Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym
Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
Jakie owoce do pierogów wybrać? Oto nasze smakowite porady
Najpopularniejsze są pierogi wytrawne: ruskie, z mięsem i z kapustą z grzybami. W wersji słodkiej występują zwykle z jagodami albo truskawkami. A przecież farsz można zrobić niemalże z wszystkiego. Jakie owoce do pierogów są najlepsze? W tym przypadku sprawdzą się gatunki mięsiste, które nie wymagają długiego gotowania, np. śliwki.
Owoce z dużą ilością wody, np. truskawki, warto po opłukaniu i pokrojeniu dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dzięki temu sok nie zrobi dziur w cieście i pierogi nie rozkleją się podczas gotowania. Tak samo należy postąpić, używając mrożonek.
Ponieważ ciasto na pierogi jest cienkie i delikatne, musisz uważać podczas sklejania. Twarde owoce, np. jabłka, nektarynki albo truskawki, pokrój w drobną kostkę albo poszatkuj. W ten sposób unikniesz zrobienia dziur w trakcie klejenia.
Niektórzy do farszu z bardzo wodnistych owoców dodają odrobinę kaszy manny, ugotowanego ryżu albo chudego twarogu. Wielu autorów przepisów poleca do ciasta na pierogi wbić jajko. W ten sposób otrzymasz bardziej zwartą masę, która powinna lepiej utrzymać nadzienie w środku. Dodanie jajka sprawia jednak, że ciasto jest twardsze.
Pomysł na pierogi: słodkie warianty z owocami, które skradną serca smakoszy
Ciasto na pierogi powinno być miękkie, delikatne, ale elastyczne. To w nim tkwi cały sekret, ponieważ źle zlepione rozpadnie się w trakcie gotowania. Do pierogów najlepsza jest mąka pszenna typ 500 lub 650. Ma ona odpowiednią ilość białka i skrobi odpowiadających za elastyczność i miękkość. Ten typ mąki znajdziesz w ofercie sklepu Auchan. Idealna do pierogów jest mąka pszenna typu 550 Luksusowa marki własnej Auchan.
Do wyrobienia ciasta użyj też gorącej wody, która je zaparzy i spowoduje, że będzie ono jeszcze bardziej delikatne. W niektórych przepisach na słodkie pierogi zamiast wody zaleca się użycie gorącego mleka. Ma ono sprawić, że ciasto będzie miało lekko słodki smak.
Ponieważ przygotowanie dania jest czasochłonne i zwykle ciężko przewidzieć, ile wyjdzie sztuk, warto wiedzieć, jak przechować ciasto na pierogi. Pomysł, który zawsze się sprawdza, to zamrożenie nadmiaru. Kolejnym razem, kiedy będziesz mieć ochotę na przygotowanie pierogów, wystarczy wcześniej odmrozić ciasto. Możesz również odłożyć nadmiar do lodówki, gdzie bezpiecznie wytrzyma do 4 dni.
Z czym można zrobić pierogi na słodko? Oto najlepsze przepisy.
Pierogi z truskawkami
W środku zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, następnie wymieszaj łyżką.
Dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Gdy całość przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto. W tym celu możesz użyć robota kuchennego albo zrobić to w sposób tradycyjny, ręką. Jeśli wszystkie składniki się nie połączyły – dolej odrobinę wody.
Wyrabianie ciasta trwa ok. 10 min. Po tym czasie powinno być gładkie i jednolite.
Gdy skończysz, uformuj z ciasta kulę, przykryj ją miseczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min.
W tym czasie umyj truskawki, wyszypułkuj je i pokrój na małe kawałki.
Po upływie 20 minut podziel ciasto na pół. Jedną część odstaw pod przykryciem, drugą spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).
Następnie zacznij gotować wodę na pierogi (ok. 2 l na 10 pierogów).
Z przygotowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki.
Każde z nich nadziei dużą porcją truskawek i bardzo dokładnie sklej brzegi.
Gotowe pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Zamieszaj je łyżką w garnku.
Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 2 min od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyciągaj je łyżką cedzakową.
Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem pudrem.
Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem
Ciasto zrób według poprzedniego przepisu.
Rabarbar obierz z włóknistej skórki i pokrój w grube plastry.
Wrzuć go wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka i zasyp cukrem trzcinowym.
Podsmaż do miękkości.
Następnie odstaw do ostudzenia.
Po ostudzeniu nadziej krążki ciasta, sklej brzegi i gotuj jak w poprzednim przepisie.
Truskawki zblenduj na gładką masę.
Gotowe pierogi polej musem truskawkowym i miętową śmietaną.
Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem
Opublikowano 17.07.2023Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
Ciasto zrób według poprzedniego przepisu.
Rabarbar obierz z włóknistej skórki i pokrój w grube plastry.
Wrzuć go wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka i zasyp cukrem trzcinowym.
Podsmaż do miękkości.
Następnie odstaw do ostudzenia.
Po ostudzeniu nadziej krążki ciasta, sklej brzegi i gotuj jak w poprzednim przepisie.
Truskawki zblenduj na gładką masę.
Gotowe pierogi polej musem truskawkowym i miętową śmietaną.
Kokosowa panierka – pomysł na pierogi z owocami
Jeśli po obiedzie zostały Ci pierogi, możesz zaproponować je na drugi dzień w nowej wersji. Przygotuj wiórki kokosowe i głęboką patelnię. Każdego pieroga najpierw zapanieruj w wiórkach, a następnie wrzuć na gorący olej i smaż do zarumienienia.
Chrupiące pierogi możesz posypać cukrem pudrem albo podać z bitą śmietaną. Takie danie jest idealne na podwieczorek. Wszystkie składniki możesz kupić online w sklepie Auchan.
Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym
Pierogi przygotuj według przepisu w wersji z truskawkami.
Ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem na puszystą masę.
Sos przełóż do głębokiego, żaroodpornego naczynia, następnie ułóż w nim ugotowane pierogi.
Wstaw naczynie z pierogami do pieca rozgrzanego do 200℃ Zapiekaj ok. 6 minut.
Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym
Opublikowano 17.07.2023Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
Pierogi przygotuj według przepisu w wersji z truskawkami.
Ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem na puszystą masę.
Sos przełóż do głębokiego, żaroodpornego naczynia, następnie ułóż w nim ugotowane pierogi.
Wstaw naczynie z pierogami do pieca rozgrzanego do 200℃ Zapiekaj ok. 6 minut.
Z czym można zrobić pierogi na słodko? Odkryj inspirujące propozycje!
Pierogi z samymi owocami to smaczny deser nie tylko dla dzieci. Jeśli jednak chcesz zjeść coś bardziej pożywnego, musisz urozmaicić farsz. Z czym można zrobić pierogi na słodko? Na przykład z twarogiem albo serem ricotta lub mascarpone. Przepisy na takie dania są równie proste, jak na te z samymi owocami.
Pierogi z twarogiem i jagodami
Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.
Zmiel twaróg albo przepuść go przez praskę do ziemniaków.
Całość wymieszaj do połączenia składników.
Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
Nadziej ciasto farszem i ugotuj.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Przełóż pierogi na talerz i polej sosem.
Pierogi z twarogiem i jagodami
Opublikowano 17.07.2023Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.
Zmiel twaróg albo przepuść go przez praskę do ziemniaków.
Całość wymieszaj do połączenia składników.
Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
Nadziej ciasto farszem i ugotuj.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Przełóż pierogi na talerz i polej sosem.
Pierogi z twarogiem i miętą
Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.
Zmiel albo rozgnieć widelcem twaróg.
Całość wymieszaj do połączenia składników.
Na koniec dodaj miętę i wymieszaj.
Do farszu możesz dodać łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego, co sprawi, że będzie on pulchniejszy.
Nadziej krążki ciasta farszem i ugotuj.
Pierogi z twarogiem i miętą
Opublikowano 17.07.2023Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.
Zmiel albo rozgnieć widelcem twaróg.
Całość wymieszaj do połączenia składników.
Na koniec dodaj miętę i wymieszaj.
Do farszu możesz dodać łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego, co sprawi, że będzie on pulchniejszy.
Nadziej krążki ciasta farszem i ugotuj.
Pamiętaj, że możesz też eksperymentować z farszem na pierogi. Pomysły zaczerpnij z owocowych deserów. Na przykład z truskawkami dobrze komponuje się cynamon i pieprz, a z wiśniami i malinami sos czekoladowy. Z kolei ze śliwkami łączą się przyprawy korzenne.
Słodkie pierogi z owocami – odkryj nowe smaki tradycyjnego dania
Pierogi goszczą bardzo często na polskich stołach. Jednak to klasyczne danie warto urozmaicić nowymi smakami. Z czym można zrobić pierogi? Tak naprawdę farszem może być wszystko, co masz pod ręką. Latem i jesienią wykorzystaj sezonowe owoce. Klasyczne warianty na słodko z serem twarogowym albo jagodami urozmaicić ciekawymi sosami albo usmaż pierogi w panierce orzechowej.
Pierogi z owocami na pewno przypadną do gustu dzieciom. Słodkie, lekkie – będą idealnym posiłkiem w upalny dzień.
Przygotowując pierogi, pamiętaj, aby użyć dobrej jakościowo mąki, inaczej ciasto może się nie kleić, co oznacza, że farsz wypłynie w trakcie gotowania. W sklepie Auchan zwróć uwagę na marki własne sieci, np. Auchan Collection oraz Pewni Dobrego. Są to produkty nie tylko wysokiej jakości, ale i wytworzone ze ściśle określonymi standardami.
Sprawdź ofertę Auchan i zrób zakupy online bez wychodzenia z domu.