Aplikacja
Pstrag Grillowany

Pstrąg z grilla – jak go zrobić?

Opublikowano 07.05.2023 - 7 minut czytania

Pstrąg z grilla to wyśmienite danie na rodzinne przyjęcie, popisowa potrawa na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi i pożywny posiłek dla dzieci. Delikatne mięso z ryby na grillu możesz przygotować na wiele smacznych sposobów – przekonaj się, jak atrakcyjnie na talerzu może wyglądać grillowany pstrąg dzięki naszym przepisom!

Grillowany pstrąg – wszystko, co musisz wiedzieć

Wiosna i lato jest najlepszym czasem, by spędzać wolne chwile na świeżym powietrzu i korzystać z dłuższych dni w ogrodzie. Wspólne biesiadowanie przy grillu pozwoli Ci odpocząć i spędzić udany czas z bliskimi.

Jeśli zaplanowałeś beztroski czas z przyjaciółmi, zaproponuj im pożywny i elegancki posiłek, który możesz sporządzić w kilku prostych krokach. Jednym z najsmaczniejszych przepisów, który sprawdzi się podczas ogrodowego grilla lub gdy korzystasz z domowego grilla elektrycznego, jest pstrąg z grilla. Białe, chude mięso z pstrąga ma delikatny smak i może być łączone z wieloma popularnymi dodatkami.

Pstrąg z grilla elektrycznego to potrawa, którą możesz zaproponować dorosłym i dzieciom, a także osobom, które wymagają lekkostrawnej diety. Upieczony pstrąg na grillu jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. To nieoceniona skarbnica witaminy A i D, a także witamin z grupy B.

Ryba przygotowana bez dodatku tłuszczu jest łatwa do trawienia i ma niską wartość kaloryczną. Pstrąg grillowany jest także bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczone i niezbędne w naszej diecie składniki mineralne, do których należą potas, selen oraz fosfor.

Pstrąg z grilla elektrycznego powinien często znaleźć się na talerzu tych, którzy szukają w pożywieniu wartościowego źródła białka. Jedzenie pstrąga wspiera układ kostny, poprawia funkcjonowanie wzroku, jest rekomendowane osobom z zaburzeniami pracy tarczycy oraz pacjentom, którzy chcą wzmocnić swoją odporność.

Pstrąg z grilla w folii aluminiowej nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania – wystarczy odrobina soli, sok z cytryny i zestaw ulubionych przypraw, a zyskasz wyjątkowe danie, które prezentuje się wytwornie i elegancko na talerzu.

Pstrąg na grillu – idealny zamiennik klasycznych mięs

Pstrąg grillowany to jedno z bardziej uniwersalnych dań, które możesz uzupełnić o składniki z różnych kuchni z całego świata. Pstrąga na grillu zaserwujesz peskatarianom, czyli osobom, które wykluczyły z diety inne rodzaje mięsa, ale spożywają ryby – to dobrze przyswajalna porcja białka, niezbędnego do budowy kości i wspierania układu ruchu. Białe mięso pstrąga nie zawiera zbyt wielu ości, a te, które są w nim obecne, bez trudu usuniesz przed podaniem najmłodszym domownikom.

Pstrąg z grilla w folii aluminiowej może być także upieczony w piekarniku lub na specjalnej patelni z funkcją grilla. Surowe mięso będzie gotowe do spożycia w ciągu kilkudziesięciu minut. Zamiast mięsa pstrąg z grilla posmakuje wybornie osobom, które chcą zadbać o układ krążenia i praktykują dietę cukrzycową.

Gotowe danie podaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami, ryżem albo kaszą. Ponieważ zawarte w pstrągu naturalne tłuszcze pomagają rozpuszczać witaminy, warto połączyć mięso ryby ze świeżymi warzywami lub owocami w sałatce, przyrządzonej z oliwą oraz aromatycznymi przyprawami.

Sprawdź również: Najlepsza kiełbasa na grilla – ranking. Smaczny sezon z Auchan

Pstrąg gościł w staropolskiej kuchni od stuleci. Dawniej popularną potrawą był „pstrąg na niebiesko”, czyli ryba ugotowana z dodatkiem soli. Serwowano ją na świeżym bochenku chleba. Może być duszony, marynowany, smażony w panierce lub gotowany na parze – w każdej odmianie jest wyborny i często przekonuje sceptycznie nastawionych do jedzenia ryb, by spróbowali tego zdrowego specjału.

Przepis na grillowanego pstrąga spodoba się nie tylko zaprawionym amatorom kulinariów – wypróbuj nasze sposoby na lekkostrawne mięso z ryby i zaskocz swoich gości niecodzienną potrawą pełną smaku i aromatu!

Pstrąg z grilla – przepis w kilku krokach

Zanim zaczniesz przygotowywać obiad z pstrąga, zacznij od wyboru najlepszej ryby. Pstrąg jest rybą słodkowodną, szybką i zwinną, dzięki czemu jej mięso nie jest przesadnie tłuste. Najsmaczniejsze są ryby o niewielkiej wadze od 20 dag, które stanowią zazwyczaj porcję dla jednej osoby. Większe osobniki mogą być sztucznie przekarmione.

Kupuj ryby z pewnego źródła, świeże i przechowywane w odpowiednich warunkach – wówczas Twoja potrawa będzie naprawdę wyśmienita, a Ty wesprzesz zasady sprawiedliwego handlu, które promujemy w sieci Auchan.

Zdrowy pstrąg ma błyszczące i wypukłe oczy oraz gładkie łuski, błyszczące i ściśle przylegające do skóry. Śluz, który pokrywa ciało ryby, nie ciągnie się, a zapach ryby jest przyjemny i świeży. Świeże ryby najlepiej jest przyrządzić od razu po przyniesieniu do domu. Zacznij od ich sprawienia, a gdy filety są już gotowe, możesz je posolić i odstawić nawet na dobę do lodówki.

Gdy używasz ryby mrożonej, zacznij od jej rozmrożenia, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Odlej dokładnie całość rozmrożonej wody i osusz delikatnie filety ryby, np. przy pomocy ręcznika papierowego, a potem posól i schowaj do lodówki. Wszystkie składniki kupisz w sklepach Auchan.

Pstrąg grillowany

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Składniki:

• 2 pstrągi o jednostkowej wadze do 20 dag,

• pęczek pietruszki,

• cytryna,

• sól,

• pieprz.

Najpopularniejszym przepisem na pstrąga jest ryba z dodatkiem masła czosnkowego, dlatego dołączamy także przepis na domowe masło z dodatkiem czosnku:

Masło czosnkowe – składniki:

• 200 g masła,

• 4 ząbki czosnku,

• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,

• sól,

• pieprz.

Sposób przygotowania:

• Jeżeli pstrąg, którego przechowujesz w lodówce, jest już posolony, wyjmij go z chłodnego miejsca i osusz.

• Odlej ewentualny nadmiar wody, który mógł zgromadzić się na talerzu z solą. 

• Zawiń szczelnie rybę w folię aluminiową, a przed zawinięciem posyp ją odrobiną pieprzu i jeśli lubisz – mieszanką przypraw do ryby. Aby mięso pozostało miękkie i smaczne, dodaj do środka łyżkę masła.

• Piecz w ten sposób rybę, obracając ją co kilka minut, by mięso było równomiernie ugotowane.

• Możesz ułożyć pstrąga w całości na talerzu razem z folią, co pozwoli zachować świeżość dania i odpowiednią temperaturę.

Wśród zwolenników chrupiącej i aromatycznej ryby z grilla często pojawia się opinia, że pieczenie ryby na grillu w folii aluminiowej przypomina gotowanie jej na parze. Mięso rzeczywiście jest wówczas bardzo delikatne i miękkie, dlatego jeśli i Ty preferujesz rybę przyprawioną nieco intensywniej, z chrupiącą skórką i przypieczonymi brzegami, zdecyduj się na grillowanie ryby bezpośrednio na ruszcie grilla. Jak to zrobić?

• Zacznij od ustawienia rusztu w pozycji rynienkowej.

• Rozgrzej grilla drzewnego do odpowiedniej temperatury, a grilla elektrycznego ustaw w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza.

• Następnie natłuść zarówno ruszt, jak i samą rybę odrobiną masła lub oliwą z oliwek. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem przed natłuszczeniem.

• Skrop go cytryną, posyp solą i odrobiną pieprzu z obu stron. 

• Do wnętrza ryby włóż kawałek masła i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Przydadzą się także plasterki cytryny, które umieszczone w brzuchu ryby dodadzą jej wykwintnego aromatu.

• Przy pomocy szerokiej łopatki ułóż rybę na grillu i piecz około 20 minut.

• W trakcie pieczenia przewracaj mięso na drugą stronę i pilnuj, by równomiernie się zarumieniło. 

• W zależności od wielkości ryby sprawdzaj stopień upieczenia pod koniec grillowania. Przyda się do tego elektryczny termometr.

• Zdejmij mięso z rusztu, gdy temperatura wewnątrz pstrąga będzie wynosić ok. 60-65 stopni Celsjusza.

• Tak przyrządzoną rybę możesz ułożyć na talerzu i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem w gronie bliskich osób!

Przeczytaj też: Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły

Do mięsa z ryby dodaj także odrobinę własnoręcznie zrobionego masła czosnkowego. Wystarczy wymieszać porcję masła z drobno posiekaną natką pietruszki oraz kilkoma ząbkami wyciśniętego czosnku. Jeżeli nie masz świeżego czosnku, możesz zastąpić go czosnkiem suszonym lub grillowanym albo dodać mieszankę ziół, którą znajdziesz w bogatej ofercie sklepu Auchan.

Czy pstrąg grillowany to Twoje nowe ulubione danie?

Kochasz ryby za ich wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat? Pstrąg przygotowany na grillu może okazać się Twoim popisowym daniem, które będziesz z chęcią przygotowywać podczas domowych przyjęć w ogrodzie lub na przydomowym tarasie. Grillowaną, lekkostrawną rybę przyrządzisz także zimą, dzięki wykorzystaniu funkcjonalnego grilla elektrycznego. Jest prosta do przyrządzenia i smakuje nawet tym, którzy na co dzień stronią od dań z rybami.

Pożywny posiłek to nie tylko pstrąg solo, ale także danie z pstrąga z pieczonymi ziemniakami lub delikatnym purée z groszku i marchewki, z długoziarnistym dzikim ryżem i grubą kaszą gryczaną. Połącz mięso z ryby z sałatką, w której znajdą się pomidory, cebula, ogórki konserwowe i kukurydza, a także świeże zioła.

Odwiedź nasze sklepy Auchan i wybierz świeże produkty, dzięki którym z przyjemnością przygotujesz najlepsze dania z grilla dla Ciebie i Twojej rodziny!