Ramen – przepis na prawdziwie japońskie danie
Opublikowano 03/23/2023Tradycyjna z wieprzowiną, na bazie bulionu drobiowego lub wołowego, z dodatkiem pasty sezamowej, a może wegetariańska? Japońska zupa występuje w różnych postaciach, z których każda smakuje wybornie. Jak przyrządzić ramen? Przepis nie jest trudny, dzięki czemu sprawnie i łatwo przygotujesz jedno z ulubionych dań Japończyków.
Zupa ramen – przepis oryginalny i tajemnice aromatycznego bulionu
Ramen to tradycyjna zupa z Japonii, która zyskała ogromną popularność po II wojnie światowej (wcześniej w kuchni japońskiej dominował ryż). Z czasem potrawa zaczęła podbijać świat, a od pewnego czasu cieszy się sporym zainteresowaniem smakoszy również w Polsce. Obecnie to jedno z najpopularniejszych na świecie dań z Kraju Kwitnącej Wiśni. Cieszy głębokim smakiem oraz mocnym, wyrazistym aromatem. Japoński bulion nie tylko dobrze smakuje, ale też zapewnia sytość na długo. Jego nazwa pochodzi od makaronu ramen, stanowiącego bazę potrawy.
Zobacz także: Herbata w Japonii. Poznaj sekrety rytuałów z Kraju Kwitnącej Wiśni!
W czym tkwi tajemnica pysznego smaku, jakim od lat zachwyca zupa ramen? Przepis oryginalny bazuje na długo gotowanym wywarze, plastrze mięsa oraz jajku. Jednak odmian ramenu jest wiele. Do najpopularniejszych i najbardziej klasycznych należą:
- shoyu-ramen – brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Jego głównym składnikiem jest mięso (zazwyczaj wołowina, wieprzowina albo ryby). Cechuje się nieco pikantnym smakiem;
- shio-ramen – lekki, klarowny rosół doprawiony solą, bazujący najczęściej na bulionie drobiowym, podawany z rybą i pędami bambusa;
- miso-ramen – gęsta zupa doprawiona pastą sojową (jap. miso), z dodatkiem kapusty i kiełków, wyróżniająca się bogatym smakiem;
- tonkotsu – tłusta i kremowa zupa bazująca na kościach wieprzowych, często przyprawiana dodatkowo słoniną i rosołem drobiowym.
Ponadto dostępnych jest wiele innych wariantów tej potrawy. Wersje wegetariańskie, z cytryną i ziołami, z pastą sezamową i grzybami albo z płatkami suszonego tuńczyka – to zaledwie kilka z interesujących w smaku propozycji podania ramenu.
Ogromna popularność potrawy sprawiła, że dostępne są już nawet tzw. zupki chińskie, np. danie błyskawiczne z kluskami o smaku chilli, stanowiące błyskawiczną i minimalistyczną wersję zupy ramen. Jak zrobić je zrobić z pewnością wiesz – ta potrawa nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Jeśli chcesz jednak przyrządzić prawdziwy, pyszny i sycący ramen, przepis, który znajdziesz poniżej, pozwoli Ci to zrobić prosto i sprawnie.
Przeczytaj również: Kuchnie świata – przepisy na potrawy egzotyczne, które przygotujesz w domu
Jak zrobić ramen w domowym zakątku? Przygotuj te składniki!
Zastanawiasz się, jak zrobić domowy ramen? Przepis, który prezentujemy, to zupa shoyu z imbirem, sosem sojowym, algami i warzywami, czyli najpopularniejszy wariant tej potrawy.
Przepis uwzględnia też ingrediencje dodatkowe, które możesz wykorzystać, aby podkreślić smak potrawy. Możesz zatem wykorzystać:
- olej sezamowy z dodatkiem chili,
- 300 g kapusty pak choi,
- garść kiełków fasoli Mung Auchan.
Zupa ramen – przepis oryginalny
Ugotowanie zupy ramen nie jest trudne, co sprawia, że bez trudu przygotują ją osoby nieznające kuchni japońskiej. Pamiętaj jednak, że ramenu nie zrobisz w jeden dzień – potrawa wymaga przyrządzenia grzybów dzień wcześniej. Decydując się na gotowanie tego posiłku, weź pod uwagę, że zadanie to wymaga 2 dni pracy – w pierwszym namaczasz grzyby, a kolejnego dnia przyrządzasz właściwą potrawę.
Przygotuj duży garnek i wrzuć do niego kości, a następnie zalej je zimną wodą. Gotuj całość do momentu, aż wywar zacznie wrzeć. Po ugotowaniu odcedź je i przemyj pod bieżącą wodą. Usuń wodę z garnka, a następnie ponownie włóż do niego kości.
Umyj czosnek askaloński i usuń z niego łuski. Rozgnieć go wraz ze zwykłym czosnkiem, aż warzywa puszczą sok. Wrzuć je do garnka.
Pokrój imbir w plastry, a marchewki w kawałki i dodaj je do naczynia. Wrzuć do środka glony. Zalej całość ok. 3 litrami zimnej wody tak, aby zakryć wszystkie składniki.
Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj bulion. Usuń ze środka algi i szumowinę, jeżeli się pojawi. Zmniejsz do minimum ogień, nałóż pokrywkę (ale nie całkowicie – przykrywka powinna być nieco uchylona) i gotuj przez około 5,5-6 godzin.
Wyjmij kości z garnka, a bulion przecedź przez sitko. Po ostudzeniu włóż bulion do lodówki.
W dzień gotowania pokrój grzybki, a następnie wrzuć je na patelnię i podsmażaj na oliwie do czasu, aż zmiękną.
Wlej do garnka wodę i wrzuć jajka. Gotuj je przez około 4-5 minut od momentu zagotowania wody.
Po przygotowaniu jajek i grzybków przejdź do przyrządzenia wieprzowiny. Opłucz ją pod bieżącą wodą, a następnie wytnij nadmiar tłuszczu.
Wlej do wolnowaru nieco sosu sojowego i odrobinę bulionu, dodaj mięso, a następnie gotuj przez około 5-5,5 godziny pod pokrywką.
Po tym czasie wyjmij mięso. Możesz je dodatkowo włożyć do piekarnika i zrumienić na grillu przez maksymalnie 5-6 minut, ale nie jest to konieczne. Zbierz tłuszcz z powierzchni zupy, a następnie przelej ją do garnka.
Dodaj około 1/4 szklanki sosu sojowego shoyu oraz sake, a następnie całość zagotuj. Po skosztowaniu możesz wlać resztę sosu, w zależności od preferencji.
Ugotuj makaron, a później wyłóż go do talerzy. Dodaj bulion i grzyby. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, dodaj do niego kawałki upieczonego mięsa, prasowanych alg i jajek. Dodaj przyprawę shichimi togarashi. Całość posyp kawałkami posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki.

Zupa ramen – przepis
Opublikowano 03/23/2023Chcesz przyrządzić pyszne, azjatyckie danie? Postaw na zupę ramen! Ugotowanie dania nie jest trudne, co sprawia, że bez trudu przygotują ją osoby nieznające kuchni japońskiej. Pamiętaj jednak, że ramenu nie zrobisz w jeden dzień – potrawa wymaga przyrządzenia grzybów dzień wcześniej. Decydując się na gotowanie tego posiłku, weź pod uwagę, że zadanie to wymaga 2 dni pracy – w pierwszym namaczasz grzyby, a kolejnego dnia przyrządzasz właściwą potrawę.
Przygotuj duży garnek i wrzuć do niego kości, a następnie zalej je zimną wodą. Gotuj całość do momentu, aż wywar zacznie wrzeć. Po ugotowaniu odcedź je i przemyj pod bieżącą wodą. Usuń wodę z garnka, a następnie ponownie włóż do niego kości.
Umyj czosnek askaloński i usuń z niego łuski. Rozgnieć go wraz ze zwykłym czosnkiem, aż warzywa puszczą sok. Wrzuć je do garnka.
Pokrój imbir w plastry, a marchewki w kawałki i dodaj je do naczynia. Wrzuć do środka glony. Zalej całość ok. 3 litrami zimnej wody tak, aby zakryć wszystkie składniki.
Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj bulion. Usuń ze środka algi i szumowinę, jeżeli się pojawi. Zmniejsz do minimum ogień, nałóż pokrywkę (ale nie całkowicie – przykrywka powinna być nieco uchylona) i gotuj przez około 5,5-6 godzin.
Wyjmij kości z garnka, a bulion przecedź przez sitko. Po ostudzeniu włóż bulion do lodówki.
W dzień gotowania pokrój grzybki, a następnie wrzuć je na patelnię i podsmażaj na oliwie do czasu, aż zmiękną.
Wlej do garnka wodę i wrzuć jajka. Gotuj je przez około 4-5 minut od momentu zagotowania wody.
Po przygotowaniu jajek i grzybków przejdź do przyrządzenia wieprzowiny. Opłucz ją pod bieżącą wodą, a następnie wytnij nadmiar tłuszczu.
Wlej do wolnowaru nieco sosu sojowego i odrobinę bulionu, dodaj mięso, a następnie gotuj przez około 5-5,5 godziny pod pokrywką.
Po tym czasie wyjmij mięso. Możesz je dodatkowo włożyć do piekarnika i zrumienić na grillu przez maksymalnie 5-6 minut, ale nie jest to konieczne. Zbierz tłuszcz z powierzchni zupy, a następnie przelej ją do garnka.
Dodaj około 1/4 szklanki sosu sojowego shoyu oraz sake, a następnie całość zagotuj. Po skosztowaniu możesz wlać resztę sosu, w zależności od preferencji.
Ugotuj makaron, a później wyłóż go do talerzy. Dodaj bulion i grzyby. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, dodaj do niego kawałki upieczonego mięsa, prasowanych alg i jajek. Dodaj przyprawę shichimi togarashi. Całość posyp kawałkami posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki.
Ramen – jak zrobić zupę bezbłędnie? Wskazówki
Kiedy bulion będzie się gotował, przyrządź dodatki. Zacznij od przygotowania grzybów shitake. UWAGA! Namocz je dzień przed gotowaniem. W tym celu wrzuć je do naczynia, zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na minimum kilka godzin.
Jeśli nie dysponujesz wolnowarem, możesz upiec mięso w piekarniku. Piecz je przez 2 godz. w temperaturze 150°C pod przykryciem. W takim przypadku dodaj do niego więcej, bo ok. 180-200 ml bulionu. Możesz też kupić gotową wieprzowinę wolno gotowaną w Auchan.
Przygotowując zupę ramen, zwróć uwagę na jakość składników. Aby uzyskać najlepszy smak i aromat, stosuj oryginalne składniki i sosy kuchni japońskiej, które znajdziesz w dziale kuchnie świata w naszych sklepach. Możesz wykorzystać kiełki fasoli Mung bądź zblanszowaną kapustą chińską bok choy. Smaku potrawie doda też olej sezamowy. Ramen to zupa, która pozwala na kuchenne eksperymenty. Nie bój się zatem dodawać do niej rozmaitych składników. Im więcej ich wykorzystasz, tym potrawa będzie bardziej sycąca i smaczniejsza.
Przeczytaj również: Ranking zupek chińskich. Co zjeść, gdy nie masz czasu na gotowanie?
Przepis na ramen w niestandardowym wydaniu
Dodatek wieprzowiny i drobiu to podstawa klasycznego wariantu, jakim jest shoyu zupa ramen. Przepisy na to oryginalne danie są jednak tak zróżnicowane, że z powodzeniem znajdziesz wśród nich inne wersje, które zachwycą Twoje kubki smakowe.
Na przykład, zastosuj mielone mięso wieprzowe oraz sfermentowaną pastę z fasoli i chili, aby przygotować tantanmen ramen. Do przyrządzenia ramenu nie musisz nawet wcale stosować mięsa. Wegetariański wariant bazuje na makaronie obficie posypanym dymką, z dodatkiem glonów nori, pasty miso, włoszczyzny, kukurydzy, szpinaku i jajek. Podstawą ramenu rybnego są z kolei płatki suszonego tuńczyka bonito. Cold dashi ramen to wariant idealny na ciepłe dni. Dzięki cytrynie ma kwaskowy, orzeźwiający smak, który chłodzi w upały.
Wiesz już, jak przygotować klasyczną zupę ramen i jej odmiany. W Auchan kupisz wszystkie niezbędne składniki do przygotowania dania. Sprawdź wszystkie warianty ramenu i zadecyduj, który z nich jest Twoim ulubionym!