Tort bezowy – pomysł na deser. Sprawdź nasz przepis!
Tort bezowy – klasyczny deser idealny na lato
Tort to rodzaj deseru, który kojarzy się głównie ze świętowaniem różnych wydarzeń. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby np. tort bezowy z malinami lub innymi ulubionymi owocami przygotować również na zwyczajne spotkanie ze znajomymi lub dla siebie. Klasyczne torty przekładane kremem nie są rodzajem deseru lubianego przez wszystkich. Ciekawą odmianą może być więc tort bezowy.
Beza to rodzaj słodkiego wyrobu przygotowywanego z cukru i białek jaj. Sekretem udanej bezy jest pieczenie w niskiej temperaturze. Taki słodycz może być kruchy i delikatny, ale też mieć formę ciągnącą się w środku, w zależności od upodobania. To doskonały dodatek do deserów, który idealnie współgra z owocami, kremami, bitą śmietaną i wszystkim, co sprawdza się w przypadku tortów. Ponadto bezy powszechnie wykorzystywane są do wyrobu ciastek, słynnych francuskich makaroników, ale też lizaków i innych produktów.
Tort bezowy z malinami, ale też tort bezowy z mascarpone czy z lodami to idealna propozycja na lato. Takie desery są lekkie, rozpływające się w ustach, mogą być też orzeźwiające w smaku i stwarzają możliwość różnorodnych dekoracji. Tort bezowy z powodzeniem sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu weselnym, jak i przy innej okazji.
Ponadto tort bezowy doskonale będzie smakował w połączeniu z wszelkimi dowolnymi masami i aromatami. Bezę z powodzeniem połączysz zarówno z masą czekoladową, jak i pomarańczową, czy też ajerkoniakiem. W każdym wariancie przepis na tort bezowy okaże się trafiony i zachwyci wszystkich. Wszelkie produkty, które pomogą Ci stworzyć Twój wyjątkowy tort bezowy, znajdziesz w sklepie internetowym Auchan.
Masz ochotę na więcej słodyczy? Poznaj nasz przepis na szybkie i smaczne ciasto jogurtowe z truskawkami!
Tort bezowy – przepis, który pokochasz
Istnieje wiele możliwości i receptur, na których podstawie można stworzyć wyjątkowy tort bezowy. Przepis, który proponujemy, należy jednak do absolutnych hitów. Tort bezowy z malinami na bazie delikatnych i puszystych kakaowych blatów pozwoli Ci odkryć bezę na nowo. Gwarantujemy, że skuszą się na niego nawet osoby, które nie gustują w tego rodzaju deserach. Sprawdź, jak zrobić tort bezowy i użyj najlepszych produktów Auchan.
Przygotowanie tortu zacznij od upieczenia blatów bezowych. Możesz to zrobić dzień wcześniej i pozostawić je na noc w piekarniku, nie przykrywając. Równie dobrze jednak blaty można upiec w dniu wykonania całego tortu. W tym celu przygotuj trzy blachy do pieczenia (płaskie) i wyłóż je matą teflonową lub papierem do pieczenia. Odrysuj na nich okręgi o średnicy 20 cm. Ustaw piekarnik na termoobieg i temperaturę 140 stopni Celsjusza.
W misie miksera lub wysokim naczyniu umieść białka jaj i zacznij je ubijać na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec tego procesu dodawaj stopniowo cukier. Pozostaw 3 łyżki stołowe z przygotowanych 345 g. Wsypuj łyżka po łyżce, cały czas ubijając pianę. Następnie przesiej do misy kakao i za pomocą szpatułki ostrożnie wymieszaj całość. Podziel masę na trzy równe części i ułóż na blachach w granicy wyznaczonych okręgów. Wyrównaj i wygładź.
Wstaw wszystkie blachy naraz do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia popękają, urosną i mogą się lekko zapaść. To normalne i właściwe dla bezy. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. W ten sposób wystudź blaty.
Zalej żelatynę czterema łyżkami wody i odstaw, żeby napęczniała. W tym czasie odmierz 500 g malin, umieść w małym garnku i wymieszaj z pozostałym cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w jednej łyżce stołowej zimnej wody i dodaj do gotujących się malin. Dobrze wymieszaj, następnie zagotuj i zdejmij z palnika.
Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Następnie postaw ponownie całość na palnik i podgrzewaj, nieustannie mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Tak przygotowaną frużelinę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie mieć temperaturę letnią, wstaw masę do lodówki. Przed złożeniem tortu frużelina powinna osiągnąć konsystencję zbliżoną do żelu.
W wysokim naczyniu umieść śmietanę kremówkę i ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania kremu. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo wanilię.
Ostatni etap to złożenie tortu bezowego. W tym celu weź paterę. Każdy blat posmaruj frużeliną i przełóż ubitą śmietaną. Na wierzch wyłóż resztę śmietany i udekoruj pozostałymi, niezużytymi wcześniej malinami. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę tuż nad tortem tak, aby powstałe wiórki swobodnie opadały na tort. Gotowy deser wstaw do lodówki. Podawaj schłodzony.
To, czym przełożyć tort bezowy, jest w powyższym przepisie jedynie propozycją, którą możesz poddać własnej inwencji. Do stworzenia deseru sprawdzą się zarówno maliny świeże, jak i mrożone. To więc tort idealny na lato, ale też ciekawa propozycja na czas, kiedy świeże owoce nie będą dostępne. Ponadto maliny możesz zastąpić innymi, ulubionymi owocami, np. truskawkami czy brzoskwiniami. Świetnie sprawdzą się tu produkty w syropie od Auchan. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz artykuł: Brzoskwinie – właściwości i wartości odżywcze. Sprawdź, dlaczego warto jeść te pyszne owoce!
Podana wersja z kakao również jest alternatywą. Równie dobrze tort bezowy będzie smakował bez tego dodatku. Proporcje w przepisie nie ulegają wówczas żadnej zmianie.
Jak udekorować tort bezowy?
Przykład dekoracji tortu bezowego podany powyżej to tylko jedna z klasycznych propozycji przyozdobienia wypieku. Wszelkie desery z użyciem bezy prezentują się oryginalnie i są źródłem inspiracji do zastosowania ciekawych zdobień i niepowtarzalnych dekoracji, które w prosty sposób wykonasz samodzielnie.
Nawet jeżeli zdecydujesz się na tort bezowy z malinami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ozdobić go również innymi owocami. Dzięki temu będzie prezentował się atrakcyjnie, kolorowo i olśni gości, zachęcając do spróbowania. Możesz wykorzystać w tym celu jeżyny, winogrona, brzoskwinie, ananasy, winogrona, banany i inne owoce. Pokrój je w cząstki o podobnej wielkości i poukładaj ciasno obok siebie. Możesz to zrobić w sposób „przypadkowy” lub „kolorami”, tworząc wrażenie tęczy. Dobierz do dekoracji owoce o zróżnicowanych barwach, a efekt będzie jeszcze ciekawszy.
Doskonałym pomysłem na dekorację tortu bezowego są również bakalie. Dobrze pasować tu będą płatki migdałów, ale też wiórki kokosowe czy orzechy włoskie. Dla prawdziwych smakoszy i miłośników słodkości ciekawą propozycją może być też udekorowanie tortu bezowego miodem.
Dekoracja tortu na specjalne okazje – jak stworzyć perfekcyjny tort bezowy?
Jeżeli chcesz stworzyć tort bezowy, który będzie wyglądał idealnie i preferujesz wyjątkowe, bogate dekoracje, możesz zrezygnować z wykładania wypieku owocami i postawić na ciekawsze rozwiązania. Stwórz własną wersję zdobień lub postaw na gotowe pomysły, z których stworzysz ciekawą, gotową kompozycję. Niezależnie od okazji z tortem bezowym świetnie komponować się będą kwiaty jadalne i wyroby z masy cukrowej. Możesz wykreować też efektowne wzory i szlaczki oraz napisy, wykorzystując pisaki cukrowe w różnych kolorach.
W przypadku, gdy przygotowujesz tort bezowy dla dzieci, masę ze śmietanki kremówki możesz wykonać w różnych kolorach, dodając podczas jej ubijania barwnik spożywczy. Dzięki temu tort może przypominać tęczę, a beza doskonale imitować będzie chmury. Jako wykończenie wybierz jedną z gotowych figurek cukrowych lub ułóż napis z gotowych lukrowanych liter.
Tort bezowy zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych możesz też udekorować gotowymi słodyczami w postaci lizaków, pralin, czekoladek, cukierków i innych ulubionych słodkości. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby do dekoracji wykorzystać żywe kwiaty, np. róże wraz z pojedynczymi liśćmi. W dekoracjach ciast i deserów bardzo efektownie wygląda również drobna, biała gipsówka oraz goździki czy bratki.
Ciekawym pomysłem może być również upieczenie tortu w innym kształcie niż koło. Wówczas przygotowując blachę, odrysuj właściwy kształt, np. serce i powtórz wzór na każdym z arkuszy papieru do pieczenia. Następnie wyłóż masę bezową, starannie rozprowadzając ją do konturu.
Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania bezy znajdziesz w sklepach Auchan. A może masz ochotę na więcej słodkich propozycji? Odwiedź blog Auchan!