Aplikacja

Zupa dyniowa z pieczoną papryką – rozsmakuj się w jesiennej przyjemności

Opublikowano 27.11.2023 - 3 minut czytania

Jakie warzywo najbardziej kojarzy Ci się z jesienią? Bez wątpienia symbolem tej pory roku jest dynia. W połączeniu z kremowym mascarpone i słodkimi pieczonymi warzywami stworzy oryginalną kompozycję na krem. Sprawdź przepis Auchan na krem z dyni z papryką!

Krem z dyni z papryką – jaki rodzaj dyni wybrać?

Wybierz dynię hokkaido. Ten gatunek nie osiąga wielkich rozmiarów (średnio waży około 2 kg). Charakteryzuje się twardą skórką o żółtopomarańczowym odcieniu. Dynia hokkaido to jedyny gatunek, który wyróżnia się spośród innych dyń jadalną skórką. Możesz śmiało wykorzystywać ją w całości do zup, koktajli, sałatek czy dań na słodko.

Ma pomarańczowy miąższ o słodkim smaku i orzechowym aromacie. Te cechy sprawiają, że jest idealną bazą do zup kremów. Dynię możesz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy.

Przeczytaj również: Co zrobić z dyni? 3 pomysły na zastosowanie dyni w kuchni

Dynia – bogactwo składników odżywczych

Pomarańczowy kolor dyni świadczy o wysokiej zawartości karotenoidów. To antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie na organizm. Składniki odżywcze zawarte w tym warzywie wspierają także prawidłowe widzenie. Dynia to dobre źródło błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego.

Soczewica czerwona – sekret zagęszczenia zupy krem z dyni z papryką

Poznaj nasiona roślin strączkowych i zacznij wykorzystywać je w swojej kuchni. Strączki to wartościowy dodatek do posiłków. Dostarczają białka roślinnego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i wielu innych składników.

Smak soczewicy czerwonej w potrawach jest lekko wyczuwalny, ale nie dominujący. W zupie dyniowej z papryką współgra z passatą pomidorową i słodkimi warzywami. Co więcej, nasiona soczewicy czerwonej podczas gotowania utworzą papkowatą konsystencję. Zagęszczą zupę w naturalny sposób. Jest to dobry sposób na zmianę konsystencji dania bez dodatku mąki czy zasmażki.

Zobacz również: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?

Rozgrzewająca zupa o odżywczych właściwościach

Zupa krem z dyni z papryką rozgrzeje Cię podczas długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Dodatek imbiru i czosnku sprawia, że krem nabiera wyrazistego, lekko ostrego smaku. Korzeń imbiru ma właściwości wspierające prawidłowe działanie układu pokarmowego. Dodatkowo rozgrzeje i zadziała przeciwzapalnie. Czosnek i imbir warto wykorzystywać w Twojej kuchni w okresie nasilenia sezonowych przeziębień.

Jak przygotować krem z dyni z papryką?

Wykonanie tego dania obejmuje dwa etapy obróbki termicznej – pieczenie i gotowanie. Pieczenie warzyw w pierwszym etapie sprawi, że będą one bardziej aromatyczne i zyskają lekko słodki smak. Dynia poddana pieczeniu obiera się o wiele łatwiej niż przed obróbką. Dzięki tej wskazówce ułatwisz sobie przygotowywanie dań na bazie dyni.

Do zupy dyniowej z papryką należy dodać bulion warzywny. Taki wywar możesz stworzyć samodzielnie, wcześniej gotując włoszczyznę na wolnym ogniu z przyprawami. Według tego przepisu wystarczy, że kupisz gotowy bulion warzywny w słoiku lub kostce. Kieruj się proporcjami pomiędzy ilością wody a użytego produktu. Takie informacje podane są na opakowaniu.

Ilości wody w przepisie są przeliczone na gęstą konsystencję kremu. Jeżeli wolisz bardziej płynne zupy-krem, dodaj więcej wody i passaty pomidorowej. Dostosuj proporcje do swoich preferencji.

Pamiętaj, że możesz dodać więcej chrupiących dodatków na wierzch. Doskonale sprawdzają się pestki dyni, ale też domowe grzanki lub groszek ptysiowy. Grzanki przygotujesz, krojąc pieczywo w kostkę i prażąc je na suchej patelni, na wolnym ogniu przez około 10 minut. 

Kremowym dodatkiem do zupy jest włoski ser mascarpone. Wykorzystujesz ten produkt głównie jako dodatek do deserów i wypieków? Przekonaj się, jak miękkie mascarpone dopełni smak wytrawnego kremu z dyni! Zachwyć swoich bliskich oryginalną propozycją podania tego włoskiego przysmaku z polskimi sezonowymi warzywami.

1. Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew, pietruszkę i seler obierz ze skóry i pokrój w słupki. Dynię pokrój na mniejsze części, paprykę na kawałki. Odkrój wierzch główki czosnku.

2. Czas na pieczenie

Włącz piekarnik na 180 stopni na tryb góra dół. Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Całość polej oliwą. Piecz przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

3. Usuń pestki

Z upieczonej dyni wydrąż pestki i obierz ją ze skórki.

4. Przygotuj duży garnek

Wyłóż do niego warzywa. Wlej około 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj soczewicę oraz 1 łyżkę bulionu warzywnego lub 1 kostkę bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut, dodaj passatę i gotuj jeszcze przez 5 minut.

5. Blendowanie

Zupę zblenduj na gładki krem.

6. Smacznego!

Podawaj w miseczce z łyżeczką mascarpone i pestkami dyni.

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
1 sztuka dyni hokkaido Auchan
2 sztuki papryki czerwonej
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 ćwiartka selera
1 szklanka czerwonej soczewicy
bulion warzywny
250 g passaty pomidorowej Auchan
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki sera mascarpone Auchan
4 łyżeczki pestek dyni
przyprawy: 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, ⅓ łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli

Najlepsze rozgrzewające, jesienne danie to zupa dyniowa. Pieczona papryka, marchew, korzeń pietruszki, czosnek, dynia – to składniki, które razem nadają słodki aromat zupie. Odwiedź sklep Auchan i razem z nami ugotuj pyszny, sezonowy obiad!