Przepis na żurek – wielkanocne danie krok po kroku
Żurek na zakwasie – lista zakupów
Żurek wielkanocny to obowiązkowe danie świąteczne w wielu polskich domach. Jego historia sięga ok. XV wieku. Przez wieki zupa stanowiła codzienną strawę biednych chłopów, ale z biegiem lat stawała się coraz bardziej doceniana przez inne grupy społeczne, aby w końcu stać się obowiązkowym daniem na stołach szlachty.
Dziś żurek z kiełbasą i jajkami często gości na wielkanocnych stołach. Sekret ugotowania udanej zupy tkwi przede wszystkim w zachowaniu właściwych proporcji składników, co przekłada się na balans aromatów i smaków. Każdy z głównych składników jest bardzo charakterny, dlatego tak istotny jest odpowiedni dobór proporcji, aby chrzan, czosnek, mocno mięsny wywar i zakwas stworzyły harmonijną mieszankę.
Pamiętaj, że od jakości składników zależy w dużej mierze smak i aromat potrawy. Dlatego wybierając ingrediencje do żurku, postaw na dobrej jakości składniki z oferty Auchan. Najlepiej zdecyduj się na rosół domowy albo bulion własnej roboty. Jeśli nie masz na to czasu, wykorzystaj gotowy bulion wołowy.
Sprawdź również: Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?
Jak przygotować zakwas?
Jeśli masz chęci i czas, możesz wykorzystać własnej roboty zakwas na mące żytniej. Jego przyrządzenie również jest łatwe, ale wymaga nieco czasu. Dlatego, gdy zdecydujesz się na samodzielne wykonanie zakwasu, zacznij to robić przynajmniej 4 dni przed gotowaniem żurku.
Przepis na zakwas
Chcesz zrobić pyszny, domowy żurek? Koniecznie sprawdź zatem, jak przygotować zakwas we własnym domu. Dzięki niemu danie będzie miało niepowtarzalny charakter i zachwyci wszystkich domowników oraz gości! Pamiętaj jednak, że jego przygotowanie zajmie Ci kilka dni.
Przeczytaj też: Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta
Na początek wsyp do słoika 8-9 łyżek mąki żytniej z oferty Auchan.
Zalej mąkę 0,75 l wody.
Przykryj naczynie szmatką i odstaw na 4-5 dni.
Każdego dnia mieszaj zakwas 1-2 razy.
Bulion wołowy – przepis
Aby Twój żurek nabrał wyjątkowego smaku, zrób własny bulion wołowy. Zupa będzie dzięki niemu niezwykle aromatyczna i zachwyci wszystkich gości.
Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności przynajmniej 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.
Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się białe szumowiny.
Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą. Włóż wołowinę do czystego garnka i wlej 3 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 0,25 kg mięsa).
Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.
Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.
Gotuj bulion w przykrytym garnku na mocy większej niż średnia. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 3 godziny. Po tym czasie Twój bulion jest gotowy.
Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności przynajmniej 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.
Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się białe szumowiny.
Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą. Włóż wołowinę do czystego garnka i wlej 3 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 0,25 kg mięsa).
Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.
Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.
Gotuj bulion w przykrytym garnku na mocy większej niż średnia. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 3 godziny. Po tym czasie Twój bulion jest gotowy.
Jak ugotować żurek – instrukcja krok po kroku
Po zgromadzeniu niezbędnych składników możesz rozpocząć gotowanie. Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.
Najpierw podgrzej bulion.
Podsmaż boczek na patelni.
Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.
Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.
Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.
Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.
Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.
Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.
Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.
Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.
Żurek wielkanocny
Opublikowano 17.03.2023Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.
Najpierw podgrzej bulion.
Podsmaż boczek na patelni.
Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.
Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.
Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.
Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.
Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.
Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.
Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.
Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.
Tradycyjny przepis na żurek wielkanocny
W dawnych czasach żurek był spożywany przez cały Wielki Post. Nie zawierał jednak białej kiełbasy ani innych mięsnych dodatków. Nie miał też charakterystycznego, wyrazistego smaku, jaki znamy dzisiaj. Podawano go jako pierwszą potrawę podczas śniadania wielkanocnego, gdyż stanowił symbol zakończenia Wielkiego Postu. Co ciekawe, w dzień Zmartwychwstania Pańskiego odbywał się „pogrzeb żurku”, czyli po prostu jego wylewanie.
Z czasem tradycyjny żurek wielkanocny zaczęto podawać z większą ilością składników: białą i wiejską kiełbasą, wędzonką albo jajkiem. Obecnie w różnych regionach kraju zupę tę gotuje się według odmiennych receptur. Różnica polega zazwyczaj na wykorzystaniu różnych rodzajów mięsa albo bulionu/wywaru. Do przygotowania żurku używa się zatem wędzonki, smażonej kiełbasy, wędzonych kości, żeberek, białej kiełbasy lub szynki. Często spotyka się także w zupie ziemniaki, marchew, a nawet chrzan. Można wręcz stwierdzić, że każda rodzina ma swój przepis na żurek i przygotowuje danie na swój własny, pyszny sposób.
Żurek z ziemniakami czy żurek w chlebie? Różne pomysły na podanie dania
Gotowy żurek możesz podawać klasycznie w naczyniu albo w chlebie. Szczególnie to drugie rozwiązanie cieszy się popularnością wśród miłośników smaku tradycyjnego żurku. Aby podać żurek w chlebie, potrzebujesz odpowiedniego pieczywa. Możesz samodzielnie upiec chleb w domu albo kupić gotowy, specjalny chleb do żurku w Auchan. Pieczywo charakteryzuje się odpowiednim kształtem i wielkością. Ma również odciętą piętkę i już wyjęty miąższ.
Przed nalaniem żurku podpiecz chleb w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 min. Połóż pieczywo na talerzu, napełnij je zupą z dodatkami i przykryj piętką. Serwowany w ten sposób nie tylko prezentuje się bardziej okazale, ale też smakuje znacznie lepiej.
Żurek na zakwasie możesz podawać na różne inne sposoby. W zupie tej dobrze smakują jajka albo kasza. Przepis na żurek z ziemniakami i twarogiem to domena kuchni góralskiej. Ciekawą propozycją może być też żurek z wędzonką i tofu. Żurek śląski zwykle jest przyrządzany z kiełbasą. W przepisach na tę pożywną zupę czasami uwzględnia się też grzyby, np. borowiki albo pieczarki. Co ciekawe, rosnącą popularnością cieszy się przepis na żurek wegetariański gotowany na wywarze warzywnym, podawany z serem białym lub tofu, jajkami, chrzanem oraz pieczywem lub purée ziemniaczanym. Zupa bez mięsnych dodatków przedstawia się też interesująco w wersji z płatkami owsianymi.
Przepis na żurek z ziemniakami, białą kiełbasą, wołowiną, a może serem? Propozycji podania żurku jest wiele. Poeksperymentuj w kuchni i sprawdź, która wersja zupy smakuje Ci najbardziej, a wszystkie niezbędne produkty kup w Auchan!
Zobacz również: Babka wielkanocna – przepis na doskonały wypiek świąteczny