Aplikacja

Sprawdź jak przygotować krewetki i inne owoce morza z Auchan

Opublikowano 28.12.2023

Owoce morza to nie tylko wyrafinowany przysmak, lecz również skarbnica wielu cennych dla zdrowia składników. Warto zatem od czasu do czasu przyrządzić dania właśnie z ich dodatkiem. Szukasz inspiracji? Przeczytaj poradnik Auchan i sprawdź, jak przygotować krewetki, kalmary i małże tak, by smakowały naprawdę wyśmienicie!

Smaki morza w Twojej kuchni

Owoce morza należą do coraz bardziej popularnych przysmaków. Kiedyś jedli je ludzie zamożniejsi, jednak dziś można je z łatwością kupić w wielu sklepach – w różnej odsłonie. Owoce morza są mają witaminy z grupy B, A i D, a także mikroelementy, takie jak jod, wapń, cynk czy selen.

Krewetki, kalmary czy małże obfitują także w zdrowe kwasy tłuszczowe. Ze względu na dużą zawartość lekkostrawnego białka oraz niewielką kaloryczność, idealnie nadają się dla osób, które dbają o linię.

Dużą zaletą owoców morza jest również ich uniwersalność. Można je podawać na wiele sposobów – jako składnik dania głównego, w formie sałatki lub dodatku do zupy, a także jako samodzielną przekąskę. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj dalszą część tekstu i sprawdź, jak smażyć krewetki oraz jak przygotować kalmary, by wydobyć i podkreślić ich wyjątkowe walory smakowe!

Wybór owoców morza – co warto wiedzieć?

Owoce morza to zbiorcza nazwa, którą określa się wiele gatunków zwierząt morskich. Te można podzielić na trzy podstawowe grupy. Do pierwszej należą tzw. głowonogi, czyli kalmary i ośmiorniczki. Wyróżniają się delikatnym, słodkawo-słonym mięsem o lekko gumowatej konsystencji.

Drugą grupę tworzą tzw. skorupiaki. Wśród nich największą popularnością cieszą się kraby, krewetki i langusty. Charakteryzują się delikatnym mięsem, które nie powinno być poddawane nadmiernie długiej obróbce termicznej, żeby nie stwardniało. Jak smażyć krewetki czy langusty? Najlepiej tylko kilka minut w niezbyt wysokiej temperaturze.

Z kolei małże, czyli różnego rodzaju ostrygi i mule, świetnie smakują smażone, jak i ugotowane. Warto wiedzieć, że małże nadają się również do marynowania w zalewie z wina czy czosnku.

Przeczytaj także: Baklawa – przepis na turecki przysmak w Twoim domu

Na co zwracać uwagę podczas zakupu owoców morza?

W Polsce owoce morza najczęściej sprzedawane są w formie mrożonej. Takie produkty, by były dopuszczone do sprzedaży, muszą spełniać rygorystyczne normy.

Niektóre punkty handlowe oferują także świeże owoce morza. Podczas ich zakupu, warto dokładnie się im przyjrzeć. Małże powinny mieć zamkniętą i niepopękaną muszlę. Kupując skorupiaki, staraj się wybierać te z błyszczącą i wilgotną skorupką – bez przebarwień i zmatowień. Zwróć także uwagę na ich zapach. Nie kupuj owoców morza, jeśli wyczuwasz kwaskowate nuty lub zapach amoniaku. Może to bowiem wskazywać, że produkt jest nieświeży.

W Auchan znajdziesz gotowe dania z owocami morza. Możesz zjeść je bezpośrednio z opakowania lub też użyć do przygotowania pysznej sałatki. Produkty marynowane w mieszance octu, wody, ziół i przypraw mogą być serwowane jako przystawka czy dodatek do paelli oraz innych potraw rybnych.

Porady i wskazówki dotyczące gotowania owoców morza

Wyróżnikiem owoców morza jest bardzo delikatne mięso, które jak wspomnieliśmy, wyjątkowo źle znosi długą obróbkę termiczną. Właśnie dlatego przygotowanie pysznych dań z dodatkiem frutti di mare wymaga nieco wprawy. Długie gotowanie czy smażenie może sprawić, że skorupiaki czy głowonogi stracą swój smak, a ich mięso stanie się łykowate.

Chcesz przygotować pyszne krewetki i ośmiorniczki? Jak zrobić kalmary, by swoim smakiem nie ustępowały tym serwowanym w najlepszych restauracjach? W tej części naszego tekstu znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania.

Jak przygotować krewetki? Nasze porady

Skorupiaki można przygotowywać na wiele sposobów. By zachowały swoje wartości odżywcze, warto po wcześniejszym oczyszczeniu ugotować je na parze. Przygotowane w tej wersji nie będą bardzo kaloryczne, a ich mięso zachowa swoją wyjątkową delikatność.

Czas gotowania zależy w dużej mierze od wielkości porcji oraz mocy użytego parowaru. Nie powinien on jednak przekraczać kilku minut. Do gotowanych krewetek, oprócz soli i pieprzu, świetnie sprawdzi się też kolendra i koperek.

Jak smażyć krewetki? Najlepiej na patelni z dodatkiem masłai czosnku. By po usmażeniu mięso było soczyste, można w trakcie przygotowywania podlać je winem i dusić na małym ogniu przez kilka minut.
Jeśli dodatkowo chcesz podkreślić smak przygotowanej potrawy, możesz doprawić skorupiaki szczyptą chili i natką pietruszki. Smażone krewetki świetnie smakują podane z ugotowanym makaronem lub chrupiącą bagietką.

Jeśli dodatkowo chcesz podkreślić smak przygotowanej potrawy, możesz doprawić skorupiaki szczyptą chili i natką pietruszki. Smażone krewetki świetnie smakują podane z ugotowanym makaronem lub chrupiącą bagietką.

Przeczytaj także: Papryka faszerowana komosą ryżową i soczewicą czerwoną

Ośmiorniczki – jak zrobić, by zachwycić gości?

Świeże ośmiorniczki należy rozciąć i oczyścić z błon i wnętrzności. Pocięte na kawałki mięso trzeba z kolei kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie. Dopiero gdy będzie ona zupełnie czysta, ośmiorniczkę można poddać dalszej obróbce.

Najlepiej usmażyć ją na oliwie z dodatkiem czosnku i ziół o wyrazistym aromacie, takich jak tymianek czy rozmaryn. Ośmiorniczkę również ugotować w passacie pomidorowej. Pamiętaj jednak, że podczas smażenia z mięsa ośmiorniczki wydobywa się sporo płynu. By zachowało ono swoją delikatność, smażenie powinno trwać krótko, natomiast podczas duszenia naczynie należy zakryć szczelną pokrywką.

Jak przygotować kalmary w domu?

Surowe kalmary należy dokładnie oczyścić, usuwając wszystkie wnętrzności. Trzeba przy tym zachować dużo uwagi, by atrament nie zabrudził mięsa. Niektórzy podczas porcjowania kalmarów zrywają ssawki i skórę. Nie jest to jednak konieczne.

Mrożone kalmary sprzedawane w postaci krążków, które są już z reguły oczyszczone. By je przygotować, wystarczy tylko ugotować je na parze lub upiec na grillu. Świetnie smakują także maczane w gęstym cieście naleśnikowym i smażone na głębokim tłuszczu. By ciasto było wyjątkowo kruche, mąkę pszenną warto wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.

Przeczytaj także: Co zrobić z ugotowanego makaronu i jak go przechowywać?

Jak mrozić owoce morza?

Owoce morza są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury oraz warunki przechowywania. Produkty świeże po zakupie należy trzymać w lodówce i spożyć jak najszybciej. Pamiętaj, że często produkty dostępne w sklepach są już rozmrożone na potrzeby szybkiego przygotowania przez Ciebie potraw w domu, dlatego – nie powinny być powtórnie mrożone!

Z kolei te głęboko mrożone powinny być przechowywane w zamrażarce i wyjęte z niej bezpośrednio przed gotowaniem czy smażeniem.

Jak przygotować krewetki do mrożenia? Świeże trzeba koniecznie oczyścić z zanieczyszczeń. Warto również usunąć głowy, pozostawiając jednak skorupkę. By po rozmrożeniu mięso było soczyste i delikatne, skorupiaki możesz mrozić w pojemniku wypełnionym wodą lub w szczelnie zamkniętej torebce.

Jak przygotować kalmary i langusty? Te najlepiej mrozić po uprzednim zblanszowaniu. Małże w skorupkach przed umieszczeniem w zamrażarce trzeba natomiast oczyścić z zabrudzeń za pomocą szorstkiej ściereczki i włożyć do szczelnego pojemnika.

5 pomysłów na dania z owoców morza

Teraz gdy już wiesz, jak usmażyć krewetki i ośmiorniczki, co zrobić, by przygotować smaczne kalmary oraz jak podawać małże, pora poznać kilka pomysłów na dania z dodatkiem owoców morza.

Jedną z najciekawszych potraw jest hiszpańska paella, czyli danie na bazie ryżu, z dodatkiem owoców morza, kurczaka oraz warzyw. Swój piękny, żółty kolor zawdzięcza szafranowi. Możesz go jednak zastąpić kurkumą.

Jeśli masz ochotę na sycącą kolację, przygotuj makaron w sosie śmietanowym z krewetkami. Do przyrządzenia tej potrawy użyj grubych wstążek tagliatelle. Gdy z kolei szukasz pomysłu na imprezową przekąskę, zrób chrupiąca bagietkę ze smażonymi owocami morza. Pokrój ją na małe kanapeczki, a następnie udekoruj pesto, natką pietruszki i ulubionymi dodatkami. By składniki się nie zsuwały, kanapkę przekłuj wykałaczką.

Ośmiorniczki i małże przydadzą się natomiast do przygotowania bouillabaisse – aromatycznej zupy na bazie pomidorów, czosnku i oliwy. Dodatek owoców morza nada jej wyrafinowany smak i sprawi, że okaże się ona ciekawą przekąską dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Skorupiaki i kalmary nadają się także do przygotowywania szaszłyków, które następnie możesz upiec w piekarniku lub na grillu. Pamiętaj jednak, by wcześniej zamarynować je w zalewie.

Przeczytaj także: Jaka ryba do sushi będzie najlepsza?

Odkryj bogactwo smaków razem z nami!

Trudno nie docenić wszystkich zalet owoców morza. Nie dość, że są smaczne, to wiele przepisów można dość szybko przygotować. Mamy nadzieję, że po lekturze tego tekstu masz już kilka pomysłów na dania z ich dodatkiem. Jeśli jednak nadal szukasz inspiracji, zapoznaj się z innymi wpisami na naszym blogu. Sprawdź również wybór owoców morza w Auchan. Dzięki nim stworzysz fantastyczne potrawy.