Aplikacja
sery_jakie_wybrac

Jakie są rodzaje serów i z czym je jeść? Przewodnik

Opublikowano 07.03.2023

Jakie są rodzaje serów? Czym oprócz smaku różnią się poszczególne gatunki oraz z czym podawać sery, aby najlepiej podkreślić ich smak? Przygotowaliśmy kompendium wiedzy o przysmakach, które od wieków goszczą na naszych stołach!

Czy wiesz, że na całym świecie produkowanych jest około… 4000 rodzajów sera? Niektóre z nich dojrzewają latami, aby ich aromat i smak nabrał głębi. Dzięki różnorodności tych wyrobów każdy znajdzie ser idealny dla siebie – warto więc przetestować przynajmniej kilka nietypowych smaków. W Auchan możemy Ci w tym pomóc. Znajdziesz u nas mnóstwo serów zarówno produkcji polskiej, jak i tych ze Szwajcarii, Włoch czy bliskiej nam Francji – jako organizacja z tego kraju wybieramy dla Ciebie najlepsze francuskie sery.

Niektóre nazwy serów brzmią dość oryginalnie i mogą budzić pytania o smak, czy to z czym łączyć dany gatunek. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie listę, a w niej najpopularniejsze typy serów wraz z pomysłami na kulinarne ich zastosowanie.

Jak i z czym podawać sery?

Klasyczny sposób serwowania serów, zwłaszcza żółtych lub twarogowych, to rozsmarowanie ich na kromce chleba lub położenie kilku plastrów na pieczywie posmarowanym masłem. Niektóre rodzaje serów lepiej sprawdzą się w innych kombinacjach. Przykładem jest deska serów – idealna na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Tego rodzaju przekąska to zestaw różnych rodzajów sera (np. camembert, brie i blue) podawanych razem z owocami, orzechami, oliwkami, dżemami czy miodem.

Sprawdź również: Jaki ser na grilla będzie najlepszy? Oto nasze smaczne propozycje!

Ser można dodać również do sałatek. We włoskiej caprese mozzarella, pomidory i bazylia łączą się w pyszną kompozycję smakową. Taka sałatka polana oliwą z oliwek i oprószona oregano, solą oraz pieprzem to idealna przystawka do letniego obiadu. Kolorystyka sałatki odpowiada kolorom włoskiej flagi. Odwiedzając Italię, poznasz jej liczne warianty. Z kolei feta stanowi podstawowy składnik znanej na całym świecie sałatki greckiej. W tym wypadku słona feta idealnie podkreśla aromat polanych oliwą, grubo pokrojonych pomidorów oraz ogórków i czarnych oliwek. Sekretem jej smaku są dobrej jakości warzywa dojrzewające w słońcu oraz oryginalny ser pasterski!

Innym ciekawym pomysłem są grzanki z serem. Kromki chleba polane oliwą z oliwek i zapieczone z kawałkami sera to pyszna przekąska na kolację czy drugie śniadanie. Sery są częstym składnikiem dań kuchni włoskiej – pizzy, makaronów, zapiekanek i lasagne. Jeśli nie miałeś okazji spróbować gratin czy serowego fondue, koniecznie to zrób!

Niektóre rodzaje serów takie jak mascarpone lub ricotta, są idealnymi składnikami do wypieków i deserów np. tiramisu, sernika czy cannoli. W serowych deserach prym wiedzie kuchnia włoska. To właśnie w tym kraju spróbujesz cannoli z serem i orzechami pistacjowymi oraz oryginalnego tiramisu. Ricotta jest doskonałym dodatkiem do owocowych sałatek bądź wytrawnych kanapek. Można ją podać na chlebie razowym lub pszennym z pomidorem i bazylią czy z grillowanymi warzywami.

Rodzaje serów – klasyfikacja i krótka charakterystyka

Istnieje kilka tysięcy rodzajów serów, dlatego ich klasyfikacja może być oparta na kryteriach takich jak kraj pochodzenia, metoda produkcji, stopień dojrzałości, a także tekstura czy smak. Jednym z popularnych jest podział oparty o rodzaj mleka, z którego powstały sery. Wtedy wymieniamy sery owcze, kozie lub krowie.

Jeśli mowa o podziale według metody produkcji sery można rozłożyć na cztery kategorie:

• kwasowe,
• zwarowe,
• podpuszczkowe,
• kwasowo-podpuszczkowe.

Sery kwasowe

Sery kwasowe wytwarzane są z mleka, które ulega fermentacji przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Charakteryzują się one łagodnym smakiem oraz kremową konsystencją. Są bogate w białko
i niskokaloryczne
. Dlatego jest popularnym wyborem wśród osób, które zwracają uwagę na swoją dietę.

Przykładowy ser kwasowy to fetagrecki ser, który jest produkowany z mleka owczego, koziego bądź ich mieszanki. Jest to popularny składnik kuchni śródziemnomorskiej i greckiej, a także kuchni wegetariańskiej – gdzie używa się go w sałatkach, zapiekankach, omletach czy nawet w wypiekach i deserach. Feta jest bogata w białko i wapń, co czyni ją zdrową alternatywą dla innych rodzajów serów. W naszym sklepie znajdziesz bez laktozy czy wegańską.

Przeczytaj też: Spaghetti carbonara – przepis na prawdziwie włoskie danie

Sery zwarowe

Charakteryzują się twardą i suchą konsystencją oraz wyrazistym smakiem, który zapewnia długi proces dojrzewania, który może trwać od kilku miesięcy do nawet kilku lat. Ze względu na swój wyrazisty smak i aromat, sery zwarowe często wykorzystuje się jako dopełnienie różnego rodzaju potraw np. makaronów, zup, sałatek i sosów. Są też często jedzone na surowo, jako przekąska lub element deski serów.

Przykładowe sery zwarowe to:

Pecorino Romano – twardy, włoski ser z mleka owczego. Zwykle wykorzystuje się go do makaronów i sałatek, a także jako składnik sosów czy dań mięsnych. Ser ten jest również popularnym składnikiem tradycyjnych dań kuchni włoskiej takich jak spaghetti à la carbonara czy saltimbocca à la romana. Oryginalny ser Pecorino Romano znajdziesz między innymi w ofercie Auchan.

Ricotta – produkowana z serwatki, czyli pozostałości po produkcji innych serów takich jak mozzarella czy parmezan. Możesz jeść ją na surowo lub dodać do dań słodkich oraz słonych. Ricotta doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów, pizzy, naleśników, a także wypieków – serników, ciast i ciasteczek. Po prawdziwą włoską ricottę zapraszamy do Auchan.

Sery podpuszczkowe

To rodzaj serów produkowanych z mleka, które jest koagulowane przy użyciu enzymu zwierzęcego zwanego podpuszczką. Charakteryzują się różnorodnością smaków, tekstur i aromatów, a ich produkcja zależy od wielu czynników takich jak rodzaj mleka, podpuszczki czy sposób dojrzewania.

Przykładowe sery podpuszczkowe to:

Camembert – ser o białej, pleśniowej skórce. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, miękką konsystencją i aromatem, który jest zwykle ziemisty i lekko grzybowy. Camembert to ser powszechnie stosowany na całym świecie jako dodatek do chleba, potraw mięsnych, sałatek czy na deski serów. Stanowi również bardzo popularny składnik tart i quiches.

Brie – francuski ser miękki o białej, pleśniowej skórce, podobny w smaku i konsystencji do camemberta. Brie ma delikatny smak orzechowy, a także subtelny aromat ziemisty, grzybowy i mleczny. Świetnie sprawdzi się jako przekąska do wina.

Cheddar – jego cechą charakterystyczną jest intensywny, wyrazisty smak, który staje się bardziej złożony i ostry wraz z dojrzewaniem. Cheddar stosuje się w kuchni angielskiej – zwłaszcza jako składnik tostów z serem, sałatek czy sosów.

Parmezan – jeśli chodzi o popularne rodzaje serów włoskich, parmezan należy do czołówki. To twardy, dojrzewający ser produkowany z mleka krowiego. Charakterystyczną cechą parmezanu jest jego krusząca się konsystencja i intensywny, orzechowy smak. Parmezan to bardzo uniwersalny ser – można go zetrzeć na tarce i dodać do makaronu (np. carbonary), sałatek, zup lub podawać go w kawałkach jako przekąskę.

Sery kwasowo-podpuszczkowe

To rodzaj serów produkowanych z użyciem dwóch wspomnianych już metod. W procesie produkcji takiego sera najpierw dodawany jest kwas, aby białko zastygło, a następnie podpuszczka – w celu uformowania skrzepu.

Sery kwasowo-podpuszczkowe charakteryzują się delikatną konsystencją i łagodnym smakiem. W przeciwieństwie do serów twardych takich jak parmezan czy cheddar zazwyczaj mają krótszy czas dojrzewania
i powinny być spożywane stosunkowo szybko po wyprodukowaniu.

Przykładowe sery kwasowo-podpuszczkowe to:

Cottage cheese (twaróg) – czyli popularny w Polsce ser biały. Ser o niskiej zawartości tłuszczu, bogaty w białko. Można go jeść na surowo jako dodatek do sałatek lub dań z jajek, a także stosować do różnych przekąsek jak roladki z łososiem bądź kanapki z awokado i papryką. Cottage cheese jest także często wykorzystywany w wypiekach i deserach np. sernikach, muffina czy gofrach.

Mozzarella – włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest bogaty w białko i wapń oraz stosunkowo niskokaloryczny. Mozzarella charakteryzuje się delikatnym smakiem i konsystencją, a dzięki temu, że szybko się topi, stanowi popularny składnik dań kuchni włoskiej. Dobrze smakuje również w prostej sałatce z oliwą, bazylią i pomidorami (świeżymi lub suszonymi).

Zobacz również: Kuchnia francuska – smakowita podróż bez wychodzenia z domu

Kolejna klasyfikacja serów:

Sery możemy także podzielić ze względu np. na ich smak, konsystencję, kraj pochodzenia czy kolor. Oto popularne rodzaje serów pleśniowych:

Roquefort – intensywny w smaku, pikantny, niebieski ser pochodzący z regionu Roquefort-sur-Soulzon we Francji.
Stilton – brytyjski ser pleśniowy, charakteryzujący się niebieską pleśnią i głębokim smakiem. Może mieć kremową lub kruchą konsystencję.
Bleu d’Auvergne – francuski ser pleśniowy, z niebieskimi żyłkami.
Danish Blue – duński, pikantny ser pleśniowy o niebieskawych żyłkach.
Fourme d’Ambert – francuski ser pleśniowy o łagodnym smaku i kremowej konsystencji.
Cabrales – hiszpański ser pleśniowy, charakteryzujący się silnym, intensywnym smakiem.

Jeśli nie wiesz, z czym jeść ser pleśniowy, postaw przede wszystkim na deski serów oraz sałatki np. z owocami, miodem, szynką, czy pieczywem lub wykorzystaj go jako przekąskę do czerwonego wina.

Z kolei popularne rodzaje serów żółtych to np.:

Cheddar – charakteryzuje się intensywnym smakiem i twardą konsystencją.
Gouda – pochodzący z Holandii. Ma łagodny, orzechowy smak i jest dostępny w różnych wariantach – w tym w postaci małych kul.
Edam – inny popularny ser z Holandii o łagodnym smaku i elastycznej konsystencji.
Emmentaler – szwajcarski ser z dużymi, okrągłymi dziurami. Ma słodkawy smak i twardą konsystencję.
Provolone – włoski ser, dostępny w wersjach o różnym stopniu dojrzewania. Ma łagodny, orzechowy smak i ciekawą, nieco gumową konsystencję.
Gruyere – szwajcarski ser o intensywnym, orzechowym smaku i twardo-kremowej konsystencji. Często używany w kuchni francuskiej i szwajcarskiej.

Jeśli chodzi o rodzaje serów białych, oprócz wspomnianej już fety, twarogu, ricotty czy camembert, wyróżniamy także:

Hüttenkäse – niemiecki ser, o ziarnistej konsystencji i delikatnym, orzechowym smaku. Często używany jako składnik sałatek i omletów.
Quark – niemiecki ser o miękkiej konsystencji i kwaśnym smaku. Zwykle składnik sałatek i wypieków.
Burrata – włoski ser, którego zewnętrzna część składa się z mozzarelli, a środek jest kremowy z dodatkiem śmietany.

Jeśli chodzi o sery francuskie – rodzaje, które warto jeszcze przywołać, to np.:

Comté – twardy, produkowany z mleka krowiego ser o wyrazistym, orzechowym smaku. Produkowany w regionie Franche-Comté.
Chevre – ser o delikatnym, kwaśnym smaku i miękkiej lub średnio twardej konsystencji, produkowany w różnych regionach Francji. Jest to niezwykle popularny w całej Europie ser kozi. Z czym jeść ten przysmak? Dodaj go do zielonej sałatki, makaronu lub pokrój na plastry i ułóż na chlebie.
Reblochon – ser o kremowej konsystencji i delikatnym, orzechowym smaku. Produkowany w regionie Savoie.
Cantal – ser twardy, produkowany.

Jak skomponować deskę serów?

Deska serów to świetny pomysł na przekąskę lub przystawkę na każdą okazję. Najlepiej sprawdzi się na przyjęcia, którym chcesz nadać elegancki charakter – wtedy warto ją również podać w towarzystwie dobrego wina. Jej przygotowanie nie trwa długo, a efekt może być estetyczny i… apetyczny.

Aranżowanie deski serów daje możliwość eksperymentowania z ich rozmaitymi odmianami i dodatkami. To jak dużo sera położysz na desce, zależy głównie od liczby gości. Zazwyczaj jednak wystarczy umieścić na niej po kilka kawałków różnych gatunków sera.

Na początek wyselekcjonuj odpowiednie sery, najlepiej o różnych aromatach i konsystencjach np. miękki ser, twardy ser, pleśniowy, kozi oraz krowi. Pamiętaj, że ser może mieć różne smaki – słodki, ostry, pikantny i kwaśny. Staraj się uwzględnić wszystkie kategorie, aby zaoferować różnorodność gatunków i zaspokoić odmienne gusta gości. Dobrym wyborem może być połączenie na jednej desce serów: camembert, gorgonzola, parmezan, cheddar, ser wędzony oraz feta. Podziel je na kawałki lub ułóż specjalne sztućce do samodzielnego krojenia z boku deski.

Deska serów nie będzie kompletna bez dodatków. Smak serów podkreślą oliwki, kapary, pomidorki koktajlowe, winogrona oraz orzechy (m.in. włoskie, migdały, nerkowce czy brazylijskie). Na desce warto także ustawić słoiczki z miodem i dżemem (np. żurawinowym lub z czarnej porzeczki) oraz ułożyć drobne krakersy kaban lub precelki, pokrojone kabanosy, włoskie paluszki grissini bądź plastry wędzonego łososia.

To jaką deskę postanowisz wykorzystać, zależy tylko od Ciebie – może być drewniana, kamienna, czy szklana – najważniejsze by dobrze się prezentowała. Warto estetycznie zaaranżować całą kompozycję. Im większa deska, tym łatwiej o ciekawy układ wzbogacony np. kolorowymi miseczkami. Obok deski ułóż też wykałaczki lub małe widelczyki, aby ułatwić nakładanie przysmaków.

Sery – rodzaje i ich różnorodność w Auchan!

W Auchan mamy różnorodny asortyment serów, dlatego każdy znajdzie u nas coś dla siebie. Pamiętaj, by wybierać dobrej jakości sery – z godnych zaufania źródeł, najlepiej regionalne. Sprawdź ofertę serów Auchan, gdzie kupisz zarówno popularne, jak i rzemieślnicze sery w korzystnych cenach.

Oferujemy gatunki takie jak camembert, brie, gouda, feta, mozzarella i wiele, wiele innych. Na śniadanie, przekąskę, składnik obiadu, czy do uroczystej kolacji – w Auchan kupisz sery na każdą okazję!