Aplikacja
Jak Zrobic Lasagne

Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!

Opublikowano 05.05.2023 - 4 minut czytania

Masz ochotę na sycące, pyszne danie kuchni włoskiej? Własnoręcznie przygotuj lasagne. Ta okazała zapiekanka z makaronem, farszem mięsno-pomidorowym, serem i sosem beszamelowym nie ma sobie równych! Sprawdź nasz przepis na lasagne i ciesz się jej wyśmienitym smakiem.

Lasagne – klasyczne włoskie danie, które skradnie Twoje serce i podniebienie!

Klasyczna lasagne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, mające swych wielbicieli na całym świecie. Tradycyjna potrawa składa się z makaronu lasagne, sosu pomidorowego, czosnku, cebuli, sera (najlepiej parmezanu), beszamelu oraz ziół, zwłaszcza bazylii i gałki muszkatołowej. W składzie zazwyczaj znajduje się też mięso mielone – najczęściej wołowina albo wieprzowina, choć można też wykorzystać mięso mieszane.

Niektóre przepisy bazują na mozzarelli, suszonych pomidorach, a nawet owocach morza. Miłośnikom kuchni roślinnej zapewne zasmakuje wersja wegańska ze szpinakiem w roli głównej, a fanom niebanalnych smaków – wariant na słodko.

Co ciekawe, niektóre źródła historyczne wskazują, że lasagne pochodzi nie z Włoch, a… Grecji. Najstarsze odkryte przepisy na tę potrawę pochodzą sprzed około 800 lat. Receptury w dawnych czasach znacznie różniły się jednak od tych, które znamy obecnie. Obowiązkowy element dania, czyli sos pomidorowy, zaczęto dodawać dopiero w XVII wieku.

Przez setki lat potrawa przeszła rozmaite modyfikacje. Obecnie najbardziej znane są dwie klasyczne wersje tego „makaronowego przekładańca”: neapolitańska i bolońska lasagne. Jak zrobić każdą z nich? Lasagne napoli to wersja bezmięsna, w której wykorzystuje się sos napoli z pomidorami, aromatycznym tymiankiem, czosnkiem, bazylią i oregano. Lasagne bolognese przygotowuje się z kolei z mięsem wieprzowo-wołowym oraz sosem bolońskim z warzywami, winem i pastą pomidorową.

Zobacz także: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!

Jak zrobić lasagne w prosty sposób? Przepis krok po kroku

Bogactwo ingrediencji to szczególna cecha, którą wyróżnia się lazania. Jak się robi ten włoski przysmak? Klasyczna wersja lasagne jest przyrządzana z suchych lub ugotowanych płatów makaronu. Są one układane w prostokątnym naczyniu i przekładane kolejnymi warstwami farszu, aż do wyczerpania składników. W zależności od przepisu może to być farsz z mięsem lub bezmięsny. 

 

Poza niezbędnymi składnikami zawczasu przygotuj również konieczne naczynia i akcesoria, takie jak:

  • stolnica,
  • forma żaroodporna,

 

Wiesz już, czym charakteryzuje się klasyczna, domowa lasagne. Przepis zamieszczony poniżej pozwoli Ci szybko przyrządzić wyśmienite danie kuchni włoskiej. Sprawdź, jak zrobić lasagne z mięsem i serem. Wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w sklepach Auchan

Zaskocz gości pyszną lasagne – oryginalny przepis na to popularne danie włoskie!

Jeśli masz już wszystko, możesz przystąpić do gotowania. Sprawdź, jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i serem. Jednak najpierw zapoznaj się z przygotowaniem sosów oraz makaronu!

Zobacz też: Sprawdzony przepis na gołąbki w różnych odsłonach

Domowa lazania – jak się robi sos boloński?

Przygotowanie lasagne rozpocznij od sosu bolońskiego. To on nada potrawie wyjątkowy smak i aromat rodem z Włoch!

1. Usmaż warzywa

W dużym garnku na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć posiekaną marchew i seler naciowy. Obsmaż całość.

2. Dodaj boczek

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i zrumień go. Dokładnie wymieszaj składniki.

3. Dodaj pozostałe mięso

Podziel wieprzowinę i wołowinę na 3 porcje i zacznij je wkładać partiami do garnka. Włóż pierwszą część, obsmaż całość, nie przestając mieszać, aż do chwili, gdy mięso się zbrązowi. Następnie dodawaj kolejne porcje mięsa, powtarzając za każdym razem cały proces.

4. Dodaj wino i gotuj

Dodaj wino i gotuj całość przez ok. 3–4 minuty na średnim ogniu.

5. Stwórz mieszankę z bulionu i koncentratu

W osobnym naczyniu wymieszaj bulion i koncentrat pomidorowy, a następnie dodaj mieszankę do garnka z mięsem. Całość zagotuj.

6. Dodaj passatę i przyprawy

Dodaj passatę pomidorową oraz szczyptę soli i pieprzu.

7. Gotuj całość

Danie w przykrytym naczyniu gotuj przez minimum 120 minut na małym ogniu, regularnie mieszając.

Czas całkowity 140 min
Porcja 6
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
Składniki
6
1,5 dużej lub 2 małe marchewki,
3 selery naciowe (łodyżki),
1,5 dużej lub 2 małe cebule,
4-5 łyżek dobrej oliwy,
0,65 kg mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale możesz też zdecydować się na jeden konkretny rodzaj)
0,20 kg boczku (możesz zastosować gotowany lub wędzony boczek, w zależności od preferencji),
0,55 kg passaty pomidorowej,
375 ml bulionu,
5-6 łyżek koncentratu z pomidorów,
ok. 300 ml wina (czerwonego albo białego),
szczypta soli i pieprzu do smaku.

Lasagne – jak zrobić sos beszamelowy?

Każdy bardzo dobry przepis na lazanię musi uwzględniać sos beszamelowy. Zobacz, jak go przyrządzić.

1. Podgrzej masło

Wrzuć masło do garnka i rozgrzej je.

2. Dodaj mąkę i mleko

Wsyp mąkę i zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Całość smaż przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji.

3. Gotuj całość

Zmniejsz ogień i gotuj potrawę przez około 5 minut.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli dla podkreślenia smaku. Gotowe – Twój sos jest już zrobiony!

Czas całkowity 10 min
Porcja 1
Przygotowanie 2 min
Gotowanie 8 min
 

Sos beszamelowy

Opublikowano 05.05.2023

Przyrządzasz smakowite, włoskie danie? Każdy bardzo dobry przepis na lazanię musi uwzględniać sos beszamelowy. Zobacz zatem, jak go przyrządzić!

1. Podgrzej masło

Wrzuć masło do garnka i rozgrzej je.

2. Dodaj mąkę i mleko

Wsyp mąkę i zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Całość smaż przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji.

3. Gotuj całość

Zmniejsz ogień i gotuj potrawę przez około 5 minut.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli dla podkreślenia smaku. Gotowe – Twój sos jest już zrobiony!

Czas całkowity 10 min
Porcja
Przygotowanie 2 min
Gotowanie 8 min
Składniki
0,8 l mleka,
4-5 łyżek mąki,
około 85-90 g masła,
szczypty gałki muszkatołowej.
Składniki
1
0,8 l mleka,
4-5 łyżek mąki,
około 85-90 g masła,
szczypty gałki muszkatołowej.

Jak zrobić płaty lasagne?

Makaron lasagne możesz kupić w sklepie Auchan lub przyrządzić go samodzielnie. Własnoręczne przyrządzenie płatów lasagne pozwoli Ci cieszyć się ich w pełni domowym smakiem.

1. Połącz składniki

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Zrób w środku wgłębienie, a następnie wbij do niego jajka, dodatkowe żółtka oraz sól. Roztrzep jajka widelcem, a później stopniowo zagarniaj do środka mąkę, cały czas roztrzepując. Kontynuuj, aż do wymieszania całej mąki z jajkami.

2. Zagniataj ciasto

Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniataj je przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde, a przy tym delikatnie sprężyste.

3. Odstaw ciasto na 90 minut

Zawiń w plastikowy woreczek wyrobione ciasto i odstaw je na ok. 90 minut.

4. Przepuść ciasto przez maszynkę do makaronu

Po tym czasie wyjmij je z worka i podziel nożem na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieć najpierw dłonią na placek o grubości około 5 mm, a później parokrotnie przepuść przez maszynkę do wałkowania makaronu. Zacznij od najszerszego ustawienia, a zakończ na najcieńszym.

5. Pokrój ciasto

Cienko rozwałkowane ciasto pokrój na płaty lasagne. Ułóż je na stolnicy, każdorazowo podsypując mąką, aby się nie sklejały.
Świeżo przygotowanego makaronu nie musisz podgotowywać przed przyrządzeniem lasagne. Jeśli zdecydujesz się wykonać go wcześniej, możesz go trzymać w lodówce przez 1–2 dni albo zamrozić na dłuższy czas.

Czas całkowity 135 min
Porcja 6
Przygotowanie 135 min
Gotowanie -
 

Płaty lasagne

Opublikowano 05.05.2023

Makaron lasagne możesz kupić w sklepie Auchan lub przyrządzić go samodzielnie. Własnoręczne przyrządzenie płatów lasagne pozwoli Ci cieszyć się ich w pełni domowym smakiem.

1. Połącz składniki

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Zrób w środku wgłębienie, a następnie wbij do niego jajka, dodatkowe żółtka oraz sól. Roztrzep jajka widelcem, a później stopniowo zagarniaj do środka mąkę, cały czas roztrzepując. Kontynuuj, aż do wymieszania całej mąki z jajkami.

2. Zagniataj ciasto

Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniataj je przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde, a przy tym delikatnie sprężyste.

3. Odstaw ciasto na 90 minut

Zawiń w plastikowy woreczek wyrobione ciasto i odstaw je na ok. 90 minut.

4. Przepuść ciasto przez maszynkę do makaronu

Po tym czasie wyjmij je z worka i podziel nożem na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieć najpierw dłonią na placek o grubości około 5 mm, a później parokrotnie przepuść przez maszynkę do wałkowania makaronu. Zacznij od najszerszego ustawienia, a zakończ na najcieńszym.

5. Pokrój ciasto

Cienko rozwałkowane ciasto pokrój na płaty lasagne. Ułóż je na stolnicy, każdorazowo podsypując mąką, aby się nie sklejały.
Świeżo przygotowanego makaronu nie musisz podgotowywać przed przyrządzeniem lasagne. Jeśli zdecydujesz się wykonać go wcześniej, możesz go trzymać w lodówce przez 1–2 dni albo zamrozić na dłuższy czas.

Czas całkowity 135 min
Porcja
Przygotowanie 135 min
Gotowanie -
Składniki
3 duże jajka,
6 żółtka,
0,4 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) albo uniwersalnej (typ 650),
szczypta soli.
Składniki
6
3 duże jajka,
6 żółtka,
0,4 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) albo uniwersalnej (typ 650),
szczypta soli.

Lasagne – przepis

Przedstawiony przepis pozwoli Ci zrobić 8–10 porcji potrawy. Całkowity czas przyrządzenia posiłku wynosi około 3,5 godziny. W czasie 2 godzin gotowania się sosu bolońskiego możesz wykonać samodzielnie płaty makaronu lasagne z przepisu powyżej. Smacznego!

Przeczytaj również: Kiedy jest dzień pizzy i jak przygotować idealną domową pizzę?

1. Wysmaruj blachę

Posmaruj blachę masłem oraz sosem beszamelowym w ilości ok. 0,1 l.

2. Wyłóż warstwy

Równomiernie rozłóż na blaszce pierwszy poziom płatów lasagne i polej je sosem bolońskim. Dodaj parmezan i sos beszamelowy. Całą procedurę powtórz 4 razy, tworząc w ten sposób kolejne warstwy potrawy.

3.

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (bez termoobiegu, funkcja grzania góra-dół). Piecz całość przez około 45-50 minut. Po ok. 20-25 minutach otwórz na chwilę piekarnik i przykryj danie folią aluminiową. Gotowe! Już wiesz, jak zrobić lasagne. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przed pokrojeniem odczekaj jeszcze kilka minut, aż potrawa nieco ostygnie.

Przepisy na sosy boloński, beszamelowy oraz makaron znajdziesz na stronie Auchan.

Czas całkowity 210 min
Porcja 8
Przygotowanie 140 min
Gotowanie 70 min
 

Lasagne – przepis

Opublikowano 05.05.2023

Przedstawiony przepis pozwoli Ci zrobić 8–10 porcji potrawy. Całkowity czas przyrządzenia posiłku wynosi około 3,5 godziny. W czasie 2 godzin gotowania się sosu bolońskiego możesz wykonać samodzielnie płaty makaronu lasagne.

1. Wysmaruj blachę

Posmaruj blachę masłem oraz sosem beszamelowym w ilości ok. 0,1 l.

2. Wyłóż warstwy

Równomiernie rozłóż na blaszce pierwszy poziom płatów lasagne i polej je sosem bolońskim. Dodaj parmezan i sos beszamelowy. Całą procedurę powtórz 4 razy, tworząc w ten sposób kolejne warstwy potrawy.

3.

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (bez termoobiegu, funkcja grzania góra-dół). Piecz całość przez około 45-50 minut. Po ok. 20-25 minutach otwórz na chwilę piekarnik i przykryj danie folią aluminiową. Gotowe! Już wiesz, jak zrobić lasagne. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przed pokrojeniem odczekaj jeszcze kilka minut, aż potrawa nieco ostygnie.

Przepisy na sosy boloński, beszamelowy oraz makaron znajdziesz na stronie Auchan.

Czas całkowity 210 min
Porcja
Przygotowanie 140 min
Gotowanie 70 min
Składniki
0,25 kg tartego parmezanu,
około 20 płatów lasagne gotowych lub przygotowanych własnoręcznie,
sos boloński,
sos beszamelowy.
Składniki
8
0,25 kg tartego parmezanu,
około 20 płatów lasagne gotowych lub przygotowanych własnoręcznie,
sos boloński,
sos beszamelowy.

Przepis na lasagne – kulinarne dzieło sztuki, które możesz zrobić w swojej kuchni

Przedstawiony przepis na lazanię pozwoli Ci szybko i sprawnie przyrządzić wyborne danie. Jak smakuje domowa lasagne? Receptura umożliwia stworzenie potrawy o oryginalnym, klasycznym smaku wprost z kuchni włoskiej. Posiłek jest bardzo sycący i pożywny, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad albo kolację. Jest lubiany przez dzieci i dorosłych.

Sekretem wyśmienitego smaku lasagne jest przede wszystkim wysokiej jakości makaron i soczysty sos z dobrego mięsa. Wszystkie świetne jakościowo składniki niezbędne do przyrządzenia makaronowej zapiekanki znajdziesz w Auchan. Zaopatrz się w nie i kieruj krok po kroku wskazówkami z przepisu, a z łatwością przyrządzisz smakowitą lasagne na obiad dla Ciebie i bliskich.