przyrządzenie wypieku jest czasochłonne, ale tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje wyrośnięcie ciasta. Etap ten jest zresztą bardzo istotny dla udanego efektu, dlatego nie przyspieszaj tego procesu.
Zobacz zatem, jak zrobić drożdżówkę z kruszonką. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku. Dowiesz się jak przygotować ciasto, nadzienie, kruszonkę oraz lukier. Do przyrządzenia smakołyku potrzebujesz konkretnych składników. Wszystkie znajdziesz w ofercie Auchan.
Przed rozpoczęciem pracy wyciągnij też potrzebne naczynia i akcesoria kuchenne, takie jak:
- stolnica (ewentualnie czysty blat),
- duża miska na mąkę,
- naczynie na mleko,
- wałek do ciasta,
- foremka albo szklanka o średnicy 8,5 cm,
- szklanka o średnicy mniejszej niż 8,5 cm,
- dwie blachy do pieczenia,
Jajka i drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Wsyp mąkę do naczynia.
Podgrzej mleko w małym garnku. Wrzuć do niego ogrzane drożdże i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 1 pełną łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i ponownie zamieszaj.
Umieść rozczyn na mące w naczyniu. Odstaw na około 12–15 minut.
Ubij jajka z resztą cukru, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Dodaj do niej mąkę pszenną i wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15-20 minut.
Dodaj do ciasta roztopione, ostudzone masło. Kontynuuj wyrabianie przez ok. 5 minut, aż do precyzyjnego połączenia wszystkich składników.
Przykryj całość folią i odstaw na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrój na plasterki. Możesz je również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wrzuć je do pustego garnka.
Wlej sok z cytryny i ewentualnie dodaj rodzynki. Smaż całość przez około 20 minut, aż do zmiękczenia jabłek, regularnie mieszając owoce.
Wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wymieszaj całość i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij naczynie z kuchenki w celu ostudzenia.
Oprósz mąką stolnicę lub czysty blat. Wyłóż na nim wyrośnięte ciasto. Zagniataj je przez chwilę, aby pozbyć się z niego pęcherzy powietrza, a następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
Wykrój kółka szklanką albo foremką o średnicy ok. 8,5 cm. Ułóż je na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby zachować stosowne odstępy, żeby placki nie skleiły się podczas pieczenia. Zrób wgłębienia w każdym placku denkiem mniejszej szklanki.
Włóż w środek placków ostudzone nadzienie z jabłek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem ciasto na brzegach, dzięki czemu wypiek będzie zarumieniony.
Następnym etapem jest wykonanie kruszonki. Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
Zacznij rozcierać rękoma mieszankę (na początku możesz użyć widelca), aż do powstania grudek. Posyp kruszonką wierzch bułeczek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw do komory pierwszą blachę z drożdżówkami i piecz je przez około 17–20 minut. Wyjmij ją i włóż drugą formę z wypiekami. Piecz je przez ok. 17–20 minut.
Przestudzone bułeczki możesz polać lukrem. Aby go wykonać, podgrzej w naczyniu sok z cytryny, a po ściągnięciu garnka z ognia, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj całość. Tak powstałą mieszanką polej wypieki.
Drożdżówka z kruszonką
Opublikowano 05/02/2023Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką, której smak skradnie serca miłośników słodkości? Przygotowanie bułeczek wcale nie jest trudne. Może się wydawać, że przyrządzenie wypieku jest czasochłonne, ale tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje wyrośnięcie ciasta. Etap ten jest zresztą bardzo istotny dla udanego efektu, dlatego nie przyspieszaj tego procesu.
Zobacz zatem, jak zrobić drożdżówkę z kruszonką. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku. Dowiesz się jak przygotować ciasto, nadzienie, kruszonkę oraz lukier.
Jajka i drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Wsyp mąkę do naczynia.
Podgrzej mleko w małym garnku. Wrzuć do niego ogrzane drożdże i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 1 pełną łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i ponownie zamieszaj.
Umieść rozczyn na mące w naczyniu. Odstaw na około 12–15 minut.
Ubij jajka z resztą cukru, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Dodaj do niej mąkę pszenną i wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15-20 minut.
Dodaj do ciasta roztopione, ostudzone masło. Kontynuuj wyrabianie przez ok. 5 minut, aż do precyzyjnego połączenia wszystkich składników.
Przykryj całość folią i odstaw na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrój na plasterki. Możesz je również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wrzuć je do pustego garnka.
Wlej sok z cytryny i ewentualnie dodaj rodzynki. Smaż całość przez około 20 minut, aż do zmiękczenia jabłek, regularnie mieszając owoce.
Wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wymieszaj całość i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij naczynie z kuchenki w celu ostudzenia.
Oprósz mąką stolnicę lub czysty blat. Wyłóż na nim wyrośnięte ciasto. Zagniataj je przez chwilę, aby pozbyć się z niego pęcherzy powietrza, a następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
Wykrój kółka szklanką albo foremką o średnicy ok. 8,5 cm. Ułóż je na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby zachować stosowne odstępy, żeby placki nie skleiły się podczas pieczenia. Zrób wgłębienia w każdym placku denkiem mniejszej szklanki.
Włóż w środek placków ostudzone nadzienie z jabłek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem ciasto na brzegach, dzięki czemu wypiek będzie zarumieniony.
Następnym etapem jest wykonanie kruszonki. Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
Zacznij rozcierać rękoma mieszankę (na początku możesz użyć widelca), aż do powstania grudek. Posyp kruszonką wierzch bułeczek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw do komory pierwszą blachę z drożdżówkami i piecz je przez około 17–20 minut. Wyjmij ją i włóż drugą formę z wypiekami. Piecz je przez ok. 17–20 minut.
Przestudzone bułeczki możesz polać lukrem. Aby go wykonać, podgrzej w naczyniu sok z cytryny, a po ściągnięciu garnka z ognia, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj całość. Tak powstałą mieszanką polej wypieki.
Takie danie możesz także przygotować w formie placka drożdżowego. Wystarczy, że zamiast formowania bułeczek rozłożysz ciasto na blaszce. Dalej wystarczy postępować tak samo.
Przeczytaj także: Kruszonka – 6 sposobów na domową kruszonkę z Auchan
Pieczenie drożdżówek – błędy, których nie warto popełniać
Pamiętaj, żeby nie trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku, aby nie było zbyt suche i twarde. Nie staraj się też eksperymentować z temperaturą, ponieważ zbyt wysoka może sprawić, że drożdżówki nie wyrosną, czego efektem będzie zakalec. Innym powodem niewyrośniętego ciasta może być nadmiar cukru w zaczynie czy nieświeże drożdże.
Jeśli wypiek opadł podczas pieczenia, następnym razem nie otwieraj często drzwiczek piekarnika. Może to być również wynik zbytniego wyrośnięcia ciasta – staraj się zatem przygotować je zgodnie z przepisem.
Już wiesz, jak się robi drożdżówkę!
Przepis na drożdżówkę z kruszonką i jabłkami ze składnikami z Auchan to łatwy sposób na przyrządzenie pysznego smakołyku, który zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Tak przygotowane bułki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez maksymalnie 2–3 dni. Możesz je też włożyć do lodówki, a nawet zamrozić, aby cieszyć się ich smakiem po jeszcze dłuższym czasie. Bezpośrednio przed podaniem możesz lekko podgrzać drożdżówkę. Dzięki temu wydobędziesz z niej maksimum pysznego smaku i aromatu.