Quesadilla – co to jest i jak ją przyrządzić?
Quesadillas to meksykańskie danie, które z łatwością możesz przygotować w swojej kuchni. Co dodać do farszu? Wykorzystaj kurczaka, warzywa i oczywiście ser! Możesz również zdecydować się na wersję wegetariańską lub przygotować quasadillas z owocami morza. Szukasz smacznych inspiracji? Zobacz nasze propozycje!
Spis treści:
Kuchnia meksykańska to prawdziwa kulinarna przygoda! Pełne intensywnych smaków i aromatów potrawy zdobyły popularność na całym świecie. Jedną z często spotykanych propozycji jest danie o pięknie brzmiącej nazwie quesadillas.
Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa „queso”, które oznacza główny składnik dania, czyli ser. Początkowo była to bowiem potrawa zrobiona z dwóch tortilli kukurydzianych przełożonych ciągnącym się, roztopionym serem. Obecnie jednak danie to mocno ewoluowało i można przygotować je na wiele różnych sposobów.
Co więcej, pyszna, chrupiąca quesadilla z serem i dowolnymi dodatkami jest naprawdę łatwa do zrobienia. Poniżej znajdziesz wskazówki, dzięki którym przyrządzisz swój ulubiony wariant zawsze wtedy, gdy przyjdzie Ci ochota na meksykańską ucztę!
Zobacz także: Jak kuchnia meksykańska podbija serca smakoszy na całym świecie?
Czym jest quesadilla?
Quesadilla pochodzi prawdopodobnie z północy Meksyku, z regionu Sonora. Chociaż trudno wyśledzić dokładną genealogię potrawy, wiadomo, że w kuchni meksykańskiej jest znana od wieków. Pierwsze wzmianki dotyczące podobnego dania sięgają już 1521 roku!
Co ciekawe, oryginalnie quesadilla była daniem deserowym, cieszącym się dużą popularnością wśród Azteków. Podobnie jak teraz, składała się z kukurydzianych tortilli, ale nadziewano je dynią piżmową.
Jednak po tym, gdy do Meksyku dotarły przetwory mleczne, zaczęto wypełniać ją serem i mięsem. To sprawiło, że zyskała obecną, wytrawną formę, a przy tym zyskała popularność na całym świecie!
Oprócz quesadillas popularność zyskały także inne meksykańskie przysmaki – jak na przykład tacos czy burrito. Jednak, ponieważ do przygotowania każdej z tych potraw wykorzystuje się tortillę, dania często są ze sobą mylone. Jak odróżnić quesadillę od burrito czy tacos?
Taco i quesadilla różnią się sposobem przygotowania i podania. Tacos mają formę niewielkich „łódeczek” tortilli, wypełnionych wybranym nadzieniem z mięsa, warzyw (w tym fasoli). Często podaje się je z dodatkami, takimi jak sałata, aromatyczna salsa czy ser. Z kolei quesadilla ma zamkniętą formę. Tortillę wypełnia się wybranym nadzieniem, składa na pół i opieka aż do rozpuszczenia się sera.
Jeśli chodzi o quesadillę i burrito, główna różnica polega na tym, że burrito się zawija. Swoją formą przypomina popularne wrapy.
Sprawdź też: Co to jest burrito i jakie są jego rodzaje?
Ponieważ tortille na quesadillę można wypełnić praktycznie dowolnymi produktami, istnieje mnóstwo rodzajów tej pysznej potrawy. Od podstawowej, serowej wersji, po naprawdę wyszukane propozycje, na przykład z nadzieniem z japońskiej wołowiny Wagyu, która może kosztować nawet 1200 zł za kilogram! W Internecie znajdziesz również przepisy na quesadillas na słodko – z masłem orzechowym, czekoladą i piankami marshmallow.

paprykowe quesadillas
Spróbuj quesadillas – meksykańskiego dania z pszenną tortillą i roztopionym serem, które możesz przygotować w 15 minut, eksperymentując z różnymi nadzieniami.
Quesadilla – jak zrobić z mięsem mielonym?
Zrobienie idealnej quesadilla z mięsem mielonym zaczynamy oczywiście od wyboru placków tortilla. Możesz postawić na tradycję, czyli tortillę kukurydzianą lub przygotować ją z nowoczesnym twistem i na przykład użyć tortilli pomidorowej, która świetnie urozmaici smak potrawy. Te i jeszcze więcej propozycji znajdziesz w ofercie Auchan!
Drugi krok – nadzienie. Idealne wypełnienie quesadilli powinno być drobno posiekane. Ser najlepiej zetrzeć na tarce, warzywa drobno posiekać, a mięso zmielić lub kupić gotowe mięso mielone w sklepie online Auchan. Dzięki temu wszystko będzie dokładnie wymieszane, a quesadilla wygodna do zjedzenia i pełna smaku.
Niemal równie ważny, jak samo nadzienie, jest sposób jego ułożenia. Żeby Twoja quesadilla była idealnie upieczona, najlepiej rozłóż je na połowie tortilli. Następnie złóż placek, tworząc półkole. Jeśli rozprowadzisz nadzienie na całej tortilli, będzie ona zbyt wypełniona i wilgotna. Dodatkowo ciężej będzie ją przewrócić na patelni.
Ostatni krok, czyli smażenie. Tradycyjnie quesadillę smaży się na patelni. Dla powodzenia całego procesu ważne jest użycie dobrego jakościowo oleju. Doskonałym wyborem będzie na przykład oliwa z oliwek extra virgin marki Auchan, która świetnie nadaje się do smażenia. Całe dno patelni powinno być nią równomiernie pokryte.
Ważne! Quesadillas należy smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu będą idealnie zrumienione i nie przypalą się.
Sprawdź również: Meksykańskie przekąski z dodatkami – odkryj je razem z Auchan
Różnorodne wersje quesadilli – z kurczakiem, chorizo i po wegetariańsku
Prawdopodobnie jednym z powodów, dla których quesadilla zyskała tak dużą popularność na całym świecie, jest jej wszechstronność. Do środka można włożyć niemal wszystko i zawsze będzie smaczna! Jeśli nie masz pomysłu na farsz, oto kilka smacznych i łatwych w przygotowaniu propozycji.
Quesadillas z kurczakiem i serem
Quesadilla po meksykańsku z kurczakiem i serem to pełne smaku, a przy tym sycące połączenie. Do farszu najlepiej sprawdzą się podudzia bez kości lub filet z piersi. Jeśli chodzi o ser – możesz wykorzystać mozzarellę, która jest bardzo podobna do queso oaxaca, tradycyjnie wykorzystywanego w przepisie.
Równie pyszna będzie quesadilla z szarpanym kurczakiem, jak z mięsem mielonym czy siekanym. Inspirowana kuchnią meksykańską potrawa jest bardzo uniwersalna. Quesadilla z kurczakiem i serem może być szybką przekąską, przystawką, a nawet daniem głównym.
Quesadilla z chorizo
Wersja z chorizo to ciekawy wariant, który może przyjąć tradycyjna quesadilla meksykańska. Pikantna, aromatyczna kiełbaska doskonale pasuje do topionego sera, np. cheddar, tworząc kombinację, której ciężko się oprzeć!
Ten wariant popularnej potrawy będzie doskonałym wyborem dla osób, które lubią nieco pikantne dania. Taka quesadilla świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak guacamole, kwaśna śmietana czy świeża salsa, których łagodny smak doskonale współgra z intensywnością chorizo.
Quesadilla wegetariańska
W wersji bezmięsnej potrawa również będzie przepyszna i pełna smaku. To ciekawy sposób na quesadilla. Jak zrobić wegetariański wariant? Tortille możesz wypełnić dowolnymi warzywami. Doskonale sprawdzą się na przykład cienko pokrojona, trójkolorowa papryka, poszatkowana czerwona kapusta, cebula i podsmażone pieczarki.
Farsz quesadilli możesz także urozmaicić, dodając do niego awokado, szpinak lub czerwoną fasolę. W połączeniu z topionym serem i chrupiącym ciastem, warzywa i dodatki stworzą wyjątkowo lekką oraz aromatyczną kompozycję.
Warzywna quesadilla będzie doskonałą przekąską dla tych, którzy wolą wegetariańskie posiłki. Przepis możesz również z łatwością zweganizować, sięgając po zamiennik sera, taki jak wegański ser dostępny w sklepie online Auchan.
Quesadilla z piekarnika – jak ją przygotować?
Masz ochotę spróbować quesadilli, ale wizja ciasta smażonego w głębokim tłuszczu niezbyt Ci się podoba? Na szczęście bez problemu możesz ją upiec! W tej wersji jest równie smaczna, a przy tym ma znacznie mniej tłuszczu. Co więcej, w piekarniku możesz równocześnie przygotować więcej porcji, bez żmudnego smażenia i pryskającego oleju.
Do przygotowania quesadilla w piekarniku także warto użyć oliwy z oliwek, jednak będziesz potrzebować jej znacznie mniej niż do smażenia.
Dno formy do pieczenia posmaruj odrobiną tłuszczu, dokładnie rozprowadzając go po całej powierzchni naczynia. Następnie ułóż quesadille tak, by się nie stykały i na siebie nie nachodziły. Na koniec wierzch każdej tortilli posmaruj odrobiną oliwy – wystarczy pół łyżeczki.
Quesadillę najlepiej piec do zarumienienia placków w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200-220°C.
Jak możesz eksperymentować z farszem swoich quesadillas?
Powyższe propozycje to tylko kilka najpopularniejszych przykładów. Liczba wariacji farszu do quesadilli jest praktycznie nieskończona. Eksperymenty możesz zacząć od dodawania różnych warzyw. Przykładowo możesz sięgnąć po grillowaną cukinię w miejscu papryki lub przygotować sezonową quesadillę z kurkami. Doskonale sprawdzi się także bakłażan oraz karczochy, które dodadzą nadzieniu ciekawego, nieco cierpkiego posmaku.
Do quesadilli doskonale pasują również owoce morza. Z ich pomocą przygotujesz śródziemnomorską wariację tego popularnego dania. Możesz wypełnić quesadillę krewetkami, marynowanymi wcześniej w prostej zalewie z oliwy, soku z limonki i pieprzu cayenne. Pyszna będzie też z paluszkami krabowymi zmieszanymi z ryżem i kukurydzą lub smażonymi na złocisty kolor krążkami kalmarów.
Możesz także sięgnąć po różne sosy. Tak, salsa i guacamole są smaczne, ale pesto lub chipotle w interesujący sposób odmienią tę popularną potrawę.
Jeśli naprawdę lubisz ciekawe kombinacje, możesz połączyć tradycyjne meksykańskie składniki, jak czerwona fasola, awokado i kolendra, z nieoczywistymi dodatkami, takimi jak ananas, a nawet pieczone słodkie ziemniaki.
Poprzez mieszanie i łączenie składników stworzysz spersonalizowaną quesadillę, która idealnie połączy tradycję i innowację!
Sprawdź także: Tanie przekąski na imprezę – wybierz z nami produkty do 10 zł
Stwórz z nami meksykańskie danie idealne na każdą okazję
Quesadilla to wszechstronna propozycja, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję – od szybkiego lunchu po spotkanie z przyjaciółmi. Jej prostota sprawia, że jest idealną bazą do eksperymentów z różnymi składnikami, dzięki czemu z łatwością dopasujesz ją do swojego gustu i sposobu żywienia.
Niezależnie od tego, czy wolisz quesadillę w klasycznym wydaniu, czy w wersji bardziej kreatywnej, z łatwością zaadaptujesz ją do swoich wymagań. Zrób zakupy online w Auchan i przygotuj pyszną, chrupiącą quesadillę już dziś!