Stek z kalafiora – przepis i pomysły podania
Kalafior jest zdrowym warzywem o wielu kulinarnych zastosowaniach. Wykorzystasz go w różnorodnych przepisach, również tych nietypowych. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić stek z kalafiora – sycące danie na obiad dla całej rodziny.
Stek z kalafiora, czyli pomysł na zdrowy i tani obiad
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) to warzywo z rodziny kapustowatych, które charakteryzuje się jadalną główką składającą się z drobnych różyczek. Jest popularne ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Zastanawiasz się, z czym jeść kalafiora? Przygotuj z niego pożywny stek. To bardzo sycące danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Steki z kalafiora w piekarniku polecamy również osobom na diecie wegetariańskiej. To niskokaloryczne warzywo jest bogate w składniki odżywcze. Stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego, witaminy B6, błonnika, potasu i manganu.
Spożywanie kalafiora może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Witamina C wspiera układ odpornościowy, witamina K jest ważna dla zdrowych kości, a kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój komórek. Kalafior zawiera również związki siarkowe, takie jak sulforafan, które mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Stek z kalafiora to prawdziwa gratka dla wielbicieli warzyw. Aby go zrobić, nie musisz mieć zdolności kulinarnych. Szybki czas przygotowania, krótka lista składników oraz prostota wykonania sprawiają, że stek z kalafiora na patelni bądź z piekarnika jest świetną opcją dla zabieganych. Wszystkie produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania znajdziesz w sklepie Auchan.
Sprawdź również: Placuszki z cukinii
Jak zrobić stek z kalafiora? Instrukcja krok po kroku
Już wiesz, dlaczego warto znaleźć chwilę wolnego czasu i przygotować stek z kalafiora. Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Przedstawiamy Ci dwa warianty: na stek kalafiora na patelni oraz na steki z kalafiora w piekarniku. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
Stek z kalafiora na patelni – przepis
Oto prosty przepis na stek z kalafiora przygotowany na patelni.
Przeczytaj też: Boczniaki w codziennej diecie – właściwości i zastosowanie w kuchni
Oczyść kalafiora, usuń z niego liście i odetnij twardy dolny koniec. Pokrój go na plastry o grubości około 1,5 cm. Spróbuj zachować jak najwięcej całych różyczek.
Umieść plastry kalafiora w misce i delikatnie wymieszaj je z przyprawami, upewniając się, że wszystkie plastry są równomiernie pokryte marynatą. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj pozostałą oliwę z oliwek.
Połóż plastry kalafiora na rozgrzanej patelni i smaż je przez około 4–5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i delikatnie chrupiące. Możesz usmażyć je partiami, jeśli patelnia jest za mała.
Przełóż gotowe plastry kalafiora na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posyp steki z kalafiora świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz wzbogacić je o dodatkowy smak i dekorację.
Steki z kalafiora w piekarniku – przepis
Nie masz czasu na smażenie steków kalafiora na patelni? Możesz przygotować je w piekarniku. Podpowiadamy, jak to zrobić. Oto prosty przepis.
Umyj i osusz kalafiora, a następnie odetnij liście boczne i wystający poza różyczki głąb. Warzywo przetnij na cztery grube plastry przypominające kształtem steki.
Surowe plastry kalafiora posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.
Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.
Steki z kalafiora umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przyprawami.
Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz przez około 30 minut aż do zrumienienia.

Steki z kalafiora w piekarniku
Opublikowano 29.06.2023Nie masz czasu na smażenie steków kalafiora na patelni? Możesz przygotować je w piekarniku. Podpowiadamy, jak to zrobić. Oto prosty przepis.
Umyj i osusz kalafiora, a następnie odetnij liście boczne i wystający poza różyczki głąb. Warzywo przetnij na cztery grube plastry przypominające kształtem steki.
Surowe plastry kalafiora posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.
Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.
Steki z kalafiora umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przyprawami.
Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz przez około 30 minut aż do zrumienienia.
Panierowany stek z kalafiora – przepis
Mamy dla Ciebie jeszcze jeden przepis na stek z kalafiora, tym razem w chrupiącej panierce. Przypomina on wyglądem tradycyjny kotlet schabowy, który pojawia się na niedzielnym stole.
Umyj kalafiora i obierz go z liści. Pokrój warzywo w plastry o grubości mniej więcej 3 cm i oprósz solą i pieprzem.
Mleko, mąkę i jajka zmiksuj na gładką masę przy pomocy miksera. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste.
Rozpuść masło na patelni. Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron przez około 7 minut.
Taki panierowany stek z kalafiora na ciepło możesz serwować z dipem czosnkowym lub zwykłą śmietaną.

Panierowany stek z kalafiora
Opublikowano 29.06.2023Stek z kalafiora, tym razem w chrupiącej panierce. Przypomina on wyglądem tradycyjny kotlet schabowy, który pojawia się na niedzielnym stole.
Umyj kalafiora i obierz go z liści. Pokrój warzywo w plastry o grubości mniej więcej 3 cm i oprósz solą i pieprzem.
Mleko, mąkę i jajka zmiksuj na gładką masę przy pomocy miksera. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste.
Rozpuść masło na patelni. Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron przez około 7 minut.
Taki panierowany stek z kalafiora na ciepło możesz serwować z dipem czosnkowym lub zwykłą śmietaną.
Stek z kalafiora – nasze pomysły podania
Stek z kalafiora możesz podać na wiele sposobów i zestawić go z różnymi dodatkami. Oto kilka pomysłów na to, z czym jeść kalafiora w formie steków.
Stek z kalafiora z sosami
Wypróbuj podanie steków z kalafiora z lekkim i kremowym sosem czosnkowym. Możesz przygotować go, łącząc jogurt naturalny, posiekany czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Kalafior świetnie komponuje się z również sosem tahini na bazie pasty sezamowej. Przygotujesz go samodzielnie, łącząc pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, wodę i sól.
Podawanie steków z kalafiora z aromatycznym sosem pomidorowym to również smaczna opcja. Aby go zrobić, zaopatrz się w świeże pomidory lub pomidory z puszki, cebulę, czosnek, przyprawy i zioła np. bazylię.
Stek z kalafiora z sałatkami i warzywami
Ze stekiem z kalafiora doskonale komponują się świeże warzywa i sałaty. Możesz użyć sałatki z liści zielonej sałaty, pomidora, ogórka, cebuli. Kalafior podaj ze świeżą rukolą skropioną sokiem z cytryny lub dressingiem. Taki obiad w wersji fit to doskonały wybór, jeśli jesteś na diecie.
Możesz również podać steki z kalafiora z upieczonymi lub duszonymi na parze warzywami, takimi jak cebula, cukinia czy marchewka.
Stek z kalafiora z kaszą lub ryżem
Stek z kalafiora na patelni podany z różnymi rodzajami kasz lub ryżu jak kuskus, bulgur, quinoa lub ryż basmati to propozycja dla tych, którzy lubią syte posiłki.
Wypróbuj także podanie steków kalafiora z hummusem jako dipem. Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, oliwy z oliwek, tahini, czosnku i przypraw, nada daniu orientalnego smaku.
Pamiętaj, że podawanie steków z kalafiora zależy od Twoich gustów i preferencji kulinarnych. Możesz eksperymentować z różnymi sosami, dodatkami i składnikami, aby stworzyć danie, które Ci najbardziej odpowiada. W tej kwestii ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.
Prosty obiad bez mięsa? Poznaj stek z kalafiora!
Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla mięsa, co sprawia, że jest idealny dla osób, które prowadzą wegetariański lub wegański styl życia. Kalafior stanowi bogate źródło białka roślinnego i dostarcza różnorodnych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.
Osoby będące na diecie również powinny zwrócić uwagę na stek z kalafiora. To danie niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Ponadto kalafior jest naturalnie wolny od laktozy i glutenu, co czyni go bezpiecznym dla osób z nietolerancją tych składników.
Stek z kalafiora możesz także przygotować na grillu. Wystarczy dokładnie umyć warzywo i pokroić je w grube plastry, a następnie skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku przyprawami. Grillowanie kalafiora trwa niecały kwadrans. Po tym czasie jest on gotowy do spożycia.
Mamy nadzieję, że już wiesz, jak zrobić stek z kalafiora. Składniki do przyrządzenia tego dania znajdziesz w sklepie Auchan. Zachęcamy Cię do zapoznania się z pełną ofertą naszego sklepu.
W naszym asortymencie królują świeże warzywa, owoce i mięsa od lokalnych dostawców. Masz więc pewność, że kupujesz najwyższej jakości produkty spożywcze wolne od antybiotyków, prosto z bezpiecznych hodowli. Zwróć uwagę na produkty marek własnych Auchan. Kciuk, Pewni Dobrego czy Auchan Collection to tylko niektóre z nich. Zapraszamy na zakupy do hipermarketów stacjonarnych Auchan oraz sklepu online z dostawą do domu.
Zobacz również: Dieta wegańska – na czym polega ten styl żywienia i życia? 10 zasad weganizmu