Aplikacja
Co To Jest Shakshuka

Shakshuka – izraelski pomysł na pożywne śniadanie

Opublikowano 11.08.2023 - 5 minut czytania

Shakshuka to coraz bardziej popularne danie w Polsce. Można je jeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Co to jest shakshuka i jak ją zrobić? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule!

Co to jest shakshuka?

Shakshuka to podstawowe danie w każdym izraelskim domu. Do końca nie wiadomo, jaką ma historię i gdzie dokładnie powstała. Wiele źródeł mówi, że to przepis przywieziony przez tunezyjskich Żydów, choć są to tylko domysły. Natomiast wiadomo, że w języku osmańskim istniał posiłek o nazwie „Saksuka” – była to mieszanina gotowanych warzyw i mielonego mięsa.

Następnie drogą morską do Imperium Osmańskiego trafiły „warzywa nowego świata”, a przepis uległ zmianie i został wzbogacony o inne dodatki. Z czasem popularność potrawy zaczęła się rozpowszechniać na inne narodowości. Obecni tam Żydzi zmienili to, jak wygląda tradycyjna shakshuka. Śniadanie przygotowywano w wersji wegetariańskiej i z dodatkiem pikantnych przypraw. Bez wątpienia posiłek modyfikowano na wiele różnych sposobów. Obecnie istnieje wiele wersji potrawy, a dostać je można w wielu restauracjach, szczególnie tych serwujących śniadania, a nawet przygotować we własnej kuchni.

Z czego składa się shakshuka? Oryginalny przepis mówi, że to posiłek złożony z jajek, sosu pomidorowego, surowej cebuli, papryki i chili. Nierzadko zostaje doprawiona różnego rodzaju ziołami, takimi jak bazylia, kminek, czy oregano. Do śniadania można dodać mozzarellę lub żółty ser. Wszystkie wymienione artykuły kupisz w sklepach Auchan.

Obecnie shakshuka stanowi podstawową potrawę w kuchni izraelskiej, tunezyjskiej, marokańskiej, libijskiej i algierskiej. W jej tradycyjnej wersji danie podaje się na żeliwnej patelni z pszennym chlebem do wycierania sosu pomidorowego. Shakshuka to podstawa diety na Bliskim Wschodzie, również z tego powodu, że jest niezwykle tania i sycąca.

Warto wiedzieć, że słowo shakshuka pierwotnie oznacza „zmieszany” lub „wstrząśnięty”. Wyraz nawiązuje do czynności wykonywanych na patelni – najpierw wykłada się wszystkie składniki na patelnię, a następnie je obraca. Posiłek przygotowywany jest na małym ogniu, tak aby żaden ze składników nie uległ przypaleniu.

Przeczytaj także: Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis

Pyszna shakshuka – przepis

Shakshuka to niezwykle odżywcze śniadanie. Składa się z sadzonych jajek, sosu pomidorowego i czerwonej papryki. Można do niej dodać niemal każde świeże warzywo, ponieważ nabiał i sos ze wszystkim świetnie smakują. To jednak jedzenie dobre na każdą porę dnia – danie można przygotować dla większej liczby osób lub podać podczas rodzinnego przyjęcia lub imprezy. W artykule znajdziesz wskazówki, jak przygotować tę popularną potrawę, jaką jest shakshuka. Przepis na nią znajduje się poniżej!

Shakshuka – oryginalny przepis

1. Pokrój warzywa

Pokrój wszystkie warzywa, tj. świeże pomidory, czerwoną paprykę i cebulę w niewielką kostkę, a świeży czosnek zetrzyj na tarce. Jeśli nie chcesz skórek z pomidorów, uprzednio sparz je we wrzątku, a następnie obierz.

2. Czas na patelnię

Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Na początku możesz ustawić kuchenkę na średnią moc. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa i smaż przez 3-4 minuty. Gdy produkty zmiękną, dodaj przyprawy: sól, pieprz i kumin.

3. Wymieszaj

Wszystko razem dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj pomidory

Do mieszanki dodaj krojone pomidory i wymieszaj. W tym momencie zmień moc kuchenki na mniejszą.

5. Gotuj

Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut.

6. Dodaj jajka

Następnie na patelni przesuń składniki tak, aby zrobić, jak najwięcej wolnego miejsca. W puste przestrzenie wbij jajka. Przykryj patelnię/garnek i pozostaw na małym ogniu przez 5-7 minut.

7. Smacznego!

Po tym czasie shakshuka jest już gotowa! Możesz ją wykładać przy pomocy drewnianej szpatułki.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
4 pomidory
1 cebula
2 papryki czerwone
2 ząbki świeżego czosnku lub łyżeczka sproszkowanego
4 duże jajka
puszka krojonych pomidorów
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka kuminu

Shakshuka może być podawana z różnego rodzaju dodatkami. Po wyciągnięciu z garnka warto posypać ją fetą, mozzarellą lub żółtym serem. Świetnie się komponuje z natką pietruszki.

Danie zyskało tak wielu zwolenników, ponieważ jest proste, szybkie i sycące. Ponadto shakshuka może być modyfikowana na wiele różnych sposobów. Nie zawsze jest wyłącznie potrawą wegetariańską. Bez problemu można do niej dorzucić wędlinę, mielone mięso czy chorizo. Z poniższego akapitu dowiesz się, jakie jeszcze produkty warto kupić w sklepach Auchan, aby urozmaicić swoją dietę. Gwarantujemy, że shakshuka często smakuje inaczej!

Sprawdź również: Hummus – co to jest i co kryje w sobie ta bliskowschodnia potrawa?

Shakshuka Przepis

Jak można urozmaicić shakshukę? Podpowiadamy!

Shakshuka to niezwykle zdrowe danie, które można urozmaicić wieloma świeżymi dodatkami. W każdej z wersji smakuje wyśmienicie, co tylko potwierdza jej uniwersalność. Potrawa zyskała tak wielu zwolenników, ponieważ jest prosta, szybka i sycąca. Ponadto shakshuka może być modyfikowana na wiele różnych sposobów. Nie zawsze jest wyłącznie potrawą wegetariańską.

Jeśli lubisz mięsne dodatki – shakshuka świetnie z nimi smakuje. To danie zawierające wiele przypraw – neutralny smak kurczaka będzie się z nimi dobrze komponował. Natomiast nieco ostrzejsze chorizo doda potrawie jeszcze bardziej pikantnego smaku.

Shakshuka to głównie wegetariańskie danie. Jeśli chodzi o warzywa, istnieje tu pełna dowolność. Jeśli chcesz dodać więcej białka do swojego posiłku – wybierz białą lub czerwoną fasolę albo ciecierzycę. Pamiętaj, aby warzywa były wstępnie podgotowane. Możesz również dodać warzywa z puszki. Należy je dodać na patelnię wraz z innymi składnikami przed smażeniem jajek.

W daniu świetnie komponuje się jarmuż i szpinak. Dodatki również należy wrzucić na patelnię przed smażeniem jajek. Dodają one smaku i sprawiają, że śniadanie jest jeszcze zdrowsze. Ponadto, gdy masz dostępne ugotowane ziemniaki, także możesz je dodać do pomidorowego sosu. To świetna alternatywa na obiad, dzięki czemu nic się nie zmarnuje! Natomiast takie warzywa jak świeża rzodkiewka, marchewka, lekko podgotowane brokuły, czy cukinia zmieniają smak shakshuki, sprawiając, że zostaje całkiem innym daniem, choć zrobionym z niemal tych samych składników. Co więcej, surowa marchewka i rzodkiewka dodają chrupkości potrawie.

Wegetarianie do shakshuki mogą dodać tofu, ziarna dyni i słonecznika. Tofu dodaje się przed jajkami, a ziarnami warto posypać gotowe danie.

Może Cię zainteresować: Jajka po turecku – przepis krok po kroku

Shakshuka Oryginalny Przepis

Pora na pyszne i pożywne śniadanie!

Shakshuka to niezwykle pożywne danie. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, jest w pełni bezglutenowe, a w tradycyjnej wersji również bezmięsne. Sos zrobiony na bazie pomidorów posiada przeciwutleniacze, witaminę C i K, potas oraz kwas foliowy. Natomiast jajka bogate są w aminokwasy i witaminy K, D, E i A potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i selen. Stanowią bogactwo kwasów tłuszczowych i lecytyny.

Co więcej, żółtko w jajku nie jest do końca przetworzone, dzięki czemu posiada dobrze przyswajalną luteinę. W odpowiednio przygotowanym posiłku żółtko powinno być płynne, a przez to łatwiejsze do strawienia. Wielką zaletą szakszuki jest to, że wszyscy mogą ją jeść, nawet alergicy, ponieważ nie zawiera glutenu, ani laktozy. Danie zaleca się osobom z nadwagą i będącym na diecie redukcyjnej. Potrawa syci na długo i stanowi zdrowy wybór.

Wszystkie produkty spożywcze potrzebne do przygotowania różnorodnych wersji szakszuki znajdziesz w Auchan. Zwracaj szczególną uwagę na artykuły marki Kciuk – to produkty w najniższej cenie. Są pełnowartościowe, tanie i łatwodostępne. Zapraszamy do zakupów! W wielu miastach Auchan oferuje darmową dostawę wybranych produktów. Od teraz zakupy zrobisz bez wychodzenia z domu!