Aplikacja
Przyprawy Kuchni Indyjskiej

Przyprawy kuchni indyjskiej – poznaj je wszystkie i dowiedz się, co je wyróżnia!

Opublikowano 05.09.2023 - 7 minut czytania

Przyprawy są esencją kuchni indyjskiej. Nadają potrawom charakterystyczny smak, kolor i aromat. Mają również różne korzyści zdrowotne i znaczenie kulturowe. W tym artykule wspólnie z Auchan odkryjesz świat przypraw indyjskich i dowiesz się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni!

W tym artykule wspólnie z Auchan odkryjesz świat przypraw indyjskich i dowiesz się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni!

Kuchnia indyjska jest znana i ceniona na całym świecie za wyjątkową paletę smaków i aromatów. Sekretem intensywnych doznań są przyprawy, które stanowią podstawę każdego dania. Od zarania dziejów przyprawy stanowią zresztą integralną część indyjskiej kultury kulinarnej. Co jednak ciekawe, są one używane nie tylko do wzmocnienia smaku, ale także do tworzenia kolorowych kompozycji oraz pobudzania zmysłów. Mało kto wie, że oprócz kuchni znajdują zastosowanie również w medycynie, rytuałach, handlu, a nawet dyplomacji.

Bogactwo przypraw w Indiach doskonale odzwierciedla różnorodność geografii, klimatu, kultury i historii tego kraju. Różne regiony opracowały własne style i preferencje dotyczące stosowania poszczególnych składników. Hinduskie przyprawy reprezentują tradycję, tożsamość, kreatywność i duchowość. Z artykułu przygotowanego przez kulinarnych ekspertów Auchan dowiesz się, które z nich są najpopularniejsze i w jakich daniach możesz je wykorzystać.

Sprawdź także: Kuchnia francuska – smakowita podróż bez wychodzenia z domu

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni indyjskiej

Istnieją dziesiątki przypraw używanych w kuchni indyjskiej, ale niektóre z nich są bardziej kojarzone z tym regionem niż inne. Oto najpopularniejsze przyprawy hinduskie.

Hinduskie Przyprawy

 

  • Kurkuma: to żółto-pomarańczowy proszek, który nadaje potrawom żywy kolor i „ciepły smak”. Ta przyprawa kuchni indyjskiej jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Kurkumę – a konkretnie jeden z jej składników, kurkuminę – wykorzystuje się jako składnik tradycyjnego curry. Można doprawiać nią również ryż, soczewicę, zupy czy marynaty.
  • Kumin, inaczej kmin rzymski: to małe brązowe nasiona o orzechowym i ziemistym smaku. Jest stosowany w wielu potrawach, takich jak dal (gulasz z soczewicy), chaat (przekąska), biryani (danie z ryżu) i raita (dip jogurtowy).
  • Kolendra: to zielone zioło o cytrusowym i świeżym smaku jest używane zarówno jako świeża (liście), jak i suszona przyprawa (nasiona). Najczęściej wykorzystuje się ją do przyrządzania takich dań jak curry, masala, sambar (gulasz warzywny) i dhokla (ciasto gotowane na parze).
  • Cynamon: to brązowa kora o słodkim i lekko pikantnym smaku. Stosowany jest zarówno w całości, jak i w postaci zmielonej. Przyprawę tę można spotkać w wielu potrawach takich jak desery, napoje i kheer (pudding ryżowy). Cynamon jest również częścią słynnej garam masala (ostrej mieszanki indyjskich przypraw).
  • Kardamon: to zielony strąk o kwiatowym i aromatycznym smaku, który również stanowi jeden z głównych składników garam masali. Można go używać zarówno w całości, jak i w postaci zmielonej. Ta hinduska przyprawa słynie również ze swoich właściwości zdrowotnych. Może bowiem wpływać na poprawę trawienia, odświeżenie oddechu, łagodzenie bólu czy stymulowanie układu nerwowego.
  • Papryczka chilli: używana jest w różnych formach jako świeża, suszona, mielona, w proszku, w płatkach, w oleju lub w sosie. Z uwagi na intensywny, pikantny smak stanowi składnik wielu indyjskich dań, takich jak curry, rasam (zupa pikantna), pakora (smażone ciasto z warzywami), chaat (przekąska) czy chutney (sos).
  • Goździki: są jedną z najstarszych i najbardziej cenionych przypraw w kuchni indyjskiej. Mają słodki i pikantny smak, ale także szereg właściwości leczniczych mogą pomóc w leczeniu infekcji, bólu zęba, przeziębienia, kaszlu i innych dolegliwości.
  • Szafran: to cenna przyprawa o intensywnym czerwonym kolorze i korzenno-gorzkim smaku. Jest często dodawany do ryżu (np. biryani lub pulao), słodyczy (np. kheer lub halwa) czy napojów (np. mleka lub herbaty). Uznawany jest za naturalny afrodyzjak.

 

Podczas zakupów szukaj przypraw indyjskich oznaczonych logiem Auchan, np. Auchan – kurkuma mielona lub Auchan – papryka ostra mielona. Z ich pomocą przygotujesz pyszne i aromatyczne dania!

Pod lupą: skład i właściwości przypraw kuchni indyjskiej

Teraz gdy znasz już podstawowe przyprawy kuchni indyjskiej, przyszła pora na to, aby przyjrzeć się im w kontekście bardziej naukowym. Pozwoli Ci to lepiej zrozumieć, dlaczego są one tak ważnym elementem kuchni indyjskiej i w jaki sposób wpływają na ludzkie zdrowie.

Kuchnia Indyjska Przyprawy

Analiza składu przypraw

Przyprawy w kuchni indyjskiej składają się z różnych związków chemicznych, które wpływają na ich smak, kolor, aromat i inne właściwości. Wśród nich warto wymienić olejki lotne, które parują po podgrzaniu lub wystawieniu na działanie powietrza. Są one w największym stopniu odpowiedzialne za aromat i smak przypraw hinduskich. Niektóre przykłady olejków lotnych to:

  • aldehyd cynamonowy w cynamonie,
  • eugenol w goździkach,
  • limonen w kolendrze,
  • cyneol w kardamonie.

Inne ważne związki to nielotne pigmenty, które nadają przyprawom intensywny kolor. Są to przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Niektóre przykłady to: 

  • kurkumina w kurkumie,
  • kapsaicyna w papryczce chili,
  • antocyjany w szafranie.

Właściwości przypraw indyjskich

Przyprawy hinduskie mają różne korzyści zdrowotne, co wynika z ich składu chemicznego.

  • Przeciwzapalne: przyprawy takie jak kurkuma, imbir, goździki mogą zmniejszać ból i obrzęk spowodowany stanem zapalnym. Mogą również pomóc w zapobieganiu lub leczeniu niektórych przewlekłych chorób, takich jak zapalenie stawów, astma i cukrzyca.
  • Antyoksydacyjne: kurkuma, cynamon, goździki i kardamon mają właściwości przeciwutleniające, co pozwala chronić komórki przed stresem oksydacyjnym powodowanym przez wolne rodniki. Mogą również wspierać organizm w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi i układu krążenia.
  • Przeciwbakteryjne: imbir i goździki mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co może sprzyjać w walce z bakteriami, grzybami, wirusami i pasożytami. Te przyprawy kuchni indyjskiej mogą być również pomocne w leczeniu infekcji i pozwalają wzmocnić układ odpornościowy.
  • Trawienne: kmin i kolendra wspierają trawienie i metabolizm. Mogą również pomóc w leczeniu zaburzeń układu trawiennego, takich jak niestrawność, gazy, wzdęcia, zaparcia i biegunka.
  • Pobudzające: szafran i papryczka chili mają właściwości pobudzające. Ich spożycie może zwiększyć poziom energii, a także usprawnić krążenie krwi i funkcje poznawcze.
Przyprawy Kuchni Indyjskiej

Jak stosować przyprawy w kuchni indyjskiej?

Teraz, gdy wiesz już, jakie przyprawy są kluczowe dla kuchni indyjskiej i jakie korzyści mogą przynieść, pora przejść do części praktycznej. Przygotowaliśmy wskazówki, jak skutecznie wykorzystywać je w codziennym gotowaniu.

Jednym z sekretów kuchni indyjskiej jest sztuka prawidłowego łączenia przypraw w celu uzyskania wyjątkowej kompozycji. Przyprawy powinny tworzyć harmonię pod względem smaku, koloru i aromatu. Na przykład te słodkie – cynamon i kardamon – muszą być zrównoważone pikantnymi akcentami kolendry czy goździków. Żółte przyprawy, takie jak kurkuma, warto łączyć z czerwonymi, np. papryczką chili.

Przyprawy powinny również tworzyć kontrast pod względem tekstury, kształtu i wielkości. Na przykład strąki kardamonu i laski cynamonu warto połączyć ze zmieloną kurkumą i kminem. Twarde dodatki, takie jak goździki i gałka muszkatołowa, powinny być skontrastowane z miękkimi przyprawami, np. imbirem.

Przyprawy hinduskie powinny być również harmonijne pod względem ich pokrewieństwa i kompatybilności. Niektóre lepiej do siebie pasują, ponieważ należą do tej samej rodziny lub pochodzą z tego samego regionu:

  • kmin i kolendra (obie z rodziny pietruszkowatych),
  • cynamon i kardamon (obie z tropikalnej Azji).

Inne łączy się ze sobą z uwagi na to, że wzajemnie uzupełniają swój smak lub działanie:

  • kurkuma i czarny pieprz (obie wzmacniają wzajemne wchłanianie),
  • imbir i cytryna (wydobywają wzajemną świeżość i aromat).

Jednym z najpopularniejszych sposobów łączenia przypraw w kuchni indyjskiej jest tworzenie wspomnianej wcześniej garam masali. Do jej przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • kumin,
  • korzeń imbiru,
  • cynamon,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz cayenne,
  • ziarenka kardamonu,
  • liście laurowe.

W zależności od tego, jak intensywny smak i aromat chcesz nadać potrawom, gram masala sucha – z dodatkiem prażonych lub surowych mielonych przypraw – lub mokra. Ta druga ma formę pasty powstałej z połączenia świeżych lub suszonych przypraw z wodą, olejem, octem, jogurtem lub innymi płynami.

Przyprawy W Kuchni Indyjskiej

Hinduskie przyprawy w zasięgu ręki

Wiesz już, czym wyróżnia się aromatyczna kuchnia indyjska. Przyprawy odgrywają w niej kluczową rolę, ponieważ nadają potrawom niepowtarzalny smak, aromat i kolor. Jednak wcale nie musisz odbywać podróży na Daleki Wschód, aby ich zasmakować. W ofercie sklepu internetowego Auchan znajdziesz bowiem produkty kuchni indyjskiej, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do Twoich ulubionych potraw. Możesz również zamówić gotowe dania indyjskie, w tym sos pomidorowy z papryką i kolendrą lub pastę curry. Odkryj magię indyjskich smaków z Auchan!

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj także: Herbata w Japonii. Poznaj sekrety rytuałów z Kraju Kwitnącej Wiśni!