Aplikacja

Przysmaki Sycylii: Co zjeść na Sycylii?

Agata
Przez Agata
Opublikowano 29.06.2024 7 minut czytania

Każdy miłośnik kuchni i pysznego jedzenia musi odwiedzić Sycylię. Wyspa ta sprowadza co roku setki tysięcy turystów, którzy są tutaj wiedzeni tradycją południa Włoch oraz przepyszną kuchnią. Mnogość unikalnych potraw i nietuzinkowych smaków sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Przepyszne potrawy od lat są przygotowywane w ten sam sposób, z wykorzystaniem lokalnych, najwyższej jakości produktów, do których zaliczają się ryby, owoce morza oraz szeroko znana w całych Włoszech pasta. Czytaj dalej, a dowiesz się, co zjeść na Sycylii.

Kuchnia Sycylijska

Kuchnia Sycylijska kształtowała się przez całe stulecia. Łączy ze sobą wiele elementów, które znane są w państwach Morza Śródziemnego. Jest to związane z tym, że przez cały czas swojego istnienia, Sycylia znajdowała się w strefie wpływów różnych państw. Dlatego też w gastronomicznej historii wyspy możemy natrafić na ślady greckie, tureckie, czy w końcu typowo włoskie.

Kuchnia spod Etny charakteryzuje się wielkim bogactwem świeżych warzyw i owoców. Stąd pochodzi znany na cały świat sos pomidorowy przygotowywany z najsłodszych odmian tych roślin. W niektórych potrawach ich głównym składnikiem jest bakłażan, ale Sycylijczyk nie stroni od używania papryki, karczochów oraz cebuli. Każdy słyszał zapewne o tutejszej soczystej pomarańczy, czy też spotykanych wyłącznie na tej wyspie cytrynach. Te ostatnie różnią się zarówno w smaku, jak i konsystencji od owoców, które możesz spotkać na co dzień.

Mieszkańcy Sycylii nauczyli się czerpać pełnymi garściami z bogactwa Morza Śródziemnego. Z tego powodu kuchnia tej pięknej wyspy zaskakuje obfitością ryb i owoców morza. Jeśli będziesz przechodził przez miasteczka tego cudownego zakątku na ziemi, natkniesz się na targowiska, na których lokalni rybacy zachęcają do zakupu sardynek, mieczników czy znanego na cały świat tuńczyka. Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, to będziesz mógł skosztować soczystych kalmarów skropionych sokiem z cytryny oraz delikatnych, zgrillowanych krewetek. Gorący śródziemnomorski klimat zachęcił tamtejszych rolników do hodowli stad owiec oraz kóz. Dzięki temu lokalne kulinaria obfitują w jagnięcinę, baraninę, czy cielęcinę.

Jeśli lubisz słodkości, idealnie przypadną Ci do gustu lody, pyszne rurki oraz pistacjowy krem, który jest dodatkiem do wielu wypieków. Skoro już jest poruszany temat pieczywa, to trzeba wspomnieć o bułkach typu brioche, jedzonych z lokalnymi produktami. Opisywana wyspa ma – podobnie jak reszta Włoch – swoją unikatową, lokalną pizzę. Wszechobecna jest także oliwa z oliwek – aromatyczna i intensywna w smaku. Co ciekawe, znany dla Sycylii rodzaj makaronu to spaghetti. To właśnie tej wyspie przypisuje się status miejsca, gdzie został wymyślony.

Charakterystyka kuchni sycylijskiej: lokalne składniki i techniki

Jeśli kiedyś będziesz mieć okazję jeść na Sycylii, staraj się skosztować produktów, które są dostępne wyłącznie tam. Zaliczyć do nich trzeba charakterystyczny dla Sycylii rodzaj owczego sera. Cechuje go wyjątkowo delikatny smak. Co ciekawe, można spotkać także jego wariacje z rozmaitymi dodatkami – pistacjami, oliwkami, oregano lub ostrą papryczką, znaną jako peperoncino. Odmiennym produktem z tej kategorii jest caciocavallo, czyli dojrzewający ser z jadalną skórką. Będąc na Sycylii, warto spróbować także słodkiej ricotty czy gelato – prawdziwych włoskich lodów, które często są podawane w bułce. Na upalne dni doskonale sprawdzi się granita, czyli mrożony deser na bazie soku lub kawy. Tym, co jest w nim szczególne, jest graniasta struktura lodu, którego Sycylijczycy używają do jego przyrządzenia.

Typowym produktem używanym w tym kulinarnym raju są podroby. Sycylijski street food pozwoli Ci spróbować młodych jelitek owiniętych wokół warzyw, a następnie zgrillowanych. Na ulicach Palermo popularnością cieszy się śledziona serwowana w bułce – pane con la milza. Każdy musi przywieźć z Sycylii tutejsze lokalne wino.

Co Zjeść na Sycylii? Najpopularniejsze dania kuchni sycylijskiej

Będąc na tej pięknej, wulkanicznej wyspie, musisz spróbować kilku dań, które znane są jako przysmaki Sycylii. Pierwszym koniecznym do polecenia daniem jest arancini – smażone kulki ryżowe z nadzieniem. Można je nawet zamoczyć w ragu, czyli mięsnym sosie pomidorowym. Do arancini dodaje się także groszku lub pysznej, ciągnącej się po usmażeniu mozzarelli. Kolejną propozycją jest pasta alla norma, która jest połączeniem makaronu, bakłażana oraz soczystych pomidorów. Z jej doskonałego przyrządzenia znani są kucharze z Katanii. Smaki Sycylii to także duszone warzywa. Możesz je zjeść w podawanym jako przystawka daniu Caponata, do którego używa się bakłażanów, kaparów oraz oliwek. Niektórzy z lokalnych mistrzów kuchni gotują opisywaną potrawę także z dodatkiem papryki oraz ośmiornicy.

Przepis Auchan na…

cannoli z nadzieniem cytrynowo-kwiatowym

Spróbuj przysmaku sycylijskiej kuchni. Zrób pyszne cannoli z niecodziennym nadzieniem!

Wpływ arabski na włoskiej wyspie jest widoczny w kolejnej propozycji street foodu, czyli pane e panelle. Są to po prostu placuszki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu, które następnie podaje się w bułce lub brioszce. Ten sycylijski fast food jest kwintesencją smaku oraz prostoty, gdyż do jego przygotowania używa się wyłącznie kilku dostępnych pod ręką każdego Włocha składników. Co dla pane e panelle jest wyjątkowe, to fakt, że przepis na nie od setek lat pozostaje praktycznie niezmienny. Jeśli masz z kolei ochotę na słodką przekąskę, musisz spróbować cannoli. Ten sycylijski specjał to eleganckie rurki z chrupiącego ciasta, których nadzienie może stanowić krem pistacjowy lub ricotta. Po skosztowaniu jednej nie będziesz mógł przestać ich jeść. Cannolo to także element kultury masowej – każdy wie, jaki włoski deser będzie serwowany w filmach o prawdziwej, włoskiej rodzinie. Jeśli jednak chcesz zjeść coś lżejszego, idealna będzie dla Ciebie cassata, czyli ciasto biszkoptowe nasączone likierem, do którego dodaje się ser ricotta. Całości deseru dopełniają kawałki kandyzowanych owoców.

Pisząc o kulinariach, trzeba wspomnieć o sycylijskiej pizzy. Jest ona znana także jako sfincione i bardzo mocno różni się od tej, którą można spotkać w pozostałej części kraju. Ciekawy jest jej rybny dodatek w postaci anchois. Często spotyka się na niej także duszoną cebulę, oregano oraz wspomniane już caciocavallo. Sycylijska pizza ma grubsze ciasto, niż jej znany na cały świat odpowiednik, dzięki czemu jest bardzo pożywna. Warto spróbować także spaghetti alla chitarra, czyli makaronu z dodatkiem krewetek. Najlepiej smakuje z aromatycznym sosem na bazie białego wina.

Najlepsze Miejsca do Spróbowania Kuchni Sycylijskiej

Jeśli chcesz zjeść prawdziwe arancino, powinieneś udać się na targ Ballaro w Palermo. Jest to kultowe miejsce, gdzie jak w soczewce skupia się wszystko to, co piękna wyspa ma najcenniejsze. Z kolei w Syrakuzach zjesz przepyszną pizzę sycylijską w stylu znanej nam capriciosy jednak z nietypowymi, dodatkowymi składnikami takimi jak … jajko i groszek. Opisując absolutnie konieczne miejsca do odwiedzenia, trzeba wspomnieć o Trapani, gdzie także funkcjonują wyjątkowe pizzerie. Uważaj jednak, gdyż niektóre z nich mają nietypowe godziny otwarcia, gdyż otwarte są np. od 19 do 24. Niewiele osób wie, że wyspa z południa Włoch słynie także z czekolady! Odwiedź miasto Modica, a doznasz niepowtarzalnego smaku tego produktu. Jest to związane z jego wytwarzaniem bezpośrednio z ziaren kakaowca oraz brakiem dodatku mleka czy lecytyny sojowej.

Targi i festiwale kulinarne

Z kronikarskiego obowiązku trzeba wspomnieć także o sycylijskich festiwalach smaku. Są na nich prezentowane najlepsze lokalne produkty, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Na festiwalach skosztujesz zarówno przepysznych owoców, makaronów, jak i wyrobów masarskich, pochodzących z najwyższej jakości mięsa. To, na co trafisz, jest uzależnione od miejsca, gdzie dany festiwal się odbywa. Przykładowo targ, który ma miejsce w głębi wyspy, będzie oferował wyroby tamtejszych rolników jak szynki czy oliwa. Z kolei festiwal nadmorski będzie oferował owoce morza i ryby, czyli produkty, których dostarczeniem zajmują się rybacy.

Kulinarna podróż po Sycylii: nie tylko dla smakoszy

Sycylia to nie tylko typowe dla reszty Włoch makarony, ale także dania, w których królują nietuzinkowe składniki, jak podroby, których dobrze jest spróbować. Sam odkryj, co jeszcze ma Ci do zaoferowania kuchnia sycylijska. Przepisy na nią pozwolą Ci także w Polsce poczuć namiastkę tej słonecznej wyspy, a także przygotować się na jej prawidłowe zwiedzanie w przyszłości. Tymczasem ten wpis delikatnie nakreślił Ci, co zjeść na Sycylii. Mnogość dań oraz potraw sycylijskich sprawia, że każdy znajdzie na wyspie coś idealnego dla niego.

Agata
Napisane przez
Agata
Ekspertka ds. marketingu, kobieta pełna pasji, która łączy rolę żony, matki, podróżniczki oraz miłośniczki ogrodnictwa. Interesuję się sportem, sztuką oraz ogrodnictwem, dużą wagę przykładam do rozwoju osobistego i aktywnego trybu życia. Nie wiem, co to znaczy „nuda” – angażuję się w rozwój swoich dzieci, a mimo to nigdy nie brakuje mi energii na własne pasje. W dni wolne organizuję wycieczki rowerowe, piesze wędrówki czy wyjazdy na narty. Uwielbiam odpoczywać na łonie natury, mój ogród to prawdziwy raj, pełen kwiatów, ziołowych rabat i egzotycznych drzewek. Wiele czasu poświęcam też na aranżację domowej przestrzeni i nieustannie szukam nietuzinkowych dekoracji.