Aplikacja

Surimi – co to jest i jak je podać?

Aniela
Przez Aniela
Opublikowano 14.05.2024 6 minut czytania

Czym tak naprawdę jest azjatycki przysmak surimi i jak powinieneś go przyrządzić? To smaczna, białkowa przekąska przygotowana z rybiego mięsa. Co zrobić z surimi, aby wydobyć pełnię smaku i stworzyć pyszne danie? Możesz je jeść zarówno jako dodatek do sałatek czy kanapek, jak i zrobić z niego pyszny obiad. Sprawdź propozycje od Auchan!

Surimi – co to jest i skąd pochodzą?

Co to jest surimi? To japoński przysmak, który stał się popularny na całym świecie. Jest to rodzaj przekąski, która jest wytwarzana głównie z ryb. Proces produkcji surimi polega na rozdrobnieniu miąższu rybnego, zwykle pochodzącego z gatunków ryb morskich, na drobne cząstki. Następnie są one dokładnie odsączane z wody i zmieszane z dodatkami smakowymi lub skrobią, solą albo cukrem. Przebieg ten obejmuje również usuwanie tłuszczu i innych składników, co sprawia, że produkt końcowy nie zawiera dużej liczby kalorii. Dzięki temu jest niekiedy wybierany przez osoby dbające o linię.

Surimi są czasami nazywane „paluszkami krabowymi”. Nazwa wzięła się stąd, że surimi było kojarzone, jako substytut mięsa krabowego. Jest ono często formowane i barwione w taki sposób, aby przypominało mięso kraba.

Historia surimi sięga starożytnego Japonii, gdzie technika ta została opracowana jako sposób na wydłużenie świeżości potraw i wykorzystanie mniej wartościowych części ryb. Od tamtego czasu ewoluowało i stało się znane na całym świecie jako powszechny składnik kulinarny, stosowany w różnorodnych potrawach, od sushi po sałatki i dania z grilla. Dzięki swojej uniwersalności surimi jest cenione zarówno za niską zawartość tłuszczu, jak i możliwość nadania potrawom rybnego smaku i tekstury bez konieczności korzystania z drogich gatunków ryb.

Czy surimi jest zdrowe? Analiza wartości odżywczych

Surimi jest źródłem białka rybnego, dlatego z tego powodu mogą uzupełniać dietę. Jednak ilość tego składnika zależy od wielu czynników, w tym od dodatków i sposobu produkcji azjatyckiego przysmaku. Surimi jest niskokaloryczne, więc śmiało można po nie sięgać na diecie redukcyjnej.

Jednak potencjalne dodatki, takie jak sól, skrobia czy konserwanty, mogą wpływać na jego jakość i wartość odżywczą. Nadmierne spożywanie soli może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z nadciśnieniem. Dlatego warto dokładnie czytać etykiety produktów i przemyślanie wybierać artykuły spożywcze. Skład jest ważną informacją również dla osób uczulonych na ryby lub składniki używane do produkcji surimi, takie jak jaja. W takim razie… czy surimi jest zdrowe? Samo w sobie może być dietetycznym przysmakiem, ale jego wartość odżywcza jest modyfikowana przez różne dodatki i sposób przygotowania, dlatego należy zapoznać się z informacjami producenta oraz uważnie wprowadzać je do swojej diety.

Przeczytaj również: Kuchnie świata – przepisy na potrawy egzotyczne, które przygotujesz w domu

Paluszki surimi – jak jeść? Najlepsze sposoby podania

Delikatny smak i tekstura sprawiają, że paluszki krabowe są idealne zarówno do prostych przekąsek, jak i bardziej wyrafinowanych dań. Oto kilka inspiracji, jak przygotować i podać surimi w różnych formach.

W sklepie internetowym Auchan znajdziesz paluszki surimi mrożone. Jak jeść i wybierać takie produkty? Na co zwrócić uwagę? Pierwszym krokiem jest odmrożenie produktu.

Możesz przenieść je z zamrażarki do lodówki na kilka godzin przed planowanym spożyciem. Jeśli chcesz przyspieszyć rozmrażanie, umieść opakowanie z paluszkami w misce z zimną wodą. Po odmrożeniu, surimi możesz przygotować na  grillu, smażyć lub gotować na parze. Możesz wybrać także niemrożone paluszki, które są gotowe do zjedzenia od razu, np. w formie przekąski.

Przy wyborze paluszków krabowych mrożonych warto zwracać uwagę na kilka istotnych czynników:

  • Upewnij się, że produkt nie przekroczył daty ważności, aby uniknąć spożycia nieświeżych lub zepsutych paluszków.
  • Przeczytaj etykietę, aby sprawdzić, czy danie nie zawiera dodatków, na które możesz być uczulony.
  • Wybieraj artykuły spożywcze marek, które są znane z wysokiej jakości składników i procesów produkcyjnych.

Jeśli nie wykorzystasz wszystkich mrożonych paluszków surimi od razu, przechowuj resztę w zamrażarce w szczelnym pojemniku, aby zachować ich świeżość i uniknąć przenikania zapachów. Pamiętaj jednak, by nie zamrażać ponownie rozmrożonego wcześniej produktu! Paluszki niemrożone przechowuj w lodówce.

Surimi w sałatkach – jak komponować składniki

Surimi doskonale komponuje się z sałatkami, dodając im smaku. Możesz pokroić paluszki na mniejsze kawałki z mieszanką świeżych warzyw, liści szpinaku lub rukoli. Dobrym pomysłem jest także stworzenie bardziej wyrafinowanej sałatki surimi, łącząc paluszki z grillowanymi warzywami, marynowanymi owocami morza i delikatnymi dressingami, na przykład na bazie jogurtu lub cytryny.

Paluszki krabowe – inspiracje obiadowe

Paluszki surimi mogą stanowić smaczną i pożywną bazę dla obiadów. Podaj je na ciepło jako główny składnik dania. Świetnie sprawdzą się, jako klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, nadzienie do sałatek ryżowych albo greckich. Innym pomysłem jest wykorzystanie ich w omletach lub frittatach. Dodaj do tego świeże warzywa i zioła, aby wzbogacić smak. Paluszki krabowe mogą być również doskonałą bazą dla kanapek, wrapów lub taco.

Przepis Auchan na…

surimi w cieście francuskim

Spróbuj przepysznych surimi podanych w kruchym cieście francuskim i zaserwuj swoim kubkom smakowym błogą przyjemność!

Surimi jako dodatek do sushi i innych azjatyckich dań

Paluszki surimi są powszechnie używane w sushi jako substytut mięsa rybnego. Możesz wykorzystać je także do przygotowywania innych azjatyckich dań, takich jak pad thai, ramen, czy stir-fry – dodaj pokrojone surimi wraz z warzywami i sosem, aby uzyskać lekki i smaczny posiłek.

W przypadku klasycznego sushi możesz wkomponować paluszki krabowe, jako nadzienie do roladek lub nigiri, łącząc je z awokado, ogórkiem lub różnymi marynowanymi warzywami. Niezależnie od tego, czy wybierzesz proste przekąski, czy bardziej wyrafinowane dania, paluszki surimi mogą dodać interesującego smaku i tekstury Twoim potrawom, sprawiając, że będą one zarówno smaczne, jak i atrakcyjne wizualnie.

Przeczytaj również: Jaka jest kuchnia indonezyjska? Poznaj popularne składniki i potrawy

Wykorzystaj paluszki krabowe do przygotowania prostych dań z Auchan!

Paluszki krabowe, znane również jako surimi, są wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać do przygotowania wielu prostych, ale i smacznych dań. Ważne, aby wybierać wysokiej jakości produkty surimi. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się ich prawdziwym smakiem.

Jedną z największych zalet paluszków krabowych jest ich uniwersalność kulinarna. Mogą być one wykorzystywane do przygotowania potraw kuchni azjatyckiej, ale także jako egzotyczny dodatek w obiedzie. To także doskonała alternatywa dla mięsa w niektórych tradycyjnych przepisach.

Kreatywne wykorzystanie paluszków krabowych w kuchni może zachwycić domowników i Twoich gości różnorodnością smaków. Możesz je np. wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub pierożków, dodając im nutę morskiego smaku. Chcesz stworzyć szybkie przekąski? Surimi nuggets, czyli smażone paluszki krabowe w panierce, lub surimi roll-ups – roladki z paluszków surimi, warzyw i serka śmietankowego będą idealnym rozwiązaniem!

Aby zachować świeżość paluszków krabowych jak najdłużej, warto przechowywać je w lodówce lub zamrażarce (zależnie od rodzaju produktu), najlepiej w szczelnym opakowaniu. Dzięki temu możesz zapobiec utracie wilgoci i niepożądanemu wnikaniu zapachów. Należy także dbać o termin ważności produktu i spożywać go zgodnie z zaleceniami producenta, aby cieszyć się jego pełnym smakiem i wartością odżywczą. W sklepie internetowym Auchan znajdziesz cały dział poświęcony różnorodnym składnikom z kuchni świata. Możesz przygotować rozmaite potrawy, łącząc produkty wedle uznania. Baw się smakami i twórz własne potrawy!

Aniela
Napisane przez
Aniela
Ekspertka ds. marketingu, kreatywna dusza z pasją do pisania i tworzenia treści. Fascynuję się światem mody i urody, dlatego chcę dzielić się trendami oraz poradami dotyczącymi pielęgnacji. Pasjonuję się też ogrodnictwem i eko rozwiązaniami. Zbieram praktyczne wskazówki dotyczące uprawy roślin, projektowania ogrodów oraz zrównoważonego trybu życia. Jestem także miłośniczką zwierząt. Staram się, aby treści zawierały praktyczne porady na temat opieki nad pupilami oraz ich relacji z ludźmi. Często eksperymentuje też z tradycyjnymi przepisami, tworząc nowe, autorskie dania inspirowane innymi kulturami i smakami.