- Auchan & You
- Kulinaria
- Rola witamin w organizmie człowieka – jak wykorzystać ich bogactwo?
Rola witamin w organizmie człowieka – jak wykorzystać ich bogactwo?
Najważniejsze witaminy w organizmie człowieka – tabela
Poniższa tabela przedstawia, jaka jest rola witamin w organizmie człowieka i na co wpływają poszczególne witaminy. Dodatkowo dowiesz się, w jakich produktach je znajdziesz. Zapoznaj się więc z ich właściwościami i sprawdź, jakie produkty warto wykorzystywać w spożywanych posiłkach!
Sprawdź również: Piramida żywienia – na czym polega i jak z niej korzystać?
Witamina | Wpływa na: | Przykłady produktów, które są naturalnym źródłem witaminy: |
---|---|---|
A |
|
|
B (grupa witamin) |
|
|
C |
|
|
D |
|
|
E |
|
|
K |
|
|
Źródła witamin w diecie
Teraz już wiesz, na co wpływają poszczególne witaminy. Pora zatem przejść do produktów z oferty Auchan, w których je znajdziesz.
Witamina A
Występuje pod postacią retinolu oraz beta-karotenu, który jest obecny w dużych ilościach w marchwi. Znajdziesz ją również w produktach roślinnych o czerwonym, pomarańczowym i zielonym kolorze np. papryce czy szpinaku. Są w nią bogate także m.in. żółtka jaj, tran czy makrela i karp marki Pewni Dobrego.
Witaminy z grupy B
Ośmiu różnych związków wchodzących w skład kompleksu witaminy B należy szukać wśród roślin strączkowych, np. soi czy grochu, a także otrębów. Jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego, to wybierz mięso wieprzowe i cielęce, podroby, nabiał, skorupiaki, sery. Bogactwo witaminy B znajdziemy również w drożdżach.
Witamina C
Wbrew powszechnej opinii to nie cytrusy są bogatym źródłem kwasu askorbinowego – bo pod taką nazwą również występuje witamina C. Podium zajmuje pod tym względem rokitnik, gdzie znajdziesz jej najwięcej. Dla zdrowia i smaku pij równie bogaty w witaminę sok z aronią. Kolejną bombą witaminową są cytrusy takie jak grejpfruty, cytryny czy limonki, a także kiwi. Wśród warzyw witaminy C szukaj w ziemniakach i cebuli.
Witamina D
Jest ona dostarczana do organizmu głównie przez syntezę skórną, pod wpływem promieni słonecznych. Możesz ją jednak znaleźć również w grzybach, np. borowikach, pieczarkach i boczniakach. Mają ją w składzie także produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak ryby – węgorz czy łosoś, wątróbka i czerwone mięso, np. polędwica wołowa.
Witamina E
Związek znany jest ze swoich właściwości pozwalających zachować młodość i płodność. Dostarczysz go organizmowi poprzez spożywanie tłuszczów roślinnych, m.in. oleju słonecznikowego czy migdałów. Witaminę E zawierają także pomidory, brokuły, brukselka, brzoskwinie i morele. Z produktów pochodzenia zwierzęcego sięgaj po drób – przykładowo indyka i ryby, takie jak tuńczyk lub śledź.
Witamina K
Choć w tym zestawieniu występuje na ostatnim miejscu, jest równie ważna, jak pozostałe witaminy. Zawierają ją produkty roślinne takie jak jarmuż, rukola, roszponka, które możesz wykorzystać do przygotowania sałatki. Witaminę K ma również cukinia, kapusta włoska, szparagi, bób, czy natka pietruszki. Natomiast wybierając produkty odzwierzęce, znajdziesz ją w wątrobie wołowej, jajkach czy mleku i jego przetworach.
Jak wykorzystać naturalne bogactwo witamin?
Niezbędnych składników odżywczych dostarczysz poprzez dobrze zbilansowaną dietę. Najwięcej wartościowych witamin znajdziesz w jakościowych produktach z dobrym składem, a tych w ofercie Auchan nie brakuje. Należą do nich np. produkty marki Pewni Dobrego, wyprodukowane w poszanowaniu środowiska naturalnego i z dbałością o dobrostan zwierząt.
Najzdrowsze produkty bogate w witaminy to te w postaci surowej m.in. witaminy w owocach i warzywach. Przy przetwarzaniu najmniej witamin stracą produkty ugotowane na parze, najlepiej w całości. Jeśli potrzebujesz masz zamiar ugotować je w wodzie, to tylko w małej ilości, aby nie straciły swoich właściwości. Produkty zawierające witaminy rozpuszczalne w tłuszczach połącz z np. dobrej jakości olejem czy oliwą z oliwek. Równie dobrze może to być awokado czy nasiona słonecznika lub pestki dyni, które dodasz do sałatki. Zwiększy to przyswajalność witamin.
Warto również znać czynniki, które wpływają na utratę witamin w produktach – są to temperatura, światło i utlenianie. Przechowuj więc produkty w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli potrzebujesz je pokroić, to tylko na duże kawałki, aby ograniczyć działanie powietrza.
Przeczytaj też: Najlepszy sok? Wybierz go z nami! Zestawienie świeżych, smakowitych soków
Bogactwo witamin na co dzień i bez suplementów!
Rola witamin w organizmie człowieka jest kluczowa. Człowiek zdrowy, który dba o zbilansowaną dietę, dostarczającą wszystkich cennych składników odżywczych i witamin, zazwyczaj nie wymaga dodatkowego wspomagania w postaci suplementów.
Dlatego, aby dostarczać sobie potrzebną ilość witamin, dbaj o to, by kupować produkty w nie bogate. Świeżą i jakościową żywność zapewni Ci np. marka Pewni Dobrego, którą znajdziesz w sklepie internetowym Auchan. Wiedząc, co to są witaminy i jakie produkty są bogate w te cenne składniki odżywcze, będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok!
Zobacz również: Najzdrowsze owoce egzotyczne – jakie mają wartości odżywcze?