Aplikacja
rabarbar witaminy

Rabarbar – co musisz o nim wiedzieć? Poznaj właściwości

Opublikowano 11.06.2023 - 6 minut czytania

Rabarbar to doskonały dodatek do ciast i deserów, a także składnik orzeźwiających kompotów. Poznaj jego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dowiedz się, kiedy jest sezon na rabarbar i jak wybierać go w sklepie. A gdy już go kupisz – skorzystaj z naszych przepisów!

Rabarbar – co to za roślina?

Rabarbar (Rheum rhabarbarum L. z łaciny) to wieloletnie warzywo należące do rodziny reum. Rośnie jako niski krzew o grubych, rubinowoczerwonych łodygach i masywnych, trójkątnych, zielonych liściach.

Pochodzi z Azji, ale w naszym klimacie również świetnie sobie radzi. Dlatego w Auchan w sezonie (maj, czerwiec) kupisz świeży, polski rabarbar. Liście rabarbaru nie są jadalne, więc usuwa się je podczas zbioru. Pozostawia się tylko piękne, czerwone łodygi, które są jadalną częścią tej rośliny.

Dopiero w XVIII wieku, kiedy cukier stał się tani i łatwo dostępny, rabarbar zyskał popularność. Wcześniej był używany głównie w medycynie. W rzeczywistości jego suszone korzenie wykorzystywano w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat.

Czy rabarbar to owoc, czy warzywo? Z botanicznego punktu widzenia to warzywo! Chociaż często funkcjonuje jako owoc i jest gotowany z cukrem ze względu na cierpki smak. Z tego powodu Unia Europejska i Stany Zjednoczone uznały rabarbar za owoc.

Jak smakuje rabarbar?

Surowy rabarbar jest bardzo cierpki. Wiele osób uważa jego specyficzny smak i twarde, włókniste łodygi za nieprzyjemne do jedzenia.

Zwykle rabarbar gotuje się z innymi owocami lub dużą ilością cukru, aby uzyskać przyjemniejszy smak i konsystencję. Po ugotowaniu z cukrem rabarbar staje się bardzo miękki, dzięki czemu idealnie nadaje się do dżemów, ciast lub innych deserów. Jest tym składnikiem owocowych słodkości i kompotów, który świetnie przełamuje ich słodki smak.

Po ugotowaniu z cukrem rabarbar smakuje jak cierpki, ale przyjemny owoc. Niektórzy porównują go do zielonego jabłka.

Wartość odżywcza rabarbaru – co musisz wiedzieć?

W tradycyjnej medycynie chińskiej rabarbar był popularnym składnikiem lekarstw. Fakt – łodygi tej rośliny zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pomagają utrzymać organizm w dobrej formie. Jest niskokaloryczny, więc można go bez wyrzutów sumienia dosładzać.

Rabarbar to bardzo dobre źródło witaminy K1, dostarczające około 26–37% jej dziennej wartości (DV) w porcji 100 gramów, w zależności od tego, czy jest gotowany, czy surowy.

Podobnie jak inne owoce i warzywa, jest również bogaty w błonnik. Dostarcza podobnej ilości błonnika co pomarańcze, jabłka czy seler.

Skład 100-gramowej porcji rabarbaru przedstawia się następująco:

  • kalorie: 116 kcal,
  • węglowodany: 31,2 g,
  • błonnik: 2 g,
  • białko: 0,4 g,
  • witamina K1: 26% dziennego zapotrzebowania,
  • wapń: 15% dziennego zapotrzebowania, 
  • witamina C: 6% dziennego zapotrzebowania,
  • potas: 3% dziennego zapotrzebowania,
  • kwas foliowy: 1% dziennego zapotrzebowania.

Chociaż rabarbar zawiera odpowiednie ilości wapnia, występuje on głównie w postaci antyodżywczego szczawianu wapnia. W tej formie Twoje ciało nie może go skutecznie wchłonąć.

Rabarbar jest również umiarkowanie bogaty w witaminę C, oferując 6% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby w porcji 100 g.

Jakie właściwości zdrowotne ma rabarbar?

Łodygi rabarbaru są dobrym źródłem błonnika, który może wpływać na poziom cholesterolu. W badaniu przeprowadzonym na Wydziale Nauk o Rolnictwie, Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Albert w Edmonton w Kanadzie mężczyźni z wysokim poziomem zjadali 27 gramów błonnika z łodygi rabarbaru codziennie przez miesiąc. Ich całkowity cholesterol spadł o 8%, a ich cholesterol LDL (zły) – o 9% [1].

Rabarbar jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Badanie opublikowane przez Institute of Food and Technology w 2012 roku sugeruje, że całkowita zawartość polifenoli w nim może być nawet wyższa niż w jarmużu [2].

Przeciwutleniacze w rabarbarze to głównie antocyjany, które odpowiadają za jego czerwony kolor i są uważane za korzystne dla zdrowia. Rabarbar jest również bogaty w proantocyjanidyny, znane też jako skondensowane garbniki. To substancje, które neutralizują działanie wolnych rodników i spowalniają procesy degeneracyjne w ludzkim organizmie.

Czy rabarbar może być szkodliwy?

W ostatnim czasie w mediach społecznościowych rozgorzała dyskusja na temat tego, czy rabarbar jest bezpieczny do spożycia. Fakt – liście rabarbaru są uważane za niejadalne ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego. W rzeczywistości zarówno łodygi, jak i liście zawierają kwas szczawiowy, ale liście mają znacznie wyższą zawartość tej substancji.

Kwas szczawiowy jest naturalną substancją występującą w wielu roślinach, w tym w liściastych warzywach, owocach, orzechach, nasionach i kakao. Rabarbar zawiera około 570–1900 mg szczawianu na 100 gramów. Kumuluje się głównie w liściach, które usuwane są podczas zbiorów.

Zbyt dużo szczawianu w organizmie może prowadzić do stanu zwanego hiperoksalurią, w którym nadmiar szczawianu jest wydalany z moczem. Może to również powodować gromadzenie się kryształów szczawianu wapnia w narządach.

W nerkach może to prowadzić do powstawania kamieni nerkowych i ostatecznie do niewydolności nerek.

Pamiętaj, aby nie spożywać rabarbaru z liśćmi, którymi można się poważnie zatruć. Objawy łagodnego zatrucia liśćmi rabarbaru obejmują wymioty i biegunkę, które ustępują w ciągu kilku godzin. W Auchan sprzedawane są wyłącznie bezpieczne do spożycia łodygi.

Sprawdź również: Mamy pomysł na rabarbar! Zrób z nami najłatwiejsze ciasto z rabarbarem

Jak wybierać rabarbar w sklepie?

Najlepiej wybierać łodygi o szerokości 4 cm lub mniejszej. Łodyga powinna być bardzo chrupiąca i jędrna – nie powinna się zginać, gdy ją podniesiesz. Unikaj łodyg z brązowymi plamami. Duże łodygi najlepiej nadają się do dżemów lub kompotów. Węższe są doskonałe do ciast i deserów.

Najlepiej kupować świeży rabarbar w sezonie (od maja do maksymalnie sierpnia). Potem lepiej wybierać mrożone owoce. Rabarbar mrożony zachowuje większość swoich właściwości zdrowotnych i wszystkie walory smakowe.

Przygotowanie rabarbaru – sposoby gotowania i pieczenia

Jak przygotować rabarbar do dalszej obróbki? Decydując się na zakup warzywa w Auchan, rabarbar trafi w Twoje ręce bez liści. Jeśli jednak wybierasz np. okoliczny warzywniak, w którym rabarbar będzie je miał – usuń wszystkie liście przyczepione do łodygi i bardzo dobrze ją umyj. W przypadku większości przepisów rabarbar należy pokroić poziomo na małe, kilkucentymetrowe kawałki.

Istnieje wiele różnych sposobów gotowania rabarbaru. Najczęściej jest pieczony lub duszony z cukrem albo słodzikiem. Rabarbar bardzo łatwo mięknie i rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu idealnie nadaje się do sosów, dżemów, kompotów, ciast i innych deserów. Oto kilka przepisów na słodkości z rabarbarem.

Przepis na dżem z rabarbaru

Potrzebujesz dodatku do letniego ciasta lub deseru? A może zostały Ci w lodówce łodygi i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie przepis na błyskawiczny dżem z rabarbaru.

Krok 1

Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je w drobną kostkę.

Krok 2

Do garnka włóż rabarbar i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę.

Krok 3

Ustaw garnek na dużym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz grzanie.

Krok 4

Mieszaj do momentu, aż cała woda odparuje.

Krok 5

Przełóż dżem do czystych i suchych słoików. Zakręć na gorąco i ustaw je do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem świetnie pasuje do tostów, gofrów i jako dodatek do jogurtów.

Czas całkowity 30 min
Porcja 50
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
50
1 kg rabarbaru,
500 g cukru.

Rabarbarowy sos do dań z grilla

Dżem z rabarbaru to niejedyny sposób na podanie tego owocu. Możesz przygotować z niego również wyśmienity, oryginalny sos do grilla. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w sklepie Auchan – stacjonarnie lub online.

Krok 1

Połącz wszystkie składniki w dużym rondlu. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 2

Podgrzewaj na średnim ogniu, aż zawartość zacznie bulgotać.

Krok 3

Gotuj na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie i będzie bardzo miękki. Potrwa to około 15 minut. Mieszaj, aby sos się nie przypalił.

Krok 4

Zmiksuj całość blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Całkowicie ostudź.

Krok 5

Sos możesz przechowywać w hermetycznym szklanym pojemniku w lodówce do miesiąca lub zamrozić.

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
 

Rabarbarowy sos do dań z grilla

Opublikowano 30.06.2023

Dżem z rabarbaru to niejedyny sposób na podanie tego owocu. Możesz przygotować z niego również wyśmienity, oryginalny sos do grilla. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w sklepie Auchan – stacjonarnie lub online.

Krok 1

Połącz wszystkie składniki w dużym rondlu. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 2

Podgrzewaj na średnim ogniu, aż zawartość zacznie bulgotać.

Krok 3

Gotuj na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie i będzie bardzo miękki. Potrwa to około 15 minut. Mieszaj, aby sos się nie przypalił.

Krok 4

Zmiksuj całość blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Całkowicie ostudź.

Krok 5

Sos możesz przechowywać w hermetycznym szklanym pojemniku w lodówce do miesiąca lub zamrozić.

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
4 średnie łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki,
4 łyżki brązowego cukru,
3 łyżki syropu klonowego,
½ szklanki ulubionego ketchupu,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sosu Worcestershire,
1 łyżeczka musztardy dijon,
1 ząbek drobno posiekanego czosnku,
1 łyżka drobno posiekanego imbiru.
Składniki
2
4 średnie łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki,
4 łyżki brązowego cukru,
3 łyżki syropu klonowego,
½ szklanki ulubionego ketchupu,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sosu Worcestershire,
1 łyżeczka musztardy dijon,
1 ząbek drobno posiekanego czosnku,
1 łyżka drobno posiekanego imbiru.

Wiesz już, jak jeść rabarbar

Warto sięgać po łodygi rabarbaru ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i jego nietuzinkowy smak. Pasuje do dżemów i deserów, ale jeśli wypróbujesz nasz przepis na rabarbarowy sos do grilla, przekonasz się, że w wersji wytrawnej również smakuje doskonale. Świeży i dokładnie obrany z liści rabarbar znajdziesz w Auchan, a jeśli zechcesz zjeść go po sezonie, sprawdź dział z mrożonymi owocami.