Aplikacja

Przy stole z królową, czyli obiady z kiełbasą według Szymona Czerwińskiego

Maciej
Przez Maciej
Opublikowano 10.05.2024 8 minut czytania

Obiady z kiełbasą wcale nie muszą być nudne! Ten klasyczny składnik polskich dań możesz wykorzystać w tradycyjnej, jak i nowoczesnej odsłonie. Poznaj rodzaje kiełbas i dowiedz się, jakie potrawy obiadowe z tym składnikiem poleca Szymon Czerwiński – autor smakowitych przepisów i książek kulinarnych oraz finalista V edycji programu MasterChef! Dzięki inspiracjom kiełbasa przestanie być tylko dodatkiem do obiadu, a stanie się prawdziwą królową stołu!

Rodzaje kiełbas – co masz do wyboru?

Kiełbasa to jeden z najbardziej charakterystycznych produktów kulinarnych w polskiej kuchni. Cieszy się niezmienną popularnością zarówno wśród miłośników lokalnych specjałów, jak i tych, którzy stawiają na dania nowoczesne. Smakoszem dobrej jakości kiełbasy jest również doświadczony kucharz i autor książek kulinarnych – Szymon Czerwiński. Podzieli się z nami najlepszymi sposobami na przygotowanie królewskich posiłków, w których centrum znajduje się klasyczna, polska kiełbasa, podkreślona nowoczesnymi dodatkami.

Przeczytaj także: Przystawki na grilla – królewskie urodziny za grosze z Piotrem Ogińskim

Wędzona, parzona, sucha – różnorodność smaków i rodzajów kiełbas może zwalić z nóg. Pora więc poznać poszczególne typy dostępne w Auchan oraz ich charakterystyczne cechy, dzięki którym bezbłędnie dopasujesz je do różnych dań! Zanim jednak do tego przejdziemy, poznaj ulubione zastosowania kulinarne kiełbasy Szymona i wskazówki dotyczące wyboru dobrej jakości produktów:

Krótka etykieta jest gwarancją tego, że wybrana kiełbasa będzie smaczna i zdrowa. Ja, w zależności od przygotowywanych dań, wybieram różne rodzaje kiełbas. Jeżeli sięgam po mięso na grilla, to wiadomo, że najlepsza jest kiełbasa naturalna lub biała. Pamiętajmy jednak o tym, by nie nacinać jej przed grillowaniem, tylko smażyć ją w całości. Jeśli to zrobimy, prawie cały tłuszcz z niej wypłynie i będzie po prostu sucha. Do przyrządzenia leczo na pewno sięgnąłbym po kiełbasę myśliwską, która ma w sobie mnóstwo smaku. Drobno pokrojona krakowska sucha na pewno się także się tutaj odnajdzie i doda unikatowego smaku.

Kiełbasa podwawelska

Zacznijmy od kiełbasy podwawelskiej, której nazwa nawiązuje do malowniczego miejsca w Małopolsce. Jest to kiełbasa wędzona, a jej dominującym składnikiem jest wieprzowina. Charakteryzuje się delikatnym, lekko wyczuwalnym dymnym aromatem i umiarkowanie pikantnym smakiem. Idealnie komponuje się z chlebem i kiszonymi ogórkami, a także może być wykorzystywana jako składnik staropolskich potraw, takich jak bigos czy nawet amerykańskiej zapiekanki.

Kiełbasa śląska

To kolejny klejnot w koronie polskiej sztuki mięsnej. Jest to kiełbasa parzona, co oznacza, że jej produkcja obejmuje etap delikatnego gotowania na parze. Składa się ze zbilansowanej mieszanki mięsa wieprzowego z dodatkiem przypraw, co nadaje jej łagodny smak.

Wędzona kiełbasa śląska od Pewni Dobrego, dzięki swojej teksturze i delikatności, świetnie nadaje się do spożycia na ciepło – będzie idealna na tradycyjne szybkie dania z kiełbasy z zasmażaną kapustą. To także idealny dodatek do żurku, barszczu białego lub grochówki.

Znana również jako kiełbasa surowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Przygotowuje się ją głównie z surowego mięsa wieprzowego, które następnie jest delikatnie przyprawiane, głównie solą i pieprzem, co zachowuje naturalny smak mięsa.

Biała kiełbasa najlepiej smakuje po ugotowaniu lub upieczeniu, podana z chrzanem lub musztardą. Jest także niezastąpiona w przygotowaniu żurku – zupy o głębokim, zakwaszonym smaku. Wiele osób jednak nie docenia lub nie zna jej smaku. A to duży błąd! Zapytaliśmy Szymona Czerwińskiego o jego ulubiony sposób na białą kiełbasę:

Biała kiełbasa rzeczywiście jest niedoceniana, a często kojarzy się głównie z Wielkanocą. Ja uwielbiam przygotować hot-dogi właśnie z białą kiełbasą, dobrze doprawioną i najlepiej grillowaną. Podaję ją z prażonymi jabłkami oraz karmelizowaną cebulką. Jest to idealne połączenie na grilla, ale także na co dzień do hot-dogów.

Inne kiełbasy dostępne w Auchan

Oferta Auchan to bogactwo różnorodnych kiełbas, z których każda ma swoje unikalne cechy. Dla każdego smakosza coś się znajdzie! Poznaj więc pozostałe rodzaje kiełbas, które z łatwością staną się niezbędnym elementem Twojej królewskiej uczty. 

  • Kiełbasa myśliwska – to smakowity typ kiełbasy z rozdrobnionymi kawałkami mięsa wieprzowego. Idealnie sprawdza się jako dodatek do wiejskich zup i gulaszów, a także jako przekąska na zimno, serwowana z chlebem i ogórkami kiszonymi.
  • Kiełbasa krakowska sucha – charakteryzuje się delikatnym, ale wyraźnie wędzonym smakiem. Jest doskonała do kanapek, ale może grać też główne skrzypce jako element deski przekąsek w towarzystwie serów i win.
  • Kiełbasa chorizo – zawdzięcza swój charakterystyczny czerwony kolor i pikantny smak dodatkowi papryki. Może być dodawana do hiszpańskiej paelli, zup czy wykorzystywana jako składnik tapas lub włoskich pizz.
  • Kaszanka – to tradycyjny polski wyrób, który składa się głównie z mięsa wieprzowego i podrobów. Najlepiej smakuje smażona lub grillowana i podana oczywiście z polską cebulką.

 

Przeczytaj także: Jaki farsz do kaczki przygotować? Nowoczesne i tradycyjne pomysły

Polska kiełbasa – eksportowe złoto pachnące wędzonką

Polska kiełbasa, doceniania za swoje wyjątkowe walory smakowe, od dawna przekracza granice kraju, zdobywając uznanie i popularność na całym świecie. To, co zaczęło się jako lokalna specjalność, przekształciło się w prawdziwe eksportowe złoto, które wpisuje się w menu różnorodnych kultur.

Przeczytaj także: Jak przyprawić karkówkę na grilla? Najlepsze marynaty

Międzynarodowa podróż polskiej kiełbasy rozpoczęła się od sąsiadujących krajów, ale szybko zdobyła fanów w dalszych zakątkach świata. W wielu miastach Europy i Ameryki Północnej, polskie kiełbasy są stałym punktem w menu lokalnych restauracji i sklepów specjalistycznych. Można je znaleźć zarówno w klasycznych europejskich potrawach, takich jak niemiecka choucroute (potrawa alzacka z kiszonej kapusty) czy francuskie cassoulet (rodzaj gulaszu). Hot dog polski to z kolei perfekcyjne połączenie smaku klasycznej kiełbaski z kultową, amerykańską przekąską. Takie szybkie dania z kiełbasy są szczególnie popularne w Chicago, Nowym Jorku czy Detroit.

Sukces polskiej kiełbasy na arenie międzynarodowej nie jest dziełem przypadku. Jest wynikiem połączenia tradycyjnych metod wytwarzania z najwyższą jakością składników. Z tym stwierdzeniem zgadza się również Szymon Czerwiński:

Ciężko jest sobie wyobrazić nasz dzisiejszy świat bez polskiej dobrej kiełbasy. Polska słynie z doskonałych kiełbas, które świetnie sprawdzają się także w formie hot doga – idealnego połączenia polskiego street foodu ze slow foodem.

Dania obiadowe z kiełbasą – mięsna królowa na Twoim stole

Czas na pomysły na obiady z kiełbasą! Jeśli taka wizja kojarzy Ci się z tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami, to możesz być zaskoczony – mamy kilka propozycji, które są nie tylko pyszne, ale także sycące i zarazem lekkie. Co więcej, takie obiady są łatwe w przygotowaniu i uniwersalne. Sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy planujesz eleganckie menu.

Bigos – polski klasyk z kiełbasą

Bigos to bez wątpienia jedno z charakterystycznych i symbolicznych dań kuchni polskiej. Nazywany często „polskim gulaszem”, jest potrawą, która doskonale łączy smaki i tradycje staropolskiej kuchni. Dobrym wyborem do bigosu będzie kiełbasa wędzona – krakowska, myśliwska czy żywiecka. Ich intensywny, dymny aromat doskonale komponuje się z kwasowością kapusty.

Co ciekawe, tradycyjny bigos najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania. Dobrze jest go podgrzać kilka razy, aby smaki miały czas się przegryźć. Takie danie obiadowe z kiełbasą podawaj gorące, z chlebem lub ziemniakami.

Zapiekanka ziemniaczana – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to jedno z tych dań, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Tutaj polecamy dodatek białej kiełbasy o delikatnym smaku lub chorizo dla wielbicieli pikantnych, mocnych smaków.

Dania z grilla

Tej pozycji zdecydowanie nie mogło tu zabraknąć! Tak samo, jak Polacy kochają dobrą kiełbasę, tak uwielbiają ją grillować. Co najchętniej wrzuca na ruszt Szymon?

Za oknem piękna pogoda i aż serce się raduje na myśl o grillowaniu. Zaczynając sezon, na pewno warto rozejrzeć się po bazarku, rynku czy po sklepach i wybrać te produkty, które mają krótki skład i są lokalnie wytwarzane. Uważam, że super połączeniem na grillu będą różne rodzaje kiełbas – myśliwska, biała czy chorizo. Grillowanie to także kaszanka, która jest przez Polaków uwielbiana. Pamiętajmy tylko, aby jej nie spalić, bo skórka zrobi się twarda i gorzka. Nie zapominajmy o dużej porcji warzyw. Te grillowane z odrobiną oliwy i ziół będą idealnym dodatkiem do każdego dania.

Przygotuj kulinarne rarytasy i sprawdź, co dać do kiełbasy

Nasza królowa, będąca uniwersalnym składnikiem kulinarnym, zyskuje jeszcze więcej charakteru, gdy zestawisz ją z dodatkami. Co do kiełbasy sprawdzi się najlepiej i podkreśli jej smak? Swoimi wskazówkami dzieli się Szymon Czerwiński!

Idealne połączenie? Kiszona kapusta i wysokiej jakości kiełbasa. Mogę tutaj zdradzić, że kapustę kiszoną warto przesmażyć z odrobiną kminku, soli, pieprzu oraz cukru. To świetne połączenie w hot-dogu, do tego jeszcze ogórek kiszony, sarepska musztarda, ketchup, cebulka – perfekcyjne zestawienie.

Co zrobiłby Szymon, gdyby utknął na bezludnej wyspie, a ze statku udało mu się uratować jedną skrzynkę kiełbasy? Poprosiliśmy go, by określił, jaki byłby to rodzaj i z czym najchętniej by go przyrządził:

Gdybym utknął na bezludnej wyspie i miałbym ze sobą jedynie skrzynkę z dobrej jakości kiełbasą, na pewno chciałbym, aby znalazła się w niej myśliwska. Jestem jej dożywotnim fanem. Drugim wyborem byłaby krakowska sucha – kanapka z tą kiełbasą i małosolnym ogórkiem jest wyjątkowa w smaku. Pikantna chorizo również zawsze doda smaku.

Jak widzisz, obiady z kiełbasą mogą być tradycyjne, jak i nieco bardziej wykwintne! Wszystko zależy od tego, z czym połączysz ten składnik – warzywa, sery, a nawet ryż będą idealne! Królewskie rarytasy znajdziesz oczywiście w sklepie internetowym Auchan! W naszej ofercie znajduje się kilkadziesiąt różnych kiełbas. Zapraszamy!

Maciej
Napisane przez
Maciej
Ekspert ds. marketingu, zapalony podróżnik zawsze gotowy na nowe wyzwania. Podczas wypraw docieram do nietypowych miejsc. Często wędruję po bezdrożach i szukam ekscytujących przygód, również tych podwodnych. Chętnie poznaję inne kultury, testuję nowe produkty oraz odkrywam mało znane fakty, które inspirują mnie do tworzenia interesujących artykułów. Cenię sobie kreatywność, otwartość i ciekawość świata. Fascynuję się psychologią, a najbardziej niekonwencjonalnymi teoriami amerykańskich naukowców. W wolnej chwili przyrządzam dania kuchni świata i te z segmentu fine dining.