Świąteczne smaki – tradycyjne potrawy wigilijne w Hiszpanii i nie tylko!
Wszechobecne dekoracje, suto zastawiony stół, prezenty – na pierwszy rzut oka obchody Świąt Bożego Narodzenia wyglądają podobnie na całym świecie. Jednakże okazuje się, że tradycja może przybierać różne oblicza. Razem z Auchan udaj się w kulinarną podróż po świecie i zobacz, co ląduje na świątecznych talerzach. Sprawdź potrawy wigilijne w Hiszpanii, Włoszech czy Francji razem z nami!
Spis treści:
- Kulinarne tradycje w Hiszpanii i na świecie
- Potrawy wigilijne – Hiszpania. Przepisy, które zachwycą każdego!
- Smakowite przystawki, czyli przedsmak kulinarnej uczty
- Aromatyczne dania główne – wigilijne potrawy w Hiszpanii
- Potrawy wigilijne w Hiszpanii – Świąteczne słodkości, których nie może zabraknąć
- Wigilijne inspiracje z różnych zakątków świata
- Wigilia w innych krajach
- Jak przyrządzić idealną wigilijną ucztę?
Kulinarne tradycje w Hiszpanii i na świecie
Niezależnie od kraju świąteczny czas jest okazją do pielęgnowania rodzinnych więzi. Wieczór wigilijny w Hiszpanii, nazywany La Nochebuena, podobnie jak w Polsce stanowi najważniejszy moment świątecznych obchodów.
Niemniej w przeciwieństwie do naszej tradycji, hiszpańska kolacja wigilijna nie ogranicza się wyłącznie do spożywania postnych potraw. Stoły często uginają się od licznych dań mięsnych – wyborne pasztety, aromatyczne pieczenie, lokalne wędliny, świeże ryby i owoce morza to niezbędne elementy udanej wieczerzy.
Co ciekawe Hiszpanie dosyć późno zasiadają do stołu (ok. 21.00–22.00) i nie mają zwyczaju dzielenia się opłatkiem. Jego funkcję pełni turrón, czyli słodki nugat wypełniony m.in. miodem i migdałami, podawany w postaci kostek, popularny także we Włoszech, na Filipinach i w krajach Ameryki Południowej.
Potrawy wigilijne – Hiszpania. Przepisy, które zachwycą każdego!
Drób, wieprzowina, jagnięcina, królik, liczne gatunki ryb – wbrew pozorom to nie menu wykwintnej restauracji, ale podstawy klasycznych dań podawanych podczas hiszpańskiej kolacji wigilijnej. Zaczyna się tam ucztę od różnorodnych przystawek, których zadaniem jest zaostrzenie apetytu.
Tradycyjne potrawy wigilijne w Hiszpanii to także rozgrzewające zupy. Na ogół podaje się wywar rybny, jednakże np. w Katalonii dużą popularnością cieszy się escudella, czyli bulion na bazie mięsa podawany ze specjalnym rodzajem makaronu zwanego Galets. W innych regionach popularna jest także zupa czosnkowa (w Kastylii – La Manchy), krem migdałowy (na Balearach) czy też zupa z pstrąga (w Kastylii i León).
Zobacz także: Aromatyczna zupa rybna – przepis, który z łatwością odtworzysz w swoim domu
Kolejno często serwowane są ryby i owoce morza na ciepło – besugo, czyli pieczony leszcz, potrawy z pstrąga, morszczuka, a nawet homara. Główny element świątecznego menu stanowią dania główne, zaś ucztę kończą wyborne desery.
Smakowite przystawki, czyli przedsmak kulinarnej uczty
Hiszpanie rozpoczynają kulinarne świętowanie od licznych przystawek. Niezwykle popularne są półmiski wędlin serwowanych na zimno, na których nie może zabraknąć choćby szynki jamon i kiełbasy chorizo oraz salchichón. Na stole znaleźć można również deski regionalnych serów, pasztetów z różnych rodzajów mięs, świeżych małż czy też krewetek w czosnkowym sosie. W niektórych domach można skosztować także pimientos rellenos de bacalao, czyli papryk faszerowanych suszonym dorszem.
Aromatyczne dania główne – wigilijne potrawy w Hiszpanii
Ciekawe dania na Wigilię można spotkać w różnych częściach kraju. Większość poszczególnych regionów Hiszpanii może poszczycić się popisową potrawą, będącą główną gwiazdą odświętnego wieczoru. Dużą popularnością cieszy się cordero asado (pieczona jagnięcina) oraz cochinillo de Navidad (prosię pieczone w całości), będące znakiem rozpoznawczym Kastylii – La Manchy, Madrytu oraz León.
Oba dania, w miarę możliwości są przygotowywane w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Z kolei w Andaluzji słynącej z produkcji drobiu, na stole powszechnie ląduje kaczka z pieca oraz pavo trufado de Navidad, czyli indyk nadziewany truflami, orzeszkami pinii lub bekonem i pieczarkami.
Stoły mieszkańców wybrzeża uginają się od homarów, krewetek i ryb w różnej postaci. Zaś mieszkańcy Wysp Kanaryjskich lubują się w kozim mięsie. Hiszpańskie dodatki do potraw ograniczają się do smażonych ziemniaków, gotowanego ryżu oraz lekkich sałatek ze świeżych warzyw. Jeżeli chcesz odtworzyć hiszpańskie smaki w swojej kuchni, wszystkie niezbędne składniki znajdziesz na pólkach hipermarketu Auchan.
Potrawy wigilijne w Hiszpanii – Świąteczne słodkości, których nie może zabraknąć
Mieszkańcy Hiszpanii nie wyobrażają sobie Wigilii bez łakoci. Podstawę stanowi marcepan, orzechy oraz wszelkiego rodzaju świeże i suszone owoce, takie jak mandarynki, figi, morele i daktyle. Hiszpanie uwielbiają również klasyczne, wykwintne desery:
– turrón: nugat z miodu, cukru i kurzych białek, często przygotowywany w kilku wersjach – jako chrupiący turrón de chocolate crujiente (z kremową czekoladą), twardy duro zwany turrón de Jijona (pełen prażonych w całości migdałów) albo miękki blando, inaczej turrón de Allicante (ze zmielonymi migdałami);
– polvorónes: miękkie i bardzo kruche ciastka o owalnym kształcie, pochodzące z Andaluzji; tworzone na bazie mielonych migdałów i aromatycznego cynamonu, zwykle posypane obficie cukrem pudrem;
– mantecados: kruche okrągłe ciasteczka wykonywane z mąki pszennej, cukru pudru i smalcu, z dodatkiem cynamonu lub anyżu;
– rosquillos de vino: mięciutkie bułeczki w przypominające donuty, wyrabiane z domieszką słodkiego wina, prażonego sezamu, cynamonu i anyżu;
– Roscón de Reyes: tzw. ciasto Trzech Króli; wypiek w kształcie pierścienia wypełniany bitą śmietaną, czekoladą, a nawet truflami, ozdobiony kandyzowanymi owocami lub migdałowymi płatkami; w środku skrywa ziarnko fasoli lub figurkę, która w nadchodzącym roku zwiastuje znalazcy szczęście.
Wigilijne inspiracje z różnych zakątków świata
A jak święta obchodzi się we Włoszech, Francji czy Danii? Sprawdź popularne dania i zainspiruj się w te święta. Być może zaskoczysz swoją rodzinę nietypowym daniem z innego zakątka Europy?
Włochy
Włoskie potrawy wigilijne opierają się w większości na bezmięsnych daniach. Jako przystawki serwuje się m.in. wędzone ryby, sardele z chlebem i oliwą, placki z owczym serem, faszerowane papryki oraz sałatki z owocami morza. W charakterze dania głównego często pojawia się dorada z ziemniakami i pomidorkami cherry, sałatka z ośmiornicy, smażony filet z dorsza albo spaghetti, np. z małżami lub owocami morza.
Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, podobnie jak Hiszpanie, uwielbiają świąteczne desery. Na stołach króluje tradycyjne panettone, czyli ciasto drożdżowe z bakaliami. Włosi chętnie sięgają również po pierniczki panpepato oraz piernik panforte – wypiek podobny do chleba, pełen suszonych owoców, korzennych przypraw i mnóstwa orzechów.
Zobacz też: Cantuccini – przepis na włoskie ciasteczka z migdałami, które muszą zagościć na Twoim stole!
Tradycje Wigilijne W Innych Krajach
Francuzi zwyczajowo zasiadają do wigilijnej uczty około 19.00. Kolację rozpoczynają oczywiście od przystawek. Najczęściej są to świeże ostrygi podawane z cytryną i białym winem, kawior, smażone langusty oraz krewetki w majonezowym sosie. Podaje się również pasztet z gęsich wątróbek (foie gras), ślimaki pieczone z pietruszkowo-czosnkowym masłem, a także pieczone lub smażone przegrzebki (inaczej małże Świętego Jakuba).
Dania główne, podobnie jak w Hiszpanii, opierają się na wykorzystaniu różnego rodzaju mięs. W całym kraju króluje indyk nadziewany kremem z kasztanów. Jednakże zależnie od regionu, niekiedy podaje się również jagnięcinę, a nawet dzika w oliwkach i czerwonym winie. Co ciekawe, po głównym daniu często dodatkowo serwowana jest deska lokalnych serów.
Uroczysta kolacja kończy się oczywiście rozmaitymi deserami. Francuski zwyczaj nakazuje, aby na świątecznym stole znalazło się 13 rodzajów. Pierwsze skrzypce gra La Bûche de Noël – ciasto w formie rolady przełożonej śmietankowym kremem z nutą aromatu kawy, czekolady lub kasztanów. Resztę stanowią m.in. suszone figi, nugat, pierniki, orzechy, lokalne ciasta oraz różnego rodzaju czekolady.
Wigilia w innych krajach
Tradycje wigilijne w innych krajach charakteryzują się odmiennymi smakami i aromatami:
- Duńczycy rozsmakowują się w pieczonej kaczce i ryżu z jabłkami. Norwedzy zajadają się pieczonymi żeberkami, gotowanym owczym mięsem oraz nietypowym daniem, jakim jest lutefisk, czyli gotowaną rybą, marynowaną przez 2–3 dni w ługu sodowym, podawaną z boczkiem.
- Na Białorusi świąteczne dania nie mogą zawierać mięsa ani żadnego tłuszczu. Zwyczajowo serwuje się naleśniki, owsiankę, grzyby oraz jagodowy kisiel.
- Dla Bośniaków tradycyjnym przysmakiem jest sarma, czyli potrawa przypominająca polskie gołąbki.
- Z kolei Węgrzy nie mogą się obejść bez pralinek zwanych szaloncukor, nadziewanych marcepanem, orzechami lub masą waniliową.
Zobacz również: Ciekawostki ze świata kulinariów – kuchnie innych krajów i ciekawe historie dzisiejszych smaków
Jak przyrządzić idealną wigilijną ucztę?
Według polskiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, niekoniecznie bezmięsnych, gdyż w tym dniu post nie jest obowiązkowy. Realizując listę zakupów, warto zaopatrzyć się w świeże składniki najwyższej jakości, które z pewnością znajdziesz w sklepach sieci Auchan.
Aby mieć pewność, że o niczym nie zapomnisz, wynotuj sobie wszystkie dania, które zamierzasz przyrządzić. Świąteczne potrawy będą wyjątkowo smaczne, jeśli wzbogacisz je świeżymi i suszonymi ziołami, aromatycznymi przyprawami oraz zróżnicowanymi dodatkami w postaci bakalii czy też soczystych owoców i warzyw.
Zadbaj także o nastrój podczas kolacji, wprowadzając do swojego domu motywy świąteczne. Czasem wystarczą subtelne dodatki w postaci eleganckich świec, gustownego bieżnika, np. marki Actuel czy też stylowych kocy i poszewek na poduszki, które wzbogacą Twoje wnętrze. Daj się ponieść magii Świąt i rozkoszuj się czasem spędzonym w gronie najbliższych.
Przeczytaj też: Jak ułożyć sztućce na stole? Poradnik savoir-vivre