Sprawdzony przepis na gołąbki w różnych odsłonach
Gołąbki to klasyka – danie nierozerwalnie związane z domowymi obiadami pełnymi smaku i tradycji. Jeśli kochasz tę potrawę, przygotuj się na kulinarną podróż! W dzisiejszym artykule poznasz nietypowe przepisy na gołąbki z zachowaniem podstaw tradycyjnej receptury. Od klasycznych gołąbków w sosie pomidorowym po egzotyczne połączenia smakowe – czy jesteś gotowy na nowe doznania kulinarne?
Jak zrobić gołąbki krok po kroku? Przepis na tradycyjne polskie danie
Gołąbki są jednym z klasycznych dań w polskiej kuchni, cieszącym się ogromną popularnością. Ich historia sięga kilkuset lat wstecz i jest głęboko zakorzeniona w rodzinnych i świątecznych tradycjach. Gołąbki w najprostszej formie to połączenie mięsa, ryżu i kapusty, ale jak to często bywa z tradycyjnymi potrawami – każda rodzina ma własny przepis.
Podstawowymi składnikami gołąbków są:
- liście kapusty – najczęściej stosuje się kapustę białą, ale można też eksperymentować z innymi odmianami,
- mięso mielone – tradycyjnie jest to mieszanka wieprzowiny i wołowiny, choć niektórzy używają także drobiu. Można zrobić też gołąbki wegetariańskie bez mięsa.
- ryż lub kasza – dodaje objętości i tekstury farszowi,
- przyprawy – sól, pieprz, czasem majeranek lub inne zioła,
- sos pomidorowy – wykonany z przecieru pomidorowego, bulionu, czasem z dodatkiem śmietany.
Dzisiaj poznasz kilka przepisów na gołąbki, dzięki którym będą one nieco inaczej smakować, a nadal zachowają swój tradycyjny charakter.
Przeczytaj również: 3 pomysły na obiad, a w roli głównej łosoś – przepis krok po kroku
Jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem? Sprawdź nasze ulubione przepisy!
Poniżej znajdziesz kilka wersji tego smacznego dania. Oto jak zrobić gołąbki z mięsem i ryżem według przepisu Auchan.
Zacznij od przygotowania kapusty. Zagotuj wrzątek w dużym garnku. Usuń głąb i wybierz kilkanaście liści. Uważaj, by się nie połamały.
Gotuj liście we wrzątku około 3–4 minuty, aż zmiękną. Następnie wyjmij je i odstaw na bok do ostygnięcia.
Przejdź do przygotowania farszu. Na małej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulką, jajkiem oraz przyprawami.
Na liście nałóż farsz. Zawiń liście, dokładnie zamykając boki, tak aby farsz był całkowicie otoczony kapustą.
W dużym garnku lub na głębokiej patelni z pokrywką rozgrzej masło. Ułóż gołąbki ciasno obok siebie.
W osobnej misce wymieszaj pomidory lub przecier pomidorowy z bulionem i wlej mieszankę na gołąbki do garnka.
Przykryj garnek i duś danie na średnim ogniu przez około 90 minut. Przez ten czas gołąbki powinny zrobić się miękkie i soczyste.
Podawaj gołąbki z towarzyszącym im sosem, w którym się dusiły. Możesz je również podać z chlebem lub ziemniakami.
Zobacz również: Wieprzowina Puławska – dlaczego warto po nią sięgnąć?
Gołąbki z młodej kapusty
To wyjątkowo smaczna wersja tego tradycyjnego dania. Młoda kapusta jest bardziej delikatna i ma łagodniejszy smak, co wpływa na końcowy rezultat. Oto jak można przygotować gołąbki z młodej kapusty.
Ugotuj jedną torebkę ryżu w osolonej wodzie, odcedź ją i poczekaj, aż się ostudzi.
Obierz cebulę i poszatkuj na drobne kawałeczki. Następnie podsmaż na jednej łyżce oleju przez kilka minut, aż się zeszkli.
A jak przygotować farsz do gołąbków? Włóż do miski wszystkie składniki na farsz, czyli zmielone mięso wieprzowe, ugotowany ryż, zeszkloną cebulę. Dodaj sól i pieprz według uznania. Jeśli masz ochotę, możesz też przyprawić farsz odrobiną oregano lub majeranku. Na koniec dokładnie wymieszaj składniki.
Odetnij głąb z młodych liści kapusty. Następnie umieść liście w garnku z gotującą się wodą i blanszuj je przez około 2 minuty z każdej strony.
Umieść na liściu porcję farszu i lekko ją spłaszcz. Zawiń do wewnątrz boki liścia i zwiń ciasno gołąbki, od nerwu, do krawędzi.
Umieść przygotowane gołąbki w garnku, zalej je bulionem i zakryj pokrywką. Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
W osobnym garnku przygotuj sos. Do gołąbków użyj wywaru z mięsa, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub odrobinę świeżego koperku. Wsyp łyżkę mąki, aby sos zgęstniał, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Sos wlej do garnka z gołąbkami, lub polej je z wierzchu. Potrawę podawaj z chlebem lub ziemniakami.
Ugotuj jedną torebkę ryżu w osolonej wodzie, odcedź ją i poczekaj, aż się ostudzi.
Obierz cebulę i poszatkuj na drobne kawałeczki. Następnie podsmaż na jednej łyżce oleju przez kilka minut, aż się zeszkli.
A jak przygotować farsz do gołąbków? Włóż do miski wszystkie składniki na farsz, czyli zmielone mięso wieprzowe, ugotowany ryż, zeszkloną cebulę. Dodaj sól i pieprz według uznania. Jeśli masz ochotę, możesz też przyprawić farsz odrobiną oregano lub majeranku. Na koniec dokładnie wymieszaj składniki.
Odetnij głąb z młodych liści kapusty. Następnie umieść liście w garnku z gotującą się wodą i blanszuj je przez około 2 minuty z każdej strony.
Umieść na liściu porcję farszu i lekko ją spłaszcz. Zawiń do wewnątrz boki liścia i zwiń ciasno gołąbki, od nerwu, do krawędzi.
Umieść przygotowane gołąbki w garnku, zalej je bulionem i zakryj pokrywką. Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
W osobnym garnku przygotuj sos. Do gołąbków użyj wywaru z mięsa, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub odrobinę świeżego koperku. Wsyp łyżkę mąki, aby sos zgęstniał, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Sos wlej do garnka z gołąbkami, lub polej je z wierzchu. Potrawę podawaj z chlebem lub ziemniakami.
Wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej
Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej jest alternatywną wersją tradycyjnych gołąbków. Kapusta pekińska ma delikatniejsze liście i łagodniejszy smak w porównaniu z białą kapustą. Oto jak można przygotować gołąbki z kapusty pekińskiej w wersji wegetariańskiej.
Umyj każdy liść kapusty pekińskiej i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez kilka sekund. Ponieważ liście kapusty pekińskiej są delikatne, nie musisz wycinać głąba. Po chwili wyjmij liście i ostudź je.
Ugotuj jedną torebkę, czyli 100 gramów kaszy jaglanej i ostudź ją.
Pokrój warzywa: cebulę na małe kawałki, pora na paski, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Smaż pokrojone warzywa na patelni przez kilka minut, do czasu, aż się zarumienią.
Posiekaj w paski suszone pomidory.
Jak zrobić farsz do gołąbków wegetariańskich? W misce połącz ze sobą usmażone warzywa, ugotowaną kaszę jaglaną i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw solą oraz pieprzem.
Nałóż farsz na każdy liść kapusty pekińskiej. Najpierw zawiń brzegi do środka, a następnie całość i uformuj gołąbki.
Przykryj patelnię i duś gołąbki na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dolej passatę pomidorową i wodę. Wierzch możesz posypać świeżą posiekaną pietruszką. Gotuj danie przez 20 minut.
Potrawę możesz podawać z młodymi ziemniaczkami.
Wegetariańskie gołąbki z kapusty pekińskiej
Opublikowano 24.07.2023Odkryj nowy wymiar smaków w wegetariańskiej kuchni z naszym przepisem na apetyczne gołąbki! Kapusta pekińska skrywa w swoich liściach delikatne aromaty – i wcale nie oznacza to, że nie może zaskakiwać smakiem. Połącz z nami siły i stwórz wegetariańską wersję polskiej potrawy. Gołąbki z kapusty pekińskiej, rozpływają się w ustach, a ich bogate nadzienie, zachwyci Twoje podniebienie. Pozwól, by smaki roztańczyły się na Twoim talerzu!
Umyj każdy liść kapusty pekińskiej i gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez kilka sekund. Ponieważ liście kapusty pekińskiej są delikatne, nie musisz wycinać głąba. Po chwili wyjmij liście i ostudź je.
Ugotuj jedną torebkę, czyli 100 gramów kaszy jaglanej i ostudź ją.
Pokrój warzywa: cebulę na małe kawałki, pora na paski, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Smaż pokrojone warzywa na patelni przez kilka minut, do czasu, aż się zarumienią.
Posiekaj w paski suszone pomidory.
Jak zrobić farsz do gołąbków wegetariańskich? W misce połącz ze sobą usmażone warzywa, ugotowaną kaszę jaglaną i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw solą oraz pieprzem.
Nałóż farsz na każdy liść kapusty pekińskiej. Najpierw zawiń brzegi do środka, a następnie całość i uformuj gołąbki.
Przykryj patelnię i duś gołąbki na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dolej passatę pomidorową i wodę. Wierzch możesz posypać świeżą posiekaną pietruszką. Gotuj danie przez 20 minut.
Potrawę możesz podawać z młodymi ziemniaczkami.