Aplikacja

Sałatki na kolację – sprawdź lekkie inspiracje na wieczór

Maciej
Przez Maciej
Opublikowano 24.11.2024 7 minut czytania

Szukasz pomysłu, czym zaspokoić wieczorny głód? Masz ochotę na coś pysznego, ale jednocześnie lekkiego – bo przecież niedługo pora do łóżka? Sałatka na kolację to może być strzał w dziesiątkę! Zrobisz ją szybko, a do tego możesz wykorzystać w niej ulubione składniki. Sprawdź nasze podpowiedzi i przetestuj pomysły na sałatki – na kolacje z Auchan!

Czy sałatka na kolację to dobry wybór?

Mieszanka warzyw z oliwą to danie, które było popularne już w Egipcie za czasów faraonów. Doceniali je również starożytni Grecy. Wielcy myśliciele, tacy jak Sokrates, Platon czy Arystoteles, zajadali się podobno sałatą z octem i sałatkami z ziołami podczas biesiad filozoficznych. Cóż, wiedzieli co dobre! Sałatki na kolację to świetny wybór dla wszystkich, którzy szukają lekkiego i pożywnego dania.

Przygotowanie mieszanki warzyw zajmie Ci dosłownie kilka minut, jest to więc idealna propozycja na danie dla zapracowanych i tych, którzy lubią szybkie efekty w kuchni. Co więcej, niezależnie od tego, na jakiej diecie jesteś, lekka sałatka na kolacje wpisuje się w każdą z nich.

Sałatka może mieć warzywną bazę, do której dodasz różne składniki (np. wędlinę lub jajko) oraz sosy (np. na bazie oliwy, majonezu czy jogurtu). W ten sposób łatwo stworzysz jej warianty pasujące smakowo także innym członkom rodziny. Twoim daniem głównym może być więc dietetyczna sałatka na kolację, podczas gdy pozostali domownicy mogą jeść jej wersję np. z grzankami, serem czy majonezowym sosem.

Sprawdź także: Sałatka z krewetkami – 5 inspiracji

Pomysły na lekkie i zdrowe sałatki na kolację

Inspirację do wykonania lekkich i zdrowych sałatek znajdziesz w większość kuchni narodowych z całego świata. Wybraliśmy dla Ciebie najciekawsze przepisy. Pożywne, proste w przygotowaniu, lekkie sałatki na kolacje, do których składniki zamówisz online w Auchana, a kurier przywiezie Ci je pod drzwi. Wystarczy odebrać, przygotować i podać, by wieczorny posiłek był gotowy!

Pyszna sałatka z awokado na kolację – przepis z Hiszpanii

Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego nazywają ją „ensalada de aguacate”. Mieszanka z awokado to dobra sałatka na kolację i jedno ze sztandarowych dań kuchni hiszpańskiej. Pełne smaku i bardzo proste – błyskawicznie wyczarujesz je wieczorem w domu. Do jego przygotowania wystarczy Ci dosłownie kilka składników: dojrzałe awokado, pomidory, cebula, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Regionalne wariacje „ensalada de aguacate” dopuszczają również użycie sera (np. koziego), krewetek, orzechów, rukoli i ziół, takich jak bazylia i oregano. Możesz zdecydować, które z tych składników najsilniej przemawiają do Twojej kulinarnej fantazji.

Szybka sałatka na kolację z awokado z Hiszpanii – jak ją przygotować? Najprościej, jak się da! Umyj, obierz i pokrój awokado, pomidory i cebulę, włóż je razem do miski, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj – i gotowe. Dla podkreślenia smaku możesz użyć też odrobiny cytryny lub octu balsamicznego. Smacznego!

Zobacz również: Kuchnia hiszpańska – odkryj jej tradycyjne smaki!

Dietetyczna sałatka z jajkiem na kolację – nicejska z Francji

W lokalnym dialekcie nazywana „la salada nissarda”, sałatka nicejska jest nie tylko pyszna, ale i świetnie wpisuje się w założenia zbilansowanej diety. Źródłem białka są w niej jajka, tuńczyk i anchois, a wszystkie warzywa używane do jej przyrządzenia powinny być surowe (sałata, pomidory, papryka, cebula, rukola, listki bazylii, czarne oliwki).

Ta fit sałatka na kolację jest dziecinnie prosta do przygotowania. Pokrój jajka i pomidory w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebulę w plasterki. Na liściach sałaty ułóż składniki, pomiędzy nimi rozłóż odsączonego z sosu tuńczyka, cebulę, paprykę. Całość polej sosem winegret (musztarda, oliwa i ocet winny + sól i pieprz) i udekoruj oliwkami oraz listkami bazylii. Voilà, francuska sałatka na kolację gotowa!

Chcesz ją wzbogacić i sprawić, by mogła wystąpić jako główne, sycące danie na lunchu? Wypróbuj wersję proponowaną przez słynną Julię Child, Amerykankę, która swoim rodakom pokazała kuchnię francuską. W spopularyzowanym przez nią przepisie do „la salada nissarda” dodaje się jeszcze ugotowane małe ziemniaki i fasolkę szparagową.

Tania sałatka na kolację – prosto z Bawarii

Sałatka bawarska to popularne danie u naszych zachodnich sąsiadów. Jest to potrawa idealna na jesienne i zimowe dni. By ją zrobić, potrzebujesz tylko czterech składników: mortadelę, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe i żółty ser.

Przygotowanie bawarskiego specjału jest niezwykle proste. Pokrój mortadelę i ogórki w cienkie paseczki, cebulę w piórka, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć wszystko do jednej miski i dopraw sosem z zalewy z ogórków, musztardy, cukru i pieprzu. Niemiecka sałatka na kolację będzie smakować najlepiej, gdy przed podaniem dasz jej poleżakować co najmniej przez pół godziny w lodówce.

Możesz serwować ją solo jako danie kolacyjne, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z mięsami i rybami z grilla, albo z pieczonymi ziemniakami.

Może Cię również zainteresować: Kuchnia niemiecka – poznaj specjały zachodnich sąsiadów

Portugalska owocowa – ciekawa sałatka na kolację

Masz dziś ochotę na coś zdrowego, ale jednocześnie słodkiego? Zainspiruj się portugalską sałatką owocową, czyli „salada de fruta”. Traktowana jako deser, jest jednak dość pożywna. Portugalczycy przyrządzają ją z pomarańczy, gruszek, bananów, winogron, truskawek, kiwi, brzoskwiń, ananasów i owoców nieśplika. Te ostatnie w handlu są dostępne pod nazwami loquat lub nesperas (możesz je zastąpić nie bardzo dojrzałym mango).

Owoce pokrój na małe kawałeczki, kolejno wymieszaj je ze sobą i zalej sosem. W Portugalii często robi się go z soku z brzoskwini z puszki z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, w proporcjach 1:1. Te ostatnie możesz wycisnąć świeże lub dodać gotowy sok.

Portugalska sałatka owocowa jest naturalnie słodka, więc nie wsypuj do niej cukru. Możesz przechowywać ją w lodówce – szczególnie latem zimna będzie smakować wyśmienicie. Najlepiej podawać ją przez pierwsze 12 godzin po zrobieniu.

Przeczytaj także: Kuchnia portugalska – odkryj z nami smaki słonecznego regionu

Z czym podawać sałatki na kolację?

Lekka i niskokaloryczna, czy sycąca i bardziej pożywna? To, jaka będzie Twoja sałatka na kolację w dużej mierze zależy od dodatków, którymi ją uzupełnisz. Z czym możesz podać warzywne mieszanki na wieczorny posiłek, tak by zrobić z nich danie główne, którym zaspokoisz nawet większy głód?

Pieczywo – to pierwszy i najbardziej oczywisty wybór. Świeża bagietka, ciabatta albo chrupiący biały lub razowy chleb świetnie uzupełnią w zasadzie każdą kombinację smakową (poza deserowymi na słodko). Równie dobrze zagrają z nimi tosty lub grzanki, także te w wersji mini, do posypania sałatki.

Ciekawym rozwiązaniem może być też pieczywo z różnych stron świata – meksykańska tortilla, arabska pita lub gruziński chlebek chaczapuri. Pasować tu będą także hinduskie placki typu naan lub pita.
Kolejną wartą wypróbowania opcją jest dodanie do sałatek kaszy. Do wyboru masz wiele możliwości, od lekkiej ​​komosy ryżowej (quinoa), przez jęczmienną (np. typu pęczak) o neutralnym smaku, po wyrazistą gryczaną. Inne opcje to użycie kaszy bulgur, kuskusa, amarantusa lub nawet manny czy kukurydzianej.

Dodanie makaronu to kolejny pomysł, dzięki któremu sałatka na kolację może zyskać na treściwości. Wybieraj go w takich kształtach, które nie tylko ładnie się prezentują, ale również dobrze pochłaniają sos. Kokardki, rurki, kolanka, fantazyjne formy jak literki (zwłaszcza dzieci docenią ich obecność w sałatkach), albo grecki ryżowy – wszystkie sprawdzą się wyśmienicie. W lżejszej wersji możesz postawić na makaron warzywny, np. z mąki z ciecierzycy czy fasoli.

Lekkie sałatki na kolacje możesz wzbogacić także o ziarna i orzechy. Surowe, a jeszcze lepiej prażone nasiona słonecznika, dyni, siemienia lnianego czy sezamu dodadzą wieczornym daniom dodatkowego ziemistego posmaku i przyjemnej chrupkości. Zależnie od rodzaju sałatki ciekawą opcją może być również dorzucenie żurawiny lub rodzynek.

Jeśli zależy Ci na wyrazistym smaku sałatek, rozważ dodanie do nich dressingów. Najprostszy i podstawowy to mieszanka octu winnego i oliwy bądź oleju, w proporcji 2:1, uzupełniona Twoimi ulubionymi przyprawami, np. papryką wędzoną czy ziołami prowansalskimi.

Świetną bazą pod sos sałatkowy jest także jogurt grecki, np. z dodatkiem oliwy, miodu, soku z cytryny i ewentualnie przypraw. Wypróbuj również sosy ziołowe winegret, które szybko zrobisz łącząc oliwę z octem winnym i świeżo posiekanymi ziołami, z odrobiną miodu.

Sałatka na kolację to proste i szybkie do wykonania, pożywne danie. Jej uniwersalność sprawia, że możesz dodać do niej swoje ulubione składniki. Wystarczą nawet niewielkie modyfikacje (np. zmiana sosu z winegret na jogurtowy czy dodanie np. pieprzu cytrynowego zamiast zwykłego, albo ostrej papryki zamiast słodkiej) by potrawa zyskała nowy smak.

Zainspiruj się podpowiedziami na pyszne warzywne miksy i zrób zakupy online w Auchan! Składniki potrzebne, by Twoja sałatka na kolację stała się gwiazdą stołu, przywiezie Ci kurier lub odbierzesz je w jednym z punktów!

Maciej
Napisane przez
Maciej
Ekspert ds. marketingu, zapalony podróżnik zawsze gotowy na nowe wyzwania. Podczas wypraw docieram do nietypowych miejsc. Często wędruję po bezdrożach i szukam ekscytujących przygód, również tych podwodnych. Chętnie poznaję inne kultury, testuję nowe produkty oraz odkrywam mało znane fakty, które inspirują mnie do tworzenia interesujących artykułów. Cenię sobie kreatywność, otwartość i ciekawość świata. Fascynuję się psychologią, a najbardziej niekonwencjonalnymi teoriami amerykańskich naukowców. W wolnej chwili przyrządzam dania kuchni świata i te z segmentu fine dining.