Tatar – jak przygotować tradycyjną przystawkę?
Tatar to przystawka, która w polskiej tradycji kulinarnej zajmuje ważne miejsce. Podawana najczęściej przy okazji ważnych rodzinnych uroczystości, zachwyca swoim wyrazistym, bogatym smakiem. Gości też w menu wielu eleganckich restauracji. Przeczytaj nasz artykuł i przygotuj wyśmienitego tatara we własnej kuchni!
Tradycyjny tatar – korzenie mięsnego przysmaku
Skąd pochodzi tatar?. Najpopularniejsza legenda mówi o tym, że tę potrawę wymyślili Tatarzy, którzy w XIII wieku pustoszyli Europę. Ci wojownicy mieli oni umieszczać kawałki końskiego mięsa pod siodłami, gdzie podczas wielogodzinnej jazdy rozdrabniało się i stawało miękkie. Jest jednak mało prawdopodobne, by sami się tym mięsem później żywili. Nietrudno sobie wyobrazić, że przechowywane w takich warunkach, w ogóle nie nadawało się do spożycia.
Źródła historyczne wskazują na francuskie pochodzenie befsztyka tatarskiego. Zaczął się on pojawiać w menu restauracji nad Sekwaną w XIX wieku i przygotowywany był z wołowiny. Wcześniej robiono tatara z mięsa końskiego, nazywanego także „wołowiną dla ubogich”. Z czasem wariacji na temat tej potrawy przybywało i obecnie można delektować się nią w wielu odsłonach, również wegańskich i wegetariańskich.
Przeczytaj także: Jakie są rodzaje mięsa wołowego i co z nich zrobić?
Mięso na tatara – jakie wybrać?
Ponieważ befsztyk tatarski przygotowuje się tradycyjnie z surowego mięsa, trzeba przede wszystkim zadbać o to, by pochodziło ono z dobrego, sprawdzonego i bezpiecznego źródła. Najczęściej do zrobienia tatara wykorzystuje się wołowinę, ale można też spotkać się z przepisami na tatara z koniny, cielęciny czy wieprzowiny.
Świeża wołowina jest jednak zdecydowanym faworytem wśród wielbicieli tej potrawy. Ma niepowtarzalny zapach i charakterystyczny, lekko słodki smak. Również kolor mięsa dużo mówi o jego jakości. Im bardziej czerwony, tym lepiej.
Jeśli stronisz od mięsa, możesz także wypróbować wegetariańskie lub wegańskie wersje tatara, przygotowywane na bazie ryb lub warzyw.
Przeczytaj także: Jakie są rodzaje mięsa wołowego i co z nich zrobić?
Alternatywy wegetariańskie i rybne – tatar z łososia i inne propozycje
Najlepszy tatar to niekoniecznie ten zrobiony z surowego mięsa. Zaskoczyć pełnią smaku potrafią także jego wegetariańskie i rybne warianty.
Pyszny tatar z wędzonego łososia przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Będzie w sam raz, kiedy chcesz przygotować coś ekstra dla gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę. Do zrobienia tej potrawy potrzebujesz jedynie wędzonego na surowo łososia w plastrach, pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego oraz przyprawy. By tatar z łososia ładnie się prezentował, można uformować go w ringu (metalowej obręczy używanej do formowania potraw np. puree ziemniaczanego, deserów czy właśnie tatara) i zaserwować z ciemnym żytnim chlebem i odrobiną masła. Świetnie będą także smakować kanapki z tatarem z łososia, podane z jajkiem w koszulce.
Jeśli kochasz pomidory i z niecierpliwością czekasz co roku na początek sezonu, to koniecznie wypróbuj przepisu na tatara z tymi warzywami w roli głównej. Wystarczy, że pokroisz je w drobną kostkę i połączysz z wcześniej przygotowaną marynatą, np. z octu balsamicznego lub słodkiej musztardy. Możesz podać tatara na kromce grillowanego pieczywa albo z chrupiącym ziemniaczanym rösti.
Przeczytaj także: Jak zrobić steka z wołowiny? Sprawdź nasz kulinarny przewodnik
Ciekawą alternatywą dla mięsnego tatara będzie również ten zrobiony z awokado. Wybierz dojrzałe, kremowe owoce. Warto dodać do potrawy czerwoną cebulkę, świeżego ogórka, kolendrę oraz sok z limonki. Jeśli chcesz podkręcić smak potrawy, dodaj do niej nieco posiekanej papryczki chilli oraz odrobinę sosu sojowego. Taki tatar można jeść na śniadanie, z dodatkiem maślanych tostów, albo na lekką kolację.
A co powiesz na tatara z owoców? Efektownie podany, wzbogacony ciekawymi dodatkami, będzie fantastycznym zwieńczeniem wspólnego posiłku. Wariantów tatara z owoców jest wiele, a na uwagę zasługuje np. taki zrobiony z truskawek. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić owoce i dodać do nich ulubiony syrop. Świetnie sprawdzi się choćby ten z kwiatów pomarańczy, czarnego bzu albo róży. Tak przygotowane owoce umieść w eleganckim pucharku i dodaj kilka listków świeżej mięty bądź bazylii.
Jak zrobić tatara? Przewodnik krok po kroku
Ze zrobieniem tatara nawet początkujący kucharz – amator nie powinien mieć problemu, bo potrawa nie wymaga właściwie żadnej obróbki. Jedyne, co trzeba zrobić, to właściwie przygotować mięso oraz dodatki.
Co do tatara sprawdzi się najlepiej?
Z dodatkami do tatara można sobie nieco poeksperymentować, pamiętając jednak o tym, by znalazły się wśród nich elementy słone, pikantne oraz pikle i tłuszcz.
Do tej pierwszej grupy produktów można zaliczyć, oprócz soli, choćby sos sojowy, sos rybny albo rozgniecione fileciki anchois. Wszystkie te składniki doskonale podbijają smak umami wołowiny. Wśród dodatków pikantnych na polecenie zasługuje oczywiście w pierwszej kolejności świeżo zmielony lub utłuczony pieprz, ale godnie zastąpią go także chilli, tarty chrzan, wasabi oraz ostra musztarda (np. Dijon lub angielska).
Nie ma tatara bez pikli. Mogą to być tradycyjne marynowane pieczarki, korniszony czy małe cebulki, ale też oliwki czy kapary. Smak wołowiny pomogą też wzbogacić sok z cytryny bądź ulubiony ocet. Najlepiej jest każdy składnik podać osobno, tak aby każdy gość mógł sam zdecydować, w jakich proporcjach zmieszać je sobie z mięsem.
Elementem „spajającym” w tatarze jest tłuszcz. Dzięki olejowi, majonezowi lub żółtku, mięso zyska pożądaną konsystencję i stanie się bardziej zwarte. Jeśli nie chcesz dodawać surowego żółtka, możesz przygotować je metodą sous vide.
Przygotowanie mięsa na tatara
Sekret dobrego tatara tkwi w wyborze dobrej jakości mięsa i właściwym jego przygotowaniu. Jeżeli zależy nam na czasie, bardzo dobrze sprawdzi się gotowe mięso na tatara, które wystarczy tylko doprawić według uznania oraz dobrać smakowite dodatki. Dzięki temu tatar będzie gotowy w kilka minut, a ty unikniesz czasochłonnego siekania mięsa.
Jeśli jednak chcesz, przygotować Twój befsztyk tatarski od początku do końca – podpowiadamy, jak zrobić go samodzielnie, włącznie z oczyszczeniem i posiekaniem mięsa.
Która część wołowiny najlepiej nadaje się do zrobienia tej kultowej przystawki? Zdania na ten temat są podzielone, ale za najbardziej szlachetną i najsmaczniejszą uchodzi polędwica. Wyróżnia się ona soczystością, niewielką ilością błon oraz tłuszczu, a także apetycznym, ciemnoczerwonym kolorem. Można również wykorzystać rostbef, udziec oraz ligawę.
Ważne, by mięso było świeże, dobrze schłodzone i suche. Należy pozbyć się z niego błonek, poprzerastanej tkanki łącznej i nadmiernej ilości tłuszczu. Przyda się do tego bardzo ostry nóż, którym precyzyjnie podzielisz mięso i usuniesz z niego niepożądane elementy.
Kiedy mięso jest już posiekane, należy przechowywać je w niskiej temperaturze, najlepiej na talerzu schłodzonym wcześniej w zamrażarce bądź w misce umieszczonej w pojemniku z lodem. Zimno pomaga zachować odpowiednie warunki sanitarne, ograniczyć rozwój bakterii i zachować pożądaną konsystencję mięsa.
Po oczyszczeniu i schłodzeniu mięsa ważnym elementem będzie jego rozdrobnienie. Najbardziej tradycyjną metodą jest siekanie, ale można także mięso zmielić lub pokroić. Następnie należy je doprawić – warto odstawić mięso na około 15 minut, by zdążyło wchłonąć smak przypraw i osiągnąć temperaturę pokojową.
Przeczytaj także: Jakie mięso jest najzdrowsze? Wszystko o kurczaku, wieprzowinie i wołowinie
Jakie dodatki do tatara wybrać? Klasyczne i nowoczesne propozycje.
Klasyczne dodatki do tatara to zawsze dobry wybór, ale oprócz wspomnianych grzybków, ogórków, cebulki i żółtka, można urozmaicić tę potrawę na wiele innych sposobów.
Ciekawy charakter można nadać tatarowi, wzbogacając go o składniki rodem z kuchni azjatyckiej. Marynowany imbir, sos sojowy, chrust z makaronu ryżowego – dlaczego nie? Do tatara świetnie pasują chrupiące dodatki. Pokrojone w drobne słupki i usmażone na chrupko ziemniaki albo chips parmezanowy wzbogacą delikatną konsystencję dania.
Jak podać tatara, aby prezentował się apetycznie?
Zastanawiasz się, jak efektownie zaserwować tatara? Możesz skorzystać ze sprawdzonych metod i podać go z umieszczonymi na obrzeżu dodatkami. Wołowinę podaje się na mocno schłodzonym talerzu. Doskonale pasuje do niej świeże pieczywo dobrej jakości albo ciemny pumpernikiel. Jeśli jednak szukasz mniej oczywistych rozwiązań, możesz ułożyć warstwami mięso i resztę składników w pucharkach lub szklankach. Ciekawie prezentuje się też tatar podany na grzankach z bagietki lub krakersach.
Jak widać, tatar jest potrawą dającą sporo twórczej swobody. Może Ty także masz na niego swój oryginalny pomysł? Wszystkie składniki do przygotowania tej potrawy w wersji klasycznej oraz mniej standardowej, znajdziesz w Auchan. Zrób zakupy online i ciesz się smakiem wyśmienitego tatara we własnej kuchni!