Aplikacja

Rodzaje ryżu – jaka odmiana będzie dla Ciebie najlepsza?

Opublikowano 10.02.2024

Choć ryż jest uprawiany głównie w cieplejszych strefach klimatycznych, to jednak dania z jego dodatkiem przygotowywane są w różnych zakątkach świata. Warto jednak wiedzieć, że występuje on w wielu odmianach, a każda z nich odznacza się innymi właściwościami. Przeczytaj poradnik Auchan i poznaj najpopularniejsze rodzaje ryżu oraz potrawy z ich dodatkiem.

Rodzaje ryżu – najpopularniejsze metody podziału

Ryż to jedna z najpopularniejszych roślin zbożowych na świecie. Powierzchnia jego upraw w 2021 r. przekroczyła 162 mln ha – to aż 16 razy więcej niż obszar, jaki zajmuje Europa. Choć wśród największych producentów dominują państwa azjatyckie, to jednak warto wiedzieć, że jego plantacje można znaleźć także w innych zakątkach globu, a w tym w prowincji Vercelli we Włoszech czy hiszpańskiej Andaluzji. To, na co jeszcze warto zwrócić uwagę, to fakt, że ryż występuje w kilkuset odmianach. Te można klasyfikować na co najmniej kilka sposobów. Na które rodzaje ryżu warto zatem zwrócić szczególną uwagę?

Ryż – rodzaje wg długości ziaren

Trudno przedstawić wszystkie odmiany ryżu, bo metod klasyfikacji, jakie stosuje się w przypadku tego typu zboża, jest naprawdę sporo. Jedną z popularniejszych jest ta, która opiera się na kryterium długości ziaren. Na jej podstawie można wyróżnić trzy rodzaje ryżu: krótko-, średnio- oraz długoziarnisty.

Ten pierwszy łatwo rozpoznać po małych, okrągłych ziarnach, które ze względu na wysoką zawartość skrobi charakteryzują się dużą kleistością. Właśnie dlatego takie gatunki ryżu najczęściej wykorzystuje się do przygotowywania sushi czy risotto.

Ryż średnioziarnisty, o ziarnach długości ok. 6 mm, jest z kolei bardziej sypki. Świetnie nadaje się zatem do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej czy hiszpańskiej paelli. Dużą popularnością cieszą się również długoziarniste odmiany ryżu. Te wykorzystuje się najczęściej do dań orientalnych czy sałatek.

Rodzaje ryżu – podział ze względu na kolor

Ryż niekiedy klasyfikuje się także ze względu na kolor ziaren. Na tej podstawie można wyróżnić:

  • ryż biały, a zatem taki, który w procesie produkcji został oczyszczony z łupiny i otrębów;
  • ryż brązowy, którego wierzchnią warstwę stanowią otręby bogate w błonnik oraz witaminy z grupy B;
  • ryż czerwony i czarny, który swój charakterystyczny kolor zawdzięcza obecności związków fitochemicznych;
  • ryż złoty, zawdzięczający swoją nietypową barwę dużej zawartości beta-karotenu.
Przepis Auchan na…

smażony ryż na ostro

Spróbuj smażonego ryżu z aromatycznymi przyprawami. Dowiedz się więcej i przygotuj pyszne orientalne danie!

Jaki ryż jest najlepszy? Odmiany ryżu i ich kulinarne zastosowania

Poszczególne odmiany i gatunki ryżu różnią się właściwościami. Jeśli zatem chcesz poznać ich zastosowania kulinarne, zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika. Podpowiadamy w nim, jaki ryż okaże się najlepszy do pikantnych dań kuchni azjatyckiej, a jaki do słodkich, domowych deserów.

Ryż długoziarnisty – idealny do dań orientalnych

Niewątpliwie jednym z najpopularniejszych rodzajów ryżu białego, jest ten o długi ziarnach, które po ugotowaniu zachowują sypkość i charakteryzują się neutralnym smakiem. Doskonale nadaje się do przyrządzania dań kuchni orientalnej, które należy jeść pałeczkami. Stanowi on podstawę tajskiego curry czy wywodzącego się z Półwyspu Indyjskiego pilaw (potrawa na bazie ryżu, warzyw, mięsa i ostrych przypraw).

Ryżu długoziarnistego warto użyć również do przygotowania dań metodą stir fry, podczas której składniki smaży się krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ponieważ takie odmiany ryżu charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem, świetnie absorbują aromat przypraw i innych dodatków.

Ryż średnioziarnisty – wszechstronność w użyciu

Ryż średnioziarnisty ma najbardziej wszechstronne zastosowanie. Nie jest bowiem tak sypki, jak odmiany o długich ziarnach, dlatego warto go użyć, do przygotowywania potraw o bardziej kleistej strukturze.

Z drugiej jednak strony, nie rozgotowuje się on zbyt szybko, stanowiąc tym samym świetny dodatek do różnego rodzaju zup czy słodkich deserów. Jakie inne dania warto przygotować za pomocą tego typu odmian ryżu? Na przykład zapiekanki, jarskie kotlety czy risotto z suszonymi grzybami.

Ryż krótkoziarnisty – doskonały do sushi i risotto

Krótkoziarniste rodzaje ryżu białego są szczególnie bogate w skrobię, która nadaje potrawom gęstą, kleistą strukturę. Z tego względu taki ryż świetnie nadaje się do przygotowywania dań o kremowej konsystencji – zup-kremów, kleików czy bezglutenowych puddingów. Odmiany krótkoziarniste są szczególnie popularne w kuchni japońskiej, stanowiąc bazę sushi, onigiri (ryż formowany w trójkąty, nadziewany rybami i owocami morza) czy kare raisu (curry z ziemniaków, marchewki, cebuli i mięsa).

Warto jednak pamiętać, że przygotowanie takiego ryżu wymaga sporo uwagi – ziarna podczas gotowania szybko absorbują wodę, dlatego zaledwie chwila nieuwagi wystarczy, by go rozgotować czy przypalić.

Specjalne odmiany ryżu – od Basmati po ryż czarny

Przeglądając asortyment różnych sklepów, można natknąć się na dodatkowe oznaczenia, którymi opisuje się ryż. Rodzaje i odmiany zasługujące na szczególną uwagę, to m.in. basmati, arborio oraz ryż jaśminowy. Ten pierwszy uprawia się głównie w górzystych terenach Pakistanu i Indii. Jego wyróżnikiem są długie, dość cienkie ziarna oraz przyjemny, orzechowy smak.

W Auchan znajdziesz ryż basmati od Lestello. Możesz go użyć do przygotowania popularnych dań kuchni indyjskiej, jak na przykład byriani, czyli ryż z warzywami i mięsem oraz przyprawami, taki jak kminek, goździki, nasiona kardamonu, czosnek, pieprz czy gałka muszkatołowa. Warto również wiedzieć, że w sklepach ryż basmati jest dostępny w dwóch wariantach – tradycyjnej (oczyszczonej) i brązowej. Ta druga, ze względu na zawartość bogatych w błonnik otrębów, okaże się idealna dla osób dbających o linię.

Ryż arborio to z kolei popularny składnik dań kuchni włoskiej. Jego nieduże ziarna pod wpływem gotowania zyskują charakterystyczną, kleistą konsystencję. Z tego względu ten rodzaj polecany jest w szczególności do risotto czy wywodzących się z Sycylii kotlecików arancini, czyli faszerowanych kulek ryżowych. Po tę odmianę warto sięgnąć także podczas przygotowywania dań jednogarnkowych – ryż arborio świetnie łączy się bowiem z sosami.

W kuchni tajskiej często wykorzystuje się natomiast ryż jaśminowy. Tym, co go wyróżnia, jest delikatny kwiatowy zapach, który nadaje potrawie oryginalny aromat. W Auchan znajdziesz odmianę jaśminową od Gourmet – ponieważ nie skleja się ona podczas gotowania, warto podać ją jako dodatek do dań z ryb, czy też użyć do przygotowania sałatek.

W sklepach sieci Auchan można kupić także ryż parboiled. Warto wiedzieć, że to określenie nie odnosi się do samego gatunku, lecz sposobu jego produkcji. Oczyszczone i wysuszone ziarna, zanim trafią do sprzedaży, są bowiem zaparzane za pomocą pary wodnej. Dzięki temu nie tylko zachowują więcej wartości odżywczych, lecz również podczas gotowania nie wydzielają skrobi. To z kolei sprawia, że ryż jest wyjątkowo sypki.

Ciekawą odmianą jest także złoty ryż zaliczany do tzw. żywności funkcjonalnej. Jest to gatunek, który pierwotnie nie występował w naturze – został on opracowany w laboratoriach, poprzez wszczepienie do ziaren ryżu genów odpowiadających za syntezę beta-karotenu. Z tego względu charakteryzuje się on wysoką zawartością witaminy A, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Coraz większą popularność zaczynają zyskiwać także odmiany ryżu czarnego. Odznaczają się one wysoką zawartością związków fitochemicznych – substancji, które mają chronić roślinę przed oddziaływaniem grzybów i bakterii. Mają korzystny wpływ także na zdrowie człowieka. Nie tylko wzmacniają odporność, ale również wykazują działanie antyoksydacyjne, zapobiegając starzeniu się komórek.

Jak przygotować ryż? Praktyczne wskazówki

Dobór gatunku ryżu do rodzaju przygotowywanej potrawy to tylko połowa sukcesu. By danie było smaczne i miało odpowiednią strukturę, produkt trzeba jeszcze umiejętnie przygotować
Podczas gotowania ziarna, ryż zwiększa swoją objętość niemal trzykrotnie. Właśnie dlatego proporcja wody do ziaren powinna wynosić 2:1. By miał sypką strukturę, przed gotowaniem możesz dokładnie wypłukać go na sitku. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi.

Teraz już znasz najważniejsze rodzaje ryżu!

W tak krótkim poradniku nie da się opisać wszystkich odmian ryżu, bo tych jest aż ponad 800. Mamy jednak nadzieję, że wskazówki i informacje zawarte w naszym artykule, pozwoliły Ci dostrzec najważniejsze różnice występujące pomiędzy poszczególnymi gatunkami. Jeśli natomiast lubisz dania z ryżem w roli głównej, w Auchan znajdziesz na przykład gotowe danie z kurczakiem i aromatycznymi przyprawami od FRoSTA – wystarczy je tylko rozmrozić i podgrzać!

Zapoznaj się też z pozostałymi wpisami na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów, na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu posiłki dla całej rodziny. A po różne odmiany ryżu i składniki do pysznych potraw zapraszamy na zakupy do Auchan!