Aplikacja

Rola witamin w organizmie człowieka – jak wykorzystać ich bogactwo?

Opublikowano 13.02.2023 - 7 minut czytania

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego należy zadbać o przyjmowanie ich w odpowiedniej ilości. Z naszego wpisu dowiesz się więcej o ich właściwościach i o tym, jakie produkty z oferty Auchan dostarczają ich najwięcej.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków codziennie powinno się spożywać 5 porcji warzyw i owoców. Dlaczego to tak istotne? Organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować witamin, więc muszą być one dostarczane z zewnątrz. Najbardziej wartościowe i przyswajalne są naturalne witaminy, czyli te, które dostarczamy organizmowi ze spożywanym pokarmem. Znajdziemy je nie tylko w owocach i warzywach, ale także w mięsie, rybach czy mleku i jego przetworach.

Wyróżnia się podział na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K oraz rozpuszczalne w wodzie – B i C. Warto jednak znać konkretne produkty, jakie należy włączyć do codziennej diety, aby dostarczać ich optymalną ilość. Jaka jest rola witamin w organizmie człowieka i jak przemycić je do naszego jadłospisu, aby w pełni wykorzystać ich bogaty potencjał? Spieszymy z wyjaśnieniami!

Co to są witaminy? Rola oraz znaczenie

Witaminy to związki organiczne, bez których procesy metaboliczne zachodzące w organizmie nie przebiegałyby prawidłowo. Najważniejsze witaminy to: A, B C, D, E oraz K. Choć nie są one materiałem energetycznym, znaczenie witamin w przemianie składników odżywczych, których dostarczamy organizmowi w diecie, jest kluczowe. Mowa tu o białkach, tłuszczach oraz węglowodanach.

Rola witamin w organizmie człowieka jest nieoceniona, a ich właściwości różnorodne. Ich nadrzędnym zadaniem jest wspomaganie licznych procesów zachodzących w organizmie, co sprawia, że są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Witaminy, pełniąc swoją funkcję regulacyjną, odpowiadają zatem pośrednio m.in. za: wzrok, rozwój kości, stan skóry, włosów i paznokci, myślenie oraz płodność. Wpływają także na pracę układu krążenia, nerwowego, czy immunologicznego.

Najważniejsze witaminy w organizmie człowieka – tabela

Poniższa tabela przedstawia, jaka jest rola witamin w organizmie człowieka i na co wpływają poszczególne witaminy. Dodatkowo dowiesz się, w jakich produktach je znajdziesz. Zapoznaj się więc z ich właściwościami i sprawdź, jakie produkty warto wykorzystywać w spożywanych posiłkach!

Sprawdź również: Piramida żywienia – na czym polega i jak z niej korzystać?

Witamina Wpływa na: Przykłady produktów, które są naturalnym źródłem witaminy:
A
  • proces widzenia,
  • układ immunologiczny,
  • produkcję czerwonych krwinek,
  • stan skóry, włosów i paznokci.
  • Produkty roślinne: marchew, szpinak, papryka, rzeżucha, dynia.
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtka, pełne mleko, przetwory mleczne, tran, tłuste ryby morskie, wątroba.
B

(grupa witamin)
  • przemianę materii,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • sprawność myślenia,
  • samopoczucie,
  • prawidłowe widzenie,
  • prawidłowy proces produkcji erytrocytów,
  • regulację ciśnienia krwi.
  • Produkty roślinne: rośliny strączkowe (soja, fasola, groch), otręby, kiełki pszenicy, kasza gryczana, orzechy laskowe.
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso wieprzowe i cielęce, ryby, podroby, nabiał, skorupiaki, mleko, sery, jaja.
  • Drożdże.
C
  • syntezę kolagenu,
  • zdrowie dziąseł i zębów,
  • przyswajanie żelaza i wapnia,
  • pracę układu krążenia,
  • procesy naprawcze tkanek.
  • Produkty roślinne: rokitnik, dzika róża, aronia, papryka, ziemniaki, brukselka, cebula, czarna porzeczka, kiwi, cytrusy, szpinak, truskawki.
D
  • właściwy rozwój i stan kości oraz zębów,
  • prawidłowe wchłanianie wapnia z jelita,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia.
  • Grzyby: borowiki, pieczarki, boczniaki;
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtka, ryby, wątróbka, czerwone mięso.
E
  • układ odpornościowy,
  • procesy metaboliczne,
  • zwalczanie wolnych rodników, ochronę czerwonych krwinek,
  • wydolność mięśni,
  • wytwarzanie nasienia u mężczyzn.
  • Produkty roślinne: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, migdały, kiełki, szpinak, papryka, pomidory, brokuły, marchew, brukselka, brzoskwinia, morela, otręby i płatki owsiane.
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: drób, ryby (tuńczyk, makrela, śledź), mleko i jego przetwory.
K
  • proces krzepnięcia krwi,
  • wspomaganie układu sercowo-naczyniowego,
  • zwiększanie mineralizacji kości, zapobieganie miażdżycy,
  • metabolizm tkanki kostnej.
  • Produkty roślinne: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, rukola, roszponka, awokado, cukinia, kapusta włoska, szparagi, bób, natka pietruszki.
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba wołowa, jajka, mleko i jego przetwory.

Źródła witamin w diecie

Teraz już wiesz, na co wpływają poszczególne witaminy. Pora zatem przejść do produktów z oferty Auchan, w których je znajdziesz.

Witamina A

Występuje pod postacią retinolu oraz beta-karotenu, który jest obecny w dużych ilościach w marchwi. Znajdziesz ją również w produktach roślinnych o czerwonym, pomarańczowym i zielonym kolorze np. papryce czy szpinaku. Są w nią bogate także m.in. żółtka jaj, tran czy makrela i karp marki Pewni Dobrego.

Witaminy z grupy B

Ośmiu różnych związków wchodzących w skład kompleksu witaminy B należy szukać wśród roślin strączkowych, np. soi czy grochu, a także otrębów. Jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego, to wybierz mięso wieprzowe i cielęce, podroby, nabiał, skorupiaki, sery. Bogactwo witaminy B znajdziemy również w drożdżach.

Witamina C

Wbrew powszechnej opinii to nie cytrusy są bogatym źródłem kwasu askorbinowego – bo pod taką nazwą również występuje witamina C. Podium zajmuje pod tym względem rokitnik, gdzie znajdziesz jej najwięcej. Dla zdrowia i smaku pij równie bogaty w witaminę sok z aronią. Kolejną bombą witaminową są cytrusy takie jak grejpfruty, cytryny czy limonki, a także kiwi. Wśród warzyw witaminy C szukaj w ziemniakach i cebuli.

Witamina D

Jest ona dostarczana do organizmu głównie przez syntezę skórną, pod wpływem promieni słonecznych. Możesz ją jednak znaleźć również w grzybach, np. borowikach, pieczarkach i boczniakach. Mają ją w składzie także produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak ryby – węgorz czy łosoś, wątróbka i czerwone mięso, np. polędwica wołowa.

Witamina E

Związek znany jest ze swoich właściwości pozwalających zachować młodość i płodność. Dostarczysz go organizmowi poprzez spożywanie tłuszczów roślinnych, m.in. oleju słonecznikowego czy migdałów. Witaminę E zawierają także pomidory, brokuły, brukselka, brzoskwinie i morele. Z produktów pochodzenia zwierzęcego sięgaj po drób – przykładowo indyka i ryby, takie jak tuńczyk lub śledź.

Witamina K

Choć w tym zestawieniu występuje na ostatnim miejscu, jest równie ważna, jak pozostałe witaminy. Zawierają ją produkty roślinne takie jak jarmuż, rukola, roszponka, które możesz wykorzystać do przygotowania sałatki. Witaminę K ma również cukinia, kapusta włoska, szparagi, bób, czy natka pietruszki. Natomiast wybierając produkty odzwierzęce, znajdziesz ją w wątrobie wołowej, jajkach czy mleku i jego przetworach.

Jak wykorzystać naturalne bogactwo witamin?

Niezbędnych składników odżywczych dostarczysz poprzez dobrze zbilansowaną dietę. Najwięcej wartościowych witamin znajdziesz w jakościowych produktach z dobrym składem, a tych w ofercie Auchan nie brakuje. Należą do nich np. produkty marki Pewni Dobrego, wyprodukowane w poszanowaniu środowiska naturalnego i z dbałością o dobrostan zwierząt.

Najzdrowsze produkty bogate w witaminy to te w postaci surowej m.in. witaminy w owocach i warzywach. Przy przetwarzaniu najmniej witamin stracą produkty ugotowane na parze, najlepiej w całości. Jeśli potrzebujesz masz zamiar ugotować je w wodzie, to tylko w małej ilości, aby nie straciły swoich właściwości. Produkty zawierające witaminy rozpuszczalne w tłuszczach połącz z np. dobrej jakości olejem czy oliwą z oliwek. Równie dobrze może to być awokado czy nasiona słonecznika lub pestki dyni, które dodasz do sałatki. Zwiększy to przyswajalność witamin.

Warto również znać czynniki, które wpływają na utratę witamin w produktach – są to temperatura, światło i utlenianie. Przechowuj więc produkty w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli potrzebujesz je pokroić, to tylko na duże kawałki, aby ograniczyć działanie powietrza.

Przeczytaj też: Najlepszy sok? Wybierz go z nami! Zestawienie świeżych, smakowitych soków

Bogactwo witamin na co dzień i bez suplementów!

Rola witamin w organizmie człowieka jest kluczowa. Człowiek zdrowy, który dba o zbilansowaną dietę, dostarczającą wszystkich cennych składników odżywczych i witamin, zazwyczaj nie wymaga dodatkowego wspomagania w postaci suplementów.

Dlatego, aby dostarczać sobie potrzebną ilość witamin, dbaj o to, by kupować produkty w nie bogate. Świeżą i jakościową żywność zapewni Ci np. marka Pewni Dobrego, którą znajdziesz w sklepie internetowym Auchan. Wiedząc, co to są witaminy i jakie produkty są bogate w te cenne składniki odżywcze, będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok!

Zobacz również: Najzdrowsze owoce egzotyczne – jakie mają wartości odżywcze?