Aplikacja
zupa pomidorowa przepis

Zupa pomidorowa – przepis na prawdziwą zupę jak u babci

Opublikowano 16.05.2023 - 5 minut czytania

Masz ochotę na pożywną i smaczną zupę, którą lubi niemal każdy? Świetnym wyborem jest zupa pomidorowa. Przepis, który znajdziesz poniżej, pozwoli Ci szybko i sprawnie przyrządzić pyszną, domową pomidorówkę.

Domowy smak z dzieciństwa – prawdziwa zupa pomidorowa. Co przygotować?

Polacy kochają zupy! Na podium tych ulubionych i najchętniej spożywanych od lat króluje pomidorówka. Jej popularność nie powinna nikogo dziwić – to pyszne i względnie niedrogie danie, które smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. A do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Ta potrawa jest od lat znana w naszym kraju, o czym świadczą na przykład przepisy zamieszczone w II połowie XIX w. w „365 obiadach za 5 złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Do dziś zupa pomidorowa stanowi element tradycyjnego polskiego obiadu, zaraz obok schabowego z pieczonymi ziemniakami i surówką. Jest jednak dobrze znana także w innych krajach, choć receptury mogą się nieco różnić.

Angielska odmiana występuje z łyżką chrzanu, a włoska zawiera oliwę z oliwek i bazylię, przez co jest znacznie gęstsza i nieco słodsza niż nasze. W Hiszpanii pomidorówkę przyrządza się na zimno w formie gazpacho. W Indiach potrawa jest dość gęsta, z dodatkiem marchwi, czasem soczewicy i z obowiązkowym zestawem egzotycznych przypraw masala. W Meksyku zupę tę doprawia się kuminem i świeżą papryczką chili, a podczas gotowania dodaje się też pokrojoną w kostkę, obsmażoną pierś z kurczaka.

Przyrządzając zupę pomidorową w swojej kuchni, możesz zatem nieco poeksperymentować, tworząc wersje dań charakterystycznych dla różnych kuchni świata. Bazą klasycznej pomidorówki jest bulion mięsny, ale równie dobrze smakuje zupa pomidorowa bez mięsa, przyrządzona na wywarze warzywnym.

Jeśli jednak masz ochotę na tradycyjną, pyszną zupę jak u babci, która przypomni Ci smak dzieciństwa, prezentujemy Ci przepis na prawdziwą pomidorówkę.

Zobacz także: Zupa z fasolą szparagową

Najlepsza zupa pomidorowa – przepis i sekrety prawdziwej pomidorówki

Sycąca, o głębokim, warzywnym smaku – tym charakteryzuje się domowa zupa pomidorowa. Przepis pokazuje, jak krok po kroku przygotować to smaczne danie. Składniki niezbędne do jego przyrządzenia znajdziesz w ofercie Auchan. 

 

Ponadto przed rozpoczęciem pracy wyciągnij potrzebne naczynia i akcesoria kuchenne, takie jak:

  • duży garnek z pokrywką o pojemności przynajmniej 2,5 l,
  • chochla,
  • mała miska.

Sprawdź również: Chłodnik litewski – przepis, który zachwyci każdego!

NAJPIERW BULION!
1. Mięso

Wrzuć mięso (drobiowo-wołowe lub pojedyncze, czyli z kurczaka, indyka albo wołowinę) do garnka z grubym dnem.

2. Warzywa

Dodaj do naczynia nieobrane warzywa: korzeń pietruszki, cebulę przekrojoną na pół i kawałek korzenia selera oraz obrane marchewki. Możesz też dorzucić kawałek pora, seler naciowy i świeży lubczyk ogrodowy.

3. Zalej całość zimną wodą z kranu i przepłucz.
4. Przyprawy

Po przepłukaniu wrzuć do garnka liść laurowy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 2 ziarna ziela angielskiego (może być jedno, ale lekko zmiażdżone).

5. Dolej wody!

Wlej 1,5 litra zimnej wody z kranu (6 szklanek o pojemności 250 ml) do garnka i przykryj go pokrywką.

6. Moc palnika

Włącz kuchenkę i ustaw moc palnika wyższą niż średnia.

7. Kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejsz moc.
8. Czas gotowania

Jeśli gotujesz wywar tylko na mięsie drobiowym, do zagotowania się zupy wystarczy około 1-1,5 godziny. Jeżeli natomiast gotujesz bulion z dodatkiem wołowiny albo tylko na wołowinie, wydłuż ten czas do 2, a nawet 3 godzin.

9. Daj chwilę odpocząć!

Po ugotowaniu bulionu zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok na około 30 minut, do lekkiego przestygnięcia. Dzięki temu, że zupa nie paruje tak mocno, a warzywa, mięso i przyprawy łatwiej odcedzić od wywaru.

10. Ostatni krok bulionu!

Wytrzyj brzegi garnka ręcznikiem papierowym z osadzonych tam szumowin. Odcedź mięso, przyprawy oraz warzywa i odłóż je na bok.

TERAZ CZAS NA POMIDOROWĄ!
1. Pomidory to podsatwa!

Dodaj do ciepłego bulionu koncentrat pomidorowy 30% oraz kwaśną śmietanę albo śmietankę kremówkę.

2. Zamieszaj!

Zagotuj zupę, cały czas mieszając. W tym czasie zacznij gotować ryż lub makaron.

3. Ostatni element!

Po zagotowaniu zupy wyłącz palnik. Po ugotowaniu makaronu albo ryżu dodaj je do zupy. Gdy przygotowujesz zupę pierwszy raz z konkretnym koncentratem, warto najpierw wymieszać bulion z połową słoiczka koncentratu, sprawdzić smak zupy i ewentualnie dodać resztę produktu. Nie musisz hartować śmietanki kremówki przed dodaniem do zupy. Powinieneś to jednak zrobić ze śmietaną kwaśną – aby ją zahartować, odlej do małej miski chochelkę wrzącego bulionu wymieszanego z koncentratem i wymieszaj z czterema łyżkami śmietany 18%. Dolej wrzątku, całość wymieszaj i wlej do garnka z wrzącą zupą.
Mięso pozostałe z bulionu obierz z kości. Usuń twarde warstwy z cebuli. Jeśli wcześniej dodałeś pietruszkę lub seler, zdejmij z nich skórkę. Warzywa i mięso możesz zmielić po przestudzeniu i wykorzystać potem do przygotowania innych potraw, np. przyrządzenia farszu do klusek ziemniaczanych, naleśników, pierogów bądź do upieczenia pasztetu.

Czas całkowity 140 min
Porcja 6
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
Składniki
6
Do przygotowania bulionu niezbędne są:
1 kg mięsa, najlepiej gicz wołowa z kością oraz 2 ćwiartki kurczaka albo indyka,
1 mały korzeń pietruszki (ok. 90 g) z Kciukiem z oferty Auchan,
2 średniej wielkości marchewki (około 280 g),
1 mała cebula (około 100 g),
kawałek korzenia selera (około 80 g),
1,5 l wody z kranu lub filtrowanej,
zioła i przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (około 80 g) lub śmietanki kremówki 30%,
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g),
makaron lub ryż, w zależności od preferencji smakowych,
natka pietruszki.
Dodatkowo:
duży garnek o pojemności przynajmniej 2,5 l,
pokrywka do garnka,
szklanka 250 ml (opcjonalnie),
ręcznik papierowy,
chochla,
mała miska

Waga warzyw jest szacunkowa. W zależności od preferencji smakowych możesz zdecydować się na większą albo mniejszą ilość tych składników. Przedstawiony przepis bazuje na bulionie mięsnym, ale możesz też przygotować pomidorówkę na wywarze warzywnym. Jeśli chodzi o mięso, to możesz zastosować wołowinę, drób albo połączyć te dwa rodzaje mięs.

Zupa pomidorowa bez mięsa smakuje inaczej, choć też bardzo dobrze. Wersje te, poza składnikami, różnią się też czasem gotowania. W przypadku wołowiny gotuj ją 2-3 godziny, z kolei drób lub same warzywa – około 1–1,5 godziny. Możesz również połączyć ze sobą wołowinę, indyka i kurczaka. Podane ilości mięsa pozwolą Ci stworzyć mocny, esencjonalny bulion, jednak w zależności od Twoich preferencji możesz użyć do zupy nawet o połowę mniej mięsa.

Sprawdź też: Chłodnik litewski – przepis, który zachwyci każdego!

Zupa pomidorowa – przepis na bulion, który nada głębi smaku

Z podanego wyżej przepisu powinno wyjść Ci około 1,5-1,6 l bulionu. Jeśli część odparowała i jest go mniej, uzupełnij brak wrzątkiem. Od tego, jakie dodasz mięso, zależy wygląd bulionu. Jak zatem powinna na tym etapie wyglądać zupa pomidorowa? Przepis bazujący wyłącznie na mięsie wołowym albo wołowo-drobiowym pozwoli uzyskać ciemniejszy wywar, z kolei ten oparty tylko na mięsie indyka lub kurczaka – jaśniejszy.
Może się zdarzyć, że na powierzchni bulionu zgromadzi się warstwa tłuszczu. Zupa pomidorowa nie powinna być zbyt tłusta – to psuje jej smak. Dlatego najlepiej zbierz łyżką nadmiar tłuszczu.

Najlepszym wyborem w przypadku mięsa kurczaka bądź indyka są udka lub podudzia, ale dobrze też nadają się skrzydełka albo szyjki. Jeśli chodzi o wołowinę, w pomidorówce świetnie sprawdza się gicz, ogon, szponder lub inny fragment mięsa z kością. Najlepiej, aby mięso nie było zbyt tłuste, dlatego przed wrzuceniem do garnka warto usunąć z niego nadmiar tłuszczu. Smaczne, świeże i wysokiej jakości mięso znajdziesz w ofercie Auchan.

Podstawą prezentowanego przepisu na pomidorówkę jest bulion. Nie musisz go jednak gotować, jeśli dysponujesz przygotowanym wcześniej wywarem z wołowiny, kurczaka czy warzyw. Użyj około 1,5-1,6 l wywaru. Aby ułatwić sobie pracę, danie to możesz też w prosty sposób przyrządzić na rosole. Zupa pomidorowa z rosołu smakuje tak samo dobrze, jak ta przyrządzona na bulionie od podstaw.

Przeczytaj też: Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową

Najlepsza zupa pomidorowa – przepis po przygotowaniu bulionu

Gdy pierwszy raz przygotowujesz zupę z konkretnym koncentratem pomidorowym, warto najpierw dodać do bulionu tylko część słoiczka. W ten sposób sprawdzisz smak zupy i ocenisz, ile (albo czy w ogóle) dodać do niej reszty produktu.

Jeśli chcesz wykorzystać w zupie kwaśną śmietanę, pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu. W tym celu wystarczy, że odlejesz do małego naczynia nieco wrzącego bulionu wymieszanego z koncentratem pomidorowym i dodasz do niego cztery łyżki śmietany 18%. Dokładnie wymieszaj całość. Dolej wrzącej wody, całość jeszcze raz wymieszaj i wlej do garnka z gotującą się zupą. Jeśli stosujesz śmietankę kremówkę, nie musisz jej hartować przed dolaniem do pomidorówki.

Nie wyrzucaj pozostałości mięsa i warzyw z bulionu. Mięso obierz z kości, z selera i pietruszki zdejmij skórę, a z cebuli usuń twarde warstwy. Ostudź całość, a później zmiel i wykorzystaj do przygotowania innych potraw w przyszłości. Resztki warzyw i mięsa mogą Ci posłużyć np. do przyrządzenia farszu do klusek ziemniaczanych, naleśników albo pierogów.

Przeczytaj również: Jak zrobić dobry, polski rosół? Przepis tradycyjny i sprawdzony

Zupa pomidorowa – przepis, który zawsze wychodzi

Gotowe! Już wiesz, co zrobić, aby na Twoim stole zagościła smaczna zupa pomidorowa. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością nie przysporzy Ci trudności. Składniki niezbędne do przyrządzenia pomidorówki znajdziesz w ofercie Auchan. Smacznego!

Zobacz również: Aromatyczna zupa rybna – przepis, który z łatwością odtworzysz w swoim domu