Aplikacja

Zimowa kawa. Dowiedz się, czym jest i jakie ma właściwości!

Opublikowano 27.01.2024 - 7 minut czytania

Zimowa kawa to idealne rozwiązanie na mroźny dzień. Nie dość, że świetnie pobudza i poprawia humor, to jeszcze szybko i skutecznie rozgrzewa. Chcesz przygotować właśnie taki napój? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jakie przyprawy dodać do kawy, by stworzyć naprawdę wyjątkową kompozycję!

Gorąca kawa – napój, który podbija świat

Kawa to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Najwięcej piją jej mieszkańcy Europy Północnej (np. Finowie czy Norwedzy). Dla porównania mieszkańcy Włoch – kraju uznawanego za europejskie centrum kawy, piją jej niemal o połowę mniej. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się to nieco zaskakujące, ma to swoje uzasadnienie.

Gorąca kawa, przygotowana na bazie świeżo mielonych ziaren, to napój, który nie dość, że dodaje energii, to jeszcze świetnie rozgrzewa. To ważne w krajach, w których słońce świeci zimą przez parę godzin dziennie, a ciepła pora roku trwa zaledwie cztery miesiące. Warto również wiedzieć, że to właśnie ze Skandynawii wywodzi się wiele przepisów na kawę w zimowej odsłonie. Najciekawsze pomysły znajdziesz w dalszej części tekstu.

Zimowa kawa – idealny napój na chłodne dni

Z czym pić kawę zimą? Najlepiej z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cynamon, kardamon czy anyż już od wielu lat są znane ze swoich rozgrzewających i pobudzających właściwości. Kawa podana z dodatkiem aksamitnej bitej śmietany czy rozpływających się w ustach pianek typu marshmallow, świetnie sprawdzi się w roli deseru. To idealny sposób na rozgrzanie się po powrocie do domu lub popołudniowy relaks z kubkiem gorącego napoju.

Przeczytaj także: Aromatyczny napój? Poznaj alternatywne metody parzenia kawy!

Kawa rozgrzewająca – jak ją przygotować?

Choć istnieją różne rodzaje kaw, to jednak zazwyczaj mają one wspólną bazę. Jest nią espresso, czyli mocny, esencjonalny napar, z charakterystyczną pianką na powierzchni. Jego smak zależy w dużym stopniu od jakości ziaren. Właśnie dlatego warto sięgnąć po odpowiednią mieszankę.

Ci, którzy lubią napoje o łagodnym i zrównoważonym smaku, mogą wybrać kawę paloną ziarnistą Brazil z Auchan. Z jej pomocą łatwo uzyskasz napar o wyczuwalnej słodyczy i niskiej kwasowości. Jeśli gustujesz w napojach o bardziej intensywnym smaku, sięgnij po ziarna Nicaragua Olomega Gorilla Coffee. Espresso, jakie przygotujesz z ich pomocą, będzie odznaczało się czekoladowym posmakiem i delikatną cytrusową nutą.

Kawa rozgrzewająca może być przygotowana również z mieszanek o bardziej złożonym smaku. Wśród nich na uwagę zasługuje kawa palona z Hondurasu od Auchan Collection. Jej wyróżnikiem jest połączenie owocowych, karmelowych i orzechowych nut, dzięki którym napar zyskuje wyjątkowy aromat. Warto sprawdzić również kawę ziarnistą Colombia Auchan Collections z wyczuwalnym aromatem czekolady, dojrzałych owoców i orzechów. Charakterystyczny smak naparu podkreślisz, podając go z mlekiem oraz słodkim syropem.

Zimowa kawa może być również przygotowana na bazie smakowego cappuccino. Jakie wybrać? Najlepiej to, o smaku orzechowym, waniliowym lub śmietankowym. Jeśli natomiast masz ochotę na coś słodszego, sięgnij po cappuccino czekoladowe, które możesz przyrządzić na wodzie lub gorącym mleku.

By napój smakował naprawdę dobrze, trzeba jeszcze pamiętać o kilku dodatkach. Co dodać do kawy? Na przykład mleko zagęszczone, które charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem i aksamitną konsystencją. Warto zwrócić uwagę na zagęszczone mleko niesłodzone. Jeśli natomiast tym, co najbardziej lubisz w kawie, jest gęsta, mleczna pianka, koniecznie sięgnij po specjalne mleko do spieniania.

Nieodłącznym składnikiem zimowej kawy są także aromatyczne przyprawy i dodatki. Warto sięgnąć zarówno po te o słodkim, jak i nieco ostrzejszym smaku. Do tych pierwszych należą m.in. wanilia czy czekolada.

Z kolei ci, którzy mają ochotę na mocno rozgrzewający napój, do kawy z kardamonem i cynamonem, mogą dodać szczyptę chili lub imbiru. Kawa z anyżem czy cynamonem świetnie smakuje podana z dodatkiem słodkich syropów lub roztopionej w śmietance gorzkiej czekolady. Jeśli natomiast chętnie poznajesz nowe smaki, do swojego ulubionego napoju możesz dodać łyżkę purée z dyni czy pasty pistacjowej.

Przeczytaj także: Kawa po turecku – przepis na aromatyczny napój w domu

Najpopularniejsze rodzaje kawy w zimowej odsłonie – poznaj nasze propozycje!

Marzy Ci się kawa z kardamonem i cynamonem? A może masz ochotę na rozgrzewający i pobudzający napój z dodatkiem czekolady? Przychodzimy z pomocą! Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na to, z czym pić kawę, by poprawić sobie humor i dodać nieco energii w nawet najchłodniejszy zimowy poranek!

Smaczna kawa z kardamonem

Jednym z najbardziej rozgrzewających napojów jest bez wątpienia kawa z kardamonem. Właściwości tego napoju docenią jednak nie tylko zmarzluchy. Zawarte w przyprawie substancje mogą wykazywać działanie termogeniczne i pobudzać metabolizm. Do przygotowania napoju najlepiej użyć całych nasion kardamonu. Wystarczy tylko zmielić je z ziarnami kawy, a następnie przełożyć do filiżanki i zalać wodą w temperaturze ok. 90° C.

By podkreślić wyjątkowy smak tej kawy, warto sięgnąć po kawę ziarnistą Vietnam z linii Auchan Collection. Jej czekoladowa nuta współgra z korzennym aromatem przyprawy. Możesz przygotować także klasyczne caffe latte i wsypać mielony kardamon do kawy. Ile go dodać? Wsyp nie więcej niż ćwierć łyżeczki.

Kawa rozgrzewająca z cynamonem

Aromatyczne pumpkin spice latte to jedna z ciekawszych zimowych odmian kawy z cynamonem. Choć jej przygotowanie wymaga nieco czasu, to jednak efekt wynagradza cały trud – napój nie dość, że świetnie rozgrzewa, to jeszcze fantastycznie smakuje. To jednak niejedyne zalety, jakie ma ta pyszna kawa z cynamonem. Właściwości tego napoju docenią także osoby na diecie. Miąższ dyni ma bowiem niewiele kalorii i jest prawdziwą skarbnicą błonnika, a ostre przyprawy mogą pobudzać metabolizm.

Przepis Auchan na…

syrop do kawy z dyni

Aromatyczny syrop do kawy z dyni wzbogaci smak ulubionego napoju. Dowiedz się więcej!

Miłośnikom słodkości do gustu przypadnie natomiast zimowa kawa z cynamonem i białą czekoladą. Aby ją przygotować, ćwierć tabliczki rozpuść w szklance mleka zmieszanego pół na pół ze słodką śmietanką. Na koniec do czekoladowego kremu dodaj podwójną porcję espresso. Kawę udekoruj bitą śmietaną i obficie posyp mielonym cynamonem.

Przeczytaj także: Korzenna owsianka z pieczoną dynią – jak ją zrobić?

Aromatyczna kawa z anyżem

Anyż to doskonała alternatywa dla cynamonu i kardamonu. Możesz w nim wyczuć różne nuty – zarówno te słodkawe, jak i nieco piekące. Na uwagę zasługuje także jego piękny korzenny aromat, który sam w sobie wprawia w dobry nastrój. By przygotować smaczny napój najlepiej użyć gwiazdki anyżu. Wraz z mieloną kawą dodaj je do kawiarki, a następnie napełnij dzbanek wodą. Całość zaparzaj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Gotowy napój podaj ze śmietanką do kawy i korzennym cukrem.

Kawa piernikowa – nie tylko na święta

Kawa piernikowa z dodatkiem miodu przypadnie do gustu tym, którzy lubią napoje o kremowej konsystencji. Jej przygotowanie nie jest również trudne. Wystarczy tylko, że w małym rondelku podgrzejesz dwie łyżki miodu ze szczyptą gotowej przyprawy do piernika. Gdy miodowa masa będzie ciepła, wlej do niej spienione mleko oraz podwójną porcję espresso. Co dodać do kawy? Ten napój będzie jeszcze lepiej smakował, jeśli wykończysz go bitą śmietaną i posypiesz wiórkami gorzkiej czekolady.

Jak podać kawę zimową?

Wiesz już, jakie przyprawy dodać do kawy, by podkreślić jej smak. Jeśli jednak chcesz, by napój zyskał wyjątkowy charakter, pamiętaj, aby odpowiednio go udekorować. Tu z pomocą przychodzą gotowe szablony, za pomocą których z łatwością stworzysz ciekawy wzór na mlecznej piance. Możesz je kupić lub wykonać samodzielnie z papieru. Przyda Ci się do tego zmielony cynamon lub kakao.

Jeśli kawa ma pełnić funkcję deseru, wykorzystaj kruche ciasteczka i udekoruj nimi brzeg filiżanki. Możesz także sięgnąć po kolorowe posypki.

Kawa rozgrzewająca nie tylko na zimę!

Zimowa kawa to idealne rozwiązanie, by nieco się rozgrzać, lub przygotować na dzień pełen wrażeń. Warto ją przygotować także wtedy, gdy nie masz pomysłu na wyszukany, ale prosty deser, który uświetni spotkania w gronie bliskich i znajomych.

Mamy nadzieję, że pomysły, jakie udało Ci się znaleźć w tym tekście, zainspirują Cię do eksperymentowania i poszukiwania nowych, niecodziennych smaków. Pamiętaj również, by obejrzeć asortyment Auchan. Czeka tam na Ciebie wiele kaw, odznaczających się bogatym i złożony smakiem. Niezależnie zatem od tego, co lubisz, z pewnością znajdziesz coś dla siebie!