Wieprzowina Puławska – dlaczego warto po nią sięgnąć?
Wieprzowina Puławska – najważniejsze informacje
Historia rasy świń puławskich sięga początków XX wieku. Ta rasa powstała na wskutek skrzyżowania ze sobą świń ostrouchych występujących w Polsce południowo-wschodniej ze świniami rasy berkshire utrzymywanych w majątkach pod Puławami i Lubartowem. Warto wspomnieć, że w dawnej Polsce nie znano pojęcia „rasa” świń. Było ono stosowane jedynie w odniesieniu do zwierząt szlachetnych takich jak świnia tamworth, wielka biała angielska czy berkshire. Dlatego też w przypadku rasy puławskiej przez dłuższy czas nie używano tego pojęcia.
Rozwój hodowli świń rasy puławskiej zaczął cieszyć się popularnością po w okresie międzywojennym. Zwierzęta zyskały duże znaczenie dla producentów i konsumentów, ponieważ były odporne na choroby, wszystkożerne a w ich tuszy były obecne duże ilości słoniny oraz soczyste mięso.
Po wojnie, a dokładnie w 1975 r. rozpoczęto hodowlę świń rasy puławskiej w ramach hodowli zamkniętej, czyli w centrach hodowlanych. Dopiero w 1996 roku rasa ta objęta została Krajowym Programem Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt Gospodarskich, natomiast w 2009 została wpisana na listę produktów tradycyjnych.
Zgodnie ze wzorcem świnia puławska jest średniej wielkości. Dorosły knur osiąga masę do 350 kg, a locha do 280 kg. Świnie puławskie mają umaszczenie czarno-białe z przewagą barwy czarnej. Głowa zwierząt jest nieduża, uszy stojące i lekko pochylone do przodu, a szyja krótka bez uwydatnionego podgardla.
Na chwilę obecną świnię tej rasy utrzymywane są w 83 stadach na terenie prawie wszystkich województw, za wyjątkiem podkarpackiego, dolnośląskiego, śląskiego i lubuskiego.
Za co docenisz wieprzowinę puławską?
Jedząc wieprzowinę, zapewne nie zastanawiasz się, z jakiego gatunku świń ona pochodzi. Tymczasem ma to duży wpływ na zapach, smak oraz wygląd mięsa. Świnia puławska jest rasą tłuszczowo-mięsną, a jej mięso wyróżnia się bardzo dobrą jakością. Nawet po obróbce termicznej wieprzowina puławska nie traci swojego aromatu i nadal ma charakterystyczny, marmurkowaty wygląd. Zawdzięcza go odpowiedniemu udziałowi tłuszczu śródmięśniowego – nośnika zapachu oraz smaku.
Wieprzowina puławska jest niezwykle krucha i soczysta. Jej walory możesz dostrzec w wyrobach długo dojrzewających oraz surowych. Puławska jest świetnym wyborem przy produkcji tradycyjnych wędlin i kiełbas. Mięso jest doskonałe do pieczenia, grillowania, a także do smażenia.
Świeże mięso od polskich hodowców, w tym wieprzowinę rasy puławskiej, znajdziesz w sklepach Auchan na dziale mięsnym – poszukuj naszej marki własnej Pewni Dobrego! Auchan współpracuje bezpośrednio z rolnikami i Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” w zakresie systemu karmienia zwierząt oraz tradycyjnego chowu, abyś mógł kupić mięso ekologiczne, bez dodatku konserwantów i sztucznych składników.
Sprawdź również: Dania z wieprzowiny – 4 pomysły na obiad z mięsa rasy puławskiej marki Pewni Dobrego
Wieprzowina Puławska – dania z mięsem w roli głównej
Wieprzowina puławska to podstawa wielu tradycyjnych potraw. Jest dość prosta do przyrządzenia i niedroga, a soczyste kawałki wieprzowiny od ręki zakupisz w sklepie Auchan. Jeśli nie lubisz zbytnio eksperymentować w kuchni, możesz na niedzielny obiad przygotować klasyczne schabowe w panierce z bułki tartej. Idealnie komponują się one z młodymi ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Kolejną tradycyjną potrawą jest pieczona szynka, która dobrze smakuje także na zimno, jako dodatek do kanapek na śniadanie. Smak szynki ze świń rasy puławskiej podkreślą zarówno wytrawne i słone, jak i słodkie dodatki. Aby mięso było bardziej kruche, przed upieczeniem namocz je w wodzie i dużej ilości soli. Szynkę natrzyj ulubionymi przyprawami i piecz w rękawie do pieczenia, dzięki temu nie wyschnie i będzie soczyste.
A może chciałbyś wyróżnić się popisowym daniem wśród znajomych? Polecamy Ci przygotować soczystą karkówkę z salsą z papai. To jeden z najchętniej wybieranych przepisów Auchan. Potrzebujesz trzy kotlety wieprzowiny rasy puławskiej, kilka gałązek rozmarynu, oliwę z oliwek, pieprz i sól. Do przygotowania sosu zaopatrz się w dorodną papaję, którą dopraw sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Mięso wieprzowe grilluj na patelni i podawaj z sosem. Możesz zaserwować je także z frytkami z ziemniaków lub z batatów.
Przeczytaj też: Produkty wysokobiałkowe – zestawienie. Co będzie najlepszym źródłem białka dla młodych i aktywnych?
Wieprzowina Puławska – podsumowanie
Wieprzowina puławska to jedna z najszlachetniejszych ras hodowlanych w Polsce. Cechują ją doskonałe walory smakowe, kruchość i soczystość, która pozwala przypomnieć sobie tradycyjne polskie smaki. Sięgnij po sprawdzone mięso od polskich dostawców z małych lokalnych hodowli ze wschodniego Mazowsza i zachodniej Lubelszczyzny. Wieprzowinę rasy puławskiej marki Pewni Dobrego, kupisz zarówno w sklepach stacjonarnych jak i w sklepie internetowym Auchan. Gwarantujemy, że będziesz zadowolony.