Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!
Spis treści:
Lasagne – klasyczne włoskie danie, które skradnie Twoje serce i podniebienie!
Klasyczna lasagne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, mające swych wielbicieli na całym świecie. Tradycyjna potrawa składa się z makaronu lasagne, sosu pomidorowego, czosnku, cebuli, sera (najlepiej parmezanu), beszamelu oraz ziół, zwłaszcza bazylii i gałki muszkatołowej. W składzie zazwyczaj znajduje się też mięso mielone – najczęściej wołowina albo wieprzowina, choć można też wykorzystać mięso mieszane.
Niektóre przepisy bazują na mozzarelli, suszonych pomidorach, a nawet owocach morza. Miłośnikom kuchni roślinnej zapewne zasmakuje wersja wegańska ze szpinakiem w roli głównej, a fanom niebanalnych smaków – wariant na słodko.
Co ciekawe, niektóre źródła historyczne wskazują, że lasagne pochodzi nie z Włoch, a… Grecji. Najstarsze odkryte przepisy na tę potrawę pochodzą sprzed około 800 lat. Receptury w dawnych czasach znacznie różniły się jednak od tych, które znamy obecnie. Obowiązkowy element dania, czyli sos pomidorowy, zaczęto dodawać dopiero w XVII wieku.
Przez setki lat potrawa przeszła rozmaite modyfikacje. Obecnie najbardziej znane są dwie klasyczne wersje tego „makaronowego przekładańca”: neapolitańska i bolońska lasagne. Jak zrobić każdą z nich? Lasagne napoli to wersja bezmięsna, w której wykorzystuje się sos napoli z pomidorami, aromatycznym tymiankiem, czosnkiem, bazylią i oregano. Lasagne bolognese przygotowuje się z kolei z mięsem wieprzowo-wołowym oraz sosem bolońskim z warzywami, winem i pastą pomidorową.
Zobacz także: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!
Jak zrobić lasagne w prosty sposób? Przepis krok po kroku
Bogactwo ingrediencji to szczególna cecha, którą wyróżnia się lazania. Jak się robi ten włoski przysmak? Klasyczna wersja lasagne jest przyrządzana z suchych lub ugotowanych płatów makaronu. Są one układane w prostokątnym naczyniu i przekładane kolejnymi warstwami farszu, aż do wyczerpania składników. W zależności od przepisu może to być farsz z mięsem lub bezmięsny.
Poza niezbędnymi składnikami zawczasu przygotuj również konieczne naczynia i akcesoria, takie jak:
- duży i średni garnek,
- stolnica,
- forma żaroodporna,
- maszynka do wałkowania makaronu (w sytuacji, gdy chcesz własnoręcznie zrobić makaron lasagne).
Wiesz już, czym charakteryzuje się klasyczna, domowa lasagne. Przepis zamieszczony poniżej pozwoli Ci szybko przyrządzić wyśmienite danie kuchni włoskiej. Sprawdź, jak zrobić lasagne z mięsem i serem. Wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w sklepach Auchan.
Zaskocz gości pyszną lasagne – oryginalny przepis na to popularne danie włoskie!
Jeśli masz już wszystko, możesz przystąpić do gotowania. Sprawdź, jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i serem. Jednak najpierw zapoznaj się z przygotowaniem sosów oraz makaronu!
Zobacz też: Sprawdzony przepis na gołąbki w różnych odsłonach
Domowa lazania – jak się robi sos boloński?
Przygotowanie lasagne rozpocznij od sosu bolońskiego. To on nada potrawie wyjątkowy smak i aromat rodem z Włoch!
W dużym garnku na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć posiekaną marchew i seler naciowy. Obsmaż całość.
Dodaj pokrojony w kostkę boczek i zrumień go. Dokładnie wymieszaj składniki.
Podziel wieprzowinę i wołowinę na 3 porcje i zacznij je wkładać partiami do garnka. Włóż pierwszą część, obsmaż całość, nie przestając mieszać, aż do chwili, gdy mięso się zbrązowi. Następnie dodawaj kolejne porcje mięsa, powtarzając za każdym razem cały proces.
Dodaj wino i gotuj całość przez ok. 3–4 minuty na średnim ogniu.
W osobnym naczyniu wymieszaj bulion i koncentrat pomidorowy, a następnie dodaj mieszankę do garnka z mięsem. Całość zagotuj.
Dodaj passatę pomidorową oraz szczyptę soli i pieprzu.
Danie w przykrytym naczyniu gotuj przez minimum 120 minut na małym ogniu, regularnie mieszając.
Lasagne – jak zrobić sos beszamelowy?
Każdy bardzo dobry przepis na lazanię musi uwzględniać sos beszamelowy. Zobacz, jak go przyrządzić.
Wrzuć masło do garnka i rozgrzej je.
Wsyp mąkę i zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Całość smaż przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji.
Zmniejsz ogień i gotuj potrawę przez około 5 minut.
Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli dla podkreślenia smaku. Gotowe – Twój sos jest już zrobiony!
Wrzuć masło do garnka i rozgrzej je.
Wsyp mąkę i zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Całość smaż przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji.
Zmniejsz ogień i gotuj potrawę przez około 5 minut.
Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli dla podkreślenia smaku. Gotowe – Twój sos jest już zrobiony!
Jak zrobić płaty lasagne?
Makaron lasagne możesz kupić w sklepie Auchan lub przyrządzić go samodzielnie. Własnoręczne przyrządzenie płatów lasagne pozwoli Ci cieszyć się ich w pełni domowym smakiem.
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Zrób w środku wgłębienie, a następnie wbij do niego jajka, dodatkowe żółtka oraz sól. Roztrzep jajka widelcem, a później stopniowo zagarniaj do środka mąkę, cały czas roztrzepując. Kontynuuj, aż do wymieszania całej mąki z jajkami.
Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniataj je przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde, a przy tym delikatnie sprężyste.
Zawiń w plastikowy woreczek wyrobione ciasto i odstaw je na ok. 90 minut.
Po tym czasie wyjmij je z worka i podziel nożem na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieć najpierw dłonią na placek o grubości około 5 mm, a później parokrotnie przepuść przez maszynkę do wałkowania makaronu. Zacznij od najszerszego ustawienia, a zakończ na najcieńszym.
Cienko rozwałkowane ciasto pokrój na płaty lasagne. Ułóż je na stolnicy, każdorazowo podsypując mąką, aby się nie sklejały.
Świeżo przygotowanego makaronu nie musisz podgotowywać przed przyrządzeniem lasagne. Jeśli zdecydujesz się wykonać go wcześniej, możesz go trzymać w lodówce przez 1–2 dni albo zamrozić na dłuższy czas.
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Zrób w środku wgłębienie, a następnie wbij do niego jajka, dodatkowe żółtka oraz sól. Roztrzep jajka widelcem, a później stopniowo zagarniaj do środka mąkę, cały czas roztrzepując. Kontynuuj, aż do wymieszania całej mąki z jajkami.
Przenieś ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniataj je przez 8 minut. Ciasto powinno być dość twarde, a przy tym delikatnie sprężyste.
Zawiń w plastikowy woreczek wyrobione ciasto i odstaw je na ok. 90 minut.
Po tym czasie wyjmij je z worka i podziel nożem na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieć najpierw dłonią na placek o grubości około 5 mm, a później parokrotnie przepuść przez maszynkę do wałkowania makaronu. Zacznij od najszerszego ustawienia, a zakończ na najcieńszym.
Cienko rozwałkowane ciasto pokrój na płaty lasagne. Ułóż je na stolnicy, każdorazowo podsypując mąką, aby się nie sklejały.
Świeżo przygotowanego makaronu nie musisz podgotowywać przed przyrządzeniem lasagne. Jeśli zdecydujesz się wykonać go wcześniej, możesz go trzymać w lodówce przez 1–2 dni albo zamrozić na dłuższy czas.
Lasagne – przepis
Przedstawiony przepis pozwoli Ci zrobić 8–10 porcji potrawy. Całkowity czas przyrządzenia posiłku wynosi około 3,5 godziny. W czasie 2 godzin gotowania się sosu bolońskiego możesz wykonać samodzielnie płaty makaronu lasagne z przepisu powyżej. Smacznego!
Przeczytaj również: Kiedy jest dzień pizzy i jak przygotować idealną domową pizzę?
Posmaruj blachę masłem oraz sosem beszamelowym w ilości ok. 0,1 l.
Równomiernie rozłóż na blaszce pierwszy poziom płatów lasagne i polej je sosem bolońskim. Dodaj parmezan i sos beszamelowy. Całą procedurę powtórz 4 razy, tworząc w ten sposób kolejne warstwy potrawy.
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (bez termoobiegu, funkcja grzania góra-dół). Piecz całość przez około 45-50 minut. Po ok. 20-25 minutach otwórz na chwilę piekarnik i przykryj danie folią aluminiową. Gotowe! Już wiesz, jak zrobić lasagne. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przed pokrojeniem odczekaj jeszcze kilka minut, aż potrawa nieco ostygnie.
Przepisy na sosy boloński, beszamelowy oraz makaron znajdziesz na stronie Auchan.
Posmaruj blachę masłem oraz sosem beszamelowym w ilości ok. 0,1 l.
Równomiernie rozłóż na blaszce pierwszy poziom płatów lasagne i polej je sosem bolońskim. Dodaj parmezan i sos beszamelowy. Całą procedurę powtórz 4 razy, tworząc w ten sposób kolejne warstwy potrawy.
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (bez termoobiegu, funkcja grzania góra-dół). Piecz całość przez około 45-50 minut. Po ok. 20-25 minutach otwórz na chwilę piekarnik i przykryj danie folią aluminiową. Gotowe! Już wiesz, jak zrobić lasagne. To prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przed pokrojeniem odczekaj jeszcze kilka minut, aż potrawa nieco ostygnie.
Przepisy na sosy boloński, beszamelowy oraz makaron znajdziesz na stronie Auchan.
Przepis na lasagne – kulinarne dzieło sztuki, które możesz zrobić w swojej kuchni
Przedstawiony przepis na lazanię pozwoli Ci szybko i sprawnie przyrządzić wyborne danie. Jak smakuje domowa lasagne? Receptura umożliwia stworzenie potrawy o oryginalnym, klasycznym smaku wprost z kuchni włoskiej. Posiłek jest bardzo sycący i pożywny, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad albo kolację. Jest lubiany przez dzieci i dorosłych.
Sekretem wyśmienitego smaku lasagne jest przede wszystkim wysokiej jakości makaron i soczysty sos z dobrego mięsa. Wszystkie świetne jakościowo składniki niezbędne do przyrządzenia makaronowej zapiekanki znajdziesz w Auchan. Zaopatrz się w nie i kieruj krok po kroku wskazówkami z przepisu, a z łatwością przyrządzisz smakowitą lasagne na obiad dla Ciebie i bliskich.