Aplikacja

Z czego słynie kuchnia japońska?

Opublikowano 07.02.2024 - 7 minut czytania

Kraj Kwitnącej Wiśni to państwo o jednej z najbardziej charakterystycznych i wyróżniających się kultur. Jej ważnym elementem jest kuchnia japońska, pełna kolorów, świeżych składników i ciekawych połączeń. Przeczytaj artykuł Auchan i poznaj jej główne cechy oraz najpopularniejsze potrawy!

Wprowadzenie do kuchni japońskiej

Kuchnia japońska kojarzona jest na świecie głównie z sushi. Rzeczywiście jest to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju, jednak znajdziesz również mnóstwo innych, ciekawych i smacznych propozycji.

Japońskie potrawy cechują się dużą różnorodnością. Kuchnia ta uznawana jest za jedną z najzdrowszych, co ma odzwierciedlenie między innymi w długowieczności mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Jest to związane ze spożywaniem dużej ilości ryb i owoców morza czy świeżych warzyw, a także niskiego stopnia przetworzenia produktów.

W związku z niewielkim areałem pastwisk oraz wierzeniami, które odgrywały ważną rolę w tym państwie, przez wiele wieków spożywano w nim niewiele mięsa. Dania japońskie do dziś charakteryzują się również wpływami chińskimi oraz portugalskimi – za sprawą mnichów z Portugalii mieszkających w Japonii przez wiele lat.

Przepis Auchan na…

sushi z wędzonym łososiem

Przyrządź pyszne danie kuchni japońskiej bez wychodzenia z domu. Dowiedz się, jakich składników potrzebujesz!

Podstawy kuchni japońskiej

Kuchnia japońska opiera się na dwóch podstawowych filarach, czyli harmonii i świeżości produktów. Niezwykle ważna jest również estetyka podawania posiłków i związana z nią precyzja ułożenia poszczególnych elementów pod względem kolorów.

Japońskie jedzenie w dużej mierze składa się ze składników serwowanych na surowo lub poddanych niewielkiej obróbce. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni spożywają potrawy, które zbliżone są możliwie jak najbardziej do stanu naturalnego, stąd też kluczowa jest sezonowość owoców i warzyw. Zazwyczaj podaje się niewielkie porcje, ponieważ Japończycy nie najadają się do syta. Każdy posiłek składa się z pięciu elementów: miski ryżu, trzech przekąsek i zupy. Stosuje się w nich możliwie najmniej przypraw.

Do śniadania, obiadu czy kolacji podawana jest też herbata, której spożywanie ma charakter uroczystego rytuału o nazwie Chanoyu. Bardzo popularnym napojem jest również sake – wino ryżowe, które w Japonii nazywa się nihonshu.

Przeczytaj także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, czym się charakteryzują!

Kuchnia japońska – bazowe składniki

Pod względem składników, z których przygotowuje się tradycyjne japońskie jedzenie, kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni w dużym stopniu przypomina potrawy chińskie. Podstawę stanowi tu między innymi ryż, soja, tofu czy grzyby shitake.

Spośród owoców popularnością cieszą się kasztany, mikan (jedna z odmian mandarynki) czy yuzu – cytrus przypominający w smaku pomarańczę. W daniach, takich jak sushi czy różnego rodzaju sałatki powszechnie podaje się również różne gatunki glonów, spośród których najpopularniejsze to wakame, o delikatnie słodkim, ale niezwykle charakterystycznym smaku.

Dania japońskie to również świeże ryby, takie jak tuńczyk, węgorz czy makrela, a także bogactwo owoców morza, szczególnie krewetek, kalmarów i ośmiornic. Prawdziwym przysmakiem jest także słynna, trująca ryba fugu (Takifugu), którą przyrządzają wyłącznie odpowiednio przeszkoleni kucharze. Nieprawidłowo przygotowana paraliżuje ciało i może doprowadzić do śmierci spożywającej ją osoby.

Japońskie potrawy w porównaniu do innych kuchni, na przykład indyjskiej, cechują się niewielką ilością przypraw. Wśród najczęściej wybieranych znajduje się sos sojowy, ocet ryżowy, chrzan wasabi, olej sezamowy oraz miso, czyli sfermentowana pasta sojowa z dodatkiem słodu zbożowego.

Metody gotowania i typowe japońskie dania

Japońskie potrawy zgodnie z panującą tam filozofią, poddawane są możliwie najmniejszej ingerencji, aby były jak najbardziej zbliżone do swojego naturalnego smaku i wyglądu. Nie oznacza to jednak, że w tej kuchni nie stosuje się żadnej obróbki – wręcz przeciwnie, dania japońskie można podzielić na kilka grup, w zależności od sposobu ich przyrządzenia: 

  • nikomono – dania gotowane;
  • teppanyak – potrawy grillowane;
  • yakimono –  posiłki pieczone na ruszcie;
  • agemono – dania smażone;
  • sukemono – potrawy poddawanie procesowi fermentacji;
  • sunomon – sałatki;
  • gohanmono – dania z ryżu;
  • namasumono – jedzenie bez obróbki, spożywane na surowo.

Przeczytaj także: Ranking zupek chińskich. Co zjeść, gdy nie masz czasu na gotowanie?

Poniżej przedstawimy wybrane, klasyczne potrawy japońskiej kuchni, które każdy miłośnik dobrego jedzenia powinien poznać i spróbować. Większość z nich bez problemu możesz przygotować w domu – zachęcamy do testowania!

Przepis Auchan na…

łososia w sezamie

Łosoś w sezamie to kwintesencja japońskiego smaku. To idealna kulinarna propozycja na specjalne okazje, aby zaskoczyć swoich gości egzotyczną potrawą.

Wśród typowych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni można wyróżnić:

  • Rāmen – japoński rosół wieprzowy z makaronem, mięsem i dodatkami w postaci cebuli, jajka na twardo, pędów bambusa czy rzodkwi daikon. Można dodać też owoce morza. Obowiązkową przyprawą zupy ramen jest sos sojowy lub miso.
  • Tempura – panierowane i krótko smażone w głębokim oleju owoce morza, warzywa, grzyby, ryby lub kawałki mięsa. Danie to pochodzi z Portugalii, a do Japonii zostało sprowadzone przez misjonarzy, kupców i żeglarzy z tego kraju.
  • Soba makaron z mąki gryczanej serwowany z kawałkami smażonego tofu lub wodorostami. Zimą zazwyczaj podawany jest na gorąco, a latem na zimno.
  • Miso-shiru – zupa z dodatkiem miso, tofu, ryb i wodorostów, spożywana przez Japończyków niemal codziennie. Najczęściej jest sezonowa, a jej składniki mają odwzorowywać pory roku, dlatego do przygotowania tej potrawy używa się aktualnie dostępnych i świeżych produktów.
  • Teriyaki – grillowane lub pieczone mięso albo ryby w towarzystwie specjalnej marynaty tare. W jej skład wchodzi sos sojowy, miód, sake i cukier trzcinowy,
  • Sushi – jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni, na które składa się gotowany ryż z dodatkiem ryb, owoców morza, warzyw, wodorostów i przypraw, formowany w różnego rodzaju kształty.
  • Sashimi – pokrojone w cienkie płatki lub kostkę surowe mięso, często podawane z dodatkami takimi jak sos sojowy, wasabi lub orzeźwiająca rzodkiew daikon. Może być również przygotowywane z różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina czy konina.

Przeczytaj także: Kurczak z warzywami po chińsku – poznaj azjatyckie danie

Różnorodność regionalna w kuchni japońskiej

Japonia podzielona jest na prefektury, z których każda może pochwalić się własnymi, unikalnymi daniami regionalnymi. Te charakterystyczne potrawy odzwierciedlają lokalne składniki, tradycje i historię danego regionu, tworząc niezwykle bogatą paletę smaków. Oto niektóre z nich:

  • Takoyaki – typowe danie dla prefektury Osaka. To smażone kulki z ciasta i ośmiornicy o wielkości od 3 do 5 cm;
  • Monjayaki – najbardziej znane danie w regionie Kantō. Jest to smażone ciasto z kapustą, mięsem, serem, a czasem makaronem ramen;
  • Jibu-ni – przygotowywane w regionach Kanazawy i Ishikawa danie z kaczki z dodatkiem glutenu pszennego i warzyw;
  • Jingisukan – grillowana jagnięcina lub baranina z warzywami. To typowe danie dla regionu Hokkaidō;
  • Champon (Chanpon) – zupa makaronowa z wieprzowiną, owocami morza i warzywami, charakterystyczna dla kuchni Nagasaki.

Poznaj świat japońskiej kuchni

Aromatyczne i świeże dania japońskie możesz przygotować w zaciszu swojej kuchni. Wykorzystaj do tego produkty kuchni japońskiej, jak i świeże owoce i warzywa, które doskonale sprawdzą się do wykonania tradycyjnych potraw z Japonii. Możesz przy ich pomocy zrobić wyjątkowe i pyszne sushi. Zwróć uwagę na ryż do sushi, algi morskie, liście nori, sos sojowy, imbir (także różowy) oraz ostrą pastę wasabi. Do przygotowania dania przyda Ci się również specjalna mata bambusowa, a do spożywania – drewniane pałeczki.

Możesz również przygotować japońskie potrawy, w których podstawę stanowi makaron. Aromatyczne zupy oraz sosy przygotujesz dzięki ciemnej lub jasnej paście miso. A jeśli chcesz zasmakować japońskiej potrawy, ale nie masz czasu na gotowanie jej od podstaw, wybierz gotowy do podgrzania makaron ramen instant. Wystarczy podać go z bulionem z dodatkiem warzyw i mięsa lub owoców morza – aromatyczne danie gotowe!

Eksploruj kuchnię i przenieś się do Japonii razem z nami

Bogata różnorodność, wyjątkowe połączenia smaków i perfekcyjnie dopracowana estetyka – to właśnie te elementy sprawiają, że japońska kuchnia zdobywa coraz większe uznanie na całym świecie. Nie musisz wybierać się w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, by ją eksplorować. Dzięki wybraniu odpowiednich produktów w Auchan możesz cieszyć się jej smakiem w swoim domu. W zaciszu własnej kuchni eksperymentuj z tradycyjnymi przepisami oraz smakami i twórz autentyczne japońskie dania.