Aplikacja

Spaghetti carbonara – przepis na prawdziwie włoskie danie

Opublikowano 02.03.2023 - 7 minut czytania

Dania z makaronem w roli głównej są jedną z kulinarnych wizytówek Włoch. Do najpopularniejszych potraw tego typu należy bez wątpienia spaghetti carbonara. Przepis na to danie może mieć wiele odsłon. Sprawdź, jak je przygotować!

Carbonara – oryginalny przepis, z którego każdy Włoch będzie dumny!

Zanim znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak zrobić carbonarę, warto zastanowić się nad tym, skąd pochodzi. Jest to jedno z najsłynniejszych dań, które można znaleźć w menu włoskich restauracji na całym świecie. Co ciekawe, brakuje dowodów na to, że spaghetti carbonara była przyrządzana przed II wojną światową. Chociaż obecnie cieszy się dużą sławą wśród miłośników pysznego jedzenia, nie do końca wiadomo, jak i kiedy faktycznie powstał pierwszy przepis.
Jedną z teorii jest przypisanie pomysłu na to danie amerykańskim żołnierzom. W ostatnich latach II wojny światowej przebywali oni w Rzymie. Połączyli składniki, po które najczęściej sięgali w swoich domowych kuchniach – jajka i bekon z łatwo dostępnym makaronem. Zgodnie z tą teorią przepis na carbonarę udoskonaliła jedna z rzymskich restauracji mająca w swojej nazwie właśnie słowo carbonara. Większość teorii na ten temat wiąże jednak ten sposób podawania makaronu z węglarzami, czyli z carbonai. Wariantów historii z tą nazwą jest kilka. Osoby wypalające węgiel mogły jedynie udoskonalić znany już wcześniej w środkowej i południowej części kraju przepis, a następnie przewieźć recepturę do innych zakątków Włoch razem z węglem. Jednym z wariantów tej opowieści jest powiązanie przybyłej z prowincji rodziny węglarzy z założeniem własnej trattorii w Rzymie. Często przytacza się w tej historii restaurację na Placu Campo de’ Fiori o nazwie La Carbonara.

Jak zrobić carbonarę? To Ci się przyda!

Spaghetti carbonara, pomimo swojej tajemniczej historii, podbija serca miłośników klasycznej włoskiej kuchni w każdym zakątku świata. Tak jak w przypadku wielu innych potraw, każdy szef kuchni w restauracji czy kucharz we włoskim domu wykorzystuje nieco inną recepturę, która przekazywana jest przez przodków lub mistrzów. Z tego powodu przepis na spaghetti carbonara może przybierać różne oblicza, dzięki czemu i Ty będziesz mógł bez obaw dopasować go do swoich indywidualnych upodobań kulinarnych.

Sprawdź również: Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!

1. Niezależnie od tego, jaki wariant carbonary przygotujesz, niezbędny będzie makaron – dobrze sprawdzi się makaron spaghetti Auchan. To wysokiej jakości podstawa dania w korzystnej cenie. Decydując się na produkty marki własnej Auchan, masz pewność, że wszystkie składniki pochodzą ze sprawdzonych źródeł, w których dba się o dobrostan zwierząt. 
Przygotowując danie w stylu carbonarra, możesz wykorzystać także inne rodzaje makaronu. Bardzo dobrze sprawdzi się typ podobny do spaghetti, czyli makaron bucatini. Jest on nieco grubszy i charakteryzuje się otworem na całej długości. Często do carbonary wykorzystuje się także tak zwane „rurki”. Chodzi o makaron penne, taki jak pióra penne rigate Auchan. 

2. Aby przygotować pyszne danie, nie wystarczy sam makaron. Potrzebny Ci będzie także sos carbonara. Przepis, który wykorzystasz, możesz dostosować do swojego gustu. Jego bazę stanowi mięso – we włoskiej kuchni jest to boczek pancetta lub guanciale, czyli krótko peklowany policzek wołowy. 

Przygotowując to danie na obiad, możesz wykorzystać pochodzące ze zrównoważonych źródeł zamienniki, które dostępne są wśród propozycji marek własnych Auchan – Pewni Dobrego i Czerwony Ptak. 

3. Aby przygotować pastę w tym stylu, potrzebne Ci będą także ser, jajka oraz czarny pieprz. Ostatnia pozycja, czyli przyprawa, jest obowiązkowym składnikiem pysznego sosu, bez którego przepis na spaghetti carbonara jest niekompletny. Jedna z teorii głosi nawet, że nazwa, która brzmi podobnie jak włoskie słowo „węgiel”, pochodzi od ubrań kucharzy pokrytych warstwą czarnego pieprzu. Takie zabrudzenie było skutkiem dodawania dużych ilości tego składnika. 
4. Do przygotowania makaronu w takiej odsłonie możesz zastosować również inne składniki. Przeglądając różne przepisy, zauważysz, że kucharze wykorzystują także smażoną cebulę czy czosnek. Najwięcej kontrowersji budzi jednak dodawanie śmietany. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej tego dania, inni natomiast krytykują za zmianę smaku potrawy.

Sos carbonara – przepis szybki i pyszny

Jak przygotować pyszne spaghetti carbonara? Przepis na to wyjątkowe danie w klasycznej odsłonie powinien sprawić Ci problemu. Pasta z boczkiem, jajkiem i serem doskonale sprawdzi się jako pomysł na szybki obiad, ponieważ przyrządzenie całości nie powinno Ci zająć więcej niż 35 minut. Przygotowanie składników do potrawy trwa 20 minut – tyle potrzebujesz, by odpowiednio ugotować makaron i podsmażyć mięso, z którego będzie stworzona carbonara. Przepis jest niezwykle prosty, a zmieszanie składników wymaga maksymalnie 5 minut.

Do przygotowania 4 porcji dania będziesz potrzebować:

  • jajka – 4 sztuki
  • starty ser pecorino – 30 g
  • starty parmezan – 30 g
  • boczek wędzony – 200 g
  • makaron spaghetti – 300 g
  • natka pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • Carbonara – oryginalny przepis krok po kroku

    Na początku zagotuj wodę w garnku i wsyp do wrzątku sól. Kolejnym krokiem jest dodanie makaronu spaghetti marki Pewni Dobrego i przyrządzenie go al dente. Proces ten trwa około 20 minut. 

    Na palniku obok w tym samym czasie możesz smażyć boczek wędzony marki Czerwony Ptak. Jeśli wybierzesz mięso w kostce, wyłóż je bezpośrednio na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy z oliwek Auchan Collection. W przypadku większego kawałka boczku pokrój go na drobne części. Smaż boczek, aż do zarumienienia.

    Oczekując, aż makaron i boczek będą gotowe, przygotuj pozostałe składniki sosu, którym będzie dopełniona carbonara. Jak zrobić go prawidłowo? Wystarczy roztrzepać delikatnie jajka, połączyć je z potartym wcześniej serem oraz doprawić solą i pieprzem zgodnie z upodobaniami. 

    Po upływie odpowiedniego czasu możesz odcedzić makaron, pozostawiając około pół szklanki wywaru. Na patelnię z zarumienionym boczkiem, dołóż ugotowaną pastę razem z wodą. Podgrzewaj całość przez kilka minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

    Kolejnym krokiem jest połączenie przygotowanych wcześniej składników. Makaron wymieszany z boczkiem polej masą jajeczną. Całość szybko mieszaj, tak aby nie powstała jajecznica.

    Teraz wystarczy już tylko przełożyć carbonarę na talerze, posypać ją pietruszką i podać do stołu!

    Przepis na carbonarę – zrób ją sam!

    Zaprezentowany powyżej przepis to tylko jedna z wielu opcji tego, jak może być przygotowana carbonara. Jak zrobić to danie w inny sposób? Zgodnie ze wskazówkami z poprzednich akapitów, możesz uzupełnić przepis o śmietankę. Składnik ten jest dodawany przede wszystkim poza granicami Włoch. W polskich domach często spotykany jest taki rodzaj spaghetti carbonara. Przepis w tym przypadku mimo obecności jednego składnika znacząco się różni. Mieszając żółtka ze śmietaną stworzysz danie podobne do carbonary.Innymi składnikami, które mogą nieco zmienić smak carbonary, są cebula i czosnek. Cebulkę pokrój w drobne kosteczki i umieść na patelni razem z boczkiem. Gdy warzywo się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Możesz także urozmaicić boczek podczas smażenia pietruszką i startym czosnkiem. 

    Bardzo ważne jest to, by masa jajeczna, która stanowi bazę sosu, się nie ścięła. Powinna mieć ona kremową konsystencję. Żeby to osiągnąć, pamiętaj o tym, by przed dodaniem jej do makaronu i boczku, zdjąć patelnię z palnika. Ciepło naczynia oraz świeżo usmażonych składników wystarczy, by jajka uzyskały odpowiednią konsystencję i pysznie smakowały.

    Włosi często używają do przygotowania sosu wyłącznie żółtek, aby był on bardziej kremowy.

    Nie pomijaj również dodawania wody, która zostaje po ugotowaniu makaronu – ma ona wpływ na gęstość sosu. Każda włoska Mamma korzysta z tego patentu w swojej kuchni. Jeśli będziesz podgrzewać carbonarę, dodaj gorącą wodę do dania. Dania z makaronem smakują najlepiej bezpośrednio po ugotowaniu.

    Podczas przygotowywania potrawy, zwróć szczególną uwagę na sposób smażenia boczku. Aby jego smak jak najbardziej przypominał aromatem włoskie wędliny, powinien być bardzo chrupiący z zewnątrz, jednak miękki i soczysty w środku. Pomoże Ci w tym odpowiednie rozgrzanie patelni, której użyjesz do mięsa. Najlepsze efekty zapewni smażenie przez około 15 minut. Wówczas tłuszcz się wytopi, a mięso ładnie się zarumieni. Pamiętaj jednak, że jest to czas przybliżony i może się on różnić w zależności od mocy palnika i samej patelni.

    Spaghetti carbonara – przepis na pyszne danie

    Mamy nadzieję, że udało nam się zaprezentować Ci wyjątkowe danie kuchni włoskiej, jakim jest spaghetti carbonara. Przepis, który znajduje się w artykule, możesz zmodyfikować tak, by uzyskać swoją ulubioną wersję potrawy.
    Aby jednak mieć pewność, że wykorzystujesz najlepsze produkty w konkurencyjnych cenach, starannie zastanów się nad swoim wyborem. Makaron, jajka, mięso czy ser, które znajdziesz w ofercie Auchan, z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Zachęcamy do wykorzystania ich w kuchni!

    Przeczytaj też: Włoskie śniadanie – rozpocznij dzień w stylu dolce vita