Sos sojowy – do czego go używać?
Sushi to niejedyne danie, do którego podaje się sos sojowy. Do czego jeszcze można go użyć? To znacznie bardziej wszechstronna przyprawa, która może wzbogacić smak wielu różnych potraw. Doskonale komponuje się nie tylko z kuchnią azjatycką. W naszych propozycjach zobaczysz, jak różnorodnie można go wykorzystać.
Sos sojowy ciemny a jasny – różnice
Zanim zagłębisz się w skład i zastosowanie sosu sojowego, poznaj kilka jego odmian. Dostępne są bowiem dwa rodzaje – ciemny i jasny. Warto znać różnice pomiędzy nimi przed zakupem a podstawą jest smak przyprawy.
Wyrazisty, nieco ziemisty aromat ma sos sojowy ciemny. Jego wytwarzanie jest dłuższe niż w przypadku jasnego, cechuje się również lekko słodkim posmakiem. Drugi rodzaj, oprócz jaśniejszej barwy, ma też zdecydowanie bardziej delikatny, lekko słonawy smak, w związku z czym jest lepszym wyborem dla osób, które preferują subtelnie przyprawione dania.
Z czego jest sos sojowy?
Ten tradycyjny składnik dań kuchni azjatyckiej to w dużym skrócie sfermentowana soja z dodatkiem soli i grzybów z rodzaju Aspergillus. Ziarna najpierw są moczone i gotowane. Tak przygotowany surowiec miażdży się na gładką pastę. Do miazgi sojowej dodaje się pszenicę oraz grzyby. Na tym etapie składniki są umieszczane w dużych beczkach lub kadziach.
Tam mieszanka spędza minimum kilka miesięcy. Niektóre z nich fermentuje się nawet przez kilka lat. Po tym czasie miazga jest przecedzana oraz odciskana. Płyn z niej odsączony to właśnie sos sojowy, który trafia do buteleczek i na półki sklepowe na całym świecie.
Oprócz jasnej i ciemnej jest jeszcze kilka odmian tej przyprawy. Można spróbować na przykład japońskiego specjału Tamari, który nie zawiera pszenicy, a więc jest dobrym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej.
Przeczytaj także: Poznaj rodzaje krewetek jadalnych!
Sos sojowy – do czego go używać w kuchni?
Jak smakuje sos sojowy? Do jego opisania często używa się nazwy umami. Co to oznacza? To określenie, którym Azjaci nazywają piąty smak (obok słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego). Umami jest zwykle opisywany jako bogaty, pełny, głęboki i przyjemny lub mięsny.
Sos sojowy to składnik wszechstronny – można go stosować jako przyprawę stołową lub dodawać do potraw podczas gotowania. Idealnie sprawdza się do marynowania i glazurowania mięs przed pieczeniem lub jako składnik dressingów do sałatek. Możesz użyć go również jako zamiennik soli, który nada potrawom wyjątkowe walory smakowe.
Do czego użyć sos sojowy ciemny?
Co powiesz na błyskawiczny makaron z aromatycznymi dodatkami? Wystarczy podsmażyć pokrojoną cebulę na oleju sezamowym i dodać do niej odrobinę ciemnego sosu sojowego. Następnie należy wymieszać to z ugotowanym makaronem i gotowe.
Przyprawę tę możesz również wykorzystać do urozmaicenia klasycznej pizzy. Posmaruj nią ciasto przed pieczeniem – będziesz zaskoczony, jak zmieni się smak tego legendarnego włoskiego dania. Umami doskonale wydobywa smak czerwonego mięsa, dlatego będzie to też doskonały dodatek do domowych burgerów.
Sos sojowy to sekretny składnik, który można dodawać do deserów, aby zrównoważyć ich słodycz i nadać im bardziej złożony profil smakowy. Świetnie zintensyfikuje aromat kakao w różnych wypiekach lub owoców, takich jak maliny czy borówki. Możesz również jego niewielką ilość wymieszać z lodami – uzyskasz nietuzinkowy deser o wyrazistym posmaku przypominającym toffi.
Ciemny sos sojowy jest idealnym dodatkiem do pieczeni. Możesz go użyć do wykonania chrupiącej, brązowej glazury na jej skórce. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do kremowych sosów mięsnych.
Do czego dodaje się sos sojowy jasny?
Sos sojowy jasny to ciekawy dodatek, dzięki któremu przygotujesz szybkie i smaczne przekąski. Wymieszaj go z odrobiną chili w proszku, obtocz w nim niesolone orzechy i podpraż je w piekarniku. Uzyskasz dzięki temu chrupiącą, paprykowo-sojową glazurę.
Jeśli lubisz kanapki z dodatkiem różnego typu past, możesz nieco urozmaicić ich smak poprzez dodatek tej przyprawy. Wymieszanie jej z masłem oraz ziołami takimi jak świeża kolendra, imbir czy bazylia, to szybki sposób na przyprawienie posiłku lub sos do makaronu.
Podczas gotowania bulionu na bazy do zup, zamiast soli możesz dodać sos sojowy. Zdrowy wywar nabierze dzięki temu bardziej wyrazistego smaku. Aromat tej przyprawy idealnie pasuje do warzyw takich jak marchewka, pietruszka, bób czy szparagi.
Przeczytaj także: Jak przyprawić kurczaka, aby był smaczny i soczysty? Podpowiadamy!
Sos sojowy – czy jest zdrowy?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Sos sojowy jest stosunkowo niskokaloryczny, co oznacza, że może być stosowany jako alternatywa dla innych składników dodających smaku potrawom, takich jak sól czy składniki o wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii. Nie zawiera cholesterolu, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie swojego serca.
Przyprawa ta jest też źródłem białka roślinnego oraz aminokwasów, które są istotne dla budowy tkanek w organizmie. Zawiera witaminę K, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan.
Z drugiej strony sos sojowy jest również bogaty w sód, który może być szkodliwy dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Jego nadmierne spożycie może prowadzić do zatrzymywania płynów, podwyższenia ciśnienia krwi oraz zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Czasem sosy sojowe mogą zawierać glutaminian monosodowy (MSG), który jest stosowany jako wzmacniacz smaku. Choć dla większości osób spożycie MSG w małych ilościach jest bezpieczne, niektórzy mogą odczuwać objawy nietolerancji pokarmowej po spożyciu tego składnika.
Sos sojowy, jako naturalny produkt fermentacji, jest bogaty w witaminy i aminokwasy. Pamiętaj jednak, by wybierać produkty dobrej jakości, najlepiej niepasteryzowane. Niektóre osoby, które powinny zachować ostrożność w jego spożywaniu, szczególnie gdy zmagają się z chorobami przewlekłymi. Dlatego sos sojowy stosuj z umiarem, a jeśli dodajesz go do potraw, zrezygnuj z soli. Alternatywą może być również przyprawa z jej niską zawartością.
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad? Mamy ich aż 11 – zainspiruj się!
Jak wybrać dobry sos sojowy?
W sklepie internetowym Auchan dostępna jest szeroka gama sosów sojowych od różnych producentów, co pozwala na znalezienie produktu idealnie dopasowanego do Twoich potrzeb kulinarnych. Najlepsze są oczywiście te, które wyprodukowano w Azji zgodnie z tradycyjną recepturą. Zwracaj uwagę na skład sosów i szukaj tych o naturalnych składnikach. Idealny sos sojowy zazwyczaj zawiera wodę, soję, sól i pszenicę, ewentualnie niewielki dodatek cukru, bez zbędnych chemicznych dodatków i konserwantów. Jakościowe produkty znajdziesz w naszym sklepie internetowym – zarówno ciemny, jak i jasny wariant sosu sojowego od Auchan.
Ciekawostki i porady dotyczące sosu sojowego
Wiesz już, z czego jest sos sojowy i do jakich potraw pasuje. Jak widać to niezwykle wszechstronny składnik, nie tylko do dań wytrawnych. W niektórych krajach azjatyckich jest on regularnie dosładzany cukrem, aby uzyskać słodkie, słone i odważne rozwiązania kulinarne. Z jego dodatkiem możesz stworzyć bardzo ciekawe połączenia smakowe. Można dodawać go na przykład do konfitury pomarańczowej, dzięki czemu przełamie on jej słodko-kwaśny posmak. Sos sojowy ma również naturalne właściwości konserwujące, co sprawia, że jest często wykorzystywany w azjatyckich technikach konserwowania żywności.
Zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia ciekawych połączeń z dodatkiem tej przyprawy. Mamy nadzieję, że przykłady, które podaliśmy, będą dla Ciebie inspiracją do tworzenia wyjątkowych smaków w Twojej kuchni. W sklepie Auchan czeka na Ciebie bogaty wybór przypraw i składników z różnych stron świata.