Aplikacja
stek z kalafiora przepis

Stek z kalafiora – przepis i pomysły podania

Opublikowano 18.06.2023 - 5 minut czytania

Kalafior jest zdrowym warzywem o wielu kulinarnych zastosowaniach. Wykorzystasz go w różnorodnych przepisach, również tych nietypowych. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić stek z kalafiora – sycące danie na obiad dla całej rodziny.

Stek z kalafiora, czyli pomysł na zdrowy i tani obiad

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) to warzywo z rodziny kapustowatych, które charakteryzuje się jadalną główką składającą się z drobnych różyczek. Jest popularne ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Zastanawiasz się, z czym jeść kalafiora? Przygotuj z niego pożywny stek. To bardzo sycące danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Steki z kalafiora w piekarniku polecamy również osobom na diecie wegetariańskiej. To niskokaloryczne warzywo jest bogate w składniki odżywcze. Stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego, witaminy B6, błonnika, potasu i manganu.

Spożywanie kalafiora może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Witamina C wspiera układ odpornościowy, witamina K jest ważna dla zdrowych kości, a kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój komórek. Kalafior zawiera również związki siarkowe, takie jak sulforafan, które mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Stek z kalafiora to prawdziwa gratka dla wielbicieli warzyw. Aby go zrobić, nie musisz mieć zdolności kulinarnych. Szybki czas przygotowania, krótka lista składników oraz prostota wykonania sprawiają, że stek z kalafiora na patelni bądź z piekarnika jest świetną opcją dla zabieganych. Wszystkie produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania znajdziesz w sklepie Auchan.

Sprawdź również: Placuszki z cukinii

Jak zrobić stek z kalafiora? Instrukcja krok po kroku

Już wiesz, dlaczego warto znaleźć chwilę wolnego czasu i przygotować stek z kalafiora. Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Przedstawiamy Ci dwa warianty: na stek kalafiora na patelni oraz na steki z kalafiora w piekarniku. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

Stek z kalafiora na patelni – przepis

Oto prosty przepis na stek z kalafiora przygotowany na patelni.

Przeczytaj też: Boczniaki w codziennej diecie – właściwości i zastosowanie w kuchni

1. Przygotuj kalafiora!

Oczyść kalafiora, usuń z niego liście i odetnij twardy dolny koniec. Pokrój go na plastry o grubości około 1,5 cm. Spróbuj zachować jak najwięcej całych różyczek.

2. Czas na przyprawy

W dużym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz i opcjonalnie ostrą paprykę w proszku. Niech powstanie z tego jednolita marynata.

3. Zamarynuj kalafiora!

Umieść plastry kalafiora w misce i delikatnie wymieszaj je z przyprawami, upewniając się, że wszystkie plastry są równomiernie pokryte marynatą. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj pozostałą oliwę z oliwek.

4. Smażenie

Połóż plastry kalafiora na rozgrzanej patelni i smaż je przez około 4–5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Możesz usmażyć je partiami, jeśli patelnia jest za mała.

5. Serwowanie!

Przełóż gotowe plastry kalafiora na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posyp steki z kalafiora świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz wzbogacić je o dodatkowy smak i dekorację.

Czas całkowity 15 min
Porcja 3
Przygotowanie 4 min
Gotowanie -
Składniki
3
1 duża główka kalafiora,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu,
szczypta ostrej papryki w proszku,
pęczek natki pietruszki.

Steki z kalafiora w piekarniku – przepis

Nie masz czasu na smażenie steków kalafiora na patelni? Możesz przygotować je w piekarniku. Podpowiadamy, jak to zrobić. Oto prosty przepis.

1. Przygotowanie kalafiora

Umyj i osusz kalafiora, a następnie odetnij liście boczne i wystający poza różyczki głąb. Warzywo przetnij na cztery grube plastry przypominające kształtem steki.

2. Dodaj oliwę z oliwek

Surowe plastry kalafiora posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.

3. Czas na przyprawy!

Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.

4. Dodaj przyprawy do kalafiora

Steki z kalafiora umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przyprawami.

5. Pieczenie

Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz przez około 30 minut aż do zrumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
 

Steki z kalafiora w piekarniku

Opublikowano 29.06.2023

Nie masz czasu na smażenie steków kalafiora na patelni? Możesz przygotować je w piekarniku. Podpowiadamy, jak to zrobić. Oto prosty przepis.

1. Przygotowanie kalafiora

Umyj i osusz kalafiora, a następnie odetnij liście boczne i wystający poza różyczki głąb. Warzywo przetnij na cztery grube plastry przypominające kształtem steki.

2. Dodaj oliwę z oliwek

Surowe plastry kalafiora posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.

3. Czas na przyprawy!

Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.

4. Dodaj przyprawy do kalafiora

Steki z kalafiora umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przyprawami.

5. Pieczenie

Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz przez około 30 minut aż do zrumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2 duże kalafiory,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 płaska łyżka słodkiej papryki,
szczypta soli i pieprzu,
łyżka płynnego miodu,
1/2 łyżeczki ostrej papryki.
Składniki
4
2 duże kalafiory,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 płaska łyżka słodkiej papryki,
szczypta soli i pieprzu,
łyżka płynnego miodu,
1/2 łyżeczki ostrej papryki.

Panierowany stek z kalafiora – przepis

Mamy dla Ciebie jeszcze jeden przepis na stek z kalafiora, tym razem w chrupiącej panierce. Przypomina on wyglądem tradycyjny kotlet schabowy, który pojawia się na niedzielnym stole.

1. Przygotuj kalafiora!

Umyj kalafiora i obierz go z liści. Pokrój warzywo w plastry o grubości mniej więcej 3 cm i oprósz solą i pieprzem.

2. Ciasto do kalafiora

Mleko, mąkę i jajka zmiksuj na gładką masę przy pomocy miksera. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste.

3. Smażenie

Rozpuść masło na patelni. Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron przez około 7 minut.

4. Serwowanie

Taki panierowany stek z kalafiora na ciepło możesz serwować z dipem czosnkowym lub zwykłą śmietaną.

Czas całkowity 27 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 7 min
 

Panierowany stek z kalafiora

Opublikowano 29.06.2023

Stek z kalafiora, tym razem w chrupiącej panierce. Przypomina on wyglądem tradycyjny kotlet schabowy, który pojawia się na niedzielnym stole.

1. Przygotuj kalafiora!

Umyj kalafiora i obierz go z liści. Pokrój warzywo w plastry o grubości mniej więcej 3 cm i oprósz solą i pieprzem.

2. Ciasto do kalafiora

Mleko, mąkę i jajka zmiksuj na gładką masę przy pomocy miksera. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste.

3. Smażenie

Rozpuść masło na patelni. Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron przez około 7 minut.

4. Serwowanie

Taki panierowany stek z kalafiora na ciepło możesz serwować z dipem czosnkowym lub zwykłą śmietaną.

Czas całkowity 27 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 7 min
Składniki
500 g kalafiora,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła klarowanego,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.
Składniki
4
500 g kalafiora,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła klarowanego,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.

Stek z kalafiora – nasze pomysły podania

Stek z kalafiora możesz podać na wiele sposobów i zestawić go z różnymi dodatkami. Oto kilka pomysłów na to, z czym jeść kalafiora w formie steków.

Stek z kalafiora z sosami

Wypróbuj podanie steków z kalafiora z lekkim i kremowym sosem czosnkowym. Możesz przygotować go, łącząc jogurt naturalny, posiekany czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Kalafior świetnie komponuje się z również sosem tahini na bazie pasty sezamowej. Przygotujesz go samodzielnie, łącząc pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, wodę i sól.

Podawanie steków z kalafiora z aromatycznym sosem pomidorowym to również smaczna opcja. Aby go zrobić, zaopatrz się w świeże pomidory lub pomidory z puszki, cebulę, czosnek, przyprawy i zioła np. bazylię.

Stek z kalafiora z sałatkami i warzywami

Ze stekiem z kalafiora doskonale komponują się świeże warzywa i sałaty. Możesz użyć sałatki z liści zielonej sałaty, pomidora, ogórka, cebuli. Kalafior podaj ze świeżą rukolą skropioną sokiem z cytryny lub dressingiem. Taki obiad w wersji fit to doskonały wybór, jeśli jesteś na diecie.

Możesz również podać steki z kalafiora z upieczonymi lub duszonymi na parze warzywami, takimi jak cebula, cukinia czy marchewka.

Stek z kalafiora z kaszą lub ryżem

Stek z kalafiora na patelni podany z różnymi rodzajami kasz lub ryżu jak kuskus, bulgur, quinoa lub ryż basmati to propozycja dla tych, którzy lubią syte posiłki.

Wypróbuj także podanie steków kalafiora z hummusem jako dipem. Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, oliwy z oliwek, tahini, czosnku i przypraw, nada daniu orientalnego smaku.

Pamiętaj, że podawanie steków z kalafiora zależy od Twoich gustów i preferencji kulinarnych. Możesz eksperymentować z różnymi sosami, dodatkami i składnikami, aby stworzyć danie, które Ci najbardziej odpowiada. W tej kwestii ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.

Prosty obiad bez mięsa? Poznaj stek z kalafiora!

Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla mięsa, co sprawia, że jest idealny dla osób, które prowadzą wegetariański lub wegański styl życia. Kalafior stanowi bogate źródło białka roślinnego i dostarcza różnorodnych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.

Osoby będące na diecie również powinny zwrócić uwagę na stek z kalafiora. To danie niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Ponadto kalafior jest naturalnie wolny od laktozy i glutenu, co czyni go bezpiecznym dla osób z nietolerancją tych składników.

Stek z kalafiora możesz także przygotować na grillu. Wystarczy dokładnie umyć warzywo i pokroić je w grube plastry, a następnie skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku przyprawami. Grillowanie kalafiora trwa niecały kwadrans. Po tym czasie jest on gotowy do spożycia.

Mamy nadzieję, że już wiesz, jak zrobić stek z kalafiora. Składniki do przyrządzenia tego dania znajdziesz w sklepie Auchan. Zachęcamy Cię do zapoznania się z pełną ofertą naszego sklepu.

W naszym asortymencie królują świeże warzywa, owoce i mięsa od lokalnych dostawców. Masz więc pewność, że kupujesz najwyższej jakości produkty spożywcze wolne od antybiotyków, prosto z bezpiecznych hodowli. Zwróć uwagę na produkty marek własnych Auchan. Kciuk, Pewni Dobrego czy Auchan Collection to tylko niektóre z nich. Zapraszamy na zakupy do hipermarketów stacjonarnych Auchan oraz sklepu online z dostawą do domu.

Zobacz również: Dieta wegańska – na czym polega ten styl żywienia i życia? 10 zasad weganizmu