Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?
Czym jest roślinne źródło białka?
Roślinne źródło białka składa się z aminokwasów, podobnie jak białko zwierzęce. W zależności od gatunku rośliny i jej części – nasion, strączków, kiełków – znajdujące się w niej białko może mieć różną ilość. Z tego powodu, aby uzyskać pełnowartościowe składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, należy spożywać różnorodne rośliny w różnych proporcjach.
Czy organizm potrzebuje białka?
Warto wspomnieć, że białko to podstawowy budulec ciała biorący udział w większości procesów zachodzących w organizmie. Do jego najważniejszych funkcji można zaliczyć budowę tkanki kostnej i masy mięśniowej. Ponadto wspiera proces skurczu mięśni i gojenia ran. Białko syntezuje hormony tarczycy, reguluje procesy metaboliczne, a także pozytywnie oddziałuje na utrzymanie równowagi wodnej i kwasowo-zasadowej organizmu. Co więcej, jest podstawą komórek odpornościowych chroniących organizm przed wirusami i bakteriami.
Proteiny składają się z aminokwasów, a te natomiast z węgla, wodoru, tlenu, azotu, fosforu i siarki. Zapotrzebowanie na nie jest kwestią indywidualną. Zależy od aktualnego stanu zdrowia, masy ciała, wieku i codziennej diety.
Sprawdź również: Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest przeznaczona i na czym polega? Sprawdź!
Białko roślinne okiem dietetyków
W dietetyce roślinne źródła białka uchodzą za proteiny niepełnowartościowe, tj. nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niemniej jednak są bardzo ważne w codziennym żywieniu wegan i wegetarian. Uzupełnienie protein w naturalnej diecie wymaga nieco więcej planowania, ale jest możliwe. Produkty bogate w białko roślinne są odżywcze i pełnowartościowe, jednak posiadają komponenty utrudniające wchłanianie protein przez organizm. Do takich składników należy błonnik, garbniki, czy kwas fitynowy.
Warto jednak pamiętać, że warzywa mają różnego rodzaju aminokwasy w swoim składzie – do wartościowych artykułów spożywczych zalicza się soja, czy rośliny strączkowe. Natomiast orzechy i nasiona zawierają inne rodzaje składników, dzięki czemu włączenie ich do codziennej diety pomaga zaspokoić całe zapotrzebowanie organizmu.
Wszystkie produkty bogate w białko roślinne są łatwo dostępne w sklepach spożywczych. Szczególnie polecamy przejrzeć ofertę Auchan. Znajdziesz tam wiele propozycji świeżych roślin, które dostarczane są bezpośrednio do domu.
Dlaczego warto jeść roślinnie?
Dieta roślinna ma wiele odmian. Należy do niej weganizm, wegetarianizm, a także sposób żywienia, w którym dominują warzywa i owoce, choć mięso i nabiał nie są wykluczone. Zmiana nawyków żywieniowych celem ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych przynosi ogromne korzyści zarówno dla ludzi, jak i planety.
Nie dość, że uprawa roślin wykorzystuje mniej zasobów naturalnych, to na dodatek korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Warzywa i owoce zawierają przeciwutleniacze, szereg witamin i minerałów oraz błonnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Kilka lat temu dieta wegetariańska nie była zalecana ze względu na niską zawartość protein.
Przeczytaj też: Piramida żywienia – na czym polega i jak z niej korzystać?
Białko roślinne – wartości
W diecie wegańskiej i wegetariańskiej istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych związanych z nieodpowiednią ilością dostarczanego białka. Szczególnie dotyka to osoby, które postanowiły ze swojej diety wyeliminować mięso, nabiał i składniki odzwierzęce. Prawidłowy sposób żywienia uwzględniający produkty bogate w białko pozwala dostarczyć organizmowi wszystkie aminokwasy niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Warto mieć na uwadze fakt, że wprowadzenie do swojej diety posiłków bogatych w białko roślinne daje uczucie sytości, co pozwala jeść posiłki o mniejszej kaloryczności. Co więcej, osoby zdrowo się odżywiające nie odczuwają konieczności podjadania pomiędzy ustalonymi porami jedzenia. Włączenie większej ilości warzyw do diety pozytywnie oddziałuje na zdrowie. Białko roślinne odgrywa dużą rolę w ochronie organizmu przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także zapobiega otyłości i cukrzycy. Ponadto obniża stężenie złego cholesterolu i stabilizuje poziom glukozy we krwi.
Stosowanie wegetariańskich protein w codziennej diecie wspiera organizm i układ immunologiczny. Zdrowe źródła białka roślinnego zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób o charakterze przewlekłym, a także pomagają w walce z nadmiernymi kilogramami. Cechują się wysoką zawartością błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego i reguluje metabolizm. Roślinne źródła białka zalecane są sportowcom – pozytywnie oddziałują na regenerację i budowę masy mięśniowej.
Produkty bogate w białko roślinne
Źródła białka w diecie roślinnej pochodzą nie tylko z warzyw, ale i zbóż oraz orzechów. Wegetarianie, weganie i sportowcy mają szereg możliwości, by uzupełnić proteiny w organizmie i wspomóc ciało w jego prawidłowej regeneracji. Poniżej przedstawiamy Ci kilka grup produktów charakteryzujących się wysoką zawartością białka roślinnego. Wszystkie z nich można znaleźć w sklepie Auchan.
Soja i produkty sojowe
Soja jest często wykorzystywana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To nieocenione źródło białka roślinnego. Zawiera bardzo duże ilości aminokwasów, dzięki czemu w zupełności zastępuje mięso. Ponadto cechują ją szerokie możliwości zastosowania w przemyśle spożywczym. Stanowi bazę dla wielu różnych potraw. W sklepie Auchan znajdziesz tofu, napój sojowy, czy jogurt sojowy. To bogate w składniki odżywcze źródła białka w diecie roślinnej.
Rośliny strączkowe
Duże ilości protein zawierają nasiona strączkowe. Przykładowo ugotowana soja ma 16 g białka w 100 g produktu, natomiast soczewica posiada 10 g białka w 100 g produktu. Warto włączyć do swojej diety składniki, takie jak fasola, bób, czy ciecierzyca. Są one źródłem nie tylko białka, ale i witamin z grupy B oraz błonnika. Artykuły spożywcze są łatwo dostępne w sklepie Auchan.
Zboża i jego odmiany
Dobre źródło białka roślinnego w diecie wegetariańskiej stanowią zboża i pseudo zboża, tj. komosa ryżowa, amarantus. Do produktów, które można nabyć w sklepie Auchan, zaliczamy otręby, ryż brązowy, pełnoziarniste płatki owsiane, kaszę gryczaną, jaglaną i bulgur oraz wszelkiego rodzaju makarony pełnoziarniste. Wśród asortymentu znajdziesz również pseudo zboża, czyli pokarmy roślinne, zawierające dużą ilość wartościowych składników odżywczych, które nie są w pełni zbożami – nie są trawami, jednak wytwarzają podobne do zbóż ziarna (np. quinoa, gryka, proso). Miej świadomość, że komosa ryżowa zawiera aż 14 g białka w 100 g produktu – podobne wartości ma kasza gryczana i jaglana.
Orzechy i różnego rodzaju nasiona
Orzechy, nasiona i pestki to grupa produktów spożywczych cechujących się wysoką zawartością zdrowych tłuszczów i protein. Dużą ilość białka znajdziesz w pestkach dyni, orzechach arachidowych, migdałach, pistacjach i nasionach słonecznika. Niemniej jednak spożywanie wszystkich artykułów z tej grupy jest korzystne dla organizmu. Pamiętaj, aby orzechy i nasiona były w pełni naturalne (niesolone, niesmażone), tylko wówczas mają wysoką zawartość zdrowych składników w swoim składzie.
Bez wątpienia wszystkie roślinne źródła białka znajdziesz w sklepie Auchan. Jeśli chcesz dodatkowo wspomóc swój organizm, możesz postawić na odżywki białkowe, które stanowią świetnie uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Ich podstawą są rośliny strączkowe.
Białko roślinne a zwierzęce
Białko roślinne a zwierzęce bardzo się między sobą różnią. Przede wszystkim rośliny zawierają więcej witamin i mikroelementów w porównaniu do mięsa. Nie zmienia to jednak faktu, że produkty odzwierzęce posiadają proteiny o wysokiej wartości odżywczej.
Białko zwierzęce to pełnowartościowe proteiny złożone z odpowiednich aminokwasów egzogennych. Ludzkie ciało szybko je trawi, dzięki czemu wykorzystywane są w całości do syntezy białek organizmu.
Natomiast proteiny roślinne mają mniejszą wartość odżywczą, ponieważ zawierają tylko kilka aminokwasów. Do najpowszechniejszych należy lizyna, tryptofan, metionina. Co więcej, są mniej strawne w porównaniu do białek zwierzęcych, ponieważ mają wysoką zawartość błonnika i kwasu fitynowego, które łączą się z proteinami, utrudniając ich rozkład.
Porównując oba białka, można zauważyć, że składniki zawarte w mięsie są lepiej przyswajalne i mają wszystkie aminokwasy egzogenne. Co więcej, produkty wegetariańskie posiadają mniej protein w 100 g, przez co trzeba ich jeść więcej. Ponadto źródła białka roślinnego należą do protein niepełnowartościowych.
Warzywa, owoce, nasiona i zboża to naturalne artykuły spożywcze, które korzystnie wpływają na organizm, dostarczając mu odpowiednich witamin oraz mikro- i makroelementów. Wszystkie produkty bogate w białko roślinne znajdziesz w sklepie Auchan. Posiadamy bogatą kategorię zdrowych i w pełni wegetariańskich artykułów spożywczych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.