Przy świątecznym stole – wypróbuj 5 propozycji na przystawki na Wigilię!
Wieczerza wigilijna tradycyjnie kojarzy się z mnogością dań rybnych. Na polskich stołach od wielu lat królują karpie i śledzie podawane w różnych odsłonach. Jednakże Polacy chętnie sięgają także po inne gatunki ryb – pstrąga, łososia czy sandacza. Ty również chcesz zadbać o urozmaicenie świątecznego menu? Razem z Auchan zaplanuj pyszne przystawki na Wigilię z rybą w roli głównej!
Jakie ryby na Święta Bożego Narodzenia?
Choć wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez karpia, to jednak warto przyrządzić również potrawy z innych gatunków ryb. Pamiętaj – kupuj je z pewnego źródła. Świeże, odpowiednio przechowywane ryby znajdziesz w Auchan.
Przygotowując świąteczne potrawy, wykorzystaj śledzie dostępne w formie wygodnych filetów. Postaw na świeżego łososia i wędzonego pstrąga. Zastanawiasz się, jaka ryba zamiast karpia może zagościć na wigilijnym stole? Zaskocz wszystkich pieczonym dorszem lub aromatycznym stekiem z tuńczyka.
Przeczytaj także: Łosoś jurajski – przekonaj się, jak dobry może być łosoś marki własnej Auchan Pewni Dobrego!
Jakie ryby na Wigilię w formie przystawek?
Świąteczny czas to dobry moment, aby poeksperymentować w kuchni, nawet jeśli na co dzień ryby rzadko goszczą na Twoim stole. Warto sięgnąć po gotowe produkty, do których wystarczy dodać ulubione sosy czy dodatki.
Jakie ryby na Wigilię możesz wybrać? W Auchan znajdziesz: koreczki śledziowe marki własnej w tym kaszubskie i giżyckie, zawijańce śledziowe Auchan kartuskie i wielkopolskie, filety śledziowe w sosie, np. chrzanowym z żurawiną, musztardowo-miodowym czy wasabi, wędzonego łososia czy pstrąga. Będąc na zakupach, zaopatrz się także w bakalie, dobry olej i świeże zioła, które przydadzą Ci się do przygotowania wigilijnych potraw.
Przygotowując wieczerzę, warto skupić się nie tylko na smaku potraw, ale także na sposobie ich podania. Staranna dekoracja talerza pobudzi apetyt i podkreśli wyjątkowy charakter spotkania. Układając poszczególne elementy na talerzu, pamiętaj o harmonii. Podając przystawki na Wigilię z rybą, możesz dodać świeże zioła, aromatyczną cytrynę czy pokruszone orzechy.
Sprawdź również: Poznaj rodzaje kieliszków – jakie kieliszki, do czego?
5 propozycji na łososia, pstrąga i śledzie na Wigilię
Przepisy odnajdywane w starych książkach kucharskich wskazują, że dawniej świąteczna kolacja była bardziej zróżnicowana pod kątem serwowanych odmian ryb. Dziś nic nie stoi na przeszkodzie, by kolację również zmienić w prawdziwą rybną ucztę. Pomogą Ci w tym poniższe przepisy na wigilijne ryby.
Łosoś wędzony w formie tatara
Łosoś na Wigilię? Oczywiście, że tak! Wędzona ryba w formie tatara doskonale łączy się z wyrazistymi smakami pieczarek, musztardy i chrupiących ogórków, które tworzy harmonijną kompozycję smakową. Mięso wędzonego łososia posiada specyficzny aromat, który doskonale kontrastuje z innymi składnikami. Sprawdź nasz przepis, na idealnego tatara na święta już teraz!
Wszystkie składniki drobno posiekaj, przełóż do miski i wymieszaj.
Dodaj sos sojowy, musztardę i sok z cytryny. Dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.
Odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zaserwuj tatara w towarzystwie bajgla.
Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami
Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami to idealna propozycja na wigilijną przystawkę. Orzechy nadają jej chrupkości, tworząc ciekawy kontrast z miękkością śledzi. Całość dania jest idealnie zbalansowana przy użyciu sosu, który łączy w sobie kremowy majonez, łagodny jogurt naturalny i lekko pikantną musztardę.
Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz na sitku.
Filety pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra, natkę pietruszki drobno posiekaj.
Orzechy połam na połówki i podpraż przez 3 minuty na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na półmisek. Przed podaniem włóż do lodówki na 30 minut.
![](https://aristorsmi001.blob.core.windows.net/cms-content/pl/2023/11/salatka-sledziowa-z-orzechami-i-rodzynkami.jpeg)
Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami
Opublikowano 02.11.2023Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami to idealna propozycja na wigilijną przystawkę. Orzechy nadają jej chrupkości, tworząc ciekawy kontrast z miękkością śledzi. Całość dania jest idealnie zbalansowana przy użyciu sosu, który łączy w sobie kremowy majonez, łagodny jogurt naturalny i lekko pikantną musztardę.
Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz na sitku.
Filety pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra, natkę pietruszki drobno posiekaj.
Orzechy połam na połówki i podpraż przez 3 minuty na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na półmisek. Przed podaniem włóż do lodówki na 30 minut.
Słodko-słony śledź
Jakie śledzie na Wigilię możesz przygotować? Słodko-słona ryba z rodzynkami, śliwkami i chilli to danie, które łączy w sobie intensywny smak marynowanego śledzia z wyrazistymi nutami owocowej słodyczy suszonych bakalii. Lekkiej ostrości potrawie nadaje dodatek papryczki. Przystawkę podawaj wraz ze świeżym pieczywem.
Śliwki i rodzynki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Po 5 minutach odcedź na sitku.
Cebulę pokrój w pióra, a filety w nieduże kawałki.
Do szklanki wlej olej, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
W słoiku ułóż naprzemiennie śledzie, cebulę i odsączone bakalie. Powtórz to kilkakrotnie, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Na koniec zalej wszystko olejem i zakręć szczelnie słoik. Umieść go w lodówce na kilka godzin (6), a najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżym pieczywem.
![](https://aristorsmi001.blob.core.windows.net/cms-content/pl/2023/11/slodko-slony-sledz.jpeg)
Słodko-słony śledź na święta
Opublikowano 22.11.2023Jakie śledzie na Wigilię możesz przygotować? Słodko-słona ryba z rodzynkami, śliwkami i chilli to danie, które łączy w sobie intensywny smak marynowanego śledzia z wyrazistymi nutami owocowej słodyczy suszonych bakalii. Lekkiej ostrości potrawie nadaje dodatek papryczki. Przystawkę podawaj wraz ze świeżym pieczywem.
Śliwki i rodzynki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Po 5 minutach odcedź na sitku.
Cebulę pokrój w pióra, a filety w nieduże kawałki.
Do szklanki wlej olej, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
W słoiku ułóż naprzemiennie śledzie, cebulę i odsączone bakalie. Powtórz to kilkakrotnie, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Na koniec zalej wszystko olejem i zakręć szczelnie słoik. Umieść go w lodówce na kilka godzin (6), a najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem
Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem to delikatne i aromatyczne danie o kremowej konsystencji. Przystawka przygotowywana jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, serka śmietankowego, świeżego szczypiorku, co idealnie komponuje się ze smakiem aromatycznej i chrupiącej bagietki.
Włóż do miski wędzonego łososia i dokładnie rozdrobnij go widelcem.
Posiekaj szczypiorek i dodaj do środka razem z jogurtem, serkiem i pieprzem.
Wszystko przez chwilę wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Na tym etapie możesz dodatkowo przyprawić pastę według swojego uznania.
Gotową pastę przełóż do mniejszej miseczki i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podaj ją w towarzystwie podpieczonej półbagietki.
![](https://aristorsmi001.blob.core.windows.net/cms-content/pl/2023/11/smietankowa-pasta-z-wedzonym-lososiem.jpeg)
Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem
Opublikowano 02.11.2023Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem to delikatne i aromatyczne danie o kremowej konsystencji. Przystawka przygotowywana jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, serka śmietankowego, świeżego szczypiorku, co idealnie komponuje się ze smakiem aromatycznej i chrupiącej bagietki.
Włóż do miski wędzonego łososia i dokładnie rozdrobnij go widelcem.
Posiekaj szczypiorek i dodaj do środka razem z jogurtem, serkiem i pieprzem.
Wszystko przez chwilę wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Na tym etapie możesz dodatkowo przyprawić pastę według swojego uznania.
Gotową pastę przełóż do mniejszej miseczki i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podaj ją w towarzystwie podpieczonej półbagietki.
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Głównym składnikiem tego dania jest wędzony pstrąg, który dostarcza wyrazistego smaku ryby. Jego mięso doskonale kontrastuje z kremowymi ziemniakami, aromatyczną pietruszką i słonymi oliwkami. To idealna propozycja przystawki na świąteczny stół – wypróbuj ją już teraz!
Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Nalej wodę do garnka, lekko posól i wrzuć ziemniaki. Nastaw kuchenkę na średnią moc palnika, od momentu zagotowania wody gotuj ziemniaki przez 20 minut, po tym czasie odcedź i ostudź.
W międzyczasie pstrąga pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplasterki. Przełóż je do miski.
Dodaj oliwki i przyprawy oraz przestudzone ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.
![](https://aristorsmi001.blob.core.windows.net/cms-content/pl/2023/11/salatka-z-wedzonym-pstragiem.jpeg)
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Opublikowano 02.11.2023Głównym składnikiem tego dania jest wędzony pstrąg, który dostarcza wyrazistego smaku ryby. Jego mięso doskonale kontrastuje z kremowymi ziemniakami, aromatyczną pietruszką i słonymi oliwkami. To idealna propozycja przystawki na świąteczny stół – wypróbuj ją już teraz!
Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Nalej wodę do garnka, lekko posól i wrzuć ziemniaki. Nastaw kuchenkę na średnią moc palnika, od momentu zagotowania wody gotuj ziemniaki przez 20 minut, po tym czasie odcedź i ostudź.
W międzyczasie pstrąga pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplasterki. Przełóż je do miski.
Dodaj oliwki i przyprawy oraz przestudzone ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Przystawki na Wigilię od Auchan!
Aby oczarować gości podczas kolacji wigilijnej postaw na różnorodność potraw i zadbaj o dekoracje świąteczne, które stworzą niezwykłą oprawę wieczoru. Planując wieczerzę, zastanów się jakie smaki lubią Twoi goście. Dodając do potraw ich ulubione dodatki (np. pistacje czy kawior) sprawisz, że z pewnością będą mile wspominać Wasze spotkanie.
Kilka dni wcześniej ułóż także listę dań i zrób zakupy w Auchan. Zaangażuj do przygotowań wszystkich domowników – wspólna praca sprawi, że świąteczny czas nabierze szczególnego, rodzinnego charakteru.
Zobacz też: Dobra oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszy produkt? Podpowiedzi i propozycje