Przepisy na tani obiad za 10 zł na osobę
Tanie przepisy na obiad za 10 zł – czy takie istnieją? Oczywiście, że tak! Jeśli chcesz zaoszczędzić, ale wciąż jeść smacznie i zdrowo, skorzystaj z naszych przepisów na dania niskobudżetowe, ale pełne drogocennych dla zdrowia składników! Kto oszczędza na jedzeniu, ten wydaje na lekarstwa – pewnie nie raz słyszałeś takie hasło. Jednak oszczędne gotowanie wcale nie musi oznaczać, że na Twoim talerzu znajdą się produkty niskiej jakości. Sztuka kulinarna ma to do siebie, że mnóstwo w niej miejsca na kreatywność. Dlatego poznaj nasze przepisy na smakowity, a do tego niedrogi obiad – w wersji z mięsem lub bez.
Obiad za grosze… Czy może być smaczny i zdrowy?
Wegetariańskie tanie przepisy na obiad za 10 zł od osoby
Jeśli nie przepadasz za mięsem lub z innych powodów wykluczasz je z menu, sprawdź nasze przepisy na wegetariański obiad do 10 zł!
Sprawdź również: Pomysł na szybki obiad? Mamy ich aż 11 – zainspiruj się!
Makaron z pesto i pomidorkami
Składniki dla dwóch osób:
pół paczki makaronu np. tagliatelle,
mały słoik pesto (może być domowe),
10 pomidorków koktajlowych,
odrobina oliwy z oliwek.
Przepis:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Pomidorki dokładnie umyj.
Nasmaruj je oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Do gorącego makaronu dodaj lekko podgrzane pesto, a następnie wymieszaj.
Makaron z pesto przełóż na talerze i ułóż na nich gorące pieczone pomidorki koktajlowe.
Opcjonalnie całość możesz posypać tartym parmezanem, dodać listki świeżej bazylii lub łyżkę łuskanego słonecznika.
Risotto z warzywami sezonowymi
Składniki dla dwóch osób:
250 g ryżu do risotto np. carnaroli, arborio,
1 l bulionu warzywnego (ugotowany samodzielnie lub z kostki),
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 cukinia,
1 papryka,
3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano,
łyżka zimnego masła,
łyżka oliwy lub oleju.
Przepis:
1. W garnku lub na patelni rozgrzej oliwę albo olej.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Cukinię oraz paprykę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli oraz czosnku. Smaż przez około 4-5 minut.
4. Do warzyw dodaj ryż i podsmaż go, aż będzie przezroczysty.
5. Dodaj chochlę wrzącego bulionu. Mieszaj, aż płyn się wchłonie. Potem dolewaj bulionu i mieszaj, aż zużyjesz cały wywar.
6. Gdy risotto będzie miało odpowiednią konsystencję, zdejmij je z ognia. Poczekaj 2-3 minuty.
7. Dodaj zimne masło i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści w gorącym ryżu.
8. Dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.
Aby podkreślić smak dania, możesz przyprawić je solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną lub dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zupa cebulowa z grzankami
Składniki dla dwóch osób:
4 duże cebule,
1 średnia marchew,
odrobina masła lub oliwy,
pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
serek topiony (naturalny lub ze szczypiorkiem),
kilka kromek chleba (może być już czerstwy),
przyprawy.
Przepis na zupę:
1. Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój.
3. W wysokim garnku na maśle lub oliwie podsmaż cebulę oraz marchew (około 3-4 minuty, często mieszając).
4. Przygotuj bulion – jeśli nie posiadasz domowego, możesz rozpuścić połowę kostki rosołowej w pół litrze gorącej wody.
5. Wlej gorący bulion do garnka z warzywami, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut.
6. Zaczekaj, aż zupa nieco ostygnie, a następnie zblenduj całość, dodając serek topiony.
7. Dodaj pieprz, sól oraz nieco ostrej papryki mielonej i ponownie przez kilka minut gotuj zupę na małym ogniu.
Przepis na grzanki:
1. Kromki chleba pokrój w kostkę o wymiarach około 1 cm x 1 cm.
2. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojony chleb i dodaj przyprawy, np. suszone pomidorki, suszoną bazylię, oregano, odrobinę ostrej papryki mielonej.
3. Susz chleb z przyprawami na niewielkim ogniu, aż powstaną grzanki.
Gotową zupę przelej do miseczki i na wierzch wrzuć garść grzanek.
Makaron z wędzonką i warzywami
Składniki dla dwóch osób:
300 g makaronu tagliatelle lub spaghetti,
300 g boczku,
3-4 duże pieczarki,
1 papryka,
1 cebula,
1 serek topiony,
natka pietruszki lub szczypiorek,
sól i pieprz,
oliwa z oliwek.
Przepis:
1. W osolonej wodzie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
3. Cebulę pokrój w krążki. Obierz pieczarki i pokrój je. Umyj paprykę, pozbądź się nasion i pokrój warzywo w kostkę.
4. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, pieczarki oraz paprykę i duś przez około 5 minut.
5. Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich podsmażony boczek, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony oraz posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
6. Gdy serek się roztopi, dorzuć do niego, warzyw i boczku ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż danie będzie ciepłe.
7. Gotowe danie nałóż na talerze. Możesz ozdobić je świeżym oregano lub dodać odrobinę startego parmezanu.
Kurczakowe roladki z serem i pietruszką
Składniki dla dwóch osób:
jeden duży filet z kurczaka,
dwie łyżki majonezu,
dwie łyżki musztardy,
niewielki pęczek natki pietruszki,
100 g startego sera gouda lub mozzarelli,
ulubione przyprawy,
ziemniaki,
1 ogórek,
1 pomidor,
oliwa lub sos sałatkowy.
Przepis:
1. Pierś z kurczaka dokładnie umyj, usuń tłuszcz i błony. Przetnij na dwa kawałki wzdłuż i delikatnie rozbij.
2. Mięso dopraw ulubionymi przyprawami. Polecamy: sól, pieprz, ostrą lub słodką paprykę mieloną, czosnek granulowany oraz odrobinę suszonej bazylii.
4. W miseczce zmieszaj ze sobą majonez i musztardę w proporcjach 1:1. Taki sosem posmaruj mięso z jednej strony.
5. Ser zetrzyj na grubych oczkach. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Połącz ze sobą, tworząc farsz.
6. Na posmarowane majonezem i musztardą mięso wyłóż farsz. Zwiń w roladkę i zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem do pieczenia.
7. Roladki włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj na wierzchu resztą sosu i posyp farszem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami oraz domową sałatką z pomidora, ogórka i sosu vinegret lub oliwy.
Niedrogi obiad – triki, które warto stosować, aby nie przepłacać
Tanie gotowanie to nie tylko kwestia znalezienia półproduktów w okazyjnych cenach, ale cała gama dobrych nawyków, które warto wypracować, aby nie przepłacać
Przede wszystkim planuj posiłki z wyprzedzeniem, co pozwoli Ci uniknąć impulsywnych zakupów żywności oraz zwiększy prawdopodobieństwo przestrzegania zdrowych i zrównoważonych nawyków. Na zakupy zawsze bierz listę, dzięki czemu nie zapomnisz o żadnym składniku! Do sklepu nie wybieraj się też… z pustym żołądkiem! Głodni zwykle kupujemy więcej, przede wszystkim przekąsek.
Jeśli szukasz oszczędności, ale chcesz jeść zdrowo i smacznie, pamiętaj też, że warzywa i owoce sezonowe są zwykle tańsze niż te, które muszą być sprowadzane z daleka. Kolejny trik to gotowanie na dwa dni – jeśli nie przeszkadza Ci podgrzewanie obiadów, warto je przygotowywać z zapasem. Zaoszczędzisz zarówno czas, jak i pieniądze.
Przeczytaj też: 5 pomysłów na szybki obiad do pracy
Gotowanie w stylu zero waste
Zadbaj też o to, by nie marnować żywności, postaw na zero waste. Wiele dań możesz np. zamrozić:
Zostały Ci ugotowane ziemniaki? Przygotuj z nich kotleciki ruskie! Mięso z rosołu zmiel, a przyda się na farsz do pierogów, krokietów czy pyz. Resztki wędlin, serów czy warzyw wykorzystaj do pizzy, omletu, tarty bądź domowej zapiekanki. Z czerstwego pieczywa możesz przygotować pyszne tosty francuskie czy grzanki do zupy. Ugotowane na bulion warzywa świetnie sprawdzą się do wegetariańskich kotlecików. Resztki rosołu wykorzystać jako bazę do zupy, np. pomidorowej czy jarzynowej.
I obiad za 20 zł gotowy!
Obiad za 15 zł, a nawet mniej? Tak, to możliwe!
Tanie gotowanie – nawet przy rosnących cenach – wciąż jest wykonalne. Niska cena nie musi oznaczać też niskiej jakości – dzięki promocjom i dobrym nawykom nawet za niewielkie pieniądze można przygotować smaczny, zdrowy i sycący posiłek.
Zobacz również: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły!