Sajgonki – co to jest? Odkryj tajemnice tego azjatyckiego dania
Podczas poznawania świata pełnego smaków kuchni azjatyckiej nie można pominąć popularnego dania, jakim są sajgonki. Co to jest i jak się przyrządza tę potrawę? Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się, jakie są ich charakterystyczne cechy, walory smakowe oraz sposoby na przygotowanie ich w domu. Zapraszamy do świata kuchni azjatyckiej!
Pochodzenie i historia sajgonek
Potrawy azjatyckie są wyjątkowe i kolorowe, a do ich przygotowania wykorzystywane są najwyższej jakości składniki i orientalne przyprawy. Przysmakiem, który musi spróbować każda osoba zgłębiająca potrawy z tej kuchni, są sajgonki. Co to za danie? Choć znane są w całej Azji, ich korzenie odnajdziesz przede wszystkim w kuchni chińskiej. To danie o długiej historii, sięgającej setek lat.
Dawniej sajgonki wyglądały nieco inaczej niż obecnie, przypominały bardziej cienki naleśnik. W formie, jaką znasz dzisiaj, zaczęto podawać je z okazji świętowania księżycowego Nowego Roku. Zawijano je w rolki o cylindrycznym kształcie i układano w stosy, aby wyglądały jak sztabki złota. Również obecnie sajgonki to danie obowiązkowe podczas wiosennych świąt w Chinach, ponieważ uważa się, że przyciąga ono bogactwo i dobrobyt.
Sajgonki – co to dokładnie jest?
Sajgonki to danie, które składa się z cienkiego arkusza papieru ryżowego, wypełnionego mięsem mielonym i warzywami. Jest on następnie smażony na głębokim oleju, aż do uzyskania chrupiącej skórki. To oczywiście przepis podstawowy, który przez stulecia był wielokrotnie modyfikowany.
Dziś oprócz tradycyjnej wersji masz do wyboru również spring rolls (zwane też egg rolls), czyli sajgonki po amerykańsku. Według wielu przekazów te ostatnie powstały stosunkowo niedawno. Ich recepturę opracował Chiński kucharz-imigrant Lum Fung mieszkający w Nowym Jorku w latach 30. XX wieku. Zmiana przepisu była niewielka, bo polegała na dodaniu jajka do ciasta ryżowego. Dzięki temu danie stało się bardziej sycące i lepiej trafiało w gusta amerykańskich smakoszy.
Natomiast w kuchni wietnamskiej możesz spotkać summer rolls. To przekąska podawana na zimno. Zazwyczaj składa się z makaronu ryżowego, marchwi, sałaty, ogórków, ziół i krewetek lub wieprzowiny, zawiniętych w papier ryżowy. Danie podawane jest zazwyczaj z dipem orzechowym lub słodko-pikantnym sosie na bazie soi o nazwie hoisin.
Sajgonki najczęściej możesz skosztować w chińskich czy wietnamskich restauracjach, ale ciekawą opcją będzie przygotowanie ich w domu. Z naszego poradnika dowiesz się, w jaki sposób je przyrządzić, by swoim nadzieniem jak najbardziej przypominały azjatycki przysmak. Co więcej, w naszym sklepie znajdziesz potrzebne składniki, takie jak lekki i pożywny makaron Auchan czy papier ryżowy od Tao Tao.
Przeczytaj także: Co zjeść na szybko i zdrowo? Test gotowych dań od Auchan!
sajgonki
To jedno z najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej. Można je przygotować w wersji mięsnej, z owocami morza, a także z warzywami. Znajdź swój ulubiomy smak!
Różnice między sajgonkami a spring rolls
Spring rolls są zawinięte w cienkie arkusze ryżowego papieru, który nie jest smażony, tylko namoczony w wodzie, dzięki czemu staje się elastyczny i lepki. Spożywa się je zazwyczaj na surowo, choć czasem są parzone, co pozwala zachować ich delikatną strukturę i świeży smak składników nadzienia.
Klasyczne sajgonki przygotowuje się na bazie ciasta ryżowego. Zazwyczaj smażone są na głębokim oleju, co nadaje im złotego koloru. Często zawierają składniki, które lepiej nadają się do smażenia, takie jak mięso mielone, grzyby czy warzywa, podczas gdy spring rolls zazwyczaj wypełnione są surowymi lub gotowanymi dodatkami.
Sajgonki | Spring rolls | |
---|---|---|
Rodzaj ciasta | Cienkie płaty ciasta ryżowego przygotowanego z wody i mąki ryżowej | Cienkie arkusze ryżowego papieru |
Nadzienie | Mięso mielone (często wieprzowe), grzyby, fasola sojowa, kapusta, marchew, cebula | Surowe warzywa: sałata, ogórek, marchew, rzodkiewka, mięta; krewetki lub gotowane składniki, kurczak, makaron ryżowy, tofu |
Sosy i dodatki | Sos orzechowy, rybny lub hoisin | Sos słodko-kwaśny, rybny lub dipy |
Wiesz już, co jest w sajgonkach i spring rolls, pora na kilka słów o ich przygotowaniu. Te pierwsze składają się z kwadratowych lub prostokątnych płatów ciasta, w które zawijana jest mieszanka różnych składników. Są później smażone w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie wyjmuje się je i rozkłada na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują podawane na gorąco z sosami.
Spring rollsy to przekąska podawana na zimno. Arkusze papieru ryżowego zanurza się w ciepłej wodzie, aby stały się elastyczne. Farsz nakładany jest na środku, a następnie delikatnie owijany papierem. Tworzy się ruloniki, zaczynając od dołu, tak aby składniki były szczelnie zawinięte. Tak przygotowane spring rollsy są gotowe do podania z różnymi sosami lub samodzielnie.
Przeczytaj także: Kuchnia tajska z Auchan – poznaj jej smaki w swojej kuchni
Tekstura i smak – co wybrać na różne okazje
Choć korzenie obu dań są podobne, to poprzez różnice w składnikach i przygotowaniu, mają inny smak i teksturę. To dwa dania kuchni azjatyckiej, które dostarczają odmiennych doznań kulinarnych.
Sajgonki – Ciasto ryżowe jest delikatne i kruche. Natomiast ich nadzienie jest mięsiste i treściwe. Dzięki smażeniu sajgonki zyskują intensywny, głęboki smak. To zasługa dobrze przyprawionego mięsa i warzyw.
Kiedy podawać sajgonki? Świetnie sprawdzą się na imprezy lub przyjęcia. Twoi goście docenią chrupkość i niebanalny smak potrawy. Podbiją serca tych, którzy preferują dania smażone i sycące. Ponadto, sajgonki są serwowane na ciepło, co czyni je idealnym, rozgrzewającym daniem na zimowe spotkania.
Spring rolls – zwilżony ciepłą wodą papier ryżowy jest miękki, ale wewnątrz znajdują się chrupiące warzywa. Są świeże i soczyste, znacznie lżejsze od sajgonek. Jak smakują? Zależy to od warzyw, które w nich umieścisz. Przygotowując je w domu, możesz eksperymentować z ulubionymi smakami.
spring rollsy
Masz ochotę na szybką egzotyczną przekąskę? Spring rollsy to idealny przysmak dla każdego podniebienia! Jesteś ciekaw, jak smakują z mango? Przekonaj się sam!
Kiedy podawać spring rollsy? To świetna, orzeźwiająca przekąska na letnie spotkania. Sprawdzą się na piknikach, ale również jako dodatek do dań z grilla. Możesz śmiało podawać je wegetarianom i osobom na diecie lekkostrawnej. Nie są smażone w głębokim tłuszczu, a więc stanowią mniej kaloryczny przysmak.
Przeczytaj także: Kurczak z warzywami po chińsku – poznaj azjatyckie danie
Sosy do sajgonek – dopełnienie smaku
Co do sajgonek pasuje najlepiej? Te chrupiące przysmaki podaje się z rozmaitymi dodatkami. Dobrze dobrane sosy wnoszą dodatkowe walory do kulinarnych przeżyć. Każdy z nich ma własny, unikalny smak i charakter, co pozwala dostosować potrawy do indywidualnych upodobań i uczynić posiłek jeszcze bardziej satysfakcjonującym.
Sos słodko-kwaśny, który przygotowywany jest na bazie octu ryżowego, sosu sojowego, pomidorowego oraz imbiru, jest słodki, lekko kwaskowaty i ma gładką konsystencję. Dzięki temu idealnie komponuje się ze smażonymi sajgonkami, dodając im słodyczy i delikatnej kwasowości. W Auchan znajdziesz sos do sajgonek od Exotic Food, który ma wyrazisty, słodko-kwaśny smak z nutami czosnku, imbiru, w związku jest świetnym dodatkiem do tego typu przekąsek.
Z kolei sos orzechowy ma kremową konsystencję i bogaty smak z nutą słodyczy. Jest pysznym dodatkiem do przekąsek, który nada im charakterystycznego aromatu orzechów. Warto również podawać do sajgonek sos hoisin, o gęstej konsystencji i słodkim smaku z nutą czosnku i przypraw. Z kolei sos chili będzie idealny dla tych, którzy lubią ostre potrawy.
Nước chấm to popularny sos w kuchni wietnamskiej, który często podaje się do sajgonek. Składa się głównie z sosu rybnego, wody, octu ryżowego, czosnku oraz papryczki chili. Jest słodko-kwaśny, pikantny i ma wyrazisty posmak rybny. Doskonale komponuje się z chrupiącymi sajgonkami, dodając im głębi smaku i orzeźwiającego akcentu.
Sajgonki – przygotuj je w swojej kuchni
Wiesz już, co to są sajgonki oraz z czym je podawać. To nie tylko smaczna przekąska, ale także fascynująca podróż przez bogactwo kultury azjatyckiej. Niezależnie od tego, czy jesteś smakoszem szukającym nowych inspiracji, czy początkującym kucharzem pragnącym rozszerzyć swoje umiejętności, przygotowanie sajgonek w domu z pewnością dostarczy satysfakcji i smakowych wrażeń.
W internetowym sklepie Auchan znajdziesz składniki potrzebne do przygotowania sajgonek w domu. Zapraszamy również do eksploracji naszego działu Kuchnie Świata, gdzie możesz odkrywać i eksperymentować z nowymi, ekscytującymi smakami.