Z czego słynie kuchnia francuska?
Jedną z najbardziej rozpoznawanych, cenionych i podziwianych kuchni na świecie jest bez wątpienia kuchnia francuska. Charakterystyczne potrawy słyną z nietuzinkowych połączeń smaków, dopracowania na najwyższym poziomie i wyszukanych składników najwyższej jakości. Sprawdź, co jedzą Francuzi i dlaczego warto wprowadzić kuchnię francuską do swojej diety!
Wyjątkowość kuchni francuskiej
Potrawy kuchni francuskiej są źródłem inspiracji dla kucharzy z wielu krajów. To właśnie z Francji wywodzą się dania, które serwowane są na całym świecie najbardziej wymagającym degustatorom. Wyjątkowość kuchni francuskiej tkwi w tradycyjnych recepturach i wielu odmianach rodzimych produktów. Samych francuskich serów produkuje się obecnie ponad 500 odmian, z czego każda znajduje swoje unikalne zastosowanie.
Pierwsze przepisy na dania kuchni francuskiej pochodzą z XIV wieku. Część z nich zawiera się obecnie w tzw. haute cousine, czyli tradycyjnej kuchni francuskiej. We Francji obowiązuje także nouvelle cousine – kuchnia współczesna, dopasowana do obecnych realiów, jedynie bazująca na dawnych przepisach.
Dania kuchni francuskiej w ciągu wieków wywarły ogromny wpływ na kulinaria na całym świecie. W potrawach amerykańskich nuty francuskie wyczuwalne są w takich propozycjach jak jambalaya (danie składające się z ryżu i mięsa) czy gumbo (zupa na bazie selera, papryki, cebuli). W Azji stosowane są techniki zaczerpnięte z Francji i wykorzystywane w katsu curry (wersja curry podawana z panierowanym schabowym) czy banh mi (wietnamska bagietka wypełniona różnorodnymi składnikami).
Wpływy francuskie widoczne są także w daniach włoskich, a w szczególności w sosach. Na uwagę zasługuje tu hollandaise (sos na bazie żółtek, masła i soku z cytryny) czy bechamel (gęsty, biały sos na bazie mąki, masła i mleka). Również w polskiej kuchni można znaleźć francuskie inspiracje – krokiety, uznawane za tradycyjne danie kuchni polskiej, prawdopodobnie nawiązują do francuskich croquettes, czyli małych, panierowanych roladek z różnymi rodzajami nadzienia.
Przeczytaj także: Ciekawostki ze świata kulinariów – kuchnie innych krajów i ciekawe historie dzisiejszych smaków
Główne składniki i techniki w kuchni francuskiej
Aby zrozumieć, jak smakuje kuchnia francuska, najpopularniejsze dania i przekąski, niezbędne jest zapoznanie się z bazowymi, najczęściej wykorzystywanymi produktami w tym rejonie świata. Na szczególną uwagę zasługują tu sery, masło, mięso, wino, śmietana, pieczywo, świeże zioła, ale też charakterystyczne techniki ich przyrządzania.
Wśród najczęściej stosowanych technik kulinarnych we Francji stosuje się m.in.:
- blanszowanie – stosowane głównie do obróbki owoców i warzyw. Polega na zanurzeniu na chwilę produktów we wrzącej wodzie, po czym schłodzeniu ich w zimnej. Dzięki temu smak staje się łagodniejszy i zachowany zostaje żywy kolor artykułów;
- flambirowanie – skropienie produktu mocnym alkoholem, a następnie podpalenie go. Technika stosowana jest najczęściej podczas obróbki lub serwowania mięs, rzadziej warzyw. Pozwala wydobyć i jednocześnie podkreślić smak dania;
- sauté – smażenie na odrobinie tłuszczu z dodatkiem wyłącznie przypraw, bez zastosowania panierki;
- au gratin – technika zapiekania stosowana w różnych wariantach. Jednym z nich jest polanie dania słodką śmietaną wymieszaną z żółtym serem, a następnie posypanie bułką tartą oraz roztopionym masłem. Następnie potrawę zapieka się do zarumienienia.
Przeczytaj także: Ratatouille – przepis, który przeniesie Cię do Francji
Sery – różnorodność i zastosowanie
Sery francuskie znane są na całym świecie, a ich sława sięga czasów antycznych, kiedy w Cesarstwie Rzymskim zachwycano się pochodzącym z terenów obecnej Francji serem Roquefort. Obecnie każdego roku Francja eksportuje do innych krajów ponad 500 tys. ton tego produktu.
Do najpopularniejszych serów francuskich należą: Camembert, Bleu de Bresse, Brie de Meaux, Saint, Neufchâtel czy Munster. Do serów o wyjątkowo intensywnym zapachu zalicza się natomiast takie gatunki jak Pont I’Evec, Epuas de Bourgogne czy Brie do Moe.
Sery w kuchni francuskiej serwowane są często w formie przekąski, ale też stanowią dodatek do sałat, dań mięsnych, rybnych czy sosów. W ofercie Auchan znajdziesz duży wybór serów typowych dla kuchni francuskiej. To m.in.Blue Gourmage,Camembert czySaint Felicien.
Przeczytaj także: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!
gofry na słono
Spróbuj pysznego dania w niecodziennej odsłonie! Wytrawne gofry z serami pleśniowymi, szpinakiem i gruszką zachwycają smakiem!
Mięso po francusku
W potrawach kuchni francuskiej wykorzystuje się różne rodzaje mięsa. To zarówno wieprzowina, wołowina, jagnięcina, ale też podroby (szczególnie wątróbka), drób, ryby i owoce morza. Często to też potrawy kuchni francuskiej uzupełniane są różnymi rodzajami wędlin. Wykorzystywany jest również dość słonyboczek Lardons, charakterystycznasuszona kiełbasa wieprzowa,salami Rosette, a także salami z orzechami dostępne w Auchan.
Ikony kuchni francuskiej – dania, które musisz znać
Można wyróżnić kilka sztandarowych dań, którymi wyróżnia się kuchnia francuska. Charakterystyka tych posiłków sprawia, że mogą być one serwowane zarówno na codzienne obiady, jak i podczas imprez w towarzystwie rodziny czy znajomych. Niezbędne produkty do przygotowania dań kuchni francuskiej znajdziesz wAuchan.
Zupy i gulasze – początek francuskiego posiłku
Wśród dań kuchni francuskiej na pierwszy plan wysuwa się zupa cebulowa na mięsnym wywarze z dodatkiem białego wina i sera. To aromatyczna propozycja, która serwowana jest z grzankami lub bagietką. Nie mniej znana jest także słynna zupa rybna bouillabaisse, będąca bogatym wywarem z warzyw, ryb oraz owoców morza.
Wśród potraw kuchni francuskiej wyróżnia się również bœuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku podlewana czerwonym winem. Typowe dla kraju są również ślimaki podawane z różnymi dodatkami jako przystawka.
Główne dania – elegancja na talerzu
Wśród głównych dań kuchni francuskiej wyróżnia się coq au vin – kogut duszony podobnie jak wołowina, w czerwonym winie. Ciekawym daniem jest quiche, czyli placek lotaryński. To wytrawne ciasto francuskie z dodatkami serwowane jest często w okresie Bożego Narodzenia. Swoim wyglądem przypomina nieco pizzę. Interesującą propozycją jarską jest ratatouille, czyli zapiekane warzywa z przyprawami. W skład dania najczęściej wchodzą cukinie, pomidory i bakłażany.
Przeczytaj także: Kuchnia tajska z Auchan – poznaj jej smaki w swojej kuchni
Desery – słodki finał we francuskim stylu
Kuchnia francuska jest bardzo różnorodna, co wyraża się również w słodkościach. Co jedzą Francuzi na deser? Jedną z najchętniej przygotowywanych propozycji jest crème brûlée z cukrową skorupką i galette, czyli kruche ciasto z owocami, które może być też wypełnionekonfiturą. Uwielbianym deserem nie tylko we Francji jest też czekoladowy fondant – rodzaj babeczki z płynną czekoladą w środku.
Wśród popularnych słodkości francuskich należy też wymienić słynne makaroniki w różnych kolorach, charakterystycznemagdalenki czyciasteczka maślane. Wśród przysmaków znajdują się również tzw. crêpe, czyli bardzo cienkie naleśniki, które idealnie smakować będą np. zkonfiturą malinową. Wśród słodkości francuskich nie może też zabraknąć croissantów zciasta francuskiego.
Regionalne smaki Francji – podróż kulinarna
Kuchnia francuska cieszy się niezwykłym bogactwem i różnorodnością, która jest wynikiem wielu czynników, w tym geograficznych, historycznych i kulturowych. Charakterystyczne dla niej jest to, że każdy region Francji ma swoje specyficzne tradycje kulinarne, odzwierciedlające lokalne upodobania, klimat i dostępne surowce.
Kuchnia Północy – bogactwo i głębia smaków
W północnych regionach Francji często jadane są dania gulaszowe, ale także z owoców morza, muli, homarów czy przegrzebków. Popularne są tu naleśniki i świeże ryby. To również jarzynowe zupy, czosnkowe suflety, i różnego rodzaju tarty. Na północy Francji chętnie serwowane są sałaty z kozim serem i wypieki na bazie bretońskiego ciasta maślanego.
Prowansja i Lazurowe Wybrzeże – słońce na talerzu
Południe Francji to liczne uprawy owoców i warzyw. Na talerzach więc często znajdują się bakłażany, cukinie, mieszanki ziół i świeże oliwy z drzew oliwnych. To bogactwo dań rybnych i z owocami morza. Potrawy przyprawia się często skórką pomarańczową i szafranem, a także lawendą i oliwkami. Obecna jest tu również dziczyzna, mięso z gęsi i kaczek. To region, gdzie często gości na stołach zupa bouillabaisse.
Alzacja i Lotaryngia – wpływ niemiecki na francuskie stoły
To regiony z daniami przygotowywanymi z dodatkiem szampana, a także piwa. Często przygotowuje się tu gulasz z ziemniaków, wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Mięsa marynuje się też w białych winach. Na stołach gości często kiszona kapusta oraz tarty, kiełbasy i sery.
Nowoczesna kuchnia francuska
Współcześni francuscy szefowie kuchni eksperymentują z teksturami, smakami i prezentacją, tworząc dania, które zaskakują i zachwycają podniebienia. Istotą nouvelle cuisine jest podkreślanie naturalnych smaków potraw, a także nacisk na jakość i pochodzenie produktów. Kucharze poszukują nowoczesnych technik przyrządzania potraw i starają się je dostosowywać do zasad zdrowego odżywiania.
Zainspiruj się smakami różnych regionów Francji, tak jak robią to najlepsi mistrzowie kulinarni i wprowadź je do swojej kuchni. Połącz swoje sprawdzone przepisy z elementami francuskich dań. Postaw na wysokiej jakości produkty dostępne w Auchan i rozpocznij przygodę z kulinarną podszytą tradycją i udziałem jednej z najbardziej cenionych kuchni na świecie!