Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!
Lato na talerzu, czyli tarta truskawkowa!
Tarta truskawkowa to wbrew pozorom bardzo łatwy w przygotowaniu wypiek nawet dla osób niedoświadczonych. Nauczenie się jej przygotowywania to zaledwie chwila, a we wszystkim pomoże Ci nasz poradnik! Najlepszym momentem na jej wykonanie jest oczywiście czas, w którym truskawki są łatwo dostępne i świeże. Wyróżniają się wówczas niepowtarzalnym, słodkim, ale orzeźwiającym smakiem. Te wspaniałe owoce zawierają dużo witaminy C oraz K. Znajdziemy w nich również między innymi magnez, wapń, błonnik czy fosfor. Mają też stosunkowo niski indeks glikemiczny.
Tarta będzie doskonałym wyborem na wszystkie spotkania z przyjaciółkami i rodzinne. Warto przyrządzić ją na deser po obiedzie, a nawet podać podczas sobotniego grilla. Bez trudu dostosujesz ją także do potrzeb osób nietolerujących laktozy!
Tarta z truskawkami i mascarpone – jak zrobić?
Tarta z truskawkami i mascarpone to prawdopodobnie najbardziej znany wariant tego ciasta. Łączny czas jego przygotowania to około 1,5 h, natomiast pieczenie samego spodu wymaga około 25 minut. Stopień trudności oceniamy jako umiarkowany, odpowiedni również dla osób, które nie miały wcześniej wiele wspólnego z pieczeniem. Wszystkie potrzebne do tarty składniki znajdziesz w sklepach Auchan.
- Całkowity czas przygotowania przepisu: 1,5 h
- Czas pieczenia spodu: 25 min
- Czas przygotowania pozostałych elementów: 1 h
- Stopień trudności: łatwy
- Porcjowanie: 5 porcji
Do przyrządzenia ciasta przygotuj:
- 170 g mąki pszennej tortowej,
- 1 jajko,
- 110 g masła,
- 130 g cukru,
- 350 g serka mascarpone,
- 150 g śmietanki 30%,
- 500 g truskawek.
Oprócz tego potrzebne będą: forma do ciasta o średnicy około 25 cm, widelec, wałek do ciasta, naczynia, łyżeczka, mikser.
Całą przygotowaną mąkę wymieszaj z 50 g cukru. Może to być cukier puder. Dodaj do niej 100 g masła (rozpuszczonego lub pokrojonego na kawałki). Następnie dodaj żółtko. Białko nie będzie potrzebne, chociaż możesz posmarować nim ciasto podczas pieczenia, żeby było bardziej kruche. Podbije to też jego smak i aromat. Wyjdzie wówczas nieco ciemniejsze, ale białko się nie zmarnuje.
Teraz całą mieszankę złącz i wygnieć. Po uformowaniu z niej kuli o jednorodnej konsystencji, włóż ją do lodówki na przynajmniej godzinę. W tym czasie możesz pokroić truskawki na słupki oraz przygotować sobie formę do pieczenia. Wewnątrz posmaruj ją olejem lub 10 g masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na blacie oraz umieść delikatnie w formie tak, by przykryło jej całą powierzchnię, włącznie z falistymi brzegami. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.
Sprawdź również: Przepis na szybkie i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami – zaskocz znajomych!
Włóż formę do piekarnika i cały czas kontroluj stopień zarumienienia ciasta. Powinno być gotowe po 20-25 minutach – jest to zależne od konkretnego urządzenia. Kiedy spód będzie rumiany, wyciągnij go z piekarnika i odłóż do ostygnięcia.
Pozostały cukier, śmietankę i mascarpone umieść w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj. Możesz wykorzystać do tego ser marki Auchan z pasteryzowanej śmietanki, pochodzącej z Włoch. Składniki muszą być dobrze schłodzone, żeby krem do tarty wyszedł. Mieszaj do momentu, aż stanie się sztywny i gęsty. Jeżeli ciasto już ostygło, wlej do niego krem i rozłóż go równomiernie. Na nim ułóż truskawki i gotowe!
O czym jednak pamiętać podczas korzystania z tego przepisu? Krem musisz ubijać bardzo uważnie – nie może stać się zbyt płynny, ponieważ owoce w nim zatoną. Jeżeli wybrałeś do przygotowania ciasta bardzo słodkie truskawki, ilość cukru dodawanego do serka możesz ograniczyć nawet o połowę.
Tarta z truskawkami i budyniem – przygotowanie
Tarta z truskawkami i budyniem jest równie prosta w przygotowaniu, co jej poprzednia wersja. Nie będziesz jednak potrzebować śmietanki, serka i dodatkowej porcji cukru. Spód przygotuj w dokładnie taki sam sposób, jak w przypadku tarty z serkiem z mascarpone.
Przepis jednak zmienia się, na etapie tworzenia kremu do wypieku. Żeby masa była odpowiednio gęsta, a truskawki nie spadały na dno ciasta, warto przygotować budyń, zamiast z jednej saszetki – z dwóch. Przeciętny budyń w sklepie to przeważnie 40 g proszku do rozrobienia w 0,5 l mleka. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, przygotuj produkt zgodnie z instrukcją, która znajduje się na opakowaniu.
Znacznie lepszym pomysłem będzie jednak samodzielne przygotowanie budyniu. Samo połączenie i wymieszanie składników zajmie 5 min, a gotowanie jedynie około 8 min. Jego samodzielne wykonanie jest wyjątkowo proste. Do wykonania go będziesz potrzebować:
- 3 żółtka jaj,
- 500 ml mleka zwykłego lub roślinnego,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 50 g cukru waniliowego,
- 10 g masła,
- opcjonalnie – 2 łyżki soku lub sosu malinowego.
Żółtka, 250 ml mleka, masło i cukier umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania się składników. Teraz sięgnij po mikser i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie produkty.
Pozostałe mleko oraz skrobię ziemniaczaną wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie w osobnym garnku. Gdy pierwsza mieszanka zacznie się gotować, możesz je ze sobą połączyć. Podczas przelewania, musisz cały czas mieszać. Nie przerywaj aż do momentu, w którym ciecz zgęstnieje. Tak przygotowany budyń umieść we wcześniej przygotowanym spodzie od ciasta. Odczekaj do ostygnięcia, a na wierzchu ułóż truskawki.
Tarta z białą czekoladą i truskawkami – przepis
Tarta z białą czekoladą i truskawkami to doskonały wybór dla wszystkich osób, które preferują nieco słodsze desery. Żeby ją przygotować, ponownie będziemy korzystać z pierwszego przepisu na ciasto. Ten zostanie jednak wzbogacony właśnie o czekoladę. Najlepiej użyć czekolady jako dodatku w wariancie ciasta z serkiem mascarpone. Przygotowanie całego kremu (wypełnienia tarty) na bazie białej czekolady jest możliwe, aczkolwiek większość osób uzna wówczas deser za zbyt słodki, szczególnie w połączeniu z truskawkami i już i tak dość słodkim ciastem oraz masą. Jak przygotować tartę z białą czekoladą i truskawkami?
Przyrządź ciasto według pierwszego przedstawionego przepisu. Przygotuj tabliczkę czekolady (100 g) i rozpuść w kąpieli wodnej, odkładając wcześniej na bok 4 kostki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić smak tarty, wykorzystaj do tego czekoladę marki Auchan, która zawiera wiórki kokosowe. Rozpuszczoną tabliczkę umieść w rękawie cukierniczym. Odetnij jego czubek i udekoruj wyłożoną już truskawkami tartę. Pozostałe cztery kostki utrzyj na tarce i posyp nimi ciasto. Jeżeli zrobisz to, zanim czekolada z rękawa wystygnie, uzyskasz ciekawy estetycznie efekt. Na wierzch możesz wysypać także odrobinę liofilizowanych malin. Niektórzy, zamiast dekorowania czekoladą góry ciasta, preferują rozpuszczenie jej i dodanie do serka oraz śmietanki.
Przeczytaj też: Co zrobić z mrożonych truskawek? 5 pomysłów
Z czym podawać tartę truskawkową?
Przygotowując tartę z truskawkami, wcale nie musisz ograniczać się wyłącznie do tytułowych owoców. Ciasto doskonale prezentuje się doskonale także ozdobione czarną i czerwoną porzeczką, malinami, jeżynami i borówkami. W sezonie letnim prym wiedzie także wielokolorowa wersja tego ciasta z gruszką, jabłkiem, mandarynką, kiwi, winogronami, bananem, brzoskwinią czy pomarańczą.
Z czym jednak podawać tartę truskawkową? Przede wszystkim ze świeżymi ziołami na wierzchu – do tego celu doskonale sprawdzi się bazylia lub mięta. Nadadzą one ciastu orzeźwiającego smaku, dzięki czemu jeszcze lepiej sprawdzi się latem. Jeżeli chcesz, truskawki po ułożeniu możesz dodatkowo zalać galaretką, pod warunkiem że masz wystarczająco miejsca w formie. Idealnie do tego celu sprawdzi się jej różowy wariant o smaku poziomkowym, truskawkowym lub malinowym. Dla osób, które chcą zaintrygować gości, polecamy niebieskie i fioletowe, nietypowe galaretki, najczęściej o smaku borówkowym.
Niektórzy preferują także przygotowanie kruszonki na wierzch ciasta, jednak my uważamy, że kruchy spód wystarczy. Kiedy już wypróbujesz skonstruowane przez nas przepisy, zapewne przyjdzie czas na eksperymenty! Zacznij od różnych ekstraktów – przykładowo tego z wanilii czy pomarańczy. Do ciasta możesz dodać także cynamonu, mlecznej czekolady, sosu waniliowego czy kremu typu panna cotta. Cukier możesz zamienić na słodzik. Ciasto sprawdzi się także podane z bitą śmietaną na wierzchu, którą dodatkowo warto posypać kakao, przyprawą do kawy lub piernika czy utartą czekoladą.
Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, jak zrobić idealne ciasto na lato, czyli tartę truskawkową i będziesz często korzystać z naszych porad. Wszystkie potrzebne podczas przygotowywania ciasta składniki, naczynia, przyrządy i sprzęt kuchenny znajdziesz w asortymencie sklepów Auchan – stacjonarnie lub internetowo!