Ratatouille – przepis, który przeniesie Cię do Francji
Francuska kuchnia to potrawy i przekąski znane na całym świecie! Przykładem francuskich dań, które pokochali miłośnicy pyszności z całego świata, jest ratatouille. Przepis nie jest wcale skomplikowany, dlatego z pewnością uda Ci się go odtworzyć w swojej kuchni. Czym jest klasyczne ratatouille, jakie warianty można przyrządzić z dostępnych w każdym sklepie składników oraz jak zrobić ratatuj? Wypróbuj najlepszy przepis!
Ratatouille – klasyczna potrawa francuska. Co to jest?
Ratatouille to proste, jednogarnkowe danie wywodzące się z rejonu Prowansji, a konkretniej – z Nicei. Podstawowe składniki to świeże warzywa: bakłażany, cukinie, cebule, papryki i pomidory. Zwyczajowo potrawa ratatuj to danie jarskie, choć w niektórych wariantach dodaje się do niej również mięso. Co wyróżnia oryginalne ratatouille? Przepis pełen świeżych warzyw sezonowych, dzięki czemu potrawa jest nie tylko pełna smaku, ale również zdrowa. Zdecydowanie warto przyrządzić ją zwłaszcza jesienią, gdy panuje sezon na papryki i cukinie. Jednogarnkowe potrawy tego typu występują w kuchniach wielu regionów – co zatem wyróżnia ratatouille? Oryginalny przepis zawiera ściśle określone składniki i przyprawy.
Czym jest ratatouille?
Choć zdawać by się mogło, że ratatouille to po prostu kilka warzyw podduszonych w jednym garnku, historia tej potrawy jest dość zawiła. Przede wszystkim pierwsze wzmianki o tego typu daniach w regionie Nicei pochodzą z czasów przedrzymskich, jednak wówczas nie było to wcale klasyczne ratatouille. Przepis oryginalny zawierał bowiem warzywa, których w tych czasach po prostu… nie znano. W końcu pomidory i cukinia pojawiły się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki!
Badacze wskazują, że samo określenie „ratatouille” może oznaczać nie tyle potrawę, co sposób przyrządzania warzyw. Wyjątkiem jest nicejskie raratuj – przepis podaje, że należy użyć wyłącznie określonych warzyw i przypraw. Klasyczne ratatouille niçoise to zatem potrawa, którą łatwo odróżnić od pozostałych odmian. Potrawa ratatuj jest daniem, które pokochają wegetarianie, ale również osoby zainteresowane zdrową i zarazem pyszną kuchnią. To strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz przyrządzić dania wegańskie.
Zobacz również: Stek z kalafiora – przepis i pomysły podania
Ratatuj: przepis nie tylko dla zawodowych kucharzy
Nieważne, czy gotowanie to Twoja pasja i uwielbiasz odkrywać smaki z różnych regionów, czy też zazwyczaj stawiasz na proste dania jednogarnkowe. Ratatouille to prosta i jednocześnie niezwykle smaczna potrawa, a wszystkie potrzebne składniki bez problemu kupisz w Auchan.
Kluczową kwestią jest wybór odpowiednich warzyw: to przecież one są podstawą ratatouille. Przepis wymienia również proporcje i przyprawy, by całość tworzyła idealną kompozycję smaków. Jeśli szukasz dojrzałych sezonowych warzyw, sięgnij po produkty marki Auchan BIO. To produkty pochodzące z upraw ekologicznych – wolne od pestycydów i syntetycznych składników chemicznych.
Ratatuille: przepis na oryginalną potrawkę
Jak zrobić raratuj rodem z Nicei? Oto klasyczny przepis, dzięki któremu odtworzysz oryginalny smak. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, żółtą, zieloną i czerwoną paprykę, cebulę oraz świeże pomidory i czosnek. Potrzebujesz również przypraw: oprócz soli i pieprzu niezbędne są zioła prowansalskie lub tymianek, a także świeża bazylia i natka pietruszki. Wszystkie składniki będziesz kroić w kostkę i podduszać. Przyda się również pojemny garnek. Nie musi to być to żadne specjalistyczne naczynie; z powodzeniem przygotujesz aromatyczny gulasz w klasycznym garnku marki Actuel. Wszystko gotowe? W takim razie pora na przepis!
Bakłażana pokrój w kostkę (bez obierania) i posyp solą, a następnie pozostaw na ok. 30 minut, by puścił soki; po upływie tego czasu odsącz go na cedzaku lub ręczniku papierowym.
Cukinie (ze skórką) pokrój na ok. 1 cm plasterki.
Usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój warzywa na paski o szerokości ok. 1 cm.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj plasterki cukinii i smaż je z obu stron przez ok. 5 min. Przełóż usmażone plasterki do dużego garnka.
Wlej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż papryki przez ok. 5 minut, a następnie przełóż je do garnka.
Dodaj pozostałą oliwę i rozgrzej na patelni, a następnie podsmaż (przez ok. 5 min) bakłażana. Usmażone warzywo przełóż do garnka.
Na patelni podsmaż cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku (ok. 5 min), a następnie dodaj pokrojone pomidory, zioła prowansalskie i połowę posiekanej natki pietruszki i smaż przez ok. 10 minut. Całość przełóż do garnka z warzywami.
Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i gotuj je przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Po odstawieniu z ognia dodaj pozostałą natkę pietruszki, bazylię i sól oraz pieprz do smaku.
Ratatouille serwuj ze świeżą lub podpieczoną bagietką.
Wszystkie potrzebne składniki oraz przyprawy znajdziesz w ofercie Auchan: możesz wybrać się na zakupy osobiście lub zamówić świeże warzywa i przyprawy z dostawą do domu.
Przeczytaj również: Kuchnia francuska – smakowita podróż bez wychodzenia z domu
Ratatouille: danie wprost z… dużego ekranu!
W 2007 roku świat oszalał na punkcie ratatouille za sprawą filmu animowanego wyprodukowanego przez Walt Disney Pictures i Pixar. To historia sympatycznego szczura o imieniu Remy, który marzył o karierze zawodowego kucharza. Oryginalny tytuł to właśnie Ratatouille, a w polskiej adaptacji – Ratatuj. Przepis na danie pojawia się, gdy Remy zaczyna pomagać Linguiniemu – młodemu pomywaczowi pracującemu w jednej z paryskich restauracji.
Ratatuj przygotowany przez Remego zachwyca krytyka kulinarnego, który w smaku potrawy odnajduje wspomnienia z dzieciństwa. Z jego pomocą Linguini otwiera restaurację „La Ratatuj”, w której zaszczytne miejsce wśród pracowników zajmuje oczywiście Remy. Film spotkał się z bardzo dobrym odbiorem i został nominowany do Oskarów oraz zwyciężył w kategorii „najlepszy pełnometrażowy film animowany”. Co ciekawe, filmowcy podczas tworzenia produkcji zwiedzali Paryż, by jak najlepiej oddać klimat tego miasta, a graficy przeszli specjalny kurs gotowania. Sam tytuł filmu jest sprytną grą słów, ponieważ „rat” w języku francuskim i angielskim oznacza szczura. Polska wersja nasuwa natomiast skojarzenia z ratunkiem – i to całkiem dobrze opisuje sytuację, w której znalazł się Linguini.
Przepis na ratatuj z filmu animowanego
Czy przepis na ratatuj Remego różni się od klasycznego ratatouille? Owszem: warzywa należy pokroić w plasterki, a nie kostkę. Nie musisz ich podsmażać – zamiast tego ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Na początku przełóż pokrojoną cebulę i sos na bazie papryki, pomidorów i przypraw. Możesz dodać do niego także przecier pomidorowy. Pokrojone w plastry warzywa ułóż na sosie tak, by nakładały się na siebie – dokładnie tak jak w filmie. Całość posól, popieprz i posyp tymiankiem, a następnie skrop oliwą. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i piecz całość przez ok. 50 minut. Aby warzywa nie wyschły, wykorzystaj papier do pieczenia marki Auchan i przykryj nim naczynie.
Taki ratatuj to raczej zapiekanka, a nie gulasz. Gwarantujemy, że przypadnie do gustu wszystkim, a przede wszystkim – najmłodszym miłośnikom filmu animowanego. To świetny sposób na to, by przemycić do ich diety trochę pysznych i zdrowych warzyw sezonowych. Jeśli Twoja pociecha krzywi się na samą wzmiankę o paprykach czy cukinii, zaproponuj jej popisowe danie z filmu Ratatuj. Kto wie: może dzięki temu pokocha duszone warzywa? Produkty Auchan BIO to codzienna porcja zdrowia na Twoim talerzu. Zachowują wszystkie składniki odżywcze i witaminy oraz są uprawiane w lokalnych gospodarstwach. Postaw na zdrową, ekologiczną żywność i włącz je do codziennego jadłospisu!
Przeczytaj także: Niejadek w domu – jak zachęcić dziecko do jedzenia?
Inspiracje i warianty ratatouille
Tak jak wspominaliśmy, oryginalne nicejskie ratatouille powstaje z określonych składników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dowolnie modyfikować przepis i dostosowywać go do własnych preferencji lub specjalnej diety. Podobne dania serwowane są w wielu krajach śródziemnomorskich.
- Hiszpanie zajadają się pisto – potrawą ze smażonego bakłażana z dodatkiem cukinii, pomidorów, cebuli i papryki, którą serwuje się z jajkiem sadzonym na wierzchu.
- Włosi przyrządzają w swoich kuchniach peperonatę, której bazą jest różnokolorowa papryka.
- Jednym z dań kuchni greckiej jest briam, czyli zapiekanka z cukinii, bakłażanów i pomidorów.
Jeśli chcesz, by potrawa stała się bardziej sycąca, możesz dodać do niej podsmażony filet z piersi kurczaka lub tarty ser. Oprócz cukinii i bakłażana możesz również wykorzystać pieczarki, dynię, marchewki czy ziemniaki. W ten sposób stworzysz swoje własne ratatouille – dokładnie takie, jakie lubisz najbardziej.
Sprawdź: Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis
Podróż do Francji na talerzu – ratatouille w Twoim domu!
Ratatouille to doskonały przykład na to, że kuchnia francuska wcale nie musi być skomplikowana. Czasem mniej znaczy więcej, a najlepsze dania to te, które powstają z kilku składników. Jeśli chcesz poznawać nowe smaki i odkrywać kuchnię francuską, zacznij od ratatuj – aromatycznej potrawki na bazie sezonowych warzyw. W ofercie Auchan znajdziesz świeże warzywa BIO, przyprawy, ale również naczynia i akcesoria – jednym słowem wszystko, czego potrzebujesz!
Przeczytaj także: Kuchnie świata – przepisy na potrawy egzotyczne, które przygotujesz w domu