Aplikacja

Typy mąki – co oznaczają? Poznaj rodzaje mąki z Auchan!

Opublikowano 19.03.2024 - 8 minut czytania

Wiele osób na co dzień spożywa produkty zbożowe, takie jak chrupiący chleb, puszyste naleśniki czy słodkie ciasta. Jednak, czy wiesz, jak rodzaje i typy mąki wpływają na konsystencję, smak oraz wygląd przygotowanych przez Ciebie pyszności? Czym różni się mąka krupczatka od pszennej? Przeczytaj poradnik od Auchan i wybierz idealną!

Typ mąki ma znaczenie! Wprowadzenie do świata mąki

Mąka to jeden z podstawowych składników, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Niektóre jej typy wykorzystuje się na co dzień  do przygotowania puszystych i kruchych wypieków, inne do wyrobu domowego chleba czy  zagęszczenia sosów lub zup.

Przeczytaj także: Jaka jest najlepsza mąka do naleśników? Sprawdź!

Jak powstaje mąka? Poznaj bliżej ten proces

Proces produkcji mąki rozpoczyna się od selekcji świeżo zebranych ziaren, które muszą spełniać określone kryteria jakości. Następnie są dokładnie czyszczone przy użyciu specjalnych magnesów, sit czy separatorów grawitacyjnych i suszone. Zapobiega to rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. 

Tak przygotowane ziarna poddaje się następnie mieleniu w specjalnym młynie. W zależności od zakładu i potrzeb używa się młynów wałkowych, tarczowych lub kamiennych. Tradycyjnie, wykorzystywano do tego właśnie kamieni młyńskich. Na skutek tego procesu ziarno zostaje rozdrobnione i pozbawione łuski. W zależności od rodzaju zboże może być zmielone całe, co daje mąkę pełnoziarnistą, zawierającą zarówno bielmo, jak i otręby lub dodatkowo przesiewane

Niektóre mąki przechodzą dodatkowe procesy, takie jak wzbogacanie (dodawanie witamin i minerałów), aby zwiększyć ich wartość odżywczą. 

Zobacz również: Świadome zakupy – jak interpretować skład produktów spożywczych?

Rodzaje mąki – jakie wyróżniamy? Przegląd mąk tradycyjnych

Wśród najpopularniejszych dominują mąki glutenowe, które można podzielić na chlebowe, wytwarzane z pszenicy i żyta.

Wśród mąk, zawierających gluten, popularna jest:

  • mąka pszennarodzaj mąki uniwersalnej stosowanej do pieczenia domowych ciast, naleśników czy pierogów. Można z niej przygotować także makarony, kluski, kopytka oraz pieczywo;
  • mąka jęczmienna – przy jej stosowaniu wypieki nie są tak wysokie, jak przy użyciu mąki pszennej, ze względu na mniejszą zawartość glutenu. To jednak dobry wybór do bułek, chleba, babeczek, ciastek czy naleśników;
  • mąka orkiszowa – sprawdzi się do delikatnych wypieków i potraw, bułeczek, pizzy, pierogów, naleśników czy ciasteczek;
  • mąka żytnia – idealna mąka do wypieku chleba i przygotowania zakwasu na żur. Można dodać ją do ciasta na pizzę i sprawdzi się również jako dodatek do wypieku pierników czy bułek.

Sprawdź także: Chleb orkiszowy – prosty przepis na domowe pieczywo 

Mąki bezglutenowe – rodzaje. Alternatywa dla osób z nietolerancjami

Dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i różnymi schorzeniami jelitowymi doskonałą alternatywą w kuchni może być mąka bezglutenowa. Rodzaje takich produktów znajdziesz w sklepie online Auchan. 

Dzięki bogatemu asortymentowi nie musisz już się ograniczać w kuchni! Ugotujesz czy upieczesz zatem wszystko, na co tylko będziesz mieć ochotę – dopasowane do indywidualnych potrzeb pod względem smaku, jak i przeznaczenia. Ponadto mąki bezglutenowe zawierają w składzie witaminy i minerały oraz inne korzystne dla zdrowia substancje odżywcze, takie jak na przykład kwasy omega-3.

Wypróbuj przepis od Auchan: Przepis na chleb bezglutenowy – pomysły na zdrowe wypieki

Rodzaje mąk bezglutenowych – od ryżowej do kokosowej

Do mąk bezglutenowych można zaliczyć takie produkty jak:

mąka ryżowa

stosowana do zagęszczania sosów i zup, a także panierowania. Sprawdzi się podczas przygotowywania różnych deserów, wyrobu racuchów czy naleśników

mąka owsiana

tdoskonała do wyrobu babeczek, ciast, gofrów czy naleśników, ale też zagęszczania gulaszy, zup i sosów. Mąka owsiana ma lekko orzechowy posmak i nadaje wilgotność oraz puszystość wypiekom

mąka kukurydziana

bezglutenowy odpowiednik uniwersalnej mąki pszennej, który doskonale sprawdzi się do wypieku chleba, ciast, ale też wykonania panierki do mięs czy dań kuchni meksykańskiej i słynnej tortilli

mąka gryczana

ma charakterystyczny aromat i smak. Jest wykorzystywana do wypieku ciast, chleba, ale też do naleśników, różnego rodzaju placków i jako panierka. Można nią również zagęścić zupy i sosy

mąka ziemniaczana

to popularny składnik zagęszczający w kisielach i budyniach. Dodana do ciasta i pieczywa przedłuża świeżość wypieków

mąka migdałowa

stosowana do wyrobów cukierniczych, w tym słynnych makaroników. To również składnik pasty migdałowej i marcepanu

mąka z amarantusa

ma orzechowy posmak i dodana do codziennych wypieków sprawi, że będą one delikatne oraz kruche

mąka z tapioki

stosowana do zagęszczania sosów i zup, ale też wyrobu budyniu, naleśników, puddingów, chleba i innych słodkich produktów

mąka kokosowa

sprawdzi się jako dodatek do wypieków cukierniczych, chleba, ale też składnik smoothie lub jako panierka do mięsa czy ryb

Praktyczne wskazówki do pieczenia bez glutenu

Decydując się na różne rodzaje mąk bezglutenowych, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii, które znacznie ułatwią gotowanie i pieczenie z tego typu produktami. 

Mąki bezglutenowe najlepiej smakują w mieszankach. Pamiętaj jednak, aby zmieszać je we właściwych proporcjach. Wyrobione, bezglutenowe ciasto dość szybko wysycha, dlatego postaraj się zachować jego luźną konsystencję. Możesz to osiągnąć, dodając więcej tłuszczy, w tym oleju i masła, a także jajek lub płynów, np. mleko, wodę.

Wyroby z mąki bezglutenowej należy piec krócej, w wyższej temperaturze i bez termoobiegu. Ponadto składniki do takich ciast powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjątek stanowi oczywiście kruche ciasto.

Typ mąki – co oznacza? Rozszyfruj go z nami!

W sklepach znajdziesz różne typy mąki, jednak czym się różnią jej poszczególne warianty? Poznaj tajemnice, które kryją się za numerami, aby osiągać doskonałe rezultaty podczas kuchennych zmagań. 

Typ mąki, który określony jest liczbą, informuje o ilości pozostałego popiołu po zmieleniu. Im liczba jest niższa, tym jest go mniej, a mąka bardziej miałka i delikatniejsze.

Sprawdź także: Jajka Pewni Dobrego – produkty pełne smaku od Auchan

Typy mąk:

typ 450

nazywana jest inaczej mąką tortową. Jest lekka, dzięki mocnemu zmieleniu ziaren i odpowiednia do naleśników, biszkoptów, pierogów czy makaronów

typ 550

to mąka uniwersalna lub też luksusowa. Stosowana np. do ciast drożdżowych, placków smażonych w głębokim tłuszczu czy pączków

typ 650

mąka bułkowa, zapewnia odpowiedni wzrost ciasta i sprawia, że wypieki są puszyste. Dobra do wypieków wymagających większej struktury i elastyczności

typ 750

inaczej mąka chlebowa, najpopularniejsza do wyrobu pieczywa, ale również zagęszczania sosów i zup. Jest grubiej zmielona i ma wyższą zawartość białka i minerałów, a więc jest idealna do wypieków pełnoziarnistych

typ 1050

sprawdzi się podczas wypieku chleba i pizzy

typ 1400

mąka sitkowa do wyrobu bułek i chleba

typ 1850

mąka graham idealna do pieczenia ciemnego chleba, omletów, makaronów, klusek czy kopytek

typ 2000

mąka razowa, zawierająca wszystkie części ziarna. Idealna do produkcji chleba, klusek czy makaronów pełnoziarnistych

typ 00

często określana jako mąka pszenna typu 00. Jest szczególnie popularna we włoskiej kuchni i szeroko stosowana do produkcji pizzy, makaronów oraz innych wypieków. Liczba odnosi się do stopnia przemiału i oczyszczenia mąki, a nie bezpośrednio do zawartości minerałów, co różni się od systemu typowania używanego w Polsce

Już wiesz, czym charakteryzuje się mąka tortowa, jaki to typ i do czego warto ją wykorzystać. Ponadto pamiętaj, że produkt typu 750 zawierają najwięcej glutenu, z kolei typu 650 – najmniej

Często wykorzystywana jest również mąka krupczatka, typu 450 lub 500, która jest idealna do wyrobu ciast kruchych. Dlaczego? Ten rodzaj charakteryzuje się stosunkowo grubym przemiałem, co odróżnia ją od tych bardziej powszechnych, drobno zmielonych. Ze względu więc na swoją teksturę, mąka krupczatka jest szczególnie ceniona podczas wyrobu ciasta, w którym pożądane jest uzyskanie lekko grudkowatej konsystencji.

Gotowe mieszanki mąk – rodzaje mąk dla różnych dań!

Gotowe mieszanki to doskonały sposób na uproszczenie procesu pieczenia, zapewniając przy tym spójność i lepszą jakość końcowych wypieków. W ofercie Auchan znajdziesz mieszankę do chleba, ciast i ciasteczek. Sprawdź również specjalne tego rodzaju produkty do naleśników i gofrów. 

Ponadto możesz też nabyć idealną mąkę do pizzy. Skomponowana mieszanka pozwoli Ci uzyskać elastyczne ciasto, które łatwo rozwałkowujesz, zachowując przy tym chrupiącą skórkę i miękki środek. Dzięki niej staniesz się prawdziwym pizzaiolo!

Dla osób z nietolerancjami pokarmowymi mieszanki bezglutenowe stanowią nieocenioną pomoc w codziennym gotowaniu i pieczeniu, umożliwiając cieszenie się ulubionymi potrawami bez obaw o wystąpienie reakcji alergicznych.

Przepis Auchan na…

włoską pizze

Spróbuj aromatycznej, tradycyjnej włoskiej pizzy. Dowiedz się więcej i przygotuj i ją we własnym domu!

Już wiesz, co oznacza typ mąki! Mistrzowskie wykorzystanie mąki w kuchni z Auchan

Niezależnie od tego, czy preferujesz tradycyjne wypieki, czy chcesz wypróbować nowe receptury, znajomość odmian mąki rozszerzy Twoje kulinarne horyzonty. Nie bój się eksperymentować i cieszyć się każdym kęsem swoich domowych wypieków.

Skorzystaj z bogatej oferty mąk i innych produktów do pieczenia dostępnych online w Auchan! Od klasycznych mąk pszennych o różnych stopniach przemiału, mąki żytnie, orkiszowe czy bezglutenowe alternatywy takie jak mąka ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Każdy typ ma swoje unikalne zastosowanie i wpływa na teksturę, smak oraz wygląd wypieków. Stań się mistrzem ciast i zachwyć swoich najbliższych już dziś z Auchan!