Turecki deser – poznaj przysmaki z krainy sułtanów
Kuchnia turecka łączy smaki różnych stron świata, tworząc za ich pomocą często zaskakujące potrawy. Coś dla siebie znajdą w niej nie tylko miłośnicy dań z mięsa i warzyw, lecz również najwięksi entuzjaści słodkości. Jeśli zatem chcesz poznać tureckie przysmaki – zarówno te popularne, jak i mniej znane, przeczytaj ten tekst. Zapoznaj się krótkim przeglądem najciekawszych łakoci, a być może uda Ci się przygotować turecki deser we własnym domu!
Turecki deser – co warto o nim wiedzieć?
Trudno znaleźć lepszy cel podróży, dla wszystkich miłośników łakoci, niż Turcja. Słodycze, ciasta i desery, z jakich słynie ten kraj, nie mają sobie równych i próżno ich szukać w innych zakątkach globu. Wiele z nich powstało jeszcze w czasach, gdy tereny dzisiejszej Turcji zamieszkiwały ludy koczownicze. Zdaniem niektórych archeologów to właśnie one przygotowywały ciasta z dodatkiem miodu i orzechów, które stanowiły pierwowzór tak popularnej dziś na całym świecie baklawy.
Prawdziwy rozwój tureckiej sztuki kulinarnej nastąpił jednak w czasach świetności Pałacu Topkapi. To właśnie tam najlepsi kucharze, pochodzący z różnych części Imperium Osmańskiego, tworzyli dania dla sułtanów. W spisanych przez nich księgach kuchennych zachowało się wiele przepisów na najlepsze tureckie przysmaki. Wśród nich nie brakuje takich, które zdaniem historyków liczą nawet 1000 lat!
Zobacz też: Kawa po turecku – przepis na aromatyczny napój w domu
Dlaczego tureckie ciasta i desery są tak wyjątkowe? Łączą one tradycję bizantyjską i osmańską z dorobkiem kulinarnym wielu kultur, w szczególności zaś tych, z regionu Południowej Europy, Północnej Afryki czy Bliskiego Wschodu. Dzięki temu wyróżniają się ciekawym, złożonym smakiem, który świetnie podkreśla aromatyczne przyprawy. Odbywając podróż po tym kraju, warto zaplanować nieco czasu na ich degustację. Z pewnością nie będziesz tego żałować!
Najpopularniejsze tureckie przysmaki – słodycze, ciasta i inne desery
Przysmaki tureckie, choć odznaczają się dużą różnorodnością, można podzielić na kilka kategorii. Niewątpliwie najbardziej znane są ciasta i ciasteczka, przygotowane na bazie ciasta filo oraz wypełnione nadzieniem z owoców czy orzechów. Często serwuje się je polane słodkim, cukrowym syropem do kawy lub mocnego naparu z herbaty.
Drugą kategorię stanowią mleczne puddingi, które podawane są często na drugie śniadanie lub w porze podwieczorku. Wśród nich najbardziej znany jest sütlaç – przysmak turecki z pistacjami, wodą, mlekiem i ryżem.
To warto wiedzieć: Jakie właściwości skrywają w sobie pistacje? Co możesz z nich przyrządzić?
Co jeszcze dobrego miłośnikom łakoci ma do zaoferowania Turcja? Słodycze, których głównym składnikiem są… owoce! Cytrusy, winogrona, figi czy melony wykorzystywane są tu do przygotowania orzeźwiających kompotów i lekkich sałatek. Prawdziwym rarytasem są również desery tworzone na bazie owoców, które karmelizuje się w cukrowym syropie z dodatkiem różnego rodzaju przypraw. Te często serwuje się z dodatkiem bitej śmietany oprószonej chrupiącą, orzechową posypką.
Sprawdź także: Dziwne owoce egzotyczne – czego o nich nie wiesz?
Przysmaki tureckie dla miłośników łakoci
Chcesz poznać najpopularniejsze tureckie słodkie przysmaki? Przychodzimy z pomocą! Poniżej znajdziesz krótki przegląd najciekawszych deserów. Wiele z nich przygotujesz we własnym domu, korzystając z produktów dostępnych w Auchan. Nie czekaj i daj się zainspirować!
Chałwa – znana również jako helva, to turecki deser, który cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Sezam, miód, orzechy i cynamon – to one tworzą ten turecki przysmak. Słodki rarytas doczekał się wielu odmian. Jedną z nich jest irmik helvasi, czyli chałwa przygotowana na bazie prażonej na maśle kaszy manny. Na uwagę zasługuje także pişmaniye – deser turecki, który swoim wyglądem przypomina nieco watę cukrową.
Nie musisz jednak jechać do Turcji, by przekonać się, jak fantastycznie smakuje ten pyszny przysmak. W Auchan znajdziesz między innymi pyszną chałwę pistacjową tureckiej marki Koska.
Baklawa – to kolejny turecki słodki przysmak, który ma wielu entuzjastów. Trudno się temu dziwić – delikatne ciasto filo wypełnione słodkim orzechowym farszem smakuje wprost niebiańsko – szczególnie wówczas, gdy serwowane jest w sposób tradycyjny: z dodatkiem aromatycznego, miodowego syropu. Jeśli zechcesz przygotować go samodzielnie, pamiętaj, by zajrzeć do Auchan. Czeka tam na Ciebie szeroki wybór korzennych przypraw do ciast, dzięki którym Twoja baklawa będzie smakowała naprawdę wyjątkowo.
Przeczytaj również: Baklawa – przepis na turecki przysmak w Twoim domu
Rachatłukum – to kolejne bardzo popularne tureckie przysmaki. Słodycze te wyrabia się z wody różanej, mąki ziemniaczanej oraz cukru. Niektórzy cukiernicy dodają do nich także inne składniki, takie jak owoce, orzechy lub wiórki kokosowe. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają one dodatkowi różnych przypraw, a w tym wanilii czy cynamonu. W Auchan znajdziesz także rachatłukum bez dodatku cukru marki Koska – znanego producenta tureckich deserów. Możesz wybrać smak różany, cytrynowy lub z mastyksem, czyli naturalną żywicą pozyskiwaną z drzewa pistacji. Nie wiesz, na jaki się zdecydować? Sięgnij po mieszankę smaków róży, pomarańczy, cytryny i mięty.
Wśród specjałów kuchni osmańskiej na uwagę zasługuje także keşkül – deser turecki podawany w formie kremowego budyniu posypanego pistacjami. Przypadnie on do gustu w szczególności tym, którzy mają ochotę na nieco egzotyki. Jego wyróżnikiem jest bowiem charakterystyczny kokosowy smak, który świetnie łączy się z aromatem migdałów.
Popularne są również nugaty z dodatkami. Słodki deser w Auchan znajdziesz z dodatkami takimi jak migdały i żurawina, owoce egzotyczne czy kawałki cytryny.
Turcja to kraj skąpany w słońcu, dlatego wśród tamtejszych przysmaków nie mogło zabraknąć także lodów. Tureckie dondurma różnią się jednak od mrożonych deserów znanych w Europie. Dodatek kleiku nadaje im bowiem bardziej zwartą, lekko ciągnącą konsystencję. Swój charakterystyczny, słonawy smak zawdzięczają one natomiast koziemu mleku. Jeśli zatem wybierasz się w podróż do Turcji, pamiętaj, by koniecznie skosztować tego wyjątkowego deseru.
Teraz coś dla miłośników owoców. Kabak tatlısı to turecki deser, którego bazą jest karmelizowana dynia, oprószona pistacjowo-kokosową posypką. Ayva tatlısı to z kolei przysmak turecki z pistacjami ikajmakiem tureckim, wytwarzanym z mleka bawołów i przypominającym gęstą śmietanę. Pierwszoplanową rolę w tym deserze odgrywa pigwa ugotowana w cukrowym syropie z dodatkiem goździków i soku z cytryny. Deser idealnie łączy słodkie, korzenne i piekące nuty, dlatego z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają potrawy o nieoczywistym, złożonym smaku.
pieczona chałwa pistacjowa
Spróbuj tureckiego przysmaku w oryginalnym wydaniu. Dowiedz się więcej!
Mniej znane, ale równie smaczne tureckie desery
Wśród tureckich ciast i deserów, których z pewnością warto skosztować, na uwagę zasługują tulumba. Te nieduże pączki z ciasta ptysiowego najczęściej podaje się polane syropem z cytryny. Będąc już przy pączkach warto wspomnieć jeszcze o lokma. Te wyrabia się jednak z ciasta drożdżowego, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Przed podaniem zdobi się je polewą miodową lub czekoladą.
Sekerpare to kolejny smaczny, choć stosunkowo mało popularny turecki przysmak. Słodki smak te niepozorne ciasteczka zawdzięczają karmelowej glazurze, którą polewa się je zaraz po upieczeniu.
W ofercie tureckich cukierni można znaleźć także siekane ciasto kadayif. Swoim kształtem przypomina ono ptasie gniazdo, wypełnione nadzieniem z orzechów, pistacji i daktyli. Warto skusić się także na katmer – turecki deser, składający się z 3 warstw: smażonego ciasta filo, masy kajmakowej oraz posypki z siekanych pistacji.
Zajrzyj również do artykułu: Orzechy włoskie – przepisy na każdą okazję!
Turcja słynie także z wyjątkowych budyniów. Jednym z nich jest damla sakizli muhallebi – mleczny deser z dodatkiem gumy mastyksowej. Legenda głosi, że stanowił on ulubiony przysmak tureckich sułtanów. Dziś serwuje się go podczas wyjątkowych uroczystości czy świąt.
Wymieniając tureckie przysmaki, trudno pominąć również kazandibi – pudding waniliowy pokryty karmelizowaną skórką.
Zasmakuj tureckich przysmaków z Auchan
Turecka kuchnia jest pyszna i aromatyczna. Nie brakuje w niej wybornych dań z mięsa i warzyw czy słodkich deserów. Turecki deser to nie tylko baklawa czy lokum, ale także wiele innych pyszności, które warto skosztować! Jeżeli masz ochotę przygotować specjały samodzielnie, nie bój się eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami, a odkryjesz nowe, ciekawe smaki i aromaty. Do przygotowania deserów wykorzystuje się przede wszystkim orzechy włoskie, sezam, migdały, cynamon, miód czy chałwę.
Z pewnością poradnik zainspirował Cię do tego, by odbyć kulinarną podróż w te rejony. Jeśli natomiast chcesz spróbować tureckie desery, zajrzyj do sklepu stacjonarnego lub internetowego. W Auchan znajdziesz produkty, które przypadną do gustu największym koneserom!
Zajrzyj również do artykułu: Orzechy włoskie – przepisy na każdą okazję!