Aplikacja
Tarta Z Kurczakiem

Tarta z kurczakiem – ciekawy pomysł na obiad i kolację

Opublikowano 01.05.2023

Tarta na słono z kurczakiem to pyszne danie, które przygotujesz na wiele sposobów. Smakuje na ciepło i na zimno, więc możesz zabrać taki obiad do pracy. Najważniejsze w tarcie jest ciasto wytrawne. Podpowiemy Ci, jak je zrobić, a nasze przepisy zainspirują do przygotowania własnej wersji tego dnia!

Tarta, quiche, kisz, czyli wytrawna wersja pysznego deseru

Podstawa tarty wytrawnej i słodkiej to kruche ciasto. W przepisach na słodkie tarty jest to klasyczne kruche ciasto deserowe. Tarta na słono z kurczakiem wymaga przygotowania ciasta wytrawnego, które będzie pasować do ulubionych dodatków. Ciasto na tartę pokryte jest kremowym nadzieniem, które poza kurczakiem może zawierać Twój ulubiony ser pleśniowy, szpinak, szparagi czy pomidorki koktajlowe.

Quiche można podawać o każdej porze dnia – jako śniadanie lub brunch, a także jako lekki lunch lub kolację, serwowany z sycącą zieloną sałatą. Kiedy opanujesz przygotowanie ciasta, zobaczysz, że to mało wymagające danie. Przygotujesz je nawet wtedy, gdy niespodziewanie w Twoim domu pojawią się goście.

Wybieramy formę do tarty z kurczakiem

Tartę piecz w płytkiej formie, najczęściej okrągłej. Do wyboru masz foremki z różnych materiałów i w różnych rozmiarach. Najprostsze formy do tarty wykonane są z metalu – wymagają smarowania i wykładania papierem, by ciasto nie przywierało.

Możesz również wybrać formę z ceramiki lub szkła – są nie tylko piękne, ale bardzo praktyczne. Gdy podasz w nich pokrojoną tartę na stół – danie dłużej pozostanie ciepłe. Ostatnia opcja to silikonowa forma do tarty. Fakt – ten materiał ma wiele zalet, ale w przypadku tarty nie zawsze się sprawdzi. Ciasto na pewno nie będzie przywierać, ale nie polecamy krojenia ciasta w formie – możesz ją uszkodzić. Zatem podobnie jak z metalowej formy, również z silikonowej trzeba ciasto wyjąć przed podaniem.

Jeśli chodzi o rozmiar, to standardem jest 30 cm średnicy. W takiej formie przygotujesz posiłek dla 4 osób.

Dzięki tym poradom przygotujesz idealne ciasto na tartę

Zanim podamy Ci przepis na tartę z kurczakiem, dowiesz się, jak przygotować wytrawne ciasto. Istnieje kilka przepisów na kruche ciasto i cały zestaw wskazówek, które pomogą w przygotowaniu idealnego spodu pod tartę. Najważniejszym z nich jest wstępne pieczenie ciasta na kisz. Dzięki temu będzie ono chrupiące i kruche, a wyłożone na nim dodatki nie spalą się podczas długiego pieczenia.

Druga ważna wskazówka – ciasto wyrabiamy na ok. godzinę przed zapiekaniem. Ciasto kruche potrzebuje spędzić tyle czasu w lodówce, by nabrało odpowiedniego smaku i kruchości po upieczeniu.

Przygotuj również obciążenie, aby ciasto podczas podpiekania pozostało cienkie i równej grubości. Możesz wykorzystać gotowe obciążniki lub na przykład kilka garści białej fasoli wyłożonej na papierze do pieczenia na spodzie do tarty.

Sprawdź również: Focaccia – co to jest i jak ją zrobić?

Z jakiej mąki można zrobić ciasto na tartę?

• Mąka pszenna typ 500,

• mąka krupczatka typ 450,

• mąka pszenna pełnoziarnista.

Czy można zrobić tartę bezglutenową? Oczywiście – ciasto na quiche możesz przygotować ze specjalnej mąki bezglutenowej lub poszukać jej tańszego odpowiednika. Najsmaczniejsze, bezglutenowe ciasto do tarty wytrawnej zrobisz z mąki kukurydzianej. Musisz pamiętać tylko o tym, by dodać więcej płynu. Mąki bezglutenowe potrzebują nieco więcej wody, by wyrobić z nich ciasto o dobrej konsystencji. W Auchan znajdziesz różnego rodzaju mąki, również mąki bezglutenowe.

Ciasto na tartę z masłem

Czas przygotowania: 10 minut (plus 1 godzina w lodówce)
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

• 200 g mąki,

• 100 g zimnego masła,

• 1 jajko,

• szczypta soli,

• 1 łyżka wody lub kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:

• Przesiej mąkę do miski, dodaj posiekane masło, jajko, sól i wodę lub śmietanę.

• Wyrabiaj do połączenia składników. Masło powinno połączyć się dokładnie z resztą produktów. Jeśli to się nie stanie, na upieczonym cieście będą puste miejsca z rozpuszczonym i lekko przypalonym tłuszczem.

• Ciasto na tartę możesz wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Świetnie sprawdzi się prosty malakser do blendera. Włóż do niego wszystkie składniki i mieszaj, aż ciasto się wyrobi. Dobrą konsystencję ciasta na tartę poznasz po tym, że jest ono zwarte i odkleja się od dłoni. 

• Uformuj z ciasta kulę i owiń w folię spożywczą. 

• Umieść na 1 godzinę w lodówce.

Ciasto na kisz można zrobić, nie dodając jajka. Możesz również zastąpić masło oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Wówczas spód będzie bardziej chrupiący, może nieco przypominać w smaku pizzę.

Możesz przygotować więcej ciasta, podzielić je na porcje i zamrozić. W ten sposób uzyskasz zapas na kilka blaszek. Ciasto na tartę bezpiecznie przechowasz w zamrażalniku przez trzy miesiące.

Dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie ciasta od podstaw, mamy dobrą wiadomość. W Auchan znajdziesz gotowe ciasta kruche do wypieków wytrawnych i słodkich. Jest schłodzone, więc wystarczy rozłożyć je na blaszce, podpiec wstępnie, a potem nałożyć krem i dodatki. Warto mieć je w lodówce – dzięki temu Twoja ulubiona prosta tarta z kurczakiem powstanie błyskawicznie.

Krem jajeczny do tarty – jak go przygotować?

Druga baza, którą zawiera każdy przepis na tartę z kurczakiem, to krem jajeczny. Jest prosty w przygotowaniu, ale żeby wyszedł idealny, trzeba znać kilka zasad. Dzięki nim Twój krem do tarty nie zważy się podczas pieczenia.

Podstawowe składniki to świeże jaja i śmietanka, do których można dodać dowolne przyprawy i starte sery.

Jakie śmietanki będą odpowiednie do przygotowania kremu bazowego do quiche? Najlepszym rozwiązaniem będzie kremowa śmietanka 30%. Wyższa zawartość tłuszczu sprawia, że krem nie zważy się podczas pieczenia.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia konsystencja. Krem powinien być jedwabiście gładki, tak by po upieczeniu rozpływał się w ustach i był pięknie zarumieniony na zewnątrz.

Dlatego jaja trzeba bardzo dobrze wymieszać ze śmietanką, a dopiero potem dodać starty ser i przyprawy. W przypadku tych ostatnich wybór zależy od przepisu i Twojego gustu. Krem można doprawić różnymi ziołami suszonymi, tartą gałką muszkatołową, słodką lub wędzoną papryką w proszku. Jeśli lubisz czosnek, zamiast wyciskać główkę, dopraw krem suszonym lub świeżym, drobno posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

Przepisy na tartę z kurczakiem

Wiesz już, jak przyrządzić ciasto i krem jajeczny do przygotowania tarty. Pora upiec wyśmienitą tartę z kurczakiem. Wszystkie produkty, których potrzebujesz do jej przygotowania, znajdziesz w Auchan.

Prosta tarta z kurczakiem i pesto

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

• ciasto kruche na tartę,

• 300 g piersi z kurczaka,

• 4–5 łyżek zielonego pesto bazyliowego,

• 8–10 pomidorków koktajlowych,

• 1 jajko,

• 200 g śmietanki 30%,

• zioła prowansalskie,

• sól,

• pieprz.

Przygotowanie:

• Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. 

• Wysmaruj formę tłuszczem i wyłóż na niej ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem i wyłóż obciążenie na papierze do pieczenia. 

• Piecz ciasto przez ok. 10 minut (powinno być lekko przyrumienione). 

• Pierś kurczaka pokrój na centymetrowe paski, posól i podsmaż na patelni. 

• W miseczce dokładnie wymieszaj jajka ze śmietanką, tak aby krem miał jednolitą konsystencję. Wymieszaj z zielonym pesto, dopraw ziołami, solą i pieprzem.

• Wyciągnij tartę z piekarnika, ściągnij obciążenie i ułóż na cieście podsmażonego kurczaka i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. 

• Zalej całość kremem jajecznym. 

• Piecz ok. 20 minut – do momentu, aż tarta z kurczakiem będzie ładnie zarumieniona, a krem się zetnie. 

• Ostudź, pokrój i podawaj z mieszanką ulubionych sałat.

Tarta z kurczakiem i szpinakiem – dodatkowa dawka witamin

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: średni

Składniki:

• ciasto na quiche,

• 300 g piersi z kurczaka,

• 200 g szpinaku (może być również szpinak mrożony),

• 200 g śmietanki 30%,

• 1 jajko,

• gałka muszkatołowa, 

• 1 kulka sera mozzarella,

• 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),

• sól,

• pieprz.

Przygotowanie:

• Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. 

• Wysmaruj formę tłuszczem i wyłóż na niej ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem i wyłóż obciążenie na papierze do pieczenia. 

• Piecz ciasto przez ok. 10 minut (powinno być lekko przyrumienione). 

• Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę. 

• Na patelni podsmaż kurczaka. Gdy będzie prawie gotowy, dodaj szpinak i czosnek. 

• Przygotuj krem jajeczny – dokładnie wymieszaj jajko ze śmietanką. Przypraw ulubionymi ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

• Na podpieczoną tartę wyłóż kurczaka ze szpinakiem i pokrojoną na plasterki mozzarellę. 

• Zalej kremem jajecznym. 

• Piecz ok. 20 minut – do momentu, aż tarta z kurczakiem będzie ładnie zarumieniona, a krem się zetnie.

Wiesz już, jak zrobić tartę z kurczakiem

To oczywiście tylko kilka pomysłów na danie o nazwie tarta z kurczakiem. Przepis podstawowy możesz modyfikować na wiele różnych sposobów. Kurczak smakuje doskonale z innymi warzywami np. brokułami, cukinią, papryką czy szparagami. Tarta wytrawna to świetny sposób na przygotowanie prostego i pysznego dania z warzyw sezonowych. Bez względu na to, na jaki pomysł wpadniesz, w Auchan znajdziesz produkty potrzebne do jego realizacji.

Przeczytaj też: Chili con carne – połączenie smaków Teksasu i Meksyku. Odkryj wyrazistą kuchnię Tex-Mex