Aplikacja

Przy świątecznym stole – wypróbuj 5 propozycji na przystawki na Wigilię!

Opublikowano 03.11.2023 - 4 minut czytania

Wieczerza wigilijna tradycyjnie kojarzy się z mnogością dań rybnych. Na polskich stołach od wielu lat królują karpie i śledzie podawane w różnych odsłonach. Jednakże Polacy chętnie sięgają także po inne gatunki ryb – pstrąga, łososia czy sandacza. Ty również chcesz zadbać o urozmaicenie świątecznego menu? Razem z Auchan zaplanuj pyszne przystawki na Wigilię z rybą w roli głównej!

Jakie ryby na Święta Bożego Narodzenia?

Choć wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez karpia, to jednak warto przyrządzić również potrawy z innych gatunków ryb. Pamiętaj – kupuj je z pewnego źródła. Świeże, odpowiednio przechowywane ryby znajdziesz w Auchan.

Przygotowując świąteczne potrawy, wykorzystaj śledzie dostępne w formie wygodnych filetów. Postaw na świeżego łososia i wędzonego pstrąga. Zastanawiasz się, jaka ryba zamiast karpia może zagościć na wigilijnym stole? Zaskocz wszystkich pieczonym dorszem lub aromatycznym stekiem z tuńczyka.

Przeczytaj także: Łosoś jurajski – przekonaj się, jak dobry może być łosoś marki własnej Auchan Pewni Dobrego!

Jakie ryby na Wigilię w formie przystawek?

Świąteczny czas to dobry moment, aby poeksperymentować w kuchni, nawet jeśli na co dzień ryby rzadko goszczą na Twoim stole. Warto sięgnąć po gotowe produkty, do których wystarczy dodać ulubione sosy czy dodatki.

Jakie ryby na Wigilię możesz wybrać? W Auchan znajdziesz: koreczki śledziowe marki własnej w tym kaszubskie i giżyckie, zawijańce śledziowe Auchan kartuskie i wielkopolskie, filety śledziowe w sosie, np. chrzanowym z żurawiną, musztardowo-miodowym czy wasabi, wędzonego łososia czy pstrąga. Będąc na zakupach, zaopatrz się także w bakalie, dobry olej i świeże zioła, które przydadzą Ci się do przygotowania wigilijnych potraw.

Przygotowując wieczerzę, warto skupić się nie tylko na smaku potraw, ale także na sposobie ich podania. Staranna dekoracja talerza pobudzi apetyt i podkreśli wyjątkowy charakter spotkania. Układając poszczególne elementy na talerzu, pamiętaj o harmonii. Podając przystawki na Wigilię z rybą, możesz dodać świeże zioła, aromatyczną cytrynę czy pokruszone orzechy.

Sprawdź również: Poznaj rodzaje kieliszków – jakie kieliszki, do czego?

5 propozycji na łososia, pstrąga i śledzie na Wigilię

Przepisy odnajdywane w starych książkach kucharskich wskazują, że dawniej świąteczna kolacja była bardziej zróżnicowana pod kątem serwowanych odmian ryb. Dziś nic nie stoi na przeszkodzie, by kolację również zmienić w prawdziwą rybną ucztę. Pomogą Ci w tym poniższe przepisy na wigilijne ryby.

Łosoś wędzony w formie tatara

Łosoś na Wigilię? Oczywiście, że tak! Wędzona ryba w formie tatara doskonale łączy się z wyrazistymi smakami pieczarek, musztardy i chrupiących ogórków, które tworzy harmonijną kompozycję smakową. Mięso wędzonego łososia posiada specyficzny aromat, który doskonale kontrastuje z innymi składnikami. Sprawdź nasz przepis, na idealnego tatara na święta już teraz!

Posiekaj składniki

Wszystkie składniki drobno posiekaj, przełóż do miski i wymieszaj.

Dopraw całość

Dodaj sos sojowy, musztardę i sok z cytryny. Dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.

Odstaw do schłodzenia

Odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zaserwuj tatara w towarzystwie bajgla.

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
600 g łososia wędzonego BIO marki Auchan
2 duże ogórki kiszone
2 małe cebule
100 g marynowanych pieczarek
2 bajgle pełnoziarniste
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
3 gałązki kopru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka soli i pieprzu

Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami

Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami to idealna propozycja na wigilijną przystawkę. Orzechy nadają jej chrupkości, tworząc ciekawy kontrast z miękkością śledzi. Całość dania jest idealnie zbalansowana przy użyciu sosu, który łączy w sobie kremowy majonez, łagodny jogurt naturalny i lekko pikantną musztardę.

Zalej wrzątkiem rodzynki

Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz na sitku.

Przygotuj rybę i warzywa

Filety pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra, natkę pietruszki drobno posiekaj.

Upraż orzechy

Orzechy połam na połówki i podpraż przez 3 minuty na suchej patelni.

Połącz składniki i zrób sos

Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na półmisek. Przed podaniem włóż do lodówki na 30 minut.

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 3 min
 

Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami

Opublikowano 02.11.2023

Sałatka śledziowa z orzechami i rodzynkami to idealna propozycja na wigilijną przystawkę. Orzechy nadają jej chrupkości, tworząc ciekawy kontrast z miękkością śledzi. Całość dania jest idealnie zbalansowana przy użyciu sosu, który łączy w sobie kremowy majonez, łagodny jogurt naturalny i lekko pikantną musztardę.

Zalej wrzątkiem rodzynki

Rodzynki wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz na sitku.

Przygotuj rybę i warzywa

Filety pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w pióra, natkę pietruszki drobno posiekaj.

Upraż orzechy

Orzechy połam na połówki i podpraż przez 3 minuty na suchej patelni.

Połącz składniki i zrób sos

Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj jogurt, majonez, musztardę i pieprz. Wymieszaj i wyłóż na półmisek. Przed podaniem włóż do lodówki na 30 minut.

Czas całkowity 40 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 3 min
Składniki
1
255 g filetów śledziowych à la Matjas marki Auchan Collection
20 g orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mała cebula
3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
Składniki
2
1
255 g filetów śledziowych à la Matjas marki Auchan Collection
20 g orzechów włoskich
1 łyżka rodzynek
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 mała cebula
3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu

Słodko-słony śledź

Jakie śledzie na Wigilię możesz przygotować? Słodko-słona ryba z rodzynkami, śliwkami i chilli to danie, które łączy w sobie intensywny smak marynowanego śledzia z wyrazistymi nutami owocowej słodyczy suszonych bakalii. Lekkiej ostrości potrawie nadaje dodatek papryczki. Przystawkę podawaj wraz ze świeżym pieczywem.

Przygotuj suszone owoce

Śliwki i rodzynki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Po 5 minutach odcedź na sitku.

Pokrój cebulę i rybę

Cebulę pokrój w pióra, a filety w nieduże kawałki.

Zrób olejową zaprawę

Do szklanki wlej olej, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Układaj składniki

W słoiku ułóż naprzemiennie śledzie, cebulę i odsączone bakalie. Powtórz to kilkakrotnie, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Zalej całość olejem

Na koniec zalej wszystko olejem i zakręć szczelnie słoik. Umieść go w lodówce na kilka godzin (6), a najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Czas całkowity 380 min
Porcja 3
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
 

Słodko-słony śledź na święta

Opublikowano 22.11.2023

Jakie śledzie na Wigilię możesz przygotować? Słodko-słona ryba z rodzynkami, śliwkami i chilli to danie, które łączy w sobie intensywny smak marynowanego śledzia z wyrazistymi nutami owocowej słodyczy suszonych bakalii. Lekkiej ostrości potrawie nadaje dodatek papryczki. Przystawkę podawaj wraz ze świeżym pieczywem.

Przygotuj suszone owoce

Śliwki i rodzynki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Po 5 minutach odcedź na sitku.

Pokrój cebulę i rybę

Cebulę pokrój w pióra, a filety w nieduże kawałki.

Zrób olejową zaprawę

Do szklanki wlej olej, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Układaj składniki

W słoiku ułóż naprzemiennie śledzie, cebulę i odsączone bakalie. Powtórz to kilkakrotnie, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Zalej całość olejem

Na koniec zalej wszystko olejem i zakręć szczelnie słoik. Umieść go w lodówce na kilka godzin (6), a najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Czas całkowity 380 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2 paczki filetów śledziowych à la Matjas marki Auchan Collection 255 g
80 g rodzynek sułtańskich
150 g suszonych śliwek
1 duża cebula
1 szklanka oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka tymianku i pieprzu
0,5 łyżeczki chilli
Składniki
3
2 paczki filetów śledziowych à la Matjas marki Auchan Collection 255 g
80 g rodzynek sułtańskich
150 g suszonych śliwek
1 duża cebula
1 szklanka oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka tymianku i pieprzu
0,5 łyżeczki chilli

Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem

Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem to delikatne i aromatyczne danie o kremowej konsystencji. Przystawka przygotowywana jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, serka śmietankowego, świeżego szczypiorku, co idealnie komponuje się ze smakiem aromatycznej i chrupiącej bagietki.

Rozdrobnij łososia

Włóż do miski wędzonego łososia i dokładnie rozdrobnij go widelcem.

Stwórz kremową pastę

Posiekaj szczypiorek i dodaj do środka razem z jogurtem, serkiem i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie oraz przypraw do smaku

Wszystko przez chwilę wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Na tym etapie możesz dodatkowo przyprawić pastę według swojego uznania.

Odstaw pastę do lodówki

Gotową pastę przełóż do mniejszej miseczki i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podaj ją w towarzystwie podpieczonej półbagietki.

Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
 

Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem

Opublikowano 02.11.2023

Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem to delikatne i aromatyczne danie o kremowej konsystencji. Przystawka przygotowywana jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, serka śmietankowego, świeżego szczypiorku, co idealnie komponuje się ze smakiem aromatycznej i chrupiącej bagietki.

Rozdrobnij łososia

Włóż do miski wędzonego łososia i dokładnie rozdrobnij go widelcem.

Stwórz kremową pastę

Posiekaj szczypiorek i dodaj do środka razem z jogurtem, serkiem i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie oraz przypraw do smaku

Wszystko przez chwilę wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Na tym etapie możesz dodatkowo przyprawić pastę według swojego uznania.

Odstaw pastę do lodówki

Gotową pastę przełóż do mniejszej miseczki i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podaj ją w towarzystwie podpieczonej półbagietki.

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
250 g łososia wędzonego na gorąco
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
100 g puszystego serka śmietankowego marki Auchan
1 łyżka soku z cytryny
1 półbagietka
1 łyżeczka pieprzu
0,5 pęczka szczypiorku
Składniki
2
250 g łososia wędzonego na gorąco
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
100 g puszystego serka śmietankowego marki Auchan
1 łyżka soku z cytryny
1 półbagietka
1 łyżeczka pieprzu
0,5 pęczka szczypiorku

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Głównym składnikiem tego dania jest wędzony pstrąg, który dostarcza wyrazistego smaku ryby. Jego mięso doskonale kontrastuje z kremowymi ziemniakami, aromatyczną pietruszką i słonymi oliwkami. To idealna propozycja przystawki na świąteczny stół – wypróbuj ją już teraz!

Przygotuj ziemniaki

Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Nalej wodę do garnka, lekko posól i wrzuć ziemniaki. Nastaw kuchenkę na średnią moc palnika, od momentu zagotowania wody gotuj ziemniaki przez 20 minut, po tym czasie odcedź i ostudź.

Pokrój cebulę i rybę

W międzyczasie pstrąga pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplasterki. Przełóż je do miski.

Dodaj oliwki i ziemniaki

Dodaj oliwki i przyprawy oraz przestudzone ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Dopraw danie

Skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
 

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Opublikowano 02.11.2023

Głównym składnikiem tego dania jest wędzony pstrąg, który dostarcza wyrazistego smaku ryby. Jego mięso doskonale kontrastuje z kremowymi ziemniakami, aromatyczną pietruszką i słonymi oliwkami. To idealna propozycja przystawki na świąteczny stół – wypróbuj ją już teraz!

Przygotuj ziemniaki

Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Nalej wodę do garnka, lekko posól i wrzuć ziemniaki. Nastaw kuchenkę na średnią moc palnika, od momentu zagotowania wody gotuj ziemniaki przez 20 minut, po tym czasie odcedź i ostudź.

Pokrój cebulę i rybę

W międzyczasie pstrąga pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplasterki. Przełóż je do miski.

Dodaj oliwki i ziemniaki

Dodaj oliwki i przyprawy oraz przestudzone ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Dopraw danie

Skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
250 g wędzonego pstrąga
500 g ziemniaków
1 średnia cebula
200 g zielonych oliwek
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Składniki
4
250 g wędzonego pstrąga
500 g ziemniaków
1 średnia cebula
200 g zielonych oliwek
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu

Przystawki na Wigilię od Auchan!

Aby oczarować gości podczas kolacji wigilijnej postaw na różnorodność potraw i zadbaj o dekoracje świąteczne, które stworzą niezwykłą oprawę wieczoru. Planując wieczerzę, zastanów się jakie smaki lubią Twoi goście. Dodając do potraw ich ulubione dodatki (np. pistacje czy kawior) sprawisz, że z pewnością będą mile wspominać Wasze spotkanie.

Kilka dni wcześniej ułóż także listę dań i zrób zakupy w Auchan. Zaangażuj do przygotowań wszystkich domowników – wspólna praca sprawi, że świąteczny czas nabierze szczególnego, rodzinnego charakteru.

Zobacz też: Dobra oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszy produkt? Podpowiedzi i propozycje