Aplikacja

Sernik wiedeński – przepis, który zawsze się udaje!

Opublikowano 27.04.2023 - 5 minut czytania

Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych rodzajów wypieków. To puszyste ciasto, tradycyjnie pieczone bez spodu – najczęściej oblane czekoladą, oprószone cukrem albo ozdobione skórką pomarańczy i rodzynkami. Masz ochotę na sernik wiedeński? Przepis, który prezentujemy, pozwoli Ci w prosty sposób przygotować pyszne ciasto na dowolną okazję.

Sprawdzony przepis na sernik wiedeński to podstawa

Czy wiesz, że historia sernika sięga czasów starożytnych? Ciasto było doskonale znane już w starożytnej Grecji i Rzymie. Najstarszy zachowany przepis na wypiek pochodzi z 230 roku. Przez kolejne stulecia pyszny smak tego ciasta poznawały kolejne kraje i narody. Z czasem niemal każdy region europejski wypracował własną wersję wypieku, różniącą się przede wszystkim rodzajem sera wykorzystanego do jego powstania – mógł to być popularny biały twaróg, ale też feta, ricotta czy inny gatunek.

Do Polski ciasto zawitało najprawdopodobniej dzięki Janowi III Sobieskiemu. Po swym zwycięstwie pod Wiedniem król przywiózł do kraju właśnie sernik wiedeński. Przepis został z czasem nieco zmodyfikowany przez krakowskich cukierników – wypiek zyskał charakterystyczną polewę na wzór kratki.

Sernik jest tak lubiany, że ma nawet swoje święto! Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzi się 30 lipca, jednak pyszny smakołyk warto przygotować nie tylko w tym dniu.

Chcesz zatem przyrządzić smakowity deser po wiedeńsku? Przepis, który prezentujemy poniżej, pozwoli Ci upiec dużą blachę pysznego, puszystego ciasta w zaledwie 2 godziny. Sprawdź, jak upiec sernik wiedeński.

Zobacz także: Kolacja urodzinowa – jak ją przygotować? Inspiracje kulinarne i wystroju

Sprawdź również: Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!

Przepis na sernik wiedeński na dużą blachę – przygotuj większą porcję, bo znika błyskawicznie!

Sernik wiedeński jest chętnie jadany podczas świąt, rocznic i innych ważnych okazji – trudno wyobrazić sobie Wielkanoc, imieniny czy spotkanie rodzinne bez tego deseru. Nie ma co się dziwić jego wielbicielom – sernik po wiedeńsku jest kremowy i puszysty, a jego smak wyrazisty i słodki. Jego kluczowym składnikiem jest lekka masa serowa.

Przepis na dużą blachę ciasta to najlepszy wybór. Dzięki temu za jednym razem upieczesz przysmak liczący przynajmniej kilkanaście porcji.
Jak większość wypieków, sernik wiedeński jest dość kaloryczny – zawiera ok. 300 kcal w 100 gramach produktu. Jednak ze względu na to, że bazowym składnikiem sernika jest oczywiście ser, ciasto może stanowić dla organizmu źródło białka.

Przeczytaj też: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis na wiele okazji

Wiesz już, dlaczego przepis na sernik wiedeński to jedno z najbardziej lubianych ciast. Swą ogromną popularność zawdzięcza wspaniałemu smakowi, a także swej uniwersalności. To idealne dopełnienie każdego święta, rodzinnej uroczystości czy też spotkania w gronie przyjaciół. Możesz go również przygotować bez okazji – to pyszne ciasto poprawi Ci humor w całkiem zwyczajny dzień. Jego niewątpliwą zaletą jest także prostota przygotowania.

Sernik nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych ani zgromadzenia trudno dostępnych składników. Co więcej, zapewne większość produktów niezbędnych do jego przygotowania już masz w swojej lodówce. Całą resztę znajdziesz w ofercie Auchan.

Przed rozpoczęciem przygotuj także niezbędne naczynia i akcesoria kuchenne, takie jak:

  • 2 duże miski (metalowe lub szklane),
  • praskę albo maszynkę do mielenia twarogu,

Do upieczenia sernika najlepiej wykorzystaj sery przeznaczone do samodzielnego zmielenia dostępne w ofercie Auchan. Jak wybrać ten odpowiedni? Kieruj się dwiema podstawowymi zasadami: dobry ser musi mieć niską zawartość serwatki i wysoką zawartość tłuszczu.

Polecanym wyborem jest zatem twaróg sernikowy tłusty, ewentualnie półtłusty. Przed użyciem zaleca się wyciśnięcie z niego nadmiaru serwatki. Jako alternatywę możesz użyć serów z wiaderka. W tym przypadku pamiętaj jednak, aby wybierać najlepszej jakości sery kubełkowe, które wpłyną pozytywnie na smak ciasta.

Jak zrobić sernik wiedeński? Poznaj sprawdzony przepis

Wiesz już, jakie akcesoria kuchenne przygotować, aby przyrządzić pyszne ciasto. Sprawdź teraz, jak zrobić sernik wiedeński krok po kroku.

Przedstawione składniki wystarczą do upieczenia ciasta o wadze ok. 2 kg, z którego uzyskasz przynajmniej kilkanaście porcji sernika. Czas przygotowania składników i ciasta zajmie Ci około 35 minut. Ile piec sernik wiedeński? Optymalny czas pieczenia wynosi 1 godz. 40 min. Łączny czas pracy to zatem 2 godz. 15 min.

Przeczytaj też: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!

1. Wyjmij nabiał

Twaróg i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.

2. Roztop masło

Roztop w mikrofalówce albo kąpieli wodnej kostkę masła. Odstaw ją do przestudzenia.

3. Zmiel twaróg

Kilkukrotnie zmiel w maszynce lub prasce twaróg, aby uzyskać gładką masę.

4. Dodaj do twarogu resztę składników

Wlej do masy twarogowej parę kropli aromatu waniliowego oraz roztopione masło. Dodaj skrobię ziemniaczaną i mąkę tortową.

5. Wymieszaj całość

Całość starannie wymieszaj mikserem na niskich obrotach albo ręcznie.

6. Ubij jajka z cukrem

Aby przyrządzić krem, wbij jaja do miski i dodaj cukier. Ubijaj całość mikserem przez przynajmniej 5 minut, aż do chwili, gdy jajka zmienią się w puch. Użyj najwyższych obrotów.

7. Połącz masę serową z kremem

Przenieś krem do naczynia z masą serową, jednocześnie ją mieszając. Nie wrzucaj go za jednym razem, tylko dodawaj w kilku częściach, aby dokładnie wymieszać całość.

8. Przenieś masę na blachę

Masa na sernik jest gotowa. Przenieść ją na blachę z bokami wysmarowanymi od środka margaryną lub masłem oraz dnem i bokami wyłożonymi papierem. Zwróć uwagę na to, aby papier na bokach wystawał z formy, dzięki czemu, gdy ciasto wyrośnie, „zatrzyma się” w niej.

9. Upiecz sernik

Ułóż wypiek na środkowej półce w piekarniku i piecz w stałej temperaturze 150°C z funkcją góra/dół przez 100 minut. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj drzwiczek. Pamiętaj jednak, aby po upieczeniu ciasta nie otwierać piekarnika przez kolejną godzinę. Zbyt szybkie otwarcie drzwiczek może skutkować opadnięciem wypieku na skutek różnicy temperatur.

Czas całkowity 135 min
Porcja 1
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 100 min
Składniki
1
1400 g tłustego twarogu,
11 dużych jajek,
280 g masła Auchan (ok. 1,5 kostki),
6 kropli ekstraktu waniliowego,
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki tortowej pszennej,
ok. 280 g cukru.

Podczas pieczenia możesz zastosować tzw. kąpiel wodną, czyli umieścić na dnie piekarnika naczynie z wrzątkiem, dzięki czemu ciasto będzie delikatniejsze, bardziej puszyste i kremowe. Metoda ta zapobiega też wysychaniu, a w efekcie pękaniu sernika. Nie jest to jednak konieczne. Sernik wiedeński charakteryzuje się tłustą i wilgotną masą serową, którą niełatwo jest wysuszyć w piekarniku. Ponadto temperatura panująca w komorze jest na tyle niska, że wypiek nie powinien popękać w trakcie pieczenia.

Po wyciągnięciu i lekkim ostudzeniu sernika możesz delikatnie wyjąć go z blachy i przełożyć na kratkę w celu dalszego studzenia. Później przechowuj go w lodówce. Sernik wiedeński najlepiej smakuje na zimno, po paru godzinach chłodzenia. Świetnie współgra z dodatkami, takimi jak skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe oraz polewa z białej, gorzkiej albo mlecznej czekolady. Wielbiciele słodkości mogą zdecydować się na lukier bądź cukier puder. W lecie możesz udekorować go owocami, np. kawałkami truskawek lub borówkami. Ciekawą propozycją jest też posypanie sernika kruszonką.

Sprawdź również: Co zabrać na piknik? Kulinarne inspiracje

Sernik wiedeński – przepis na udany wypiek

Wiesz już, jak przyrządzić sernik wiedeński. Najlepszy przepis zaprezentowany w tym artykule pozwoli Ci sprawnie upiec ciasto zawsze wtedy, gdy będziesz mieć na nie ochotę. Receptura jest łatwa i względnie szybka w wykonaniu, a wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w Auchan. Dzięki temu sernik wiedeński świetnie sprawdzi się nie tylko na święta czy urodziny, ale wiele innych okazji, a nawet… zupełnie bez okazji, na przykład jako smakowity deser po weekendowym obiedzie.