Aplikacja

Przepis na żurek – wielkanocne danie krok po kroku

Opublikowano 17.03.2023 - 5 minut czytania

Wielkanoc to wyjątkowy czas, spędzany rodzinnie przy bogato zastawionym stole. Jedną z potraw goszczących w większości polskich domów jest żurek z kiełbasą i jajkiem. Sprawdź przepis na żurek, który pozwoli Ci cieszyć się pysznym smakiem tradycyjnej zupy.

Żurek na zakwasie – lista zakupów

Żurek wielkanocny to obowiązkowe danie świąteczne w wielu polskich domach. Jego historia sięga ok. XV wieku. Przez wieki zupa stanowiła codzienną strawę biednych chłopów, ale z biegiem lat stawała się coraz bardziej doceniana przez inne grupy społeczne, aby w końcu stać się obowiązkowym daniem na stołach szlachty.

Dziś żurek z kiełbasą i jajkami często gości na wielkanocnych stołach. Sekret ugotowania udanej zupy tkwi przede wszystkim w zachowaniu właściwych proporcji składników, co przekłada się na balans aromatów i smaków. Każdy z głównych składników jest bardzo charakterny, dlatego tak istotny jest odpowiedni dobór proporcji, aby chrzan, czosnek, mocno mięsny wywar i zakwas stworzyły harmonijną mieszankę.

Pamiętaj, że od jakości składników zależy w dużej mierze smak i aromat potrawy. Dlatego wybierając ingrediencje do żurku, postaw na dobrej jakości składniki z oferty Auchan. Najlepiej zdecyduj się na rosół domowy albo bulion własnej roboty. Jeśli nie masz na to czasu, wykorzystaj gotowy bulion wołowy.

Sprawdź również: Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Jak przygotować zakwas?

Jeśli masz chęci i czas, możesz wykorzystać własnej roboty zakwas na mące żytniej. Jego przyrządzenie również jest łatwe, ale wymaga nieco czasu. Dlatego, gdy zdecydujesz się na samodzielne wykonanie zakwasu, zacznij to robić przynajmniej 4 dni przed gotowaniem żurku.

Przepis na zakwas

Chcesz zrobić pyszny, domowy żurek? Koniecznie sprawdź zatem, jak przygotować zakwas we własnym domu. Dzięki niemu danie będzie miało niepowtarzalny charakter i zachwyci wszystkich domowników oraz gości! Pamiętaj jednak, że jego przygotowanie zajmie Ci kilka dni.

Przeczytaj też: Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta

1. Wsyp mąkę

Na początek wsyp do słoika 8-9 łyżek mąki żytniej z oferty Auchan.

2. Dodaj wodę

Zalej mąkę 0,75 l wody.

3. Odstaw naczynie

Przykryj naczynie szmatką i odstaw na 4-5 dni.

4. Mieszanie

Każdego dnia mieszaj zakwas 1-2 razy.

Czas całkowity 6000 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
1
ok. 9–9 łyżek mąki żytnia,
0,75 l wody.

Bulion wołowy – przepis

Aby Twój żurek nabrał wyjątkowego smaku, zrób własny bulion wołowy. Zupa będzie dzięki niemu niezwykle aromatyczna i zachwyci wszystkich gości.

1. Przygotuj mięso

Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności przynajmniej 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.

2. Gotuj mięso

Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się białe szumowiny.

3. Przepłucz wołowinę i włóż do wody

Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą. Włóż wołowinę do czystego garnka i wlej 3 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 0,25 kg mięsa).

4. Dodaj warzywa

Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.

6. Ugotuj bulion

Gotuj bulion w przykrytym garnku na mocy większej niż średnia. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 3 godziny. Po tym czasie Twój bulion jest gotowy.

Czas całkowity 190 min
Porcja 6
Przygotowanie 7 min
Gotowanie 183 min
 

Bulion wołowy

Opublikowano 17.03.2023

Aby Twój żurek nabrał wyjątkowego smaku, zrób własny bulion wołowy. Zupa będzie dzięki niemu niezwykle aromatyczna i zachwyci wszystkich gości.

1. Przygotuj mięso

Umyj wołowinę, włóż do garnka o pojemności przynajmniej 6 l i zalej wodą tak, aby w całości przykryć mięso.

2. Gotuj mięso

Przykryj garnek pokrywką i ustaw wysoką moc palnika. Zmniejsz moc po zagotowaniu wody i od tego czasu gotuj mięso przez około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik. Woda w naczyniu powinna być mętna, a na jej powierzchni zgromadzą się białe szumowiny.

3. Przepłucz wołowinę i włóż do wody

Wylej wodę z garnka, a mięso przepłucz pod bieżącą, chłodną wodą. Włóż wołowinę do czystego garnka i wlej 3 l zimnej wody (0,5 l wody na każde 0,25 kg mięsa).

4. Dodaj warzywa

Wrzuć warzywa: seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i por. Cebulę najlepiej opal nad palnikiem albo przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni. Możesz też dodać kilka suszonych grzybków.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj sól, czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie do smaku.

6. Ugotuj bulion

Gotuj bulion w przykrytym garnku na mocy większej niż średnia. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez ok. 3 godziny. Po tym czasie Twój bulion jest gotowy.

Czas całkowity 190 min
Porcja
Przygotowanie 7 min
Gotowanie 183 min
Składniki
1500 g mięsa wołowego,
mały korzeń selera,
3 duże marchewki,
2 małe albo 1,5 dużego korzenia pietruszki,
3 średnie cebule,
1,5 pora (tylko biała część),
4-5 łodyg selera naciowego (opcjonalnie),
1 główka czosnku (opcjonalnie),
lubczyk ogrodowy albo natka pietruszki,
przyprawy: 4-5 liści laurowych, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 1,5 łyżki soli, 6 ziaren ziela angielskiego,
3 l wody.
Składniki
6
1500 g mięsa wołowego,
mały korzeń selera,
3 duże marchewki,
2 małe albo 1,5 dużego korzenia pietruszki,
3 średnie cebule,
1,5 pora (tylko biała część),
4-5 łodyg selera naciowego (opcjonalnie),
1 główka czosnku (opcjonalnie),
lubczyk ogrodowy albo natka pietruszki,
przyprawy: 4-5 liści laurowych, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 1,5 łyżki soli, 6 ziaren ziela angielskiego,
3 l wody.

Jak ugotować żurek – instrukcja krok po kroku

Po zgromadzeniu niezbędnych składników możesz rozpocząć gotowanie. Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.

1. Podgrzej bulion

Najpierw podgrzej bulion.

2. Przygotuj boczek

Podsmaż boczek na patelni.

3. Dodaj cebulę

Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.

4. Podsmażaj

Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.

5. Dodaj składniki do bulionu

Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.

6. Dodaj zakwas

Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.

7. Dodaj przyprawy

Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.

8. Gotuj żurek

Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.

9. Dodaj śmietanę

Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.

10. Dodaj kiełbasę i resztę przypraw

Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.

Czas całkowity 60 min
Porcja 8
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 50 min
 

Żurek wielkanocny

Opublikowano 17.03.2023

Zobacz, jak zrobić żurek krok po kroku. Poniżej prezentujemy prosty przepis na żurek wielkanocny, który pozwoli Ci przyrządzić smaczną i sycącą potrawę na święta. Ugotowanie zupy według podanego przepisu zajmie Ci około 50-60 minut. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić zakwas, dolicz do tego czasu kilka dni. Przygotowanie zakwasu musisz bowiem rozpocząć 4-5 dni wcześniej, aby był gotowy w dniu gotowania zupy.

1. Podgrzej bulion

Najpierw podgrzej bulion.

2. Przygotuj boczek

Podsmaż boczek na patelni.

3. Dodaj cebulę

Wrzuć do boczku pokrojoną w kostkę cebulkę.

4. Podsmażaj

Smaż całość na średnim ogniu, do momentu lekkiego zarumienienia się składników.

5. Dodaj składniki do bulionu

Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni, a także białą kiełbasę Pewni Dobrego Auchan. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do chwili, aż zyska on wyraźny smak i aromat mięsny.

6. Dodaj zakwas

Do tak przyrządzonej mieszanki dodaj dobrze rozmieszany zakwas. Na początek wykorzystaj tylko połowę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. W razie potrzeby możesz dolać więcej zakwasu.

7. Dodaj przyprawy

Wrzuć do garnka lekko rozgnieciony czosnek i chrzan. Dodaj majeranek.

8. Gotuj żurek

Gotuj zupę przez kilka kolejnych minut na małym ogniu.

9. Dodaj śmietanę

Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do żurku śmietanę. Pamiętaj, aby wcześniej zahartować ją kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero później wlać do naczynia.

10. Dodaj kiełbasę i resztę przypraw

Dodaj do zupy kiełbasę w plasterkach. Wsyp pieprz i sól do smaku. Gotowe! Przyrządziłeś smaczny i pożywny żurek wielkanocny. Przepis jest prosty, a przygotowanie zupy naprawdę szybkie.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 50 min
Składniki
3 l mięsnego (najlepiej wołowego) bulionu,
5-6 surowych białych kiełbas Auchan,
0,6-0,7 l zakwasu żytniego,
2 małe albo 1,5 dużej cebuli,
0,3 kg boczku pokrojonego w kostkę,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki chrzanu,
1,5 łyżki startego suszonego majeranku,
4 łyżki śmietany (najlepiej 30% albo 36%),
szczypta soli i pieprzu,
7-8 jaj ugotowanych na twardo (liczba zależy od preferencji).
Składniki
8
3 l mięsnego (najlepiej wołowego) bulionu,
5-6 surowych białych kiełbas Auchan,
0,6-0,7 l zakwasu żytniego,
2 małe albo 1,5 dużej cebuli,
0,3 kg boczku pokrojonego w kostkę,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki chrzanu,
1,5 łyżki startego suszonego majeranku,
4 łyżki śmietany (najlepiej 30% albo 36%),
szczypta soli i pieprzu,
7-8 jaj ugotowanych na twardo (liczba zależy od preferencji).

Tradycyjny przepis na żurek wielkanocny

W dawnych czasach żurek był spożywany przez cały Wielki Post. Nie zawierał jednak białej kiełbasy ani innych mięsnych dodatków. Nie miał też charakterystycznego, wyrazistego smaku, jaki znamy dzisiaj. Podawano go jako pierwszą potrawę podczas śniadania wielkanocnego, gdyż stanowił symbol zakończenia Wielkiego Postu. Co ciekawe, w dzień Zmartwychwstania Pańskiego odbywał się „pogrzeb żurku”, czyli po prostu jego wylewanie.

Z czasem tradycyjny żurek wielkanocny zaczęto podawać z większą ilością składników: białą i wiejską kiełbasą, wędzonką albo jajkiem. Obecnie w różnych regionach kraju zupę tę gotuje się według odmiennych receptur. Różnica polega zazwyczaj na wykorzystaniu różnych rodzajów mięsa albo bulionu/wywaru. Do przygotowania żurku używa się zatem wędzonki, smażonej kiełbasy, wędzonych kości, żeberek, białej kiełbasy lub szynki. Często spotyka się także w zupie ziemniaki, marchew, a nawet chrzan. Można wręcz stwierdzić, że każda rodzina ma swój przepis na żurek i przygotowuje danie na swój własny, pyszny sposób.

Żurek z ziemniakami czy żurek w chlebie? Różne pomysły na podanie dania

Gotowy żurek możesz podawać klasycznie w naczyniu albo w chlebie. Szczególnie to drugie rozwiązanie cieszy się popularnością wśród miłośników smaku tradycyjnego żurku. Aby podać żurek w chlebie, potrzebujesz odpowiedniego pieczywa. Możesz samodzielnie upiec chleb w domu albo kupić gotowy, specjalny chleb do żurku w Auchan. Pieczywo charakteryzuje się odpowiednim kształtem i wielkością. Ma również odciętą piętkę i już wyjęty miąższ.

Przed nalaniem żurku podpiecz chleb w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 min. Połóż pieczywo na talerzu, napełnij je zupą z dodatkami i przykryj piętką. Serwowany w ten sposób nie tylko prezentuje się bardziej okazale, ale też smakuje znacznie lepiej.

Żurek na zakwasie możesz podawać na różne inne sposoby. W zupie tej dobrze smakują jajka albo kasza. Przepis na żurek z ziemniakami i twarogiem to domena kuchni góralskiej. Ciekawą propozycją może być też żurek z wędzonką i tofu. Żurek śląski zwykle jest przyrządzany z kiełbasą. W przepisach na tę pożywną zupę czasami uwzględnia się też grzyby, np. borowiki albo pieczarki. Co ciekawe, rosnącą popularnością cieszy się przepis na żurek wegetariański gotowany na wywarze warzywnym, podawany z serem białym lub tofu, jajkami, chrzanem oraz pieczywem lub purée ziemniaczanym. Zupa bez mięsnych dodatków przedstawia się też interesująco w wersji z płatkami owsianymi.

Przepis na żurek z ziemniakami, białą kiełbasą, wołowiną, a może serem? Propozycji podania żurku jest wiele. Poeksperymentuj w kuchni i sprawdź, która wersja zupy smakuje Ci najbardziej, a wszystkie niezbędne produkty kup w Auchan!

Zobacz również: Babka wielkanocna – przepis na doskonały wypiek świąteczny