Aplikacja
Śniadanie We Włoskim Stylu

Włoskie śniadanie – rozpocznij dzień w stylu dolce vita

Opublikowano 11.08.2023 - 5 minut czytania

Słynne na całym świecie „La Dolce Vita” w dosłownym tłumaczeniu znaczy „słodkie życie”, co dla Włochów jest tożsame z rozkoszowaniem się codziennością – smakami, zapachami, brakiem pośpiechu. Chcesz zacząć cieszyć się życiem jak prawdziwy Włoch? Zacznij od smacznego jedzenia! Sprawdź, jak przygotować prawdziwie włoskie śniadanie!

Śniadanie włoskie: smaki Italii na talerzu

Włochy słyną nie tylko z zapierających dech w piersiach zabytków, ale też ze smacznego jedzenia. Prosta, ale jednocześnie aromatyczna kuchnia podbija serca smakoszy na całym świecie. O ile dania obiadowe, takie jak pizza, spaghetti, lasagne czy ossobuco znają niemal wszyscy, tak nie każdy jest w stanie powiedzieć, jak wygląda typowe włoskie śniadanie. Zazwyczaj spożywane jest ono na stojąco i składa się z nadziewanego rogalika cornetto oraz cappuccino.

Jednak gdzie szukać prawdziwych Włoch na talerzu? Najlepiej w miejscach, w których śniadanie podaje włoska nonna (babcia). Duże, sieciowe hotele nastawione na osoby z całego świata często dostosowują swoją ofertę do różnych nacji tak, by każdy o poranku znalazł na stole swoje smaki. Zamiast znanych sieci hotelowych wybierz zatem niewielki, rodzinny pensjonat daleko od ścisłego centrum. To właśnie w takich małych, malowniczych miejscowościach będziesz mógł doświadczyć prawdziwego dolce vita wypełnionego włoskimi rytuałami, zapachami i smakami.

Tradycyjne Włoskie Śniadanie

A jak Włosi jedzą swoje colazione? Tak, to nie pomyłka! Włoskim odpowiednikiem naszego śniadania jest właśnie colazione, co wielu turystów z Polski bez znajomości języka może wprowadzić w zakłopotanie. Włosi raczej nie spożywają śniadania w domu. Często wpadają przed pracą do swoich ulubionych barów na szybkie espresso i świeżo wypiekanego rogalika zwanego cornetto. Kawa to obowiązkowy element dopełniający włoskie śniadanie. Króluje oczywiście, wspomniane już mocne i aromatyczne espresso, pite zazwyczaj na stojąco.

Jednak śniadanie to także idealny (i jedyny słuszny!) moment na mleczne cappuccino czy caffe latte. Dlaczego jedyny? Prawdziwi Włosi nigdy nie zamawiają mlecznej kawy po wybiciu godziny 12. Uważają bowiem, że napoje te wypite po południu źle się trawią. Co ciekawe, większość z nich preferuje śniadania na słodko.

Oprócz cornetti z różnorodnymi nadzieniami – marmoladą, czekoladą czy kremem pistacjowym, w upalne, letnie dni często jada się we Włoszech słodką maślaną bułkę brioche z orzeźwiającą granitą o owocowym smaku. Do wielu osób słodkie i dość kaloryczne dania o poranku zupełnie nie przemawiają. Na szczęście, śniadanie włoskie to także wytrawne przysmaki w postaci focacci, panini, kanapek, serów, szynek czy też warzyw.

Sprawdź też: Rozpocznij dzień z aromatyczną kawą – poznaj produkty Auchan BIO!

Typowe Włoskie Śniadanie

Tradycyjne włoskie śniadanie: smakowite inspiracje w Twoim domu

Aby naprawdę poznać Włochy, trzeba spróbować ich jedzenia, gdyż spożywanie posiłków jest ogromną częścią tej kultury. We włoskich domach możesz poznać cenne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, skosztować zdrową żywność przygotowywaną w ze świeżych składników i być świadkiem lojalności wobec tradycji. Jak przenieść kawałek Italii do swojego domu? Sprawdź, jak celebrować poranek w stylu dolce vita!

Ciesz się chwilą

Poranki często kojarzą się z nerwową atmosferą, krzątaniną i pośpiechem. Podczas śniadania zatrzymaj się na chwilę, odetchnij głęboko i czerp radość wszystkimi zmysłami. Porozmawiaj z bliskimi, by dodać im entuzjazmu na cały zbliżający się dzień. Zamknij na chwilę oczy, usłysz dźwięki dobiegające zza okna i zachwyć się zapachem swojej porannej kawy.

Dodaj sobie energii

Dla Włochów parzenie kawy to swego rodzaju sztuka, którą należy celebrować. Każdy element ma tu znaczenie – od najlepszej jakości ziaren, przez stopień zmielenia, po sposób przygotowania. Eksperymentuj z różnymi technikami parzenia kawy i stwórz własny rytuał, dzięki któremu Twój dzień będzie wypełniony głębokim smakiem i intensywnym aromatem włoskiego napoju po Twojemu.

Korzystaj z lata

Pogoda w Polsce w niczym nie przypomina tej we Włoszech, jednak dewizą wielu mieszkańców Italii jest radość z tego, co tu i teraz. Dlatego też, w pełni lata korzystaj ze słońca i witaj dzień na tarasie lub w ogrodzie. Zjedz smaczne włoskie śniadanie, podziwiaj widoki, odetchnij pełną piersią i wystaw twarz do słońca, by doświadczyć prawdziwego dolce vita.

Śniadanie Włoskie

Wyjdź do ludzi

Włosi cenią sobie swoją lokalną społeczność, wśród której czują się jak w domu. Pozwól sobie od czasu do czasu na śniadanie w pobliskim barze lub restauracji. Być może i Ty się tam zadomowisz, poznasz bliżej pracowników, a nawet nawiążesz cenne przyjaźnie!

Dbaj o detale

Zadbaj o to, żeby wszystko to, co kładziesz na swój stół, było jak najlepszej jakości – świeże, lokalne, ekologiczne. Tak, jak Włosi, doceniaj krajowych dostawców i producentów. Jeśli chcesz zasmakować prawdziwej włoskiej kuchni w swoim domu, kupuj sprawdzone i autentyczne produkty kuchni włoskiej w Auchan! Poznaj także markę własną Auchan Tavola in Italia!

Ważne jest nie tylko to, co podajesz, ale też, w jaki sposób to robisz. Jeżeli chcesz przenieść do swojego domu odrobinę Włoch, zadbaj przede wszystkim o klimat. Miękkie poduszki, doniczka z pachnącą bazylią czy lniany obrus dodadzą rustykalnego charakteru, który przywoła widoki rodem z Toskanii.

Sprawdź również: Chcesz zrobić pyszne tiramisu? Przepis na to ciasto jest niezwykle prosty!

Włoskie śniadanie na słono: wyjątkowe przepisy na poranne przyjemności

Chcesz zrobić włoskie śniadanie na słono i zaskoczyć swoich bliskich? Poznaj zatem sprawdzone przepisy na najbardziej popularne dania ze słonecznej Italii.

Śniadanie Włoskie Przepisy

Focaccia

Focaccia jest pysznym, aromatycznym drożdżowym wypiekiem podawanym na włoskie śniadanie lub na przystawkę. Można jeść ją w wersji podstawowej lub też urozmaicić ulubionymi dodatkami.

1. Połącz suche składniki

Wymieszaj w dużej misce mąkę, suche drożdże, cukier i sól.

2. Dodaj wodę i oliwę

Do składników suchych wlej letnią wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj rękoma lub za pomocą robota kuchennego przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3. Zostaw ciasto do wyrośnięcia

Wyrobione ciasto pozostaw w misce i zakryj ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości.

4. Przygotuj blachę

Przygotuj blachę do pieczenia (około 30×40 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj dno oliwą.

5. Wyłóż ciasto

Wyłóż ciasto na blachę i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.

6. Ciasto musi ponownie wyrosnąć

Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30–40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

7. Powciskaj wierzch focaccii palcami

Przed włożeniem do piekarnika powciskaj wierzch focaccii palcami, aby utworzyć charakterystyczne wgłębienia. Następnie skrop je delikatnie oliwą z oliwek i posyp solą morską oraz ziołami (opcjonalnie).

8. Czas na pieczenie

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20–25 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.

9. Gotowe!

Wyjmij focaccię z piekarnika i skrop dodatkowo oliwą z oliwek. Podawaj ciepłą, pokrojoną na kwadraty lub prostokąty.

Swoją focaccię możesz urozmaicić różnorodnymi dodatkami, takimi jak:

  • pomidory i bazylia,
  • oliwki i suszone pomidory,
  • parmezan lub mozzarella,
  • oliwki i cebula.
Czas całkowity 120 min
Porcja 8
Przygotowanie 100 min
Gotowanie 20 min
Składniki
8
500 g mąki pszennej typu "00" (lub inna, dobrej jakości mąka do wypieków)
7 g suchych drożdży
300 ml letniej wody
60 ml oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
szczypta gruboziarnistej soli morskiej do posypania na wierzchu
oliwa z oliwek extra virgin do skropienia na wierzchu
świeży rozmaryn lub inne zioła do posypania na wierzchu (opcjonalnie)

Śniadanie włoskie – przepisy: kulinarne inspiracje na słodkie dania

Granita to sycylijski przysmak, który gasi pragnienie i chłodzi w upalne dni. Rozpocznij swój dzień od słodkiej przekąski, by nabrał smaku! Sprawdź nasz przepis na orzeźwiającą granitę, idealną na letnie śniadanie w stylu włoskim!

Śniadanie W Stylu Włoskim
1. Połącz wodę z cukrem

W niewielkim naczyniu podgrzej wodę i dodaj do niej cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia. Jeśli wolisz mniej słodką opcję, zmniejsz ilość cukru. Możesz też zastąpić go słodzikiem.

2. Przygotuj sok z owoców

Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia. W tym czasie wyciśnij sok z owoców.

3. Połącz sok i syrop cukrowy

Wymieszaj sok z syropem cukrowym. Jeżeli mieszanka jest za mało słodka, możesz dodać 1 łyżkę miodu.

4. Przelej do formy

Przelej całość do płaskiego naczynia lub formy (np. blaszanej lub szklanej), tak aby płyn miał około 1–2 cm głębokości.

5. Czas na ochłodzenie

Umieść naczynie w zamrażalniku na około 2 godziny.

6. Kolejne kroki

Co około 30 minut wyjmuj naczynie z zamrażalnika i pocieraj powstającą granitę za pomocą widelca, tworząc kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność, aż cała granita będzie miała lekką, kruszoną konsystencję.

7. Smacznego!

Przelej granitę do niewielkich szklaneczek, udekoruj ulubionymi owocami lub listkami mięty. Podawaj z brioche lub maślaną bułeczką.

Czas całkowity 140 min
Porcja 4
Przygotowanie 135 min
Gotowanie 5 min
 

Granita – rozpocznij z nią dzień!

Opublikowano 11.08.2023

Granita to sycylijski przysmak, który gasi pragnienie i chłodzi w upalne dni. Rozpocznij swój dzień od słodkiej przekąski, by nabrał smaku! Sprawdź nasz przepis na orzeźwiającą granitę, idealną na letnie śniadanie w stylu włoskim!

1. Połącz wodę z cukrem

W niewielkim naczyniu podgrzej wodę i dodaj do niej cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia. Jeśli wolisz mniej słodką opcję, zmniejsz ilość cukru. Możesz też zastąpić go słodzikiem.

2. Przygotuj sok z owoców

Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia. W tym czasie wyciśnij sok z owoców.

3. Połącz sok i syrop cukrowy

Wymieszaj sok z syropem cukrowym. Jeżeli mieszanka jest za mało słodka, możesz dodać 1 łyżkę miodu.

4. Przelej do formy

Przelej całość do płaskiego naczynia lub formy (np. blaszanej lub szklanej), tak aby płyn miał około 1–2 cm głębokości.

5. Czas na ochłodzenie

Umieść naczynie w zamrażalniku na około 2 godziny.

6. Kolejne kroki

Co około 30 minut wyjmuj naczynie z zamrażalnika i pocieraj powstającą granitę za pomocą widelca, tworząc kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność, aż cała granita będzie miała lekką, kruszoną konsystencję.

7. Smacznego!

Przelej granitę do niewielkich szklaneczek, udekoruj ulubionymi owocami lub listkami mięty. Podawaj z brioche lub maślaną bułeczką.

Czas całkowity 140 min
Porcja
Przygotowanie 135 min
Gotowanie 5 min
Składniki
250 ml soku owocowego, np. z pomarańczy, cytryny czy arbuza
100 ml wody
60 g cukru
1 łyżka miodu (opcjonalnie, do smaku)
Opcjonalne dodatki do smaku: mięta, limonka, maliny, truskawki
Składniki
4
250 ml soku owocowego, np. z pomarańczy, cytryny czy arbuza
100 ml wody
60 g cukru
1 łyżka miodu (opcjonalnie, do smaku)
Opcjonalne dodatki do smaku: mięta, limonka, maliny, truskawki

Masz ochotę na włoskie śniadanie? Przygotuj je z Auchan!

Jeśli tęsknisz do słońca, powolnego i spokojnego poranka z aromatyczną kawą oraz smaków Italii, możesz odbyć smakowitą podróż bez wychodzenia z domu! Nasze porady, jak przygotować śniadanie włoskie, przepisy na tradycyjne dania i kilka trików na wplecenie włoskiego klimatu do swojego domu sprawią, że zagości w nim dolce vita! Jednak, aby przygotować tradycyjne włoskie śniadanie, konieczne są składniki najwyższej jakości. Na szczęście nie musisz podróżować do Włoch, by je znaleźć. Wystarczy, że odwiedzisz sklep internetowy Auchan!