Aplikacja

W czym jest najwięcej witaminy D? Poznaj listę produktów!

Opublikowano 03/24/2023

Witamina D jednoznacznie kojarzy się ze słońcem. I słusznie, gdyż jest ono jej naturalnym źródłem. Okres jesienno-zimowy w naszym kraju nie obfituje w nadmiar naturalnego światła. Dlatego, aby wyregulować poziom w tym czasie, wiele osób udaje się do apteki. Czy wiesz,
że witamina D naturalnie występuje w produktach spożywczych? Jakich? Sprawdź!

Witamina D – kiedy i do czego jej potrzebujesz?

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jeżeli jednak zastanawiasz się, czy jej suplementacja jest koniecznością, odpowiadamy, że nie. Wiele zależy od stylu życia – jeśli codziennie przebywasz długo na słońcu, być może dostarczasz organizmowi jej optymalną ilość. Ciężej o promienie słoneczne w sezonie zimowym, dlatego wtedy możesz sięgnąć po produkty spożywcze
z witaminą D. Czym właściwie jest, za co odpowiada i gdzie możesz znaleźć witaminę D? Odpowiadamy.

Witamina życia – dlaczego jest tak cenna?

Witamina D to związek chemiczny rozpuszczalny w tłuszczach, który magazynowany jest w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Twój organizm jest w stanie sam go wyprodukować – bez niego nie byłby
w stanie prawidłowo funkcjonować
. Dlaczego? Witamina D oddziałuje między innymi na układ nerwowy i mózg. Wpływa też na stan kości i zębów. Dzięki funkcji syntezy wapnia w jelitach wspomaga także ich odbudowę.

Witamina D wpływa pozytywnie na odporność – wzmacnia ją i stymuluje organizm do walki z drobnoustrojami. Wykazuje także działanie antynowotworowe. To wszystko sprawia, że witamina D często określana jest jako „witamina życia”. Zapewnia ona bowiem prawidłowe funkcjonowanie niemal wszystkich narządów.

Witamina D – rodzaje i źródła

Witaminę D możesz dostarczyć organizmowi poprzez spędzanie czasu na świeżym powietrzu, dietę i preparaty medyczne. Jednak ludzki organizm przyswaja jedynie jej dwa związki – witaminę D2 (ergokalcyferol) i witaminę D3 (cholekalcyferol). Pierwszy rodzaj jest pochodzenia roślinnego. Drugi znajdziesz w produktach odzwierzęcych.

Normy dotyczące dziennego zapotrzebowania na witaminę D różnią się ze względu na wiek. Suplementacja farmaceutykami może być skuteczna, jednak aby była całkowicie bezpieczna (bez ryzyka przedawkowania), powinna być dobrana przez specjalistę po wykonaniu badania. Diagnostyka pozwoli określić jej zawartość we krwi (25/OH/D3). Nie zapomnij jednak, że istnieje jeszcze jedno bezpieczne źródło witaminy życia. To dieta!

Witamina D – produkty, w których warto jej szukać

W miesiącach jesienno-zimowych, synteza skórna witaminy D jest mocno ograniczona. Dlatego właśnie w tym okresie wzbogać swoją dietę o naturalne składniki, dzięki którym dostarczysz ją swojemu organizmowi.  Pokarmowe źródła witaminy D dzielą się na 3 grupy:

  • produkty odzwierzęce z witaminą D w formie cholekalcyferolu,
  • grzyby i drożdże zawierające witaminę D w postaci ergokalcyferolu,
  • produkty fortyfikowane.
  • Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę życia, możesz wkomponować w dzienny jadłospis produkty w nią bogate. Zastanawiasz się, gdzie jest najwięcej witaminy D

    Ryby

    Ryby są jednym z najlepszych źródeł witaminy D w diecie. Obfitują w nią zarówno gatunki słodkowodne, jak i słonowodne. Największe jej zasoby mają: węgorz, śledź, szprot, pstrąg, łosoś, sardynka, makrela. Witaminę D znajdziesz zarówno w świeżym, jak i wędzonym mięsie, np. łososiu Jurajskim Auchan Pewni Dobrego czy produktach konserwowych, takich jak popularne szproty w sosie pomidorowym. Ryby są również bogate w kwasy Omega, dlatego warto je włączyć do codziennej diety i zapewnić sobie dawkę potrzebnych składników odżywczych. 

    Grzyby

    Grzyby to jedne z produktów roślinnych, w których zawarta jest witamina D. Zawierają one jednak inny związek, niż produkty pochodzenia zwierzęcego. D2 jest inaczej metabolizowana przez ludzki organizm, choć również przyczynia się do zmniejszania niedoborów zwłaszcza u wegetarian i wegan. Witaminę znajdziesz głównie w grzybach hodowlanych, które poddawane są naświetlaniu lampami UV. Wśród najlepszych jej źródeł są grzyby shitake, pieczarki, borowiki, kurki i drożdże. 

    Nabiał

    Wegetarianie i osoby, które nie spożywają ryb, mogą w naturalny sposób przyswajać witaminę D z innych produktów. Jeśli jesteś jedną z takich osób, lub szukasz zamienników – informujemy, że znajdziesz ją w popularnych produktach nabiałowych i jajach. W tej kategorii największą zawartość witaminy D mają żółtka. 

    Jej poziom może się jednak różnić w zależności od warunków, w jakich żyje kura. Te, które mają kontakt z promieniami słonecznymi, często znoszą jajka z większą ilością witaminy. Wybierz zatem
    te ekologiczne od kur z wolnego wybiegu Pewni Dobrego. Nie bez znaczenia jest również pasza, jaką spożywa zwierzę. Jeśli pokarm dla kur był wzbogacony witaminą D, w jajach poziom będzie także nieco wyższy. 

    Witaminę życia, choć w nieco mniejszej ilości niż w poprzednim produkcie odzwierzęcym, znajdziesz też w produktach mlecznych – śmietanie, serach oraz w mleku. Im większy jest procent tłuszczu,
    tym więcej witaminy D będą zawierać te produkty. 

    Mięso

    Witamina D występuje także w mięsie, choć są to ilości mniejsze niż w przypadku ryb czy nabiału. Najwięcej jej ilości znajdziesz w wątróbce, szczególnie wieprzowej, a także baraninie i wieprzowinie.
    W przypadku mięs chudych, takich jak drób czy wołowina, ilość witaminy jest nieco mniejsza, jednak nadal jest to jej dobre źródło.

    Produkty fortyfikowane

    Produkty fortyfikowane, czyli wzbogacone o witaminę D, to przede wszystkim margaryny roślinne i mleka modyfikowane dla niemowląt. Na sklepowych półkach znajdziesz coraz więcej artykułów
    z dodatkiem witaminy D. Wśród nich dostępne są mleka i jogurty roślinne, np.
    deser sojowy o smaku waniliowym Alpro czy płatki śniadaniowe. 

    Produkty z witaminą D – porady i wskazówki

    Aby odpowiednio przyswajać witaminę D ze słońca i z pożywienia, musisz zadbać o pewne elementy, takie tak czas, w którym zażyjesz kąpieli słonecznych. Kiedy jednak potrzebna będzie dodatkowa suplementacja? Dowiedz się więcej o tej drogocennej witaminie.

    Synteza pokarmowa witaminy D

    Urozmaicona dieta bogata w witaminę D pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę życia, jednak nie jest to najłatwiejsze. Najlepszymi jej źródłami są bowiem owoce morza i jaja. O ile jeszcze produkty z kategorii nabiału dość łatwo wprowadzić do swojej diety, tak  skorupiaki i mięczaki morskie to dania, po które nie każdy sięga codziennie. 

    Witamina D rozpuszcza się w tłuszczach. Ważne więc byś wybierał pełnotłuste produkty, a w przypadku roślinnych źródeł – spożywał je wraz ze źródłem zdrowego tłuszczu. Jeśli Twoja dieta nie zawiera odpowiedniej ilości pokarmowych źródeł witaminy D, najlepszym i naturalnym sposobem jej uzupełnienia jest picie oleju z wątroby dorsza, znanego także jako tran. Możesz postawić na zażywanie kapsułek lub spożywanie czystego płynu.

    Synteza skórna witaminy D

    Efektywna synteza skórna witaminy D w Polsce możliwa jest od maja do września. Właśnie wtedy odpowiednia jej ilość może zostać wytworzona poprzez ekspozycję na słońce –  szczególnie w godzinach od 10:00 do 15:00, pod warunkiem bezchmurnej pogody. W tym czasie miej więc odsłonięte przedramiona i podudzia. Osoby o jasnej karnacji szybciej dostarczą sobie dziennej dawki witaminy życia – wystarczy im 15-minutowa ekspozycja. Posiadacze ciemniejszej karnacji muszą przebywać na słońcu nieco dłużej. 

    W drugiej połowie roku, czyli okresie od października do marca, synteza skórna witaminy D nie jest już tak efektywna. 

    Jedz produkty bogate w witaminę D – na zdrowie!

    Witamina D wpływa pozytywnie na działanie niemal wszystkich narządów i układów – układu nerwowego, kostno-stawowego, krążenia, mięśniowego i odpornościowego. Jest więc poniekąd odpowiedzialna za funkcjonowanie całego organizmu, a jej niedobory mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Na szczęście możesz w łatwy sposób wspomóc swój organizm i dostarczyć mu odpowiedniej dawki tej witaminy nawet w okresie zimowym. Wystarczy, że:

  • wzbogacisz swoją dietę w produkty bogate w witaminę D, a zwłaszcza ryby, jajka, nabiał, mięso czy grzyby.
  • będziesz przebywać na słońcu przynajmniej 15 minut dziennie.
  • w miesiącach jesienno-zimowych włączysz do diety olej z wątroby dorsza lub dostarczysz witaminę poprzez zażywanie suplementów. 
  •  

    Już wiesz, gdzie jest najwięcej witaminy D i jakie produkty powinny pojawić się w Twoim koszyku przy następnych zakupach. Jeśli szukasz żywności bogatej w tę witaminę, skorzystaj z oferty Auchan! Znajdziesz w niej szeroką gamę produktów spożywczych, a swoje zakupy możesz zrobić w sklepach stacjonarnych lub skorzystać z oferty naszego sklepu  internetowego – gwarantujemy wygodną dostawę do domu.