Yerba Mate – co to jest i jak ją parzyć? Sprawdź!
Yerba Mate to roślina, która rośnie wyłącznie w Ameryce Południowej. Jest jednak uwielbiana właściwie na całym świecie. Spożywana zamiast kawy i herbaty dodaje energii i cieszy bogatym smakiem. Jeśli poszukujesz bardziej egzotycznych źródeł kofeiny, koniecznie sprawdź Yerba Mate. Co to dokładnie jest? Jak ją parzyć? Sprawdź w artykule Auchan!
Co to jest Yerba Mate?
Jest to wywar z ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina, z której przyrządza się Yerba Mate, naturalnie występuje wyłącznie na terenie Ameryki Południowej. Może osiągać 15 metrów wysokości, ma białą korę i zielone liście.
Co to jest Yerba Mate? To napój, którego koniecznie musisz spróbować! Zioła te są dosyć intensywne w smaku, jednak dzięki naszym poradom dowiesz się co robić, żeby taki nie był. Wszystko zależy od tego, w jakich proporcjach zostały zmieszane patyczki i listki rośliny oraz z jakiej części świata pochodzi susz, z którego przyrządza się napar.
Przeczytaj także: Eksperymentuj ze smakiem – poznaj pyszne dodatki do herbaty
Gauchos i Guarani – tradycje Yerba Mate
Gauchos to pasterze bydła z okolic Ameryki Południowej, którzy nierzadko w kulturze porównywani są do kowbojów. Na rycinach i ikonografiach często przedstawiani byli oni z tradycyjnymi naczyniami do picia Yerba Mate takimi jak mate czy guampa, wykonanymi z drewna lub rogów bydła, metali czy ceramiki. Gauchos byli zdrowi i silni, wyróżniali się niezwykłym męstwem, odwagą, nieustępliwością i zdecydowaniem.
Były to cechy potrzebne do w pracy w trudnych warunkach. Oprócz wypasu bydła zajmowali się łowiectwem, zbieractwem i handlem – głównie skórami i tuszami upolowanych zwierząt. Podobno doskonale posługiwali się nożem i bronią, również w walce. Cennych składników odżywczych mieli sobie dostarczać głównie z mięsa wołowego oraz Yerba Mate.
Zupełnie inną kulturę stanowili smakosze yerby z plemienia Guarani. Podobno zawsze nosili przy sobie woreczek wypełniony suszem Yerba Mate i korzystali z niego przy różnych okazjach. Dzięki temu, że ta roślina hamuje uczucie głodu, mogła być wykorzystywana na polowaniach, na których myśliwi rezygnowali z noszenia ze sobą prowiantu. Plemię Guarani zaparzało Yerba Mate w naczyniu, które następnie podawane było pomiędzy kolejnych członków wspólnoty w kolejności zgodnej z panującą w nim hierarchią. Napój był symbolem celebrowania przyjaźni i więzów plemiennych.
Przeczytaj także: Herbata w Japonii. Poznaj sekrety rytuałów z Kraju Kwitnącej Wiśni!
Najpopularniejsze odmiany Yerby
Yerba Mate ma ogromne znaczenie społeczno-kulturowe w rodzimych miejscach występowania. To sprawia, że w zależności od regionu, w którym rośnie, ma różny smak i aromat, dlatego wprawieni miłośnicy Yerby są w stanie po spróbowaniu naparu odróżnić miejsce jego pochodzenia.
Paragwajska Yerba Mate
ma mocny smak i dymny aromat, a także zawiera dość sporo pyłu w porównaniu do innych odmian. Jest niemal całkowitym przeciwieństwem Yerby pochodzącej z Brazylii. Polubią ją osoby, które preferują wyższą zawartość kofeiny, a także wyraziste doznania smakowe. Tradycyjna Yerba Mate pochodząca z tego regionu jest sezonowana nawet do 24 miesięcy.
Argentyński wariant
jest niezwykle rozchwytywany przez Europejczyków i nie tylko. Wyróżnia się stosunkowo niewielką ilością pyłu i oryginalnym aromatem. W Argentynie świeżo przygotowany napar przekazuje się w kręgu kolejnym osobom i pije wspólnie.
Brazylijska Yerba Mate
podobnie, jak Paragwajska, zawiera dość sporo pyłu. Bardzo popularna w jest w tym państwie wersja drobno mielona i suszona znacznie krócej niż w przypadku innych odmian. Podczas suszenia brazylijskiej yerby nie stosuje się dymu, dzięki czemu napary z ostrokrzewu paragwajskiego pochodzące z tych okolic cechują się delikatnym smakiem, aromatem i kolorem.
Yerba Mate – właściwości odżywcze i korzyści zdrowotne
Jakie są właściwości i zalety Yerba Mate? Odchudzanie to tylko jeden z plusów, dla których warto spożywać ten pyszny napar! Nie tylko wspiera on proces utraty wagi, ale ma również działanie przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybicze. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także wspomaga procesy trawienne. Możesz zatem pić go zarówno na czczo, jak i do posiłku – w obu przypadkach spożywanie przyniesie korzyści zdrowotne!
Yerba naturalnie zawiera dużą ilość antyoksydantów, które pozwalają opóźniać widoczność pierwszych oznak starzenia się skóry. Ponieważ napar zawiera kofeinę, można stosować go zamiast kawy czy herbaty. Z pewnością pobudzi i doda energii w ciągu dnia. Ponieważ yerbę pije się, zalewając naczynie świeżą lub gorącą wodą, ilość wydzielanej kofeiny z naparu jest stała. Nie następuje pobudzenie, a potem spadek energii jak w przypadku kawy. Istnieją także mieszanki wzbogacone o guaranę czy miętę, które dodatkowo pobudzają i uwalniają swoją energię w ciągu dnia.
Porównanie z innymi herbatami
Yerba Mate w porównaniu do zwykłej herbaty jest znacznie bardziej pobudzająca, co zawdzięcza nieco większej zawartości kofeiny. Jeden litr naparu zawiera nawet 358 miligramów kofeiny, natomiast ta sama ilość herbaty od 120 do 400 mg, jednak dokładna wartość jest ściśle sprzężona z rodzajem herbaty oraz sposobem jej parzenia. Po uśrednieniu tych wartości można zauważyć, że Yerba zyskuje pewną przewagę.
Napar z ostrokrzewu cechuje też wysoka zawartość kwasu chlorogenowego. To organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli. Ma on działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu hamuje działalność niektórych bakterii niesprzyjających zdrowiu. Może także działać regulująco na ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cukru, a także zwiększać czułość komórek na insulinę.
Ważną kwestią jest również sposób parzenia, wygląd, zapach oraz smak. Herbatę można parzyć na wiele sposobów. To, na którą technikę warto się zdecydować, zwykle podyktowane jest regionem, ilością posiadanego czasu czy walorami smakowymi naparu. W przypadku Yerby prawie zawsze należy parzyć ją w specjalnym, przeznaczonym do tego naczyniu, według określonych poniżej zasad.
Przeczytaj także: Jaka jest najlepsza zielona herbata? Zobacz nasze zestawienie!
Różne warianty Yerba Mate – jak pić ten napar?
Yerba Mate jest dostępna nie tylko w różnych odmianach (brazylijskiej, paragwajskiej, argentyńskiej), ale także w kilku wariantach smakowych. W asortymencie sklepu Auchan znajdziesz między innymi wersję klasyczną, ale także cytrynową, z dodatkiem mięty czy mandarynki. Do swojego naparu możesz dodawać płatki jaśminu, róży czy nagietka.
Doskonale sprawdzają się także suszone i liofilizowane owoce, które dodadzą Yerba Mate słodyczy. Możesz też użyć odrobiny miodu, stewii lub trzcinowego. W gotowych mieszankach często znajdują się dodatki, takie jak skórka cytryny czy pomarańczy, kawałki ananasa, mango, suszone maliny, truskawki czy jabłka.
Niezależnie od tego, na co ostatecznie postawisz, koniecznie regularnie próbuj nowych smaków Yerba Mate! Jak parzyć ten napój?
Przeczytaj także: Miód wielokwiatowy – właściwości, jakie w sobie kryje
Jak zaparzać Yerba Mate?
Należy na początek zaopatrzyć się w odpowiednie do tego celu narzędzia. Absolutną podstawą jest kubek, w którym będzie można przygotować napar oraz bombilla, czyli rozkręcana lub nierozkręcana łyżeczka zakończona sitkiem, wykonana ze stali nierdzewnej, srebra czy też bambusa. Jak parzyć Yerba Mate? Do matero, czyli dedykowanego naczynia do picia Yerba Mate (lub zwykłego kubka) wsyp susz, który powinien zajmować od ½ do ¾ objętości naczynia.
Przykryj naczynie dłonią i wstrząśnij kilkukrotnie. Odwróć je „do góry nogami” i pozostaw tak na chwilę, aby najdrobniejsze drobinki pyłu znalazły się najbliżej wylotu naczynia. Teraz należy je przechylić, by susz znalazł się z jednej strony, a w kubku zrobiło się miejsce, w które można włożyć bombillę. Następnie zalej całość wodą o temperaturze pomiędzy 70 a 80 stopni Celsjusza i gotowe. Jak długo parzyć Yerba Mate? Optymalny czas powinien wynosić od 3 do 5 minut. Jeśli nie masz możliwości regulacji lub zmierzenia temperatury, zalej susz wodą w temperaturze pokojowej do ¼ naczynia, następnie dolej wrzątek – dzięki temu mieszanka się nie sparzy i nie będzie kwaśna lub gorzka, a sam napar będzie miał przyjemny smak.
Wybór odpowiednich akcesoriów
Wybierając naczynie wykonane z drewna, należy liczyć się z tym, że podczas parzenia ten materiał oddaje część swojego aromatu do naparu, dzięki czemu staje się on jeszcze bardziej aromatyczny i ma charakterystyczny posmak.
Dla początkujących polecane są naczynia ceramiczne lub kamionkowe, które są łatwe w czyszczeniu i nie chłoną smaku, ani zapachu przygotowywanych w nich napojów. Jak pić Yerba Mate i jakich błędów nie popełniać przy jej zaparzaniu? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by:
- pilnować odpowiedniej temperatury wody, czyli około 75 stopni Celsjusza;
- nie ruszać bombillą w naczyniu, ponieważ doprowadzi to do nabrania przez nią pyłu i zatkania się filtra.
Twoje pierwsze kroki z Yerba Mate
Picie Yerba Mate może nieść za sobą sporo korzyści zdrowotnych, a przede wszystkim – smakowych. Możesz pić ten napar każdego dnia i odkrywać jego nowe wersje i smaki. Od klasycznych, delikatnych wersji po intensywne i aromatyczne mieszanki – asortyment Auchan pozwala na eksplorację i eksperymentowanie z różnorodnością, jaką oferuje ten wyjątkowy napój. Nawet wówczas, gdy przetestujesz już podstawowe dostępne rodzaje, możesz zacząć mieszać je ze sobą. Odkryj pełnię możliwości, jakie niesie ze sobą Yerba Mate, i pozwól sobie na znalezienie idealnego, dopasowanego do Twoich preferencji smaku już dziś!