Aplikacja
z czym można zrobić pierogi

Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Jakie owoce do pierogów wybrać? Oto nasze smakowite porady

Najpopularniejsze są pierogi wytrawne: ruskie, z mięsem i z kapustą z grzybami. W wersji słodkiej występują zwykle z jagodami albo truskawkami. A przecież farsz można zrobić niemalże z wszystkiego. Jakie owoce do pierogów są najlepsze? W tym przypadku sprawdzą się gatunki mięsiste, które nie wymagają długiego gotowania, np. śliwki.

Owoce z dużą ilością wody, np. truskawki, warto po opłukaniu i pokrojeniu dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dzięki temu sok nie zrobi dziur w cieście i pierogi nie rozkleją się podczas gotowania. Tak samo należy postąpić, używając mrożonek.

Ponieważ ciasto na pierogi jest cienkie i delikatne, musisz uważać podczas sklejania. Twarde owoce, np. jabłka, nektarynki albo truskawki, pokrój w drobną kostkę albo poszatkuj. W ten sposób unikniesz zrobienia dziur w trakcie klejenia.

Niektórzy do farszu z bardzo wodnistych owoców dodają odrobinę kaszy manny, ugotowanego ryżu albo chudego twarogu. Wielu autorów przepisów poleca do ciasta na pierogi wbić jajko. W ten sposób otrzymasz bardziej zwartą masę, która powinna lepiej utrzymać nadzienie w środku. Dodanie jajka sprawia jednak, że ciasto jest twardsze.

pierogi pomysły

Pomysł na pierogi: słodkie warianty z owocami, które skradną serca smakoszy

Ciasto na pierogi powinno być miękkie, delikatne, ale elastyczne. To w nim tkwi cały sekret, ponieważ źle zlepione rozpadnie się w trakcie gotowania. Do pierogów najlepsza jest mąka pszenna typ 500 lub 650. Ma ona odpowiednią ilość białka i skrobi odpowiadających za elastyczność i miękkość. Ten typ mąki znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Idealna do pierogów jest mąka pszenna typu 550 Luksusowa marki własnej Auchan.

Do wyrobienia ciasta użyj też gorącej wody, która je zaparzy i spowoduje, że będzie ono jeszcze bardziej delikatne. W niektórych przepisach na słodkie pierogi zamiast wody zaleca się użycie gorącego mleka. Ma ono sprawić, że ciasto będzie miało lekko słodki smak.

Ponieważ przygotowanie dania jest czasochłonne i zwykle ciężko przewidzieć, ile wyjdzie sztuk, warto wiedzieć, jak przechować ciasto na pierogi. Pomysł, który zawsze się sprawdza, to zamrożenie nadmiaru. Kolejnym razem, kiedy będziesz mieć ochotę na przygotowanie pierogów, wystarczy wcześniej odmrozić ciasto. Możesz również odłożyć nadmiar do lodówki, gdzie bezpiecznie wytrzyma do 4 dni.

Z czym można zrobić pierogi na słodko? Oto najlepsze przepisy.

Pierogi z truskawkami

Krok 1

Mąkę wsyp do miski i dodaj sól.

Krok 2

W środku zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, następnie wymieszaj łyżką.

Krok 3

Dodaj olej i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Gdy całość przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto. W tym celu możesz użyć robota kuchennego albo zrobić to w sposób tradycyjny, ręką. Jeśli wszystkie składniki się nie połączyły – dolej odrobinę wody.

Krok 5

Wyrabianie ciasta trwa ok. 10 min. Po tym czasie powinno być gładkie i jednolite.

Krok 6

Gdy skończysz, uformuj z ciasta kulę, przykryj ją miseczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min.

Krok 7

W tym czasie umyj truskawki, wyszypułkuj je i pokrój na małe kawałki.

Krok 8

Po upływie 20 minut podziel ciasto na pół. Jedną część odstaw pod przykryciem, drugą spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).

Krok 9

Następnie zacznij gotować wodę na pierogi (ok. 2 l na 10 pierogów).

Krok 10

Z przygotowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki.

Krok 11

Każde z nich nadziei dużą porcją truskawek i bardzo dokładnie sklej brzegi.

Krok 12

Gotowe pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Zamieszaj je łyżką w garnku.

Krok 13

Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 2 min od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyciągaj je łyżką cedzakową.

Krok 14

Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem pudrem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 2 min
 

Pierogi z truskawkami

Opublikowano 30.06.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Krok 1

Mąkę wsyp do miski i dodaj sól.

Krok 2

W środku zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, następnie wymieszaj łyżką.

Krok 3

Dodaj olej i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Gdy całość przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto. W tym celu możesz użyć robota kuchennego albo zrobić to w sposób tradycyjny, ręką. Jeśli wszystkie składniki się nie połączyły – dolej odrobinę wody.

Krok 5

Wyrabianie ciasta trwa ok. 10 min. Po tym czasie powinno być gładkie i jednolite.

Krok 6

Gdy skończysz, uformuj z ciasta kulę, przykryj ją miseczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min.

Krok 7

W tym czasie umyj truskawki, wyszypułkuj je i pokrój na małe kawałki.

Krok 8

Po upływie 20 minut podziel ciasto na pół. Jedną część odstaw pod przykryciem, drugą spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).

Krok 9

Następnie zacznij gotować wodę na pierogi (ok. 2 l na 10 pierogów).

Krok 10

Z przygotowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki.

Krok 11

Każde z nich nadziei dużą porcją truskawek i bardzo dokładnie sklej brzegi.

Krok 12

Gotowe pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Zamieszaj je łyżką w garnku.

Krok 13

Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 2 min od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyciągaj je łyżką cedzakową.

Krok 14

Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem pudrem.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 2 min
Składniki
250 g mąki pszennej,
duża szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki),
ok. 120 ml prawie wrzącej wody,
1 łyżka oleju,
ok. 300 g truskawek.
Składniki
30
250 g mąki pszennej,
duża szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki),
ok. 120 ml prawie wrzącej wody,
1 łyżka oleju,
ok. 300 g truskawek.
Jak Zrobić Pierogi - pierogi z malinami

Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem

Przygotowanie ciasta

Ciasto zrób według poprzedniego przepisu.

Rabarbar

Rabarbar obierz z włóknistej skórki i pokrój w grube plastry.

Przygotowanie farszu

Wrzuć go wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka i zasyp cukrem trzcinowym.

Podsmażanie

Podsmaż do miękkości.

Ostudzanie

Następnie odstaw do ostudzenia.

Czas na lepienie pierogów

Po ostudzeniu nadziej krążki ciasta, sklej brzegi i gotuj jak w poprzednim przepisie.

Przygotowanie musu

Truskawki zblenduj na gładką masę.

Miętowa śmietana

Posiekaj drobno listki mięty i zmieszaj je z kwaśną śmietaną.

To już ostatni krok!

Gotowe pierogi polej musem truskawkowym i miętową śmietaną.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
 

Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Przygotowanie ciasta

Ciasto zrób według poprzedniego przepisu.

Rabarbar

Rabarbar obierz z włóknistej skórki i pokrój w grube plastry.

Przygotowanie farszu

Wrzuć go wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka i zasyp cukrem trzcinowym.

Podsmażanie

Podsmaż do miękkości.

Ostudzanie

Następnie odstaw do ostudzenia.

Czas na lepienie pierogów

Po ostudzeniu nadziej krążki ciasta, sklej brzegi i gotuj jak w poprzednim przepisie.

Przygotowanie musu

Truskawki zblenduj na gładką masę.

Miętowa śmietana

Posiekaj drobno listki mięty i zmieszaj je z kwaśną śmietaną.

To już ostatni krok!

Gotowe pierogi polej musem truskawkowym i miętową śmietaną.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
3 łodygi rabarbaru,
20 g masła,
200 g truskawek,
kilka listków świeżej mięty,
50 ml śmietany,
50 g cukru trzcinowego, np. cukier trzcinowy nierafinowany typ: Dry Demerara marki własnej Auchan.
Składniki
30
3 łodygi rabarbaru,
20 g masła,
200 g truskawek,
kilka listków świeżej mięty,
50 ml śmietany,
50 g cukru trzcinowego, np. cukier trzcinowy nierafinowany typ: Dry Demerara marki własnej Auchan.

Kokosowa panierka – pomysł na pierogi z owocami

Jeśli po obiedzie zostały Ci pierogi, możesz zaproponować je na drugi dzień w nowej wersji. Przygotuj wiórki kokosowe i głęboką patelnię. Każdego pieroga najpierw zapanieruj w wiórkach, a następnie wrzuć na gorący olej i smaż do zarumienienia.

Chrupiące pierogi możesz posypać cukrem pudrem albo podać z bitą śmietaną. Takie danie jest idealne na podwieczorek. Wszystkie składniki możesz kupić online w sklepie Auchan.

Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Przygotowanie pierogów

Pierogi przygotuj według przepisu w wersji z truskawkami.

Przygotowanie sosu

Ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem na puszystą masę.

Dodaj pierogi

Sos przełóż do głębokiego, żaroodpornego naczynia, następnie ułóż w nim ugotowane pierogi.

Czas na pieczenie!

Wstaw naczynie z pierogami do pieca rozgrzanego do 200℃ Zapiekaj ok. 6 minut.

Czas całkowity 66 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 16 min
 

Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Przygotowanie pierogów

Pierogi przygotuj według przepisu w wersji z truskawkami.

Przygotowanie sosu

Ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem na puszystą masę.

Dodaj pierogi

Sos przełóż do głębokiego, żaroodpornego naczynia, następnie ułóż w nim ugotowane pierogi.

Czas na pieczenie!

Wstaw naczynie z pierogami do pieca rozgrzanego do 200℃ Zapiekaj ok. 6 minut.

Czas całkowity 66 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 16 min
Składniki
2 żółtka,
40 g cukru pudru,
5 g cukru wanilinowego,
2 ml olejku waniliowego.
Składniki
30
2 żółtka,
40 g cukru pudru,
5 g cukru wanilinowego,
2 ml olejku waniliowego.

Z czym można zrobić pierogi na słodko? Odkryj inspirujące propozycje!

Pierogi z samymi owocami to smaczny deser nie tylko dla dzieci. Jeśli jednak chcesz zjeść coś bardziej pożywnego, musisz urozmaicić farsz. Z czym można zrobić pierogi na słodko? Na przykład z twarogiem albo serem ricotta lub mascarpone. Przepisy na takie dania są równie proste, jak na te z samymi owocami.

Co do pierogów? Muz z twarogiem i jagodami

Pierogi z twarogiem i jagodami

Przygotowanie ciasta

Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.

Przygotowanie twarogu

Zmiel twaróg albo przepuść go przez praskę do ziemniaków.

Czas na masę!

Do masy dodaj oba rodzaje cukru i żółtko.

Połącz składniki

Całość wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj jagody

Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie pierogów

Nadziej ciasto farszem i ugotuj.

Przygotowanie sosu

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Już prawie gotowe!

Przełóż pierogi na talerz i polej sosem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
 

Pierogi z twarogiem i jagodami

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Przygotowanie ciasta

Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.

Przygotowanie twarogu

Zmiel twaróg albo przepuść go przez praskę do ziemniaków.

Czas na masę!

Do masy dodaj oba rodzaje cukru i żółtko.

Połącz składniki

Całość wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj jagody

Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie pierogów

Nadziej ciasto farszem i ugotuj.

Przygotowanie sosu

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Już prawie gotowe!

Przełóż pierogi na talerz i polej sosem.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
250 g twarogu półtłustego,
1 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
8 g cukru z prawdziwą wanilią,
1/2 szklanki jagód.
6 łyżek jogurtu naturalnego,
½ łyżki cukru pudru,
⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Składniki
30
250 g twarogu półtłustego,
1 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
8 g cukru z prawdziwą wanilią,
1/2 szklanki jagód.
6 łyżek jogurtu naturalnego,
½ łyżki cukru pudru,
⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Jaki Farsz Do Pierogów?

Pierogi z twarogiem i miętą

Przygotowanie ciasta

Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.

Przygotowanie twarogu

Zmiel albo rozgnieć widelcem twaróg.

Przygotowanie masy

Do masy dodaj cukier i żółtko.

Połącz składniki

Całość wymieszaj do połączenia składników.

Mięta

Na koniec dodaj miętę i wymieszaj.

Opcjonalnie

Do farszu możesz dodać łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego, co sprawi, że będzie on pulchniejszy.

Przygotowanie pierogów

Nadziej krążki ciasta farszem i ugotuj.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
 

Pierogi z twarogiem i miętą

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Przygotowanie ciasta

Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.

Przygotowanie twarogu

Zmiel albo rozgnieć widelcem twaróg.

Przygotowanie masy

Do masy dodaj cukier i żółtko.

Połącz składniki

Całość wymieszaj do połączenia składników.

Mięta

Na koniec dodaj miętę i wymieszaj.

Opcjonalnie

Do farszu możesz dodać łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego, co sprawi, że będzie on pulchniejszy.

Przygotowanie pierogów

Nadziej krążki ciasta farszem i ugotuj.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
ok. 250 g twarogu (półtłustego),
50 g cukru,
1 żółtko,
1 łyżka suszonej mięty lub kilka listków świeżej.
Składniki
30
ok. 250 g twarogu (półtłustego),
50 g cukru,
1 żółtko,
1 łyżka suszonej mięty lub kilka listków świeżej.

Pamiętaj, że możesz też eksperymentować z farszem na pierogi. Pomysły zaczerpnij z owocowych deserów. Na przykład z truskawkami dobrze komponuje się cynamon i pieprz, a z wiśniami i malinami sos czekoladowy. Z kolei ze śliwkami łączą się przyprawy korzenne.

Słodkie pierogi z owocami – odkryj nowe smaki tradycyjnego dania

Pierogi goszczą bardzo często na polskich stołach. Jednak to klasyczne danie warto urozmaicić nowymi smakami. Z czym można zrobić pierogi? Tak naprawdę farszem może być wszystko, co masz pod ręką. Latem i jesienią wykorzystaj sezonowe owoce. Klasyczne warianty na słodko z serem twarogowym albo jagodami urozmaicić ciekawymi sosami albo usmaż pierogi w panierce orzechowej.

Pierogi z owocami na pewno przypadną do gustu dzieciom. Słodkie, lekkie – będą idealnym posiłkiem w upalny dzień.

Przygotowując pierogi, pamiętaj, aby użyć dobrej jakościowo mąki, inaczej ciasto może się nie kleić, co oznacza, że farsz wypłynie w trakcie gotowania. W sklepie Auchan zwróć uwagę na marki własne sieci, np. Auchan Collection oraz Pewni Dobrego. Są to produkty nie tylko wysokiej jakości, ale i wytworzone ze ściśle określonymi standardami.

Sprawdź ofertę Auchan i zrób zakupy online bez wychodzenia z domu.