Aplikacja

Spotkanie w kuchni z Pewni Dobrego – sekrety mistrzowskich dań

Opublikowano 21.03.2024 - 8 minut czytania

Spotkanie z marką Pewni Dobrego to idealna okazja do odkrycia nieznanych dotąd smaków i poznania przepisów na tradycyjne zdrowe dania w nowych odsłonach. W naszym artykule dowiesz się, jak łączyć smaki i wybierać najlepsze produkty. Doświadczona kucharka – Ola Witkowska podzieli się sprawdzonymi technikami i pomysłami na zdrowe obiady. Oto inspiracje, które odmienią Twoje podejście do gotowania i sprawią, że każdy posiłek będzie małym dziełem sztuki.

Sekrety mistrzów kuchni

Na najlepsze potrawy składa się kilka kluczowych elementów, które wpływają na smak, wartości odżywcze oraz wygląd. Na początku duże znaczenie ma wybór wysokiej jakości składników. Równie ważne jest ich umiejętne łączenie, co pozwala na stworzenie smakowitych i zapadających w pamięć dań. Wykorzystanie produktów od Pewni Dobrego to świetna okazja do wprowadzenia tych zasad do codziennego menu. Nasze wyroby pochodzą od lokalnych producentów, dzięki czemu możemy kontrolować ich jakość od etapu hodowli do momentu, gdy gotowy produkt trafia na półki sklepowe.

Wiemy, że na proces powstawania wyśmienitych dań wpływa wiele czynników: wybór jakościowych i świeżych składników, różnorodne techniki przyrządzania, sposoby prezentacji gotowych potraw. W związku z tym zaprosiliśmy Olę Witkowską, doświadczoną kucharkę i autorkę wielu przepisów na smakowite dania, by podzieliła się swoimi wskazówkami i poradami, dzięki którym poczujesz się jak kulinarny mistrz!

Podstawa wielu potraw – jak wybrać i przyrządzić soczyste mięso?

Wybór świeżego mięsa wysokiej jakości ma ogromny wpływ na smak gotowej potrawy. Jego wygląd oraz zapach to kluczowe aspekty, które należy wziąć pod uwagę podczas zakupów spożywczych. Co w tej kwestii radzi Ola Witkowska?

Najlepiej sięgać po mięso delikatnie przerośnięte tłuszczem, który jest nośnikiem smaku – nie powinny być na nim widoczne ścięgna czy resztki skóry. Dobrym wyborem będzie mięso z wolnej hodowli, które pozbawione jest antybiotyków oraz niepotrzebnych dodatków. Tu z pomocą przychodzą nam produkty marki Pewni Dobrego, które spełniają powyższe kryteria. Dla przykładu kurczak z grzędy pochodzi z chowu bez antybiotyków – ma stały dostęp do światła dziennego i dużą przestrzeń do swobodnego poruszania. Żywi się paszą roślinną bez dodatku GMO. Moim zdaniem warto rozważyć jego zakup.

Przeczytaj także: Okiem taty – jak Pewni Dobrego zmienia codzienne menu?

Wybór produktu – to jedno. Równie ważne jest jego właściwe przygotowanie, które pozwoli na osiągnięcie pożądanego smaku, tekstury i wyglądu. Zapytaliśmy Olę, jakie metody pozwalają jej osiągnąć najlepsze walory mięsnych potraw:

Przygotowując mięso, powinniśmy rozpocząć od usunięcia wszystkich zanieczyszczeń oraz tłuszczu. Jeśli masz więcej czasu, warto doprawić je ziołami połączonymi z olejem i odstawić na minimum 1 godzinę. Dzięki temu wchłonie aromat dodatków. Mięso możemy przygotowywać na różne sposoby, jednak zależy nam na tym, żeby było soczyste i kruche. Można to osiągnąć za pomocą przygotowanej wcześniej marynaty. Warto sięgnąć po składniki, takie jak cytryna, ocet, alkohol czy też maślanka. Należy zachować równowagę pomiędzy kwaśnym smakiem, słonym czy słodkim. Najlepiej wybierać przyprawy, które najbardziej lubimy. Moją ulubioną marynatą jest połączenie soku z cytryny, soli, pieprzu, miodu oraz ostrej papryki, a także oleju, który ułatwi dokładne wymieszanie wszystkich składników.

Na koniec kilka kluczowych wskazówek dotyczących techniki przygotowywania mięsa, które pomogą Ci w pełni wydobyć jego smak i teksturę:

Podczas obróbki mięsa zwróć uwagę na temperaturę oraz czas przygotowania. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że mięso po chwili będzie upieczone czy usmażone z zewnątrz, lecz pozostanie surowe w środku. Zbyt długie smażenie spowoduje, że będzie twarde i suche. Po przygotowaniu marynaty, istotne jest obsmażenie mięsa – należy zrobić to na rozgrzanej wcześniej patelni – do momentu, kiedy białko się zetnie z obu stron, a mięso lekko się zarumieni. Po usmażeniu lub upieczeniu w piekarniku warto je jeszcze na chwilkę zostawić w cieple by „odpoczęło”, dzięki czemu tłuszcz oraz soki pozostaną wewnątrz mięsa.

Sekrety prezentacji dań

Prezentacja potraw to kluczowy element, który wpływa na odbiór potrawy. Umiejętne aranżowanie zdrowych dań na talerzu nie tylko podnosi estetykę, ale także wzbogaca doświadczenie smakowe, podkreślając jakość i dbałość o detale. Zapytaliśmy kucharkę, dlaczego ma to tak duże znaczenie:

Ważne jest, aby składniki były harmonijnie rozmieszczone. Nie chodzi tu tylko o funkcjonalność, choć ułatwia ona spożywanie dania, ale przede wszystkim o kreowanie wizualnej opowieści na talerzu. Każdy element powinien mieć swoje miejsce i cel. Kolorystyka odgrywa kluczową rolę w odbiorze potrawy. Kombinacja różnych barw składników pozwala na stworzenie estetycznej, interesującej kompozycji, która pobudza apetyt i zachwyca odbiorcę jeszcze przed pierwszym kęsem.

Wybór zastawy stołowej, kolorów oraz łączenie smaków na talerzu może znacząco wpłynąć na ogólne wrażenie estetyczne i smakowe. Niewielkie dodatki, takie jak krople sosu czy delikatnie posypane przyprawy, mogą dodać potrawie wizualnej atrakcyjności, zachęcając do degustacji. Ola Witkowska podzieliła się z nami swoimi sposobami na to, jak łączyć smaki i dodatki, by uzyskać ciekawą prezentację dań:

Jednym z najciekawszych produktów do dekoracji potraw są sosy, które podkręcają smak dania lub kontrastują z elementami znajdującymi się na talerzu. Do prezentacji dań możesz wykorzystać np. smakowe oleje w różnych wariantach – wystarczy, że do oleju czy oliwy dodasz czosnek, papryczkę chili lub bazylię. Ciekawym dodatkiem będą też chipsy warzywne. Możesz przygotować je z ziemniaka, batata lub jarmużu. Takie chipsy świetnie nadają się do dekoracji kremowych zup. Wygląd dania podkreślają również dodatki takie jak sezam, kolendra, limonka – idealne do potraw azjatyckich.

Zdrowe zakupy i wybór składników to klucz do sukcesu

Dlaczego świadomy wybór produktów spożywczych jest tak istotny? Sięgając po jakościowe wyroby pełne wartości odżywczych, w znacznym stopniu możesz zmniejszyć ryzyko pojawienia się wielu chorób. Nie narażasz swojego organizmu na działanie toksycznych substancji, takich jak antybiotyki, sztuczne barwniki czy też konserwanty. Ola Witkowska zwraca uwagę na zalety lokalnych produktów:

Aktualnie mamy coraz większy dostęp do produktów od lokalnych producentów. Porównując z poprzednimi latami, zauważyłam w tej dziedzinie duży postęp. Takie wyroby dostarcza na przykład marka własna Auchan – Pewni Dobrego. Wybierając jej produkty, mamy pewność, że pochodzą one jedynie od sprawdzonych dostawców z Polski, a ich jakość jest zagwarantowana poprzez kontrolę zgodności z rygorystycznymi standardami. Zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach i karmione paszami najwyższej jakości.

Pewni Dobrego to nie tylko wspomniane wcześniej mięso, w tym kurczak z grzędy, ale też warzywa i owoce, które pochodzą od polskich producentów. W naszej ofercie znajdziesz również wysokiej jakości nabiał i jajka – prosto od zwierząt żyjących w dobrostanie. Produkty te cechują się naturalnym smakiem, kolorem oraz konsystencją. Warto również zwrócić uwagę na ryby, w tym pstrąga tęczowego, który hodowany jest w wodach geotermalnych pełnych minerałów. Dzięki tym cechom artykuły marki Pewni Dobrego są świetną opcją na przygotowywanie dań bogatych w wartości odżywcze. Ola Witkowska podsumowuje:

Wybierając świadomie, możemy wpłynąć nie tylko na nasze zdrowie, ale również na środowisko. Dzięki wspólnym działaniom możemy wspierać lokalną gospodarkę, co skutkuje pozytywnymi zmianami, które mogą przynieść wiele korzyści w kolejnych latach. Podczas zakupów, nie zawsze wiemy, na co się zdecydować i które produkty mają dobrą jakość, dlatego warto wybierać artykuły ze sprawdzonych źródeł.

Jak wykorzystać produkty Pewni Dobrego? Mistrzowskie łączenie smaków

Dzięki bogatej ofercie produktów Pewni Dobrego możesz próbować eksperymentów w kuchni, tworząc różnorodne potrawy, począwszy od śniadania, aż po przekąski. Poniżej znajdziesz inspiracje od Oli Witkowskiej, które mogą Cię zachęcić do kreatywnego wykorzystania naszych wyrobów w przygotowywaniu pożywnych potraw, które wprowadzą różnorodność i walory odżywcze do Twojego jadłospisu.

Przy użyciu kurczaka z grzędy od Pewni Dobrego można przygotować duszone skrzydełka, udka czy podudzia w sosie własnym, śmietanowym z boczkiem i szpinakiem lub też w sosie pieczarkowym czy słodko-pikantnym. W przypadku pieczonego mięsa najlepiej nada się sos miodowo-musztardowy. Wołowinę warto wykorzystać do przygotowania pikantnego gulaszu w towarzystwie klusek gotowanych na parze i kleksa śmietany lub jogurtu Pewni Dobrego. Z kolei twarogi możemy wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków np. sernika pistacjowego. To również idealny składnik na danie obiadowe w wersji na słodko, takie jak kluski leniwe z serkiem truskawkowym. Pamiętajmy, że w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Zostań mistrzem we własnej kuchni z Auchan

Sięgając po produkty wysokiej jakości, otwierasz drzwi do świata wyśmienitych dań, które mogą zaskoczyć Twoich najbliższych. Kulinarna odwaga w odkrywaniu nowych smaków i kombinacji wzbogaci doświadczenia smakowe. Należy przy tym dokonywać świadomych wyborów konsumenckich, dzięki którym dbasz nie tylko o swoją dietę, ale wspierasz również promowanie zrównoważonego rolnictwa oraz dbałość o dobrostan zwierząt. Dlatego zachęcamy do skorzystania z oferty Pewni Dobrego – w Auchan ułatwiamy naszym klientom podejmowanie jak najlepszych decyzji żywieniowych po to, aby dbali o swoją dietę i samopoczucie.