- Auchan & You
- Kulinaria
- Tort piętrowy – przepis krok po kroku
Tort piętrowy – przepis krok po kroku
Przepis na tort piętrowy krok po kroku
Jeśli nie wiesz, jak zrobić tort piętrowy bez stelaża, poniżej znajdziesz odpowiedź. Przedstawiamy przepis na słodki wypiek, który podbije serca wszystkich gości. Jest lekki, wyrazisty i mocno truskawkowy. Świetnie sprawdzi się latem podczas weselnych czy urodzinowych uroczystości. Zimą możesz go wykonać z mrożonych owoców. W akapicie znajdziesz wskazówki jak przyrządzić tort piętrowy. Przepis zakłada, że wypiek będzie idealny dla kilkunastu osób.
Sprawdź również: Sernik wiedeński – przepis, który zawsze się udaje!
Przepis na tort piętrowy o smaku truskawkowo-śmietankowym
Całkowity czas przygotowania: 5 godzin 40 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 5 godzin
Stopień trudności: średniozaawansowany
Liczba porcji: 16
Składniki:
Biszkopt na tort piętrowy o średnicy 26 cm:
Krem śmietankowy:
Krem truskawkowy:
Krem czekoladowy z białej czekolady:
Dodatkowe akcesoria:
Sposób wykonania
1. Przed rozpoczęciem pieczenia tortu, wyposaż się w niezbędne akcesoria cukiernicze, takie jak tortownica o średnicy 26 cm, podkładka tekturowa, drewniana łyżka, płaski nóż do nakładania kremów, drewniane wykałaczki (za pomocą których skontrolujesz wypieczenie biszkoptu), a także linijka i długi nóż do przecinania spodów.
2. W pierwszej kolejności przygotuj składniki na biszkopt. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Na początku oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier, cały czas mieszając. Następnie do powstałej masy wmieszaj delikatnie żółtka jaj.
3.W oddzielnej miseczce wymieszaj suche składniki – mąkę tortową z budyniami w proszku. Dodawaj je stopniowo do mokrej masy, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
4. W międzyczasie przygotuj dno tortownicy – posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zaciśnij obręcz i surowe ciasto wyłóż drewnianą łyżką. Przed włożeniem do piekarnika delikatnie je wyrównaj. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180℃ (bez termoobiegu). Po 25 minutach sprawdź ciasto za pomocą drewnianej wykałaczki – jeśli będzie mokra, przedłuż czas pieczenia.
5. Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj blat wyłożony papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gotowe – formę z upieczonym biszkoptem odwróć do góry dnem i połóż na uprzednio przygotowany blat. Dzięki tej metodzie ciasto będzie idealnie równe. Po wystygnięciu biszkopt zmierz linijką i przetnij na 3 równe blaty.
6. W kolejnym kroku przygotuj krem śmietankowy. Do miski wlej 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%. Ubijaj ją przy pomocy miksera przez 5 minut. Produkt musi być lekko schłodzony. Uzyskanie gładkiej i napowietrzonej masy może potrwać nieco dłużej jeśli będzie miał temperaturę pokojową.
7. Po ubiciu kremówki dodaj do niej serek mascarpone i cukier puder. Cukier wsypuj powoli, dokładnie miksując powstałą masę.
8. W międzyczasie ułóż na tekturowej podkładce lub paterze dolną warstwę biszkopta i zaciśnij obręcz do tortu.
9. Przygotowany krem śmietankowy równo rozsmaruj na biszkopcie. Następnie przykryj ciasto drugim blatem i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
10. Gdy ciasto będzie w lodówce, rozpocznij przygotowanie kremu truskawkowego. W pierwszej kolejności umyj i osusz truskawki. Żelatynę wsyp do szklanki i namocz w 5 łyżkach chłodnej wody. Pozostaw mieszankę na 10 minut do zwiększenia objętości. Truskawki, jogurt i cukier zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Napęczniałą żelatynę przelej do garnka i lekko podgrzej (ale nie gotuj). Gdy naczynie lekko ostygnie, powoli dodawaj do niej powstałą truskawkową masę, jednocześnie energicznie mieszając krem. Całość wstaw do lodówki aż zacznie tężeć (ok. 60 minut). Cały czas kontroluj stan kremu.
11. Podczas oczekiwania ubij śmietankę kremówkę. Gdy masa truskawkowa zgęstnieje, wmieszaj ją do kremu.
12. Następnie wyciągnij tort z lodówki i połóż na niego krem truskawkowy. Masę wyrównaj i przykryj górnym blatem. Całość wstaw do chłodziarki na kilka godzin.
13. W ostatnim kroku przygotuj ganache. Białą czekoladę połam na małe kawałki i przełóż do miseczki. Śmietanę zagotuj, ściągnij z kuchenki i do gorącego produktu dodaj połamaną czekoladę. Odczekaj 1 minutę, sprawdź, czy czekolada się rozpuściła, a następnie energicznym ruchem wymieszaj. Następnie odstaw miskę na bok i poczekaj, aż krem lekko zgęstnieje. Później posmaruj nią wierzchnią część tortu.
14. Z wypieku ściągnij obręcz, przygotuj gotową masę cukrową i obłóż nią tort.
15. Po zakończeniu czynności, tort włóż do lodówki. Możesz go udekorować wedle uznania – przy pomocy masy, kolorowych ozdób czy świeczek.
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić tort piętrowy z bitą śmietaną. W tym przypadku warto zamienić masę cukrową na śmietanę lub zamiast kremu włożyć ją pomiędzy warstwy ciasta.
Nasz przepis na tort 2 piętrowy został skierowany dla osób średniozaawansowanych, które wcześniej miały już do czynienia z pieczeniem biszkoptowych blatów. Jednak osoby bez praktycznej wiedzy na temat przygotowywania wypieków, również powinny sobie z nim poradzić. Mamy nadzieję, że z naszą pomocą przygotujesz perfekcyjny tort piętrowy. Przepis opiera się na produktach marki Auchan, które są ogólnodostępne w całej Polsce!
Przeczytaj też: Tarta z truskawkami — sprawdź jak ją zrobić!
Jak zrobić tort piętrowy? Przydatne wskazówki
Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, jak zrobić tort piętrowy bez stelaża. Gwarantujemy, że każda z nich ma duże znaczenie dla osób początkujących. Kierując się nimi, na pewno zrobisz perfekcyjny tort dla swoich bliskich.
Mierz składniki przy pomocy wagi kuchennej
Podczas prac w kuchni warto korzystać z wagi kuchennej, która stanowi pomoc przy takich wypiekach jak tort piętrowy. Przepis przedstawia gramaturę produktów, co stanowi duże ułatwienie.
Sprawdzaj temperaturę pieczenia
Przepis na tort 2 piętrowy przedstawia dokładną temperaturę pieczenia. Należy pamiętać, że surowe ciasto musi być włożone do nagrzanej komory. Co więcej, grzałki w piekarnikach mają różne moce w zależności od typu urządzenia. Ty najlepiej znasz swój sprzęt, a jeśli masz obawy, zmierz temperaturę przy pomocy termometru gastronomicznego..
Wyrównuj biszkopty
Czasami biszkopt na tort piętrowy nie wyjdzie tak, jakbyś tego oczekiwał. Nierzadko pojawiają się na nim wypukłości, tego oczekiwał. Nierzadko pojawiają się na nim wypukłości, które należy zniwelować. Wówczas po prostu wyrównaj delikatnie wierzch ciasta. Powstałe nierówności wystarczy odciąć ostrym nożem, dzięki czemu warstwy będą wyglądać perfekcyjnie.
Tort piętrowy – przepis, który zawsze się uda!
W artykule przedstawiliśmy przepis na tort piętrowy, który ma lekki, owocowy smak, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako deser na lato i wiosnę. Całość została oparta na produktach od marki Auchan. Zapraszamy do zakupów!
Zobacz również: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!