Aplikacja

Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie

Opublikowano 10.03.2023 - 7 minut czytania

Płynne złoto Kanady – tak nazywany jest syrop klonowy. Właściwości tego produktu spożywczego są bardzo rozległe, od walorów smakowych, aż po działanie antynowotworowe. O tym wszystkim dowiesz się z naszego artykułu. Poznaj zastosowanie syropu klonowego, który dodasz nie tylko do słodkich deserów.

Syrop klonowy – właściwości, które warto znać

Czy wiesz, że syrop klonowy wyróżnia się nie tylko słodkim smakiem i charakterystycznym aromatem, ale też bogactwem składników odżywczych? Zanim jednak poznasz wszystkie najważniejsze właściwości syropu klonowego, warto, abyś poznał historię pochodzenia tego produktu – może Cię ona zaciekawić.

Historia syropu klonowego

Syrop klonowy od wieków jest częścią kanadyjskiej kultury. Mieszkający na terenach Kanady Indianie zaobserwowali, że wczesną wiosną na pniach klonu pojawia się sok i zaczęli go zbierać przy pomocy tomahawków.
Specyfik pozyskany z drzewa umieszczali w drewnianych naczyniach i zagęszczali poprzez odparowanie wody. Robili to na dwa sposoby: wrzucali do soku mocno rozgrzane kamienie lub wystawiali płyn na działanie niskich temperatur i każdego ranka zbierali warstwę lodu tworzącą się na jego powierzchni. Zbiorom syropu klonowego towarzyszyły specjalne rytuały, a świętem związanym ze zbiorami był pierwszy dzień wiosennej pełni księżyca.
Po skolonizowaniu Kanady ludy indiańskie uczyły pierwszych osadników, jak zbierać i gotować syrop klonowy. Amerykańscy kolonizatorzy byli tym niezwykle zafascynowani. Z biegiem czasu proces pozyskiwania syropu klonowego uległ modyfikacji. Zaczęto stosować energooszczędne parowniki, w celu skrócenia etapu produkcji. Na przestrzeni wieków nie zmieniło się jedno – zebrany sok nadal zagęszcza się poprzez podgrzewanie bez stosowania środków chemicznych i konserwantów.
Warto podkreślić, że mimo upływu lat i zmiany technologii wytwórczej, syrop klonowy jest produktem całkowicie naturalnym, powstającym bez udziału chemicznych środków ochronny roślin. Producenci syropu przestrzegają ścisłych norm oraz wytycznych określonych przez Quebec Maple Syrup Producers (QMSP), czyli Federację Producentów Syropu Klonowego, oraz prawo kanadyjskie. By pozyskać 1 litr syropu klonowego, należy odparować wodę z około 40 litrów soku z klonu. Pobierany jest on z wiekowych, 50-letnich drzew, po to, aby nie naruszyć ich struktury.

Prozdrowotny sok z klonu? Właściwości i zastosowanie

Wiesz już, czym jest syrop klonowy. Właściwości zdrowotne tego produktu również pozytywnie Cię zaskoczą. Kanadyjscy naukowcy z McGill University przeprowadzili badania, a ich wyniki opublikowali w „Applied and Enviromental Microbiology”. 

Sok z klonu – właściwości słodzące

Przechodząc między sklepowymi półkami, zwróciłeś uwagę na syrop klonowy? Właściwości tego specyfiku są znane od stuleci. Naukowcy, ciągle odkrywają jego nowe dobroczynne zalety. Syrop klonowy to przede wszystkim doskonały zamiennik cukru oraz innych substancji słodzących. Mimo dużej zawartości sacharozy nie brak w nim witamin oraz składników mineralnych, do których należy wapń, potas, magnez, fosfor czy mangan. Idealnie sprawdzi się jako substancja słodząca do zdrowej żywności i w produktach typu BIO.

Syrop klonowy – wsparcie w leczeniu infekcji

Zespół badawczy wykazał, że ekstrakt z klonu może mieć dobry wpływ na ekspresję genów bakterii. Jego spożycie może wyeliminować ryzyko ich namnażania, co więcej – wspomóc walkę z niektórymi szczepami powodującymi groźne infekcje. Jeśli więc przyjmujesz doustnie antybiotyki lub borykasz się z częstymi przeziębieniami, to w Twoim domu może zagościć BIO syrop klonowy marki Czerwony Ptak. Jest to ekologiczny syrop klonowy wyprodukowany w Kanadzie i dostępny w poręcznej, szklanej butelce. 

Syrop klonowy – właściwości antynowotworowe

Okazuje się, że możliwe działanie bakteriobójcze to nie wszystko, czym wyróżnia się syrop klonowy. Właściwości syropu klonowego to też związki antymutagenne i aż 54 związki antyoksydacyjne. Spożywanie syropu klonowego może chronić przed namnażaniem się komórek rakowych. 

Syrop klonowy – zastosowanie na co dzień

Syrop ma kolor i konsystencję płynnego miodu. Najczęściej polewa się nim naleśniki lub amerykańskie placki typu pancake. Z powodzeniem możesz słodzić nim herbatę, dodawać go do lemoniady oraz innych orzeźwiających napojów. Tak naprawdę, syrop klonowy sprawdzi się doskonale w każdym przepisie jako zamiennik cukru.

Odpowiednio zamknięty i przechowywany syrop jest przydatny do spożycia nawet przez 18 miesięcy. Najlepiej trzymać go w lodówce, w zamkniętej szklanej butelce. W przeciwieństwie do miodu, w syropie klonowym w temperaturze pokojowej może rozwinąć się pleśń. Jest to związane z brakiem konserwantów i w pełni naturalnym składem.

Sprawdź również: Miód wielokwiatowy – właściwości, jakie w sobie kryje

Kiedy stosować syrop klonowy? Właściwości zdrowotne, które Cię zaskoczą!

Prozdrowotne właściwości syropu klonowego z pewnością są większe, niż mogłoby Ci się to wydawać. Ten słodki dodatek może nie tylko poprawić odporność, ale także polecany jest osobom z chorą wątrobą. Doktor Keiko Abe z Uniwersytetu w Tokio przeprowadził badania na szczurach. Gryzonie karmione syropem klonowym miały znacznie mniejszy poziom enzymów AST, ALT i LDH we krwi. To oznacza, że dodawanie syropu klonowego do potraw może przeciwdziałać skutkom picia alkoholu. 

Wspomnieliśmy o tym, że syrop klonowy można zaliczyć do najzdrowszych słodzików. W związku z tym możesz po niego sięgnąć, jeżeli jesteś na diecie. Produkt ma mniej kalorii niż biały i brązowy cukier oraz miód, a przy tym dostarcza organizmowi magnez, który pełni ważną rolę w spalaniu tłuszczu i budowie masy mięśniowej. Pamiętaj jednak, że zastosowanie syropu klonowego w diecie nie przyspieszy odchudzania, ale jest doskonałą alternatywą dla sztucznych słodzików. 

Kanadyjskie złoto to także wartościowe źródło przeciwutleniaczy i antyoksydantów, które w duecie są niezwykle pomocne w profilaktyce zmian miażdżycowych. Poprawiają one prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, które są podatne na uszkodzenia wytwarzane przez cząsteczki cholesterol.

Syrop klonowy – zastosowanie w kuchni, nie tylko do deserów

​​Już wiesz, jakie właściwości ma syrop klonowy. Zastosowanie w kuchni tego produktu jest bardzo szerokie i nie kończy się jedynie na polaniu sokiem naleśników czy posłodzeniu herbaty. Można używać go także do lodów, gofrów, jogurtów naturalnych oraz owoców. Jeśli masz ochotę na słodką, a zarazem zdrową przekąskę dodaj kilka kropel syropu klonowego do jogurtu naturalnego marki Czerwony Ptak dostępnej w Auchan. Jest on ceniony przez osoby stosujące diety niskotłuszczowe, diabetyków oraz osoby nietolerujące laktozy. 

Syrop klonowy może być stosowany jako naturalny słodzik w przepisach na pieczywo, bułeczki, drożdżowe czy kruche ciasta. Dobrze komponuje się także z pikantnymi potrawami. Możesz wykorzystać go do zrobienia marynaty, w której następnie zanurzysz żeberka wieprzowe marki Auchan. Mięso powinieneś trzymać w niej kilka godzin, a następnie włożyć do piekarnika lub na grilla. Tak przygotowane żeberka będą aromatyczne, kruche w środku i niezwykle soczyste. 

Co ciekawe, syrop klonowy świetnie komponuje się z rybami takimi jak łosoś atlantycki marki Złoty Ptak. Wystarczy wymieszać ze sobą odrobinę syropu klonowego, sosu sojowego i octu balsamicznego. Taką marynatą polać łososia i piec go w wysokiej temperaturze przez około 15 minut. Do potrawy możesz ugotować kaszę gryczaną białą, marki Czerwony Ptak. Jest ona dostępna w poręcznych torebeczkach. Kaszę wystarczy ugotować w osolonej wodzie i wyłożyć na talerz.

Ulubiony dodatek do naleśników jest również czasami, używany do słodzenia drinków. Więc jeśli od czasu do czasu lubisz wcielić się w domowego barmana, to miej pod ręką przynajmniej jedną butelkę syropu klonowego. 

Syrop klonowy – wartości odżywcze i kalorie

Nadszedł czas, aby sprawdzić, ile kalorii ma syrop klonowy. Wartości odżywcze tego produktu są bardzo dobre. Syrop klonowy ma ok. 260 kcal w 100 g, czyli 100 kcal mniej niż cukier. W przeciwieństwie do miodu, który czasem uczula, syrop klonowy może być spożywany przez alergików. 

Przeczytaj też: Masło orzechowe – do czego je wykorzystać i jakie ma właściwości?

Co więcej, syrop klonowy jest skarbnicą cennych substancji. Należy do nich:

  • wapń – około 100 mg,
  • żelazo – 1,7 mg,
  • magnez – 47 mg,
  • sód – 365 mg,
  • potas – 292 mg,
  • witamina B2 – 0,75 mg,
  • mangan – 3 mg. 
  • Jedynie 60 mililitrów syropu klonowego, pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie przeciętnej osoby dorosłej na mangan, który jest istotnym pierwiastkiem wpływającym na układ nerwowy, kostny, a także uczestniczy w procesie trawienia węglowodanów, białek i tłuszczów. Natomiast 60 ml syropu klonowego to aż 30% dziennego zapotrzebowania na antyoksydanty, a zjedzenie takiej ilości dostarcza jedynie 216 kcal. 

    Odwiedź sklep Auchan i wybierz dla siebie doskonałej jakości syrop klonowy. Wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni oraz właściwości zdrowotne – mamy nadzieję, że tego wszystkiego dowiedziałeś się z naszego artykułu. Zapoznaj się z asortymentem naszego sklepu i na bieżąco sprawdzaj naszą ofertę. Mamy wiele artykułów spożywczych, które mogą Cię zainteresować. Szczególnie warte uwagi podczas codziennych zakupów, są marki własne Auchan.